Šta je novo?

Cene nekretnina

JA nikad nisam rekao da su nekretnine dar za bogacenje..bas suprotno...ja se najviše i bunim jer vreme povrata novca je 25 godina...a standard u Evropi je oko 15 . E sad neko čuje onako kako želi... Imati firmu u današnje vreme i placati porez na sve što država traži je isto gubitak..verovali ili ne. Jednostavno si nateran da lažeš i mažeš da bi opstao.
Opet to nije razlog da se visak novca ne usmeri negde...bar da nisi u gubitku....ili pojede i popije....
Neki kupe neki nikad ...uvek bilo

Firma nije gubitak ako zaradi više nego što potroši. Ne razumem šta hoćeš da kažeš time da je firma gubitak, to zavisi od toga da li si sposoban da vodiš posao ili ne.

Što se tiče nekretnina, upravo je to što kažeš, usmeravanje novca "negde", a u našem slučaju 90% u nekretnine, dovelo do toga da ti je povrat 25 godina, a ne 15. Kada bi ljudi manje investirali u nekretnine, a više u druge stvari, cena bi bila niža, pa bi i povrat bio kraći.

Kod nas je problematika upravo u tome što svi sa viškom novca idu po automatizmu u nekretnine, što je dovelo do pumpanja cena do neslućenih visina. Kirije to ne mogu da isprate jer naše plate nisu na tom nivou još.

Jedine lokacije koje sam ja razmatrao su novogradnje na NBGD, centar i preko reke/mosta nisam skoro ni razmatrao jer mi se vise svidja NBGD tako da ne znam sta ti smatras top 1% lokacijama.
Mozda je nekome top 1% lokacija Vracar historical ali ja tamo ne bih nikad ziveo.

Ja sam i ranije rekao da mislim da je suludo ocekivati da prosecni ljudi mogu da priuste npr Vracar, ali npr na NBGD/Vracaru je prosecna neto plata u decembru bila 2000 eur i mislim da potcenjujes kolicinu ljudi koja zaradjuje dobro u ovim opstinama.
Dve takve osobe brzo za par godina postaju kreditno sposobne i po ovim cenama.
Ja mislim da nam se realnostt vratio čim mu je sve sem vračara kartonsko naselje :) To je taj stil pisanja.

JA nikad nisam rekao da su nekretnine dar za bogacenje..bas suprotno...ja se najviše i bunim jer vreme povrata novca je 25 godina...a standard u Evropi je oko 15 . E sad neko čuje onako kako želi... Imati firmu u današnje vreme i placati porez na sve što država traži je isto gubitak..verovali ili ne. Jednostavno si nateran da lažeš i mažeš da bi opstao.
Opet to nije razlog da se visak novca ne usmeri negde...bar da nisi u gubitku....ili pojede i popije....
Neki kupe neki nikad ...uvek bilo
Micooo, placas li porez na izdavanje, Mico? Posto meni ne ide u racunicu da mozes sa placanjem poreza da vratis pare za 25 god, vise mi ide ka 30+, 35...

sve sem vračara kartonsko naselje
Tamo gde stavljaju zavese - to ti je sve sirotinjaaa.
Spavate li mirno (bez zavese) bogatuni?

Micooo, placas li porez na izdavanje, Mico? Posto meni ne ide u racunicu da mozes sa placanjem poreza da vratis pare za 25 god, vise mi ide ka 30+, 35...
Pročitaj ponovo šta sam napisao...
U ovim okolnostima i firma koja bi placala sve dazbine drzavi NE BI OPSTALA....
Oš da ponovo ponovim ?

Firma nije gubitak ako zaradi više nego što potroši. Ne razumem šta hoćeš da kažeš time da je firma gubitak, to zavisi od toga da li si sposoban da vodiš posao ili ne.

Što se tiče nekretnina, upravo je to što kažeš, usmeravanje novca "negde", a u našem slučaju 90% u nekretnine, dovelo do toga da ti je povrat 25 godina, a ne 15. Kada bi ljudi manje investirali u nekretnine, a više u druge stvari, cena bi bila niža, pa bi i povrat bio kraći.

Kod nas je problematika upravo u tome što svi sa viškom novca idu po automatizmu u nekretnine, što je dovelo do pumpanja cena do neslućenih visina. Kirije to ne mogu da isprate jer naše plate nisu na tom nivou još.
Opet ...ako napisem firma ne mislim na nekretnine nego na DOO...a bavim se i time.. i nađi mi nekog koji sve placa kako država zahteva i ima dobit od 20% ?
Da li neko placa zakup reklame ...da li imaju projekat i odobrenje za reklamu...da li placaju svaki ulaz i izlaz...da li pravilno vodimo plate ili smo na minimalcu...pusti ..ne znaš a praviš se
Sem monopolista

Ja znam više njih koji plaćaju kako država zahteva i imaju dobit.

Ti Mićo što ne znaš da vodiš posao ne znači da drugi ne umeju.

Opet ...ako napisem firma ne mislim na nekretnine nego na DOO...a bavim se i time.. i nađi mi nekog koji sve placa kako država zahteva i ima dobit od 20% ?
Da li neko placa zakup reklame ...da li imaju projekat i odobrenje za reklamu...da li placaju svaki ulaz i izlaz...da li pravilno vodimo plate ili smo na minimalcu...pusti ..ne znaš a praviš se
Sem monopolista
Ps...ja pričam praksu a ti kao pametne teorije ...
Bese nesto si kupio skoro ...

