Šta je novo?

Cene nekretnina

E moj Pero nije baš tako. I ja sam iz regulisane profesije (farmacija isto kao i medicina) i u pravu si JEDINO ako baš imaš izrazitu želju da radiš u državnom sektoru s pacijentima i neku ludu želju da naučiš švedski ili koji god lokalni jezik. A za to vreme radiš u staračkom domu. Samo opet te pitam - ZAŠTO?! Rekao sam ti ne mora ništa od toga, blue card, 60k plata i niko te ništa ne pita! Nema nostrifikacije, nema lokalnih jezika nema blokada da radiš za jednog poslodavca, jedini uslov kod prelaska je opet plata min 60k bruto godišnje!
Kao doktor možeš da radiš u industriji u medical affairs, clinical affairs, clinical research, clinical development, itd... Niko ne traži nostrifikaciju, plate su veće nego u bolnicama, daleko veće. Plus ako menjaš posao možeš ispregovarati daleko veću platu, dok u bolnicama je sve vezano za kolektivni ugovor i plata se povećava svake godine za određeni % na osnovu godina staža.
Pročitaj malo više i informiši se za Blue Card! NIKAKVIH uslova nema osim visine plate! NEMA nostrifikacije, nema lokalnog jezika!
Plata lekara 60k eura godisnje? Zaista nisam cuo da je neki lekar do sada tako otisao. Sreo sam gomilu iz celog sveta i svi su radili na nostrifikaciji diplome i ucili jezik. Prvo covek koji je rodjen i odrastao u Stokholmu, otac mu je specijalista ovde, ali je studirao kod nas pa je morao da polaze Kunskapsprov tj odradi nostrifikaciju i bas se mucio da polozi. Nekako se uglavio da radi u bolnici dok nije nostrifikovao, verovatno je radio kao underläkare. Ali on prvo ima EU pasos tj njihov, nije isao preko migracionog sto otezava i mnogi nece da se cimaju sa migracionim. Jedino staracki domovi su najvise voljni.
Sreo sam kao sto rekoh neke koji su radili u starackom domu dok ne poloze sve sto treba. Jedan iz Rusije radi kao underläkare u domu zdravlja, nisam ga pitao na koju foru je dosao, ali radi tako vec duze i muci se godinama da nostrifikuje, deca, zena, posao...
Sreo sam i Italijane i sl, ali njima samo treba svedski, ne treba im nostrifikacija. Jedan od njih je radio u Karolinskoj bas na istrazivanju i nije bio zadovoljan zbog dosta nize plate nego u bolnici i domu zdravlja. Jedva je cekao da polozi C1 jezik. Bas sam mislio da su dobro placali, a ono ispade da tu izgleda bas love strance za male pare da im odrade posao.
Pa koliko samo ima specijalista koji su dosli u Svedsku pa rade kao lekari opste prakse dok ne uspeju da dobiju istu tu specijalizaciju. Mnogi i odustanu i predju na opstu medicinu koja je veoma trazena po celoj Svedskoj. Cak i u samom Stokholmu uvek ima ponuda za posao.
To da neko stranog lekara primi na posao i da mu daje 5k eura od samog pocetka je pa mogu slobodno da kazem naucna fantastika. Ne bi niko ovde specijalizirao da bi nakon 5 godina imao malo vecu platu od te - ako pricamo o stalno zaposlenim. Svi bi se ubacili u te poslove.
Ti si u farmaciji i to je mozda neka druga prica, ne znam skoro nista o tome sem da i oni imaju neku nostrifikaciju.
Ako uopste postoji tako nesto o cemu ti pricas onda je to na nivou statisticke greske cim do sada nisam cuo. Mozda i verovatno da toga ima, ali to su neki tipa naucnici ili bas visoko specijalizovani za to sto im treba i koje gledaju da pokupe pre nego sto ih usisa Amerika. Karolinska je jedna od najvecih ako ne i najveca i najbolja u Evropi za istrazivanja i inovacije u medicini.

Poslednja izmena:
To da neko stranog lekara primi na posao i da mu daje 5k eura od samog pocetka je pa mogu slobodno da kazem naucna fantastika. Ne bi niko ovde specijalizirao da bi nakon 5 godina imao malo vecu platu od te - ako pricamo o stalno zaposlenim. Svi bi se ubacili u te poslove.
Ne napreduju i ne usavršavaju se svi u poslu isključivo zbog zarade.

Da bi se vratili temi, super, onda neka nasi investitori rade za 10% profita godisnje umesto 100%, a agenti za prodaju da se odreknu bezobraznih 2% i od kupca jer toga nema ni ovde. Svima njima treba usavrsavanje.

Plata lekara 60k eura godisnje? Zaista nisam cuo da je neki lekar do sada tako otisao. Sreo sam gomilu iz celog sveta i svi su radili na nostrifikaciji diplome i ucili jezik. Prvo covek koji je rodjen i odrastao u Stokholmu, otac mu je specijalista ovde, ali je studirao kod nas pa je morao da polaze Kunskapsprov tj odradi nostrifikaciju i bas se mucio da polozi. Nekako se uglavio da radi u bolnici dok nije nostrifikovao, verovatno je radio kao underläkare. Ali on prvo ima EU pasos tj njihov, nije isao preko migracionog sto otezava i mnogi nece da se cimaju sa migracionim. Jedino staracki domovi su najvise voljni.
Sreo sam kao sto rekoh neke koji su radili u starackom domu dok ne poloze sve sto treba. Jedan iz Rusije radi kao underläkare u domu zdravlja, nisam ga pitao na koju foru je dosao, ali radi tako vec duze i muci se godinama da nostrifikuje, deca, zena, posao...
Sreo sam i Italijane i sl, ali njima samo treba svedski, ne treba im nostrifikacija. Jedan od njih je radio u Karolinskoj bas na istrazivanju i nije bio zadovoljan zbog dosta nize plate nego u bolnici i domu zdravlja. Jedva je cekao da polozi C1 jezik. Bas sam mislio da su dobro placali, a ono ispade da tu izgleda bas love strance za male pare da im odrade posao.
Pa koliko samo ima specijalista koji su dosli u Svedsku pa rade kao lekari opste prakse dok ne uspeju da dobiju istu tu specijalizaciju. Mnogi i odustanu i predju na opstu medicinu koja je veoma trazena po celoj Svedskoj. Cak i u samom Stokholmu uvek ima ponuda za posao.
Ti si u farmaciji i to je mozda neka druga prica, ne znam skoro nista o tome sem da i oni imaju neku nostrifikaciju.
Ako uopste postoji tako nesto o cemu ti pricas onda je to na nivou statisticke greske cim do sada nisam cuo. Mozda i verovatno da toga ima, ali to su neki tipa naucnici ili bas visoko specijalizovani za to sto im treba i koje gledaju da pokupe pre nego sto ih usisa Amerika. Karolinska je jedna od najvecih ako ne i najveca i najbolja u Evropi za istrazivanja i inovacije u medicini.
Ne znam za Karolinsku, ali u Beogradu ako si lekar specijalista u kliničkoj oblasti (dakle ne mikrobiolog), ako si u nastavi (makar docent) i ako zapravo znaš posao (nisi upao u državnu službu preko veze), I radiš privatno, između ta 3 posla (klinika, fakultet, privatno) lagano prebacujes 5k eur mesečno neto. Pošto su mi većina rodbine i prijatelja lekari, znam iz prve ruke koliko zarađuju. Jedan od uslovno rečeno "problema" je što edukacija i osposobljavanja lekara traje dosta dugo, tako da oni tek posle 40. godine dostižu svoj pun profesionalni potencijal i mogu da najviše rade i zarade. Ako si lekar bez specijalizacije u domu zdravlja, onda si mozda kandidat za sve ovo o čemu ti pišeš.

