Šta je novo?

Cene nekretnina

Kada bi imali državu sa svim prednostima koje nabrajate da je bolje u drugim državama, pravna država, bez korupcije, bolja vladavina prava itd, mislite da će cene nekretnina da padnu?
Tada se ne bi vratili naši gastarbajteri koji su zaradili odlične novce, a onda i ostali iz različitih država?
Evo koliko traje ovaj forum, to jest ova tema i da li se pomoglo nekome sa čekanjem i slušanjem saveta o pucanju balona, upravo suprotno je učinjeno.
Postoje druge teme gde se komentarišu trenutna dešavanja u državi i ukazuje na probleme, ovde se priča o cenama nekretnina.
Pre bih voleo da čujem prave razloge u kojem scenariju bi pale cene nekretnina...Lokalne: sankcije, rat, ozbiljna katastrofa(nuklearna, poplave, itd...) itd...
Globalne: SEKA itd...

Kada bi imali državu sa svim prednostima koje nabrajate da je bolje u drugim državama, pravna država, bez korupcije, bolja vladavina prava itd, mislite da će cene nekretnina da padnu?
Tada se ne bi vratili naši gastarbajteri koji su zaradili odlične novce, a onda i ostali iz različitih država?
Evo koliko traje ovaj forum, to jest ova tema i da li se pomoglo nekome sa čekanjem i slušanjem saveta o pucanju balona, upravo suprotno je učinjeno.
Postoje druge teme gde se komentarišu trenutna dešavanja u državi i ukazuje na probleme, ovde se priča o cenama nekretnina.
Pre bih voleo da čujem prave razloge u kojem scenariju bi pale cene nekretnina...Lokalne: sankcije, rat, ozbiljna katastrofa(nuklearna, poplave, itd...) itd...

Glavna stvar za pad cena nekretnina jeste pristup alternativama za ulaganje. Znači da Mića ima opciju da stavi negde svojih 100k da mu pravi pare, a da je to bolje od kirije.

Trenutno svaki Mića u državi misli da je nekretnina bog i batina bogaćenja, a Beograd je mali grad.

Ovde sustinski i nema ljudi za i protiv poskupljenja kvadrata, samo onih koji umeju i onih koji ne umeju da odvoje neke stvari u glavi.

ja sam protiv poskupljenja tbh
samo zato sto uglavnom kvalitet ne prati cenu

sve meni ima smisla sto raste i to
i to ne mogu ja licno da uticem

meni je najveci problem bga odnos cene/kvalitet

Lokalne: sankcije, rat, ozbiljna katastrofa(nuklearna, poplave, itd...) itd...
Zaboravio si - smanjenje korupcije, prececanje puteva prljavog novca, poreska politka koja obeshrabruje gomilanje nekretnina, vise opcija za ulaganje... itd.. itd... A u nasem slucaju su cene stanova nerazdvojive od stanja u drzavi. Sve je skupo, svuda su milioni, a terase i nadstresnice padaju na glavu.

Glavna stvar za pad cena nekretnina jeste pristup alternativama za ulaganje. Znači da Mića ima opciju da stavi negde svojih 100k da mu pravi pare, a da je to bolje od kirije.

Trenutno svaki Mića u državi misli da je nekretnina bog i batina bogaćenja, a Beograd je mali grad.
Upravo, i sta drzava odradi?
Napravi nov vid investicije gde gradjani mogu da kupuju investicione m2 sa par hiljada eur u izgradnji i plasira brdo subvencionisanih kredita a oteza kupovinu stranih akcija preko brokera 🙂

Toliko o diversifikaciji ulaganja i otvaranju mogucnosti.

I onda se ljudi cude sto mislim da cene nece padati.

ja sam protiv poskupljenja tbh
samo zato sto uglavnom kvalitet ne prati cenu

sve meni ima smisla sto raste i to
i to ne mogu ja licno da uticem

meni je najveci problem bga odnos cene/kvalitet
Svi su protiv poskupljenja

Samo imas neke koji pokusavaju da shvate zasto je tako i sta da ocekuju, i one koji sve to gledaju kroz enotivno-moralno-politicku prizmu.

Hteo sam i to da napišem, ali i u USA raste cena nekretnina iako dosta ljudi ulaže u njihovu berzu i imaju bolje mogućnost za ulaganje u sopstveni biznis.
Slažem se da, ukoliko je cela nacija finansijski pismenija da bi se ulagalo u razne stvari, ali i najbogatiji ulažu u nekretnine.
Treba videti mladju generaciju koja je po meni sposobnija sa ulaganjem u strana tržišta da li su se oni odlučili na različita ulaganja (berza) ili je i njima prva opcija kupovine svoje nekretnine.
Kod nas je pogotovo neki narativ da treba imati svoj krov nad glavom.
Drugar mi pre nekog perioda predlaže neki posao, samo mu novci trebaju. Sve je super, siguran je u to, kažem mu prodaj svoj stan i eto novaca, uložiš u posao i jedan period si podstanar, ma jok kaže mi da li sam lud 😉

Ti ako čekaš pravnu državu da bi u Beogradu kupio stan, načekaćeš se.

ne zanima me kupovina stana, povremeno udjem ovde radi drugih tema

ali na ovoj temi vec godinama skup istih likova koji presipaju iz supljeg u prazno i normalizuju nenormalno

imaju odgovore na sva pitanja sem na gore postavljena

zato sto vam je trziste nekretnina normalno zato vam je normalno i da vam caci odlucuju o sudbini i zivotima

tako da samo nastavite da guslate, selo gori a defke odvaja stvari u glavi iz svog udobnog doma u zemunskim nehigijenskim naseljima

ali na ovoj temi vec godinama skup istih likova koji presipaju iz supljeg u prazno i normalizuju nenormalno

zato sto vam je trziste nekretnina normalno zato vam je normalno i da vam caci odlucuju o sudbini i zivotima

tako da samo nastavite da guslate, selo gori a defke odvaja stvari u glavi iz svog udobnog doma u zemunskim nehigijenskim naseljima
Da da, nas par na beobuildu svojim postovima mozemo da normalizujemo celo trziste nekretnina.
Normalizaciju ne mozemo uraditi mi, ali je bitno setiti se veoma vazne recenice:

“Markets can remain irrational longer than you can remain solvent.” - John Maynard Keynes

Cekajuci normalne cene (jer sam mislio da je suludo davati 2500+ EUR za Novogradnju na NBGD) sam doziveo eksplozivan rast istih davne 2021 godine i masivno smanjenje kupovne moci nekretnine.
Ja kada sam rekao da mislim da 10% nekretnina kupuju kriminalci ili poslovni kriminalci (namesteni tenderi itd) su me svi napali ovde kako sam delulu a ti mislis da ja pravdam i zelim da se stanje u drzavi odrzava.

Kada vidim porast prometa od 30% sa rekordnom cenom kvadrata moj osecaj nije da trziste nekretnina posustaje, zao mi je sto ti ne delis misljenje.
Inace vecina ljudi koji diskutuje ovde se prikljucilo forumu u poslednje 2-3 godine rekao bih... ali neka si nas pljunuo sve, koristan doprinos temi.

Poslednja izmena:
Zaboravio si - smanjenje korupcije, prececanje puteva prljavog novca, poreska politka koja obeshrabruje gomilanje nekretnina, vise opcija za ulaganje... itd.. itd... A u nasem slucaju su cene stanova nerazdvojive od stanja u drzavi. Sve je skupo, svuda su milioni, a terase i nadstresnice padaju na glavu.
Podigla se plata, podigle su se sve usluge, realna inflacija je po meni velika.
Vidi se po hrani, po uslugama koje skaču itd... Nekretnine prate to povećanje i ne znam kako mogu da se one smanje ukoliko sve poskupljuje, neće se sigurno odreći Investitor profita ukoliko ima tražnje.
Ako misliš pod korupcijom da ako se smanje ostale navedene stvari koje poskupljuju onda se i ja slažem da neće biti ovolikog rasta nekretnina.
Sa druge strane sam naveo ako uopšte nema korupcije očekujem priliv bogatijeg dela ljudi koji dolazi ovde da živi pre svega naša dijaspora, koja po mom mišljenju će napraviti još veći pritisak na tržište nekretnina, jer svi žele u takvoj državi da žive.
Kod progresivnog poreza mora da bude ozbiljan zakon doveden, da se najviše oporezuju firme ili pojedinci sa baš mnogo nekretnina i da te firme ne mogu da prijave svoje sedište u zemljama poreskog raja i da tako izvlače dobitak, ne znam kako se to uopšte može uraditi u današnjem vremenu kapitalizma za koji ne vidim kraj.
Kao što sam više puta ovde pisao a to je da mislim da će korporacije hteti u budućnosti da poseduju većinu nekretnina, kada se to adekvatno oporezuje i proporcijalno onda se slažem da treba i ostalima sa nekretninama uvesti poreze na bogatstvo zarad boljeg društva.

