Pera Zdera
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 09.08.2021.
- Pohvaljen
- 1.299
Plata lekara 60k eura godisnje? Zaista nisam cuo da je neki lekar do sada tako otisao. Sreo sam gomilu iz celog sveta i svi su radili na nostrifikaciji diplome i ucili jezik. Prvo covek koji je rodjen i odrastao u Stokholmu, otac mu je specijalista ovde, ali je studirao kod nas pa je morao da polaze Kunskapsprov tj odradi nostrifikaciju i bas se mucio da polozi. Nekako se uglavio da radi u bolnici dok nije nostrifikovao, verovatno je radio kao underläkare. Ali on prvo ima EU pasos tj njihov, nije isao preko migracionog sto otezava i mnogi nece da se cimaju sa migracionim. Jedino staracki domovi su najvise voljni.E moj Pero nije baš tako. I ja sam iz regulisane profesije (farmacija isto kao i medicina) i u pravu si JEDINO ako baš imaš izrazitu želju da radiš u državnom sektoru s pacijentima i neku ludu želju da naučiš švedski ili koji god lokalni jezik. A za to vreme radiš u staračkom domu. Samo opet te pitam - ZAŠTO?! Rekao sam ti ne mora ništa od toga, blue card, 60k plata i niko te ništa ne pita! Nema nostrifikacije, nema lokalnih jezika nema blokada da radiš za jednog poslodavca, jedini uslov kod prelaska je opet plata min 60k bruto godišnje!
Kao doktor možeš da radiš u industriji u medical affairs, clinical affairs, clinical research, clinical development, itd... Niko ne traži nostrifikaciju, plate su veće nego u bolnicama, daleko veće. Plus ako menjaš posao možeš ispregovarati daleko veću platu, dok u bolnicama je sve vezano za kolektivni ugovor i plata se povećava svake godine za određeni % na osnovu godina staža.
Pročitaj malo više i informiši se za Blue Card! NIKAKVIH uslova nema osim visine plate! NEMA nostrifikacije, nema lokalnog jezika!
Sreo sam kao sto rekoh neke koji su radili u starackom domu dok ne poloze sve sto treba. Jedan iz Rusije radi kao underläkare u domu zdravlja, nisam ga pitao na koju foru je dosao, ali radi tako vec duze i muci se godinama da nostrifikuje, deca, zena, posao...
Sreo sam i Italijane i sl, ali njima samo treba svedski, ne treba im nostrifikacija. Jedan od njih je radio u Karolinskoj bas na istrazivanju i nije bio zadovoljan zbog dosta nize plate nego u bolnici i domu zdravlja. Jedva je cekao da polozi C1 jezik. Bas sam mislio da su dobro placali, a ono ispade da tu izgleda bas love strance za male pare da im odrade posao.
Pa koliko samo ima specijalista koji su dosli u Svedsku pa rade kao lekari opste prakse dok ne uspeju da dobiju istu tu specijalizaciju. Mnogi i odustanu i predju na opstu medicinu koja je veoma trazena po celoj Svedskoj. Cak i u samom Stokholmu uvek ima ponuda za posao.
To da neko stranog lekara primi na posao i da mu daje 5k eura od samog pocetka je pa mogu slobodno da kazem naucna fantastika. Ne bi niko ovde specijalizirao da bi nakon 5 godina imao malo vecu platu od te - ako pricamo o stalno zaposlenim. Svi bi se ubacili u te poslove.
Ti si u farmaciji i to je mozda neka druga prica, ne znam skoro nista o tome sem da i oni imaju neku nostrifikaciju.
Ako uopste postoji tako nesto o cemu ti pricas onda je to na nivou statisticke greske cim do sada nisam cuo. Mozda i verovatno da toga ima, ali to su neki tipa naucnici ili bas visoko specijalizovani za to sto im treba i koje gledaju da pokupe pre nego sto ih usisa Amerika. Karolinska je jedna od najvecih ako ne i najveca i najbolja u Evropi za istrazivanja i inovacije u medicini.
Poslednja izmena: