Suzuman
Advanced
- Učlanjen(a)
- 11.03.2024.
- Pohvaljen
- 6.044
Sve sam ja razumeo baš kako treba.Izgleda da nisi bas razumeo sta je ‘normalizacija’ u ovom kontekstu.
Ja ne znam ko je tebi dao te vremenske odrednice od jedne godine i te termine stagnacija, normalizacija, pad, rast ali deluje mi da ih koristiti e kako vama dodje da bi imali neku fluidnu diskusiju pa ste se nešto kao složili.Pošto postoji neslaganje u interpretaciji, ja bih voleo da čujem šta @Darko D misli da bi bila normalizacija u kontekstu našeg tržišta?
Ja kad kažem normalizacija, mislim da se promet vraća na neki nivo pre ove stagnacije koja je realno trajala 2023-2024.
Pa i nisi bas, promet u decembru je cak i ispod nekog proseka za poslednjih 10 godina. Medjutim, priblizavamo mu se iz meseca u mesec. Stoga i izraz.Sve sam ja razumeo baš kako treba.
Te onelinere prčaj sa svojim simpovima.
Ja ne znam ko je tebi dao te vremenske odrednice od jedne godine i te termine stagnacija, normalizacija, pad, rast ali deluje mi da ih koristiti e kako vama dodje da bi imali neku fluidnu diskusiju pa ste se nešto kao složili.
Normalizacija bi trebala da se gleda u nekom širem vremenskom opsegu 2 5 10 godina a ne jedna godina.
Pa se uzme neki prosek pa se rasporedi taj procenat istorijski pa se onda odredi šta je normalno šta nije.
Jel ima da se javi neki ekonomista ili ste svi ovde neki ''nisam završio al sam čitao na netu''
Vi bi trebalo svi da se malo resetujete u ovom tumačenju termina i analizi .Pa ja sam tebe pitao, s obzirom da imaš problem sa time, da kažeš šta ti misliš da je normalno, a tvoj odgovor je da treba da angažujemo ekonomistu da uradi 10-godišnju analizu tržišta da bismo smeli da koristimo taj pojam.
Hvala puno na inputu.
indeed
Citizens still believe that buying an apartment is one of the safest ways to preserve their savings without risk, and this contributes to sustained demand and rising property prices.
Diaspora buyers have increasingly focused on purchasing apartments in Belgrade, which has shifted the market dynamics.
Professor Lončar also underscored the impact of migration trends on housing demand. He estimated that approximately 13,500 to 15,000 individuals relocate domestically from other regions to Belgrade annually, with unofficial figures suggesting the actual number could be as high as 25,000 to 30,000. "These individuals inevitably enter the real estate market as renters or buyers," he explained. "Furthermore, geopolitical migration has influenced demand, with notable interest from Ukrainians, Russians, and, more recently, individuals from Israel seeking real estate opportunities in Serbia."
The total value of outstanding housing loans maintained by the Serbian banks, based on the NBS data, contracted by1.5% in 2023 after three years of rapid expansion. Sized against the national economy, the market decreased from a decade peak of 7.9% of GDP in current prices in 2021 to 6.4% in 2023. The more recent data, however, indicates a return to the growth trajectory, with the overall housing loans stock reaching RSD 609.2 billion (USD 5.5 billion) in November 2024, a 7.8% increase since the end of the previous year.
Upravo tako ''imasli ste analize '' .To dodavno nisam video već samo neko homogeno višeglasje i neka smedjusobna spuštanja.@Darko D imali smo ovde više ekonomskih analiza, grafika tumačenja, statistike.
Sad, da su diplomirani ekonomisti jedini merodavni da pišu na forumu i nisu, ali su svakako dobrodošli. Ni oni nisu sveznajući, mnogi od njih su recimo uzimali kredite indeksirane u CHF valuti.
Ja podržavam da svako napiše svoje mišljenje, makar bilo i pogrešno, tome forum i služi.
Je l' se sme ovo na forumu?Evo za sve nas wannabe ekonomiste i analiticare jedan lep PDF.
Ah da, reddit, koji vec poslednjih 10 godina prica o pucanju balona.Upravo tako ''imasli ste analize '' .To dodavno nisam video već samo neko homogeno višeglasje i neka smedjusobna spuštanja.
Još malo (ako ne i sada) bolje analize daju na Redditu.
Niko nov ne dolazi na forum a da se zadržao već se odma udaljava.
