I plac i znanje i pare i kupce i voljne Izvodjače radova kada imaš nije nimalo jednostavno, ja pričam za moj lični slučajMoj komentar je vise bio na kontu Saletovog komentara da svaka bu**** moze da gradi sa parama.
Hocu reci da svako tudji posao dozivljava laksim nego sto jeste, a svoj tezim nego sto jeste.
20-25 stanova. Plac kompenzacija radi dodatne sigurnosti. Ili max pola pola.Sa placem ili bez?
EDIT: Za koliku zgradu?
Niko u manjem mestu ne počinje izgradnju dok ne proda pre zabodenog ašova 50% stanova. Na 50% kreću sa radom. Pričam o proverenim investitorima.Zavisi. U manjim mestima su skepticniji i ne prodaje se pre asova, pogotovo ako je nov i manji investitor. Vecinom cekaju da zgrada stigne bar do krova. Kad stignes do krova krece prodaja.
Niko nije rekao da je jednostavno. Kompleksno je ali isto tako zarazno. Retko ko da je prestao da se time bavi. Da li je danas bilo šta jednostavno?I plac i znanje i pare i kupce i voljne Izvodjače radova kada imaš nije nimalo jednostavno, ja pričam za moj lični slučaj![]()
Da 25 stanova ti treba 30 parking mesta ... Pa računaj internu saobraćajnicu širine 5 metara, parking bar po 12kvm, nagib rampe silaska u podzemni garazu, eventualno lift itd itd20-25 stanova. Plac kompenzacija radi dodatne sigurnosti. Ili max pola pola.
Niko u manjem mestu ne počinje izgradnju dok ne proda pre zabodenog ašova 50% stanova. Na 50% kreću sa radom. Pričam o proverenim investitorima.
Doduše slažem se. Uvek ima ljudi koji bi platili malo više za gotov stan
Naravno, rizik je to, ako nemaš pokriveno za celu zgradu.U NS i BG se ne bih brinuo, znam da cu da prodam minimum cim izadjem iz temelja. Al tako se neki ljudi i zaje*******u. Evo poznanik krenuo sa gradnjom u Obrenovcu. Istog su bili misljenja "ne trebaju nam pare, prodace se stanovi" jedva izasli iz temelja prodat nijedan stani sad stali sa gradnjom i traze dodatnog investitora, a troskovi idu i idu...
Ja samo mogu da ti kažem šta rade kod mene. Prave zgradu koja je rasprodata. Sledeću kreću npr za 6-8 meseci. Ograde plac i stave reklamu za prodaju. Imaju gotov projekat i stanove. Za 6-8 meseci završavaju tekuću i pošto su prodali 50% u novoj oni polako kreću sa gradnjom. To je neka uigrana varijanta. Na 50% prodatih stanova u trenutku početka izgradnje ti rizik nemaš.Znam. Ti si u tom poslu pa cu pre da verujem tebi nego svojim ocima i ljudima koji grade u manjim mestima![]()
Zadržaću pravo da ne kažem odakle sam i gde trenutno boravim.Gde kod tebe? Bg ili KG posto si nekad nejasan? Cak i KG nije bas manje mesto. Sa druge strane to je drugo gde je investitor poznat i zna se sta radi, a mozes da mu pogledas i predhodnu zgradu. Ajde ti pocni da pravis zgradu i napisi investitor sale85 sa 0 izgradjenih zgrada pa da vidimo kako ces brzo da prodasJa mogu da ti kazem da iz mog iskustva bar za palanku, planu ne trkaju se da kupe pre asova vec cekaju bar par sprata. Izmedju ostalog to je i razlog zasto se nisam upustao u to, a imao sam ponudu od nekih koji su razmisljali kao ovi iz obrenovca. Cak sam angazovao i komsiju bivseg investitora koji je pravio zgrade da me malo uputi. Hocu da imam da zgradu bar stavim pod krov za neku siguricu, a ne da mi dve godine planirane gradnje bude 5 i umesto da zaradim da budem srecan da budem na nuli.
I meni koji hocu da postanem Zemunac mi je isto nezamislivo. Dok je Zemun bio 2k zalili smo se jer je skup Zemun, a sad je jos gore.Ja stvarno pitam?
Ako uporedimo evo npr Zemun. Rodjeni Zemunci se zgražavaju pojedinih lokacija koje se prometuju po 2800+evra. To im je nezamislivo.
Drugar stavio reference od njegovog rodjaka na sajt, kada je tek osnovao firmu i krenuo u gradnju kao Investitor, evo za 4god kreće 3 zgradu, ove 2 je prodao 95% stanova.Gde kod tebe? Bg ili KG posto si nekad nejasan? Cak i KG nije bas manje mesto. Sa druge strane to je drugo gde je investitor poznat i zna se sta radi, a mozes da mu pogledas i predhodnu zgradu. Ajde ti pocni da pravis zgradu i napisi investitor sale85 sa 0 izgradjenih zgrada pa da vidimo kako ces brzo da prodasJa mogu da ti kazem da iz mog iskustva bar za palanku, planu ne trkaju se da kupe pre asova vec cekaju bar par sprata. Izmedju ostalog to je i razlog zasto se nisam upustao u to, a imao sam ponudu od nekih koji su razmisljali kao ovi iz obrenovca. Cak sam angazovao i komsiju bivseg investitora koji je pravio zgrade da me malo uputi. Hocu da imam da zgradu bar stavim pod krov za neku siguricu, a ne da mi dve godine planirane gradnje bude 5 i umesto da zaradim da budem srecan da budem na nuli.
Malo si kontradiktoran pa je malo teze pohvatati tvoje investitorske misliDrugar stavio reference od njegovog rodjaka na sajt, kada je tek osnovao firmu i krenuo u gradnju kao Investitor, evo za 4god kreće 3 zgradu, ove 2 je prodao 95% stanova.
Oduševe se ljudi sa njime prilikom kupovine...
Da se stavi pod krov zgrada to se itekako slažem.
To su radovi koji mogu najlakše u kompenzaciju.
Uzme se projektant ili izvodjač ili nadzor ili projekt menadzer neka dugogodišnja poznata firma i to bude odlična stvar za novog Investitora.
Mislim da se i po BG-u hvale za neke projekte tako na sajtovima i tako se reklamiraju. Kