Šta je novo?

Cene nekretnina

Standardna u banci. Rata oko 1050-1090 tako nešto. Što se tiče kvadrature, oko 50m2. Ne znam tačno jer nismo bliski (može i 50-55m2). Okvirno vam je to to. NBG.
Mnogo je to para. Suština je samo koliko je ovo na mišiće i na kredit za visokoplatežne manje od 1% ljude. Za kategoriju 1.
Verovatno je znaci uzeo kredit za nekretninu i garazu u vrednosti 250 hiljada EUR.

Izvini ali to je cisto njegova odluka onda da spuca 4500 eur po m2 + garazu.

Zanimljiva ponuda ERSTE banke:

1000029234.jpg

Za nekoga ko planira prevremenu otplatu ovo je sjajno :)

NBG ne može biti merilo priuštivosti ni pod razno
Ama ne pričam da je nešto ili nije priuštivo. Da smišljam da za te pare može da kupi nešto drugo itd. Pričam samo ko može da kupi iz kategorije 1 i na koji način. Po meni je to rizik na max. Da li je to neki kompleks, verovatno jeste. Samo kažem ko sad može da kupi i na koji način. Ta kategorija 1 je isto na izdisaju.

Sada kupuju kao i u svakoj krizi:

1. viša klasa- rukovodioci, advokati, IT-jevci
-ovo je već mnogo na mišiće. Baš u slučaju nužde jer kako kažu "ide život". Rizična kupovina kao što sam napisao gore primer iz okoline.

2. Preduzetnici i vlasnici malih biznisa
-Vlasnici uspešnih trgovina, restorana, hotela i drugih malih preduzeća

3. Bogati pojedinci:
-industrijalci i investitori koji su profitirali tokom ekonomskog procvata. Spekulanti na berzi.
* U principu ljudi koji već imaju nekretnine pa sad samo menjaju. Ovde spadaju i gastarbajteri

4. Političari i visoki državni službenici
- mislim da ovde ne moram da objašnjavam. Svi koji su se okoristili od države.

5. Umetnici i sportisti.

E sad koji % je između ovih kategorija....

Ja nisam pricao da nisi u Svedskoj, vec da krivo predstavljas informacije odatle.

Ti si sa druge strane pricao da treba mene neko da ispita da li sam IT-evac, nije da su ti te metode diskreditacije strane.
Jesam, svako treba da sumnja i da ne veruje na prvu, ali evo Suzuman te propitao, postujem.
A sta ja krivo predstavljam iz Stokholma? Cene nekretnina? Jel nisam dao sajt za oglase i zavrsene prodaje, svako moze da pogleda, lak za snalazenje, sve se vidi pa i slike, tacna lokacija i opis. Jel lazem za cenu goriva? Tehnike? Odela? Automobila? Hrane? Sta jos osnovno treba coveku? Putovanja, pa i to je isto ili jeftinije odavde. Sta je skuplje - stanarina ako si taze u Svedskoj, onda ne moze da se iznajmi povoljno ceo stan vec mora da se nadje cimer. Stomatolog. Majstorske usluge. Taksi i nije bas nesto skuplji. Vozim se Uberom i Boltom bas cesto, relacija 10km tacno mi prosecno bude 1300 din, nekad manje, nekad malo vise, zavisi od guzve.
Sta jos, hoteli su skuplji, nocenje oko 100e bilo kada sam poslednji put koristio.
Ma koliko se neko trudio ne moze argumentovano da ospori koliko je Beograd preskup za zivot i ukupno gledano skoro izjednacen sa Stokholmom. Ova vlast jedino sto je uspela je da zavrti pare da prividno izlgeda da se ima para, ali da je sve nedostupno. U tom metezu sakupljaju kajmak kao sto je Krik objavio i njih ne interesuje puno sulud rast cena, naprotiv, hvale se rastom bdp-a.
Ni Titovo prividno blagostanje nije moglo da traje doveka jer je neodrzivo kao i ovo stanje sada.