Je li može primer te dobre analize na Reditu?Upravo tako ''imasli ste analize '' .To dodavno nisam video već samo neko homogeno višeglasje i neka smedjusobna spuštanja.
I samo domaći autori. Strane plaćenike ne priznavamo eeeej.dokumenti samo na cirilici molim
Ja sam do skoro placao 370 eura stan u centru Zarkova, 58 kvadrata, 2 spavace sobe, skroz ok sredjen, to smo bas dobro prosli supruga i ja, al smo se ipak vratili sada kod mojih dok nam se ne zavrsi stan, ne mozemo da ustedimo dok placamo tih 370 plus racuneLoznica/Šabac - garsonjera 300eur izdajem skoro već 2 god
Prijepolje - dvosoban stan 300eur + troškovi
Kragujevac u centru jednoiposoban 350eur + troskovi
Niš sam trebao za 450eur ok sredjen dvosoban stan plus troskovi pre nekih 8meseci.
Svi su otprilike na minimum 6 meseci bili izdati do 2 god i trenutno se izdaju.
I evo sada Vršac od 300eur jednosoban + troškovi.
Moj neki zaključak je da za 300eur ipak može da se nadje jednosobni stanovi po Srbiji uglavnom u izvornom stanju, prizemlje itd...
Sa dodatkom sobe to jest jednoiposobni idu 350-400eur.
Sredjeniji, održavaniji se dodaje još minimum 50 eur.
Trenutni budzet za izdavanja ok(održavan, sredjeniji) garsonjere/jednosobnog stana na ok lokaciji koja sadrži dobru infrastrukturu sa troskovima računam da mi je 400-450eur, dok za jednoiposoban/dvosoban mi je 500-550eur.
I u ovoj varijanti pokušavam da izbegnem prizemlja/1 sprat pored prometne ulice.
Ovde ne računam BG i NS , pa i Niš jer je baš velika razlika oko lokacije nekretnine, luksuznije novogradnje itd...
Sećam se za Niš da sam zvao više stanova i nisu hteli da izdaju na manje od godinu dana, u ostalim gradovima svi pristaju i na 6meseci.
Slažem se da bi sveža krv doprinela diskusiji, možda i neki drugačiji pogled, ili informacija iz prve ruke, ali na ljudima je da se uključe i daju kontra argumente i podatke koji govore drugačije.Upravo tako ''imasli ste analize '' .To dodavno nisam video već samo neko homogeno višeglasje i neka smedjusobna spuštanja.
USAID finansira Extroniksa da siri propagandu i obojenu revoluciju na Beobuild forumu?!?I samo domaći autori. Strane plaćenike ne priznavamo eeeej.
Diskusija je jedno, prenos informacija sa terena takodje, iskustva u kupovini znata vredne i zato sam ovde.Slažem se da bi sveža krv doprinela diskusiji, možda i neki drugačiji pogled, ili informacija iz prve ruke, ali na ljudima je da se uključe i daju kontra argumente i podatke koji govore drugačije.
Sa druge strane, javljaju se ovde ljudi koji prenose svoja iskustva u kupovini / prodaji, pa nije baš da nema ničeg korisnog.
USAID finansira Extroniksa da siri propagandu i obojenu revoluciju na Beobuild forumu?!?
I to na dan generalnog strajka, skandalozno!
Domaci strucnjaci tvrde da je balon nekretnina pred pucanjem, po 12 put.
Vise o ovome u dnevniku u 19 casova.
Ako balon nije pukao posle ovog poslednjeg inflatornog ludila, ne znam kad će da pukne iskreno.
Ljudi mogu da pričaju da nije normalno, ali ovo baš dugo traje i ne izgleda kao da će se zaustaviti.
Ne znam da li treba da budem ekonomista da bih zaključio da jedini način da padnu cene jeste da nas zvekne neka nova SEKA.
Pises ovo dok ti samo na ovoj stranici odgovaraju tri coveka koji su se registrovali 2024, jedan 2023. A ti si dosao davne 2022, kada je sve bilo dosta ozbiljnije lol.Upravo tako ''imasli ste analize '' .To dodavno nisam video već samo neko homogeno višeglasje i neka smedjusobna spuštanja.
Niko nov ne dolazi na forum a da se zadržao, već se odma udaljava.
Ja sam voledo da dodjem na ovaj forum da čitam ali kvalitet diskusije je opao.
Izrokali ste 2000 strana ninašta.