?

Pa šta kukaš onda kako ne možeš da zaradiš od posla, a kupio si te silne nekretnine.

Tvoja kuknjava na ovoj temi oko bukvalno svega je postala degutantna.
Zato radim 3 posla...a kukanje se odnosi na uslove poslovanja kod nas i neke podrazumevane normalnosti u Evropi....sto ne znači da se ne zarađuje ali mnogo nanje zbog monopola....
Ps....I ne zelim sranje da bih mogao da kupim nekretninu....

Teško jeste Mićo, neprekidna borba 😉
Bravo za pominjanje plaćanja reklamnog prostora pa i projekta reklame itd...
Vodjenje firme te niko ne uči, pa ni pravnik ni računovodja ne znaju sve vezano za njihovu oblast i konstantno se menjaju zakoni, tako da ako oni nisu u toku i ti ne pratiš ne znaš ni sam da li radiš sve kako treba.
Po meni mora da se ulaže i da se udružuju kasnije ljudi zbog širenja posla ili ulaganja inače si uvek u zaostatku.
Ovako moraš biti ozbiljan vanprosečni ekspert da bi bio ozbiljnije plaćen i da samo od toga super živiš bez ulaganja i tu moraš onda da ispregovaraš za uslove i da si samouveren u sebe dok traje vreme u kojem vrediš firmama.

E pustite vi te jalove priče. Sad mi nudi prijatelj neke stvari, kaže komšije neke Rusi se uputili put doma. Rekli mu da su pod utiskom da je ratu došao kraj.
Spremite se, sad kad se napuni tržište nekretninama, ima da kupuje i onaj kome ne treba (znači kao i dosad, he he).

Teško jeste Mićo, neprekidna borba 😉
Bravo za pominjanje plaćanja reklamnog prostora pa i projekta reklame itd...
Vodjenje firme te niko ne uči, pa ni pravnik ni računovodja ne znaju sve vezano za njihovu oblast i konstantno se menjaju zakoni, tako da ako oni nisu u toku i ti ne pratiš ne znaš ni sam da li radiš sve kako treba.
Po meni mora da se ulaže i da se udružuju kasnije ljudi zbog širenja posla ili ulaganja inače si uvek u zaostatku.
Ovako moraš biti ozbiljan vanprosečni ekspert da bi bio ozbiljnije plaćen i da samo od toga super živiš bez ulaganja i tu moraš onda da ispregovaraš za uslove i da si samouveren u sebe dok traje vreme u kojem vrediš firmama.
Hvala...ali mi je veoma tesko objasniti nekome ko nije u materiji....a svi sve znaju...
Ako kažem sta sam uspeo onda se hvalim..ako kažem da je tesko onda ne znam posao...
Strašno

Pročitaj ponovo šta sam napisao...
U ovim okolnostima i firma koja bi placala sve dazbine drzavi NE BI OPSTALA....
Oš da ponovo ponovim ?
Ok, jasno je :LOL: al opet, kako biti siguran da ce biti tako i narednih 25 god... Hocu reci, kod nas da ulozis u nekretninu plus sredjivanje, treba ti jedan zivotni vek da vratis ulozeno. Zato mislim da je vecina trzista spekulativno, ko kripto.

kako misli za inflaciju u evrima? EU planira da štampa (pozajmljuje) trilione da bi ih potrošila na oružje. Prinos državnih obveznica Nemačke odleteo je u svemir ...

IMG_0127.jpeg

Ok, jasno je :LOL: al opet, kako biti siguran da ce biti tako i narednih 25 god... Hocu reci, kod nas da ulozis u nekretninu plus sredjivanje, treba ti jedan zivotni vek da vratis ulozeno. Zato mislim da je vecina trzista spekulativno, ko kripto.
Tako je, upravo to što si napisao. Držanjem keša na računu inflacija ga jede, postoji to oročenje u bankama i ako se razumeš u berzu, zlato, zemlja, sada i taj špekulativni kripto.
O svemu smo diskutovali na temi, kao nekim opcijama ulaganjem kao alternativu ulaganja u nekretnine a da se dobija pasivni neki prihod bez svakodnevnog rada na tome.
Ništa specijalno nije dobitak u nekretninama i mora da se čeka godinama - tačno.
Postoje opcije da kupiš u izgradnji pa kasnije preprodaš, da rentiraš, da staviš APP cenu pa da prodaš, da imaš havariju sa podstanarima, da ne izdaješ i da imaš trošak, ranije su čak i bile duple prodaje i Investitori nisu završavali zgrade, pa sudjenje i muke.
Proces ulaganja u nekretnine je pogotovo na početku veoma spor i kao što kažeš treba i 20-25god da povratiš možda investiciju, još ako je neko uzeo kredit, to onda dodje i do 30+god.
U ovim slučajevima ne računam porast cene nekretnine.
Ako Investitor ima dobit 30% kroz 2 god, znači treba mu nekih 7 god da ima povrat, a ako neko kupovinom stana ima tako gledano i kroz 20god meni je to nekako ok i logično.
Naravno da svako prodje drugačije, zato se neki tako detaljno o svemu i informišu i prave planove pre kupovine pa pregovaraju itd...

Vrh