Šta je novo?

Cene nekretnina

Sad samo investirati u Zlatibor, jer je čist vazduh. Beli labud nema vremena da vam to kaže, jer ima posla preko glave sa izdavanjem smeštaja, licitiraju ko da više pa je prezauzet.

Ukucao sam u pretragu dvosoban stan u Bloku 65 i ovaj je najjeftiniji stan 55m2 sa garažnim mestom i plaćanjem agenta izadje 247k, useljenje za 4 meseca.
Neka se doda još opremanje po želji ali treba imati 280k za ovako nešto...
Tu onda ROI trenutno dodje nekih 3.5-4%.
Mislim da je ovaj stan već prodat pre nove godine, ili je oglas “ovo smo prodali, al imamo ovo da vam pokazemo”

Bežanijska kosa - vojni stan. Dodali jedan mokri čvor i stukli lovu u renoviranje. Ako je pre i oko korone, onda jedno 50.000 ako je posle onda možda i 70.000 EUR. Zgrada je s početka veka. Bez terase je oko 110 kvm. Može u LUX 51 da se kupi nov stan za ove pare uz mogućnost kupovine i parking mesta. Ovde je parkiranje sve više lutrija.

Kad se setim samo da sam pre par godina na udaljenosti od jedno 500-600m od ovog stana nudio 1800 eur/m2 za renoviran prazan stan na Bezaniji (dvostruko orijentisan) ovo mi izgleda toliko suludo.

Ne razumem uopste ljude koji za preko 150k kupuju nekretninu bez garaznog ili u najmanju ruku, rezervisanog spoljnog parking mesta, a voze.
Pre neki dan sam se u blokovima 20 minuta vozao levo desno, da nadjem bilo kakvo parking mesto.
Kupuju ljudi stanove u starogradnji bez parkinga i garaze, po ceni dobre novogradnje negde malo dalje, kao bitna je lokacija, i onda po pola sata-sat svaki dan jure parking.

Danas parking mesto i na Vidikovcu košta 20k. U blokovima one stare garaže u bloku 61 se oglašavaju za 25-30k. Nije uopšte jeftino kupiti garažno mesto danas, ide do 20% vrednosti stana u zavisnosti od lokacije.

U novogradnji na nbgd su garazna mesta oko 25-30k, dati isto toliko za parking mesto u starogradnji je suludo (osim ako se nije mislilo na garazno mesto).

Kad se setim samo da sam pre par godina na udaljenosti od jedno 500-600m od ovog stana nudio 1800 eur/m2 za renoviran prazan stan na Bezaniji
Eh, kad se setim da sam negde u septembru 2019. gledao stan u Aleksinačkih rudara, oko 70m2 bio nešto malo jače od 100k.
Ali tad nisam bio prekaljeni forumdžija. Sad ga ne bi dali ni za 200k 💔

Danas parking mesto i na Vidikovcu košta 20k. U blokovima one stare garaže u bloku 61 se oglašavaju za 25-30k. Nije uopšte jeftino kupiti garažno mesto danas, ide do 20% vrednosti stana u zavisnosti od lokacije.
Znam da je katastrofa cena ali razlog je sto ih nema dovoljno i to je hendikep za taj ceo kraj.

Eh, kad se setim da sam negde u septembru 2019. gledao stan u Aleksinačkih rudara, oko 70m2 bio nešto malo jače od 100k.
Ali tad nisam bio prekaljeni forumdžija. Sad ga ne bi dali ni za 200k 💔
Pogodio sam stan u istoj ulici po 1170 EUR/kvm, hitna prodaja, 3 naslednika ali smo odustali, padale terease (bilo je pre 2019). Gledajuci sad na projekat na placu hotela YU, prodao bi ga x2 mozda i x2.5.

Znam da je katastrofa cena ali razlog je sto ih nema dovoljno i to je hendikep za taj ceo kraj.

Naravno, ali moja neka računica je i dalje da mi pre vredi da ganjam parče trotoara nego da plaćam parking mesto na kraju sveta 30 prosečnih plata u Srbiji.

Cene garažnih mesta su realno postale luksuz, ali očekujem da se to malo ispravi kad stigne prva recesija.

С тим што је реалније да буде стагфлациона ако се уопште и деси, имајући у виду последњих 5 или 17 година...

То је оно кад се спрдају са Савом због неких текстова и предвиђања, а у ствари су ствари које је постовао врло реалне и корисне (нпр текст о фискалном савету пре неки дан), један од најбољих тестова које сам прочитао у скорије време. Једино што не разуме механизме деловања на такве ствари и како се решавају. Не мора (реална) рецесија бити таква да гомила људи изгуби послове или им падне плата 20% нпр. Може и да им порасте 30%, да се очувају послови, а да све цене порасту 50%...