I radiš privatno, između ta 3 posla (klinika, fakultet, privatno) lagano prebacujes 5k eur mesečno neto.
Mislim da je jasno da mogu ljudi da zaradjuju 5K mesecno ali problem je sto ove cene nisu ni za njih pristupacne. Sada je vec situacija da mora da se prihoduju 2x5K da bi mogao da razmisljas o kupovini. Znaci bracni par sa dve takve plate.

Ne znam za Karolinsku, ali u Beogradu ako si lekar specijalista u kliničkoj oblasti (dakle ne mikrobiolog), ako si u nastavi (makar docent) i ako zapravo znaš posao (nisi upao u državnu službu preko veze), I radiš privatno, između ta 3 posla (klinika, fakultet, privatno) lagano prebacujes 5k eur mesečno neto. Pošto su mi većina rodbine i prijatelja lekari, znam iz prve ruke koliko zarađuju. Jedan od uslovno rečeno "problema" je što edukacija i osposobljavanja lekara traje dosta dugo, tako da oni tek posle 40. godine dostižu svoj pun profesionalni potencijal i mogu da najviše rade i zarade. Ako si lekar bez specijalizacije u domu zdravlja, onda si mozda kandidat za sve ovo o čemu ti pišeš.
Ako si top 5% u bilo kojoj profesiji imaces mnogo vecu platu od proseka. Zapratite me za vise finasijskih saveta.

Da bi se vratili temi, super, onda neka nasi investitori rade za 10% profita godisnje umesto 100%, a agenti za prodaju da se odreknu bezobraznih 2% i od kupca jer toga nema ni ovde. Svima njima treba usavrsavanje.
Priča o 100% nema veze s vezom.
Uđi u posao kad je to tako...probaj .
Neverovatno koliko ljudi nemaju veze sa ovim stvarima a pišu...a nikad u životu niti napravili niti kupili jer bi onda znali i ćutali

Mica_action.jpeg

Meni se čini da će sve nove premium zgrade u Novom Sadu morati imati veliki rezervoar na krovu zgrade za skupljanje kišnice da bi u vreme restrikcija stanovnici imali barem tehničku vodu...

Samo se malo šalim. Dall-E 2.
Za tekst ne koristim AI. Samo za lagano programiranje i slikovite šale na forumu.
Ali prestajem i sa tim ovog časa, inače ću naljutiti nekog pa će me banovati.

Ako si top 5% u bilo kojoj profesiji imaces mnogo vecu platu od proseka. Zapratite me za vise finasijskih saveta.

Da, i ako si se skolovao 20 godina i radis duplo radno vreme na tri posla, "lagano prebacis" 5k. 🤡

Samo je zaboravio jos da doda da je njemu bese 5k egzistencijalni minimum bez koga zivot nije vredan zivljenja. Ja se ne secam da je lik ijednom doprineo bilo sta na bilo kojoj temi...

Koliko moze da se "lagano prebaci" u Svedskoj sa 20 godina skole, specijalizacijom, supspecijalizacijom, 15 godina radnog iskustva, radom na dva posla drzavno i privatno i na fakultetu?

Podaci o novoodobrenim stambenim kreditima, milioni EUR

Mesec20212022202320242025
Januar8169665579
Februar82775955
Mart1071057270
April127886188
Maj92946374
Jun119936781
Jul94835886
Avgust90886088
Septembar93915784
Oktobar94915898
Novembar93976293
Decembar10710571164
Ukupno1,1791,0817531,03679
Jan-Dec8169665579

1740652472487.png

Vremenska serija + 6m pokretni prosek
1740652507128.png

Da, i ako si se skolovao 20 godina i radis duplo radno vreme na tri posla, "lagano prebacis" 5k. 🤡

Samo je zaboravio jos da doda da je njemu bese 5k egzistencijalni minimum bez koga zivot nije vredan zivljenja. Ja se ne secam da je lik ijednom doprineo bilo sta na bilo kojoj temi...