Poslednja izmena:
Prosek novogradnje je ispod 3400eur/m2 na N. Beogradu.
Prosek starogradnje je 2700eur.
Prosek m2 je 2850eur/m2 za Novi Beograd.
Neka je skočilo nekih 5%, ali to je prosek, znači ima i za manje i starogradnje i novogradnje koje smo i kačili ovde.

IMG_9806.jpeg

Vec smo kacili podatke sa Numbeo. Hrana, renta i kvadrati su preko 60% skuplji, a ti nas ovde ubedjujes da su zapravo jeftiniji na osnovu par cherry pickovanih primera.

Naravno da je sa njihovim platama to opet bolji standard zivota, uvek je bio, ali ako se gleda evro na evro, nije jeftinije.
Ne kupuje se stan preko Numbea nego preko oglasa koje sam okacio. O tome i pricam, ima ogromna ponuda od 2k pa na vise, pa ko sta voli i to nisu pojedinacni primeri, u svakom trenutku moze da se nadje za svaciji dzep veliki broj nekretnina dok kod nas treba da lovis svoju ponudu mesecima i pitanje dal ce da naidje nesto normalno sto odgovara.
Ne kupuje se ni hrana preko Numbea vec odes u prodavnicu. Numbeo ti daje prosek sto ti dobro znas, a zna i svako kome logika nije zakrzljala.
Kako funkcionise renta moze da zna neko ko je upucen u ovaj sistem. Nije samo odes na oglase i iznajmis od privatnog lica, koga zanima moze da googla första i andra hand tj prva i druga ruka.
Znaju svi da je u Svedskoj veci standard, to je i stari meme, ali da su cene osnovnih stvari iste ili nize nego u Beogradu, e to nisu mnogi znali.
Nemas argumente, ali hvala tebi i ekipi sto ste mi svojim pokusajima spinovanja dali mogucnost i motivaciju da jos bolje prikazem apsurd na relaciji Beograd-Stokholm.

Ne kupuje se stan preko Numbea nego preko oglasa koje sam okacio. O tome i pricam, ima ogromna ponuda od 2k pa na vise, pa ko sta voli i to nisu pojedinacni primeri, u svakom trenutku moze da se nadje za svaciji dzep veliki broj nekretnina dok kod nas treba da lovis svoju ponudu mesecima i pitanje dal ce da naidje nesto normalno sto odgovara.
Ne kupuje se ni hrana preko Numbea vec odes u prodavnicu. Numbeo ti daje prosek sto ti dobro znas, a zna i svako kome logika nije zakrzljala.
Kako funkcionise renta moze da zna neko ko je upucen u ovaj sistem. Nije samo odes na oglase i iznajmis od privatnog lica, koga zanima moze da googla första i andra hand tj prva i druga ruka.
Znaju svi da je u Svedskoj veci standard, to je i stari meme, ali da su cene osnovnih stvari iste ili nize nego u Beogradu, e to nisu mnogi znali.
Nemas argumente, ali hvala tebi i ekipi sto ste mi svojim pokusajima spinovanja dali mogucnost i motivaciju da jos bolje prikazem apsurd na relaciji Beograd-Stokholm.
Ne znam sta je spinovanje u cinjenici da svaki javno dostupan prosek govori suprotno od toga sto ti pricas. Nisam siguran da su Svedjani toliko ludi i neracionalni pa da im je prosek cene kvadrata 5k van centra i 8k u centru ako su stanovi za 2k tako lako dostupni i nista im ne fali. Tu jednostavno nesto ima sto precutkujes. E to je spinovanje.

Suština nije da li neko može da kupi na ledinama, kod tebe u zgradi, kuću u Batajnici itd nego ko može da kupi stan na skupim lokacijama i na koji način a spada u kategoriju 1 koju sam naveo.
Pa na skupim centralnim lokacijama nikad nisu normalni prosecni gradjani kupovali stan.

Ne razumem tu logiku. Tu su uvek samo uspesni i dobrostojeci uzimali stan, ja dok sam ziv nisam cuo da je neko prosecan uzeo stan na vracaru za zivot.