Da da, nas par na beobuildu svojim postovima mozemo da normalizujemo celo trziste nekretnina.
Normalizaciju ne mozemo uraditi mi, ali je bitno setiti se veoma vazne recenice:

“Markets can remain irrational longer than you can remain solvent.” - John Maynard Keynes

Cekajuci normalne cene (jer sam mislio da je suludo davati 2500+ EUR za Novogradnju na NBGD) sam doziveo eksplozivan rast istih davne 2021 godine i masivno smanjenje kupovne moci nekretnine.
Ja kada sam rekao da mislim da 10% nekretnina kupuju kriminalci ili poslovni kriminalci (namesteni tenderi itd) su me svi napali ovde kako sam delulu a ti mislis da ja pravdam i zelim da se stanje u drzavi odrzava.

Kada vidim porast prometa od 30% sa rekordnom cenom kvadrata moj osecaj nije da trziste nekretnina posustaje, zao mi je sto ti ne delis misljenje.
Inace vecina ljudi koji diskutuje ovde se prikljucilo forumu u poslednje 2-3 godine rekao bih... ali neka si nas pljunuo sve, koristan doprinos temi.

diskutovati o tržištu nekretnina bez diskusije o okruženju u kome se ta trgovina odvija je ili naivno, ili s namerom, ili (da ne upotrebim grublju reč) ograničeno

nije tema da li par dezurnih sa ove teme moze da normalizuje cene na trzistu nekretnina, nego da li se ucescem u takvoj diskusiji, na taj nacin, i dodatno - u trenutku kojem se celokupno društvo nalazi (uostalom i zbog takvog "normalnog" tržišta nekretnina i "normalnih" gradjevinskih firmi) - normalizuje takvo okruzenje

cemu pisanje 100 postova dnevno i medjusobno circle-jerk lajkovanje par rentera i magova doprinosi je sjajno pitanje, drago mi je ako ne doprinosim tome

kako imam dovoljno godina secam se raznih foruma pa i tese tesanovica sa yumetal foruma i njegovih eseja o beogradskom stafordu, ali ova tema je stvarno nesto posebno na skali "normalnosti", greota za inace kvalitetan forum

diskutovati o tržištu nekretnina bez diskusije o okruženju u kome se ta trgovina odvija je ili naivno, ili s namerom, ili (da ne upotrebim grublju reč) ograničeno
pricalo se o svim tim stvarima, to sto te mrzi da citas vec si uzeo par poslednjih stranica teme i doneo opsti zakljucak to je tvoj sto bi ti rekao ograniceni pristup diskusiji.

Ja sam mogao da biram lokaciju, ne razumem zasto mislis da je moj odabir bio ogranicen icim. Da, uzimam kredit, za stan za koji dajem ucesce od preko 100 hiljada eur i planiram da otplatim za 6 godina buraz.

Ja sam samo ubedjen da lokacija ima potencijal a da cene nece smisleno padati u narednom periodu, u suprotnom je ne bih birao.

I suludo je misliti da se identifikujem sa njima, samo konstatujem na osnovu brojeva.

Pricas o emotivnim reakcijama a tvoj ceo odgovor je emotivna reakcija.

Pitanje je jednostavno - ako top 1% po primanjima moze da priusti i kupuje stanova na lokacijama koje su prosek, sta mozes da konstatujes u vezi sa tim ko kupuje na lokacijama koje su top 1% i gde treba da kupuje prosek po primanjima?

Po meni je apsolutno pohvalno to sto si kao covek iz radnicke porodice mlad usao u top 1% i nemas sta da se pokazujes vise od toga ("mogao sam da biram lokaciju buraz"), ali bas zato mislim da bi trebao da vise cenis svoj trud i dinar i da vidis nesto nenormalno u tome sto su i tebi bolje lokacije od Cernobilja preskupe ili neisplative.

nije tema da li par dezurnih sa ove teme moze da normalizuje cene na trzistu nekretnina, nego da li se ucescem u takvoj diskusiji, na taj nacin, i dodatno - u trenutku kojem se celokupno društvo nalazi (uostalom i zbog takvog "normalnog" tržišta nekretnina i "normalnih" gradjevinskih firmi) - normalizuje takvo okruzenje

cemu pisanje 100 postova dnevno i medjusobno circle-jerk lajkovanje par rentera i magova doprinosi je sjajno pitanje, drago mi je ako ne doprinosim tome

kako imam dovoljno godina secam se raznih foruma pa i tese tesanovica sa yumetal foruma i njegovih eseja o beogradskom stafordu, ali ova tema je stvarno nesto posebno na skali "normalnosti", greota za inace kvalitetan forum
Ovo je neka https://vukajlija.com/zar-dok-gori-hilandar/735143 prica