Koliko moze da se "lagano prebaci" u Svedskoj sa 20 godina skole, specijalizacijom, supspecijalizacijom, 15 godina radnog iskustva, radom na dva posla drzavno i privatno i na fakultetu?
Svašta, ovo što ja navodim su potpuno uobičajene situacije, naravno da ljudi koji su eksperti zarađuju daleko više od ovoga. Isto tako, postoje ljudi kojima nije sve u novcu i koji i ne žele da rade privatno već svoje vreme fokusiraju na profesionalni razvoj i istraživanje i ne jure pošto poto zaradu. Kapa dole takvim ljudima, a količinu zajedlejivosti i frustranosti pojedinih ljudi na ovoj temi ne bih dodatno komentarisao. 5k eur neto je sa trenutnim stanjem stvari, minimalna zarada da bi porodica mogla živeti "normalno", kupiti pristojan stan na kredit I imati solidan kvalitet života. Ako neko smatra drugačije, nemam nista protiv.

@Analiticar :) Ne primaj srcu, al doprinos je otprilike, kao da ja kazem da je sasvim uobicajeno da ako si fudbaler kalibra Dekija Stankovica - onda imas love da gradis zgradu na Slaviji. Sta na to odgovoriti? :) Ako si Nikola Jokic, nije neobicno da imas milione.

Ovim si eliminisao jedno 95% srbije 😂
Kad sam izguglao, izaslo je za 2024. godinu da je 30k ljudi u Srbiji prijavilo veci porez na dohodak od limita, sto je 0.5% ljudi sa primanjima vecim od 3k evra mesecno.
Jako, jako mali broj ljudi. Manje nego sto sam ocekivao.
Ko kupuje stanove bre? :D

Podaci o novoodobrenim stambenim kreditima, milioni EUR

Mesec20212022202320242025
Januar8169665579
Februar82775955
Mart1071057270
April127886188
Maj92946374
Jun119936781
Jul94835886
Avgust90886088
Septembar93915784
Oktobar94915898
Novembar93976293
Decembar10710571164
Ukupno1,1791,0817531,03679
Jan-Dec8169665579

Pogledajte prilog 230624

Vremenska serija + 6m pokretni prosek
Pogledajte prilog 230625

Izgleda da se kreditna aktivnost skroz normalizovala. Pritom još nismo na ciljanoj tački Euribora.

I ovo je dobar indikator da nismo ni blizu pada cena.

Kad sam izguglao, izaslo je za 2024. godinu da je 30k ljudi u Srbiji prijavilo veci porez na dohodak od limita, sto je 0.5% ljudi sa primanjima vecim od 3k evra mesecno.
Jako, jako mali broj ljudi. Manje nego sto sam ocekivao.
Ko kupuje stanove bre? :D
Mislim da je procentualno to malo više jer se gleda % u odnosu na broj radno aktivnog stanovništva a ne ukupan broj stanovnika (sa decom i penzionerima). U tom slučaju je oko 1%. Ali ima dosta njih koji i lete ispod radara i nalaze se do tog maximuma pa ja bi realno to pomnožio sa 2 ili 3. U svakom slučaju taj broj je 2-3% ili statistički rečeno taj procenat stanovništva koji zarađuje legalno iznad 3k neto po osobi je ispod statističke greške. Što ako opet prebaciš na broj stanova koji se kupe u BGu iznad 4k po kvm mislim da isto dobiješ taj procenat. Znači uradi možda analizu broj prometovanih svih nekretnina u Srbiji vs. broj prometovanih stanova s cenom iznad 4k po kvm... Mislim da se isto to vrti tu negde oko statističke greške (manje od 5%).

Vrh