100% za parking i cene... mozes da placas taksi a da auto drzis parkiran dalje za putovanja van grada itd

Kako gledate na ove vece terase?
Meni to nema smisla ako nije neki povuceni sprat ili mozda visoko prizemlje?
Velika terasa je bila dobra stvar u periodu korone....

Dajes 3k eur za terasu koja nema ni Sunce preko dana, ispod prolaze automobili, pored cujes komsiju ...

ja imam veliku terasu
kada sam kupovo to je zeni bio jedan od bitnijih kriterujuma, ja sam bio u fazonu nije mi nesto bitno
pritom je tesko naci stanove sa dobrom vecom terasom

sada iz ove perspektive bash mi je top

edit kada kazem vecom, mislim oko 8m2, samo sto sam je pre sve ziveo u nekim prcvajzima sa terasom od 2.5m pa mi ovo deluje ko nova soba

ja imam veliku terasu
kada sam kupovo to je zeni bio jedan od bitnijih kriterujuma, ja sam bio u fazonu nije mi nesto bitno
pritom je tesko naci stanove sa dobrom vecom terasom

sada iz ove perspektive bash mi je top

edit kada kazem vecom, mislim oko 8m2, samo sto sam je pre sve ziveo u nekim prcvajzima sa terasom od 2.5m pa mi ovo deluje ko nova soba
da li bi uzeo stan sa 15+ kvm terase?

Velika terasa treba da bude normalna stvar. Ranije kad su gradjene zgrade, pravile su se velike terase. Ako je stan dvosoban, terasa je bila bar 6 kvadrata, jer na primer normalno je da mladi bracni par pozove drugare i da njih 4-5 mogu da rucaju na terasi. Sto je meni top.

ja kao klinac sam ziveo u nekom stanu koji je imao terasu, ono fazonu samo mozes da stojis i nigde da se okrenes, ne znam ni koja je zamisli bila sa njom. posle sam ziveo u nekim stasnovima de su terase bile malo vece, ali bilo je fazon kao da se ispusi pljuga dve, nikakvo sedenje.
tek kada sam bio kod drugara, koji zivi na dorcolu, nas 4 smo proveli celo vece na njegovoj terasi koja je bomba (tamo oni soliteri u solunskoj), i to mi je bio prejak trip

tako sada i kod nas, mada sa decom je teze :D

Vredi terasa, pogled na more, čist vazduh, planinu, tišinu... :) U Beogradu se najviše koristi da se suši veš ili ispuši cigara, Ja bih kad bi moglo stan bez terase.

Na planinu ću gledati, trebala bi da bude i tišina, po meni i čistiji vazduh jer sam udaljeniji od saobraćaja.
Sada na 1 spratu kada je špic saobraćaja prečišćivač mi je na crvenom kada otvorim prozor.
E jbg taj pogled na more je nemoguć, reku isto mislim da neću moći da vidim.

Evo da javim da zbog ove situacije sa vodom u NS-u, ne planiram u skorijem vremenu da ulažem u Investicioni stan ovde u NS-u.
U narednom periodu će mi biti prednost što živim u prizemlju zbog pritiska vode i mojim roditeljima.
Eto prednosti prizemlja na koju nisam mogao ni da zamislim u 21 veku u NS-u.
Rešenja nema i to na duži period, polako svi prelaze na flaširanu vodu, a neki koji imaju direktne informacije su na flaširanoj oduvek, pa i ja koji sam nekada ipak pio iz česme.
Mislim i sada ja mogu da popijem ali neću, a žena mi ne pije već godinama.
U svakom slučaju očekuje vas jedan Investicioni talas ulaganja od strane Novosadjana ka Beogradu u narednom periodu, to je sigurno.
Prvi ja koji sam se dvoumio izmedju ova dva grada za sledeće ulaganje.
Zbog ovakvih stvari mislim da će se još više pojaviti želja za kupovinom u samim centrima gradova kupovina stanova ma koliko da koštaju jer se tamo ipak osete manje sankcije to jest restrikcije osnovnih stvari.
E, to za restrikcije u centru je suva istina.

Moji baba i deda na Vračaru nisu znali šta je restrikcija struje ili havarijsko isključenje devedesetih.

Ja živeo na periferiji Zemuna i kad je bilo bombardovanje 1999, nas prve isključe a zadnje uključe.

Vrh