Ja cu samo reci da je ekstremno suludo zaliti se kako covek iz ITa jedva moze da skupi za stan od 50m2 dok isti placa 4500 eur po m2 u moru stanova od 3000 EUR na istoj lokaciji.

Ekvivalent da se zalis kako trosis 1000 eur na hranu mesecno jer je cena jastoga i kavijara preskjpa.

Ja cu samo reci da je ekstremno suludo zaliti se kako covek iz ITa jedva moze da skupi za stan od 50m2 dok isti placa 4500 eur po m2 u moru stanova od 3000 EUR na istoj lokaciji.

Ekvivalent da se zalis kako trosis 1000 eur na hranu mesecno jer je cena jastoga i kavijara preskjpa.
Zato je i precutao cenu kvadrata u startu nego je pisao kao da je to sasvim normalna prosecna kupovina.

Pa se upleo ko pile u kucine i sada ne zna kako da se izvadi. Stalno pise kao da smo svi slepi i ne umemo da saberemo 2+2, pa mu onda svi drugi krivi sto ispada besmislen.

Pa na skupim centralnim lokacijama nikad nisu normalni prosecni gradjani kupovali stan.

Ne razumem tu logiku. Tu su uvek samo uspesni i dobrostojeci uzimali stan, ja dok sam ziv nisam cuo da je neko prosecan uzeo stan na vracaru za zivot.
Neko ko zaradjuje 3k+ evra nije prosek. Odgovor na pitanje ko kupuje novogradnje od 3.5-4k. Ja sam samo rekao da je kategorija 1 na izdisaju zbog cena i da nam ostaju kao potencijalni kupc 👇i:
"

3. Bogati pojedinci:
-industrijalci i investitori koji su profitirali tokom ekonomskog procvata. Spekulanti na berzi.
* U principu ljudi koji već imaju nekretnine pa sad samo menjaju. Ovde spadaju i gastarbajteri

5. Umetnici i sportisti."

A na ove izlučevine od komentara neću ni da komentarišem.

Neko ko zaradjuje 3k+ evra nije prosek. Odgovor na pitanje ko kupuje novogradnje od 3.5-4k. Ja sam samo rekao da je kategorija 1 na izdisaju zbog cena i da nam ostaju kao potencijalni kupc 👇i:
"

3. Bogati pojedinci:

Srećan vam prodaja.
Opet, imas more stanova ispod tih cena, ponuda nije sad ovakva:

Ledina 2000 eur
NISTA
Vracar 4000 eur

Ne zalim nikoga ko preplacuje stanove zbog statusa.
Isti tvoj drugar je mogao uzeti stan u novogradnji na NBGD gde sam i ja uzeo i imati 20m2 vise, ali jbg, verovatno je covek zeleo da zivi u kuli TheOne ili u Soul64, pa onda izvoli plati lepo.

"

3. Bogati pojedinci:

Srećan vam prodaja.
Ovo je prvi deo tvog posta koji si lepo izbrisao:

IT-jevac o kome sam pričao da gleda da kupi stan (u fazi je kaparisanja trenutno). Novogradnja, 50m2 sa garažom. 50k učešće i kredit na 30 godina uz ratu oko 1100 evra. Pomoćiće i njegovi uzimajući keš kredit za učešće. E to je maximum za IT ljude trenutno koji nemaju nasledjen stan a rade za platu. Dobru platu.

Sada kupuju kao i u svakoj krizi:

1. viša klasa- rukovodioci, advokati, IT-jevci
-ovo je već mnogo na mišiće. Baš u slučaju nužde jer kako kažu "ide život". Rizična kupovina kao što sam napisao gore primer iz okoline.
Nigde ovde ne pominjes da je zapravo u pitanju cena koja je cak i za NBG visoka. Vrlo je jasno da ti je ton 'eto cak ni covek sa drobrom platom uz pomoc porodice ne moz vise od 50 kvadrata da uzme'.

Svako sa ocima vidi sta si pokusao da uradis ovde. Dzabe se dalje ukopavas.

Vrh