Nije baš tako. Ima ovde dosta kritike ovakvog stanja, dosta analiza na temu odakle novac za kupovinu stanova, odlazak naših ljudi u inostranstvo zbog velikog raslojavanja itd
Mnogi su ovde kupili stan po cenama nekog lokalnog minimuma (sredina prošle decenije).
I ja sam tako uradio a i mnogi moji poznanici da ne kažem kolege sa faksa. Možda je to jednostavno generacijske stvar? U toj nekoj dobi oko 35 godine si uštedeo novce i kupuješ stan za porodicu

Iskreno, više bi voleo da sam sad 15-20 godina mlađi i da skupljam pare za kupovinu stana jer znam da će doći period kad će cene ići dole.

Za početak, plaćalo bi se više poreza i drugačije bi sve išlo veza i za BnV. Manje bi kralo državnog novca pa bi i manje novca išlo u nekretnine. Razvijala bi se železnička mreža, infrastruktura po manjim opštinama pa bi se smanjila metropolizacija Srbije... Gastosi već šalju pare ili kupuju ovde nekretnine.

Pa bogami ima i gastosa koji su počeli da izvlače pare koje su sprcali u nekretnine u Srbiji, ucutao nam se i @vradovic, skoro da sam siguran da se rešava svojih investicija, a mislim i da je pravi trenutak….

JA nikad nisam rekao da su nekretnine dar za bogacenje..bas suprotno...ja se najviše i bunim jer vreme povrata novca je 25 godina...a standard u Evropi je oko 15 . E sad neko čuje onako kako želi... Imati firmu u današnje vreme i placati porez na sve što država traži je isto gubitak..verovali ili ne. Jednostavno si nateran da lažeš i mažeš da bi opstao.
Opet to nije razlog da se visak novca ne usmeri negde...bar da nisi u gubitku....ili pojede i popije....
Neki kupe neki nikad ...uvek bilo

Nije baš tako. Ima ovde dosta kritike ovakvog stanja, dosta analiza na temu odakle novac za kupovinu stanova, odlazak naših ljudi u inostranstvo zbog velikog raslojavanja itd
Mnogi su ovde kupili stan po cenama nekog lokalnog minimuma (sredina prošle decenije).
I ja sam tako uradio a i mnogi moji poznanici da ne kažem kolege sa faksa. Možda je to jednostavno generacijske stvar? U toj nekoj dobi oko 35 godine si uštedeo novce i kupuješ stan za porodicu

Iskreno, više bi voleo da sam sad 15-20 godina mlađi i da skupljam pare za kupovinu stana jer znam da će doći period kad će cene ići dole.
Malo Vas je koji znate...čestitam na znanju ...
Evo Ja znam da je došao period da cene nece iči dole...
Šta sad ?

Pitanje je jednostavno - ako top 1% po primanjima moze da priusti i kupuje stanova na lokacijama koje su prosek, sta mozes da konstatujes u vezi sa tim ko kupuje na lokacijama koje su top 1% i gde treba da kupuje prosek po primanjima?
Jedine lokacije koje sam ja razmatrao su novogradnje na NBGD, centar i preko reke/mosta nisam skoro ni razmatrao jer mi se vise svidja NBGD tako da ne znam sta ti smatras top 1% lokacijama.
Mozda je nekome top 1% lokacija Vracar historical ali ja tamo ne bih nikad ziveo.

Ja sam i ranije rekao da mislim da je suludo ocekivati da prosecni ljudi mogu da priuste npr Vracar, ali npr na NBGD/Vracaru je prosecna neto plata u decembru bila 2000 eur i mislim da potcenjujes kolicinu ljudi koja zaradjuje dobro u ovim opstinama.
Dve takve osobe brzo za par godina postaju kreditno sposobne i po ovim cenama.

Ja više mislim da neki od nas shvataju situaciju i plivaju...i ne čekaju čekaju i čekaju...
Izvini što smo mi koji smo kupovali ispali hmm jer smo kupili ...a neki ispali hmm jer nisu kupili a znaju da ce balon puči i čaci samo što nisu pa ce onda biti vreme za kupiti....
Ako me razumeš ali meni je stvarno žao da Vi mislite da mi ne znamo da i Vi znate ali izgleda da Vi više znate pa ostali ostali suvog hmmmm...čekajući BOOM

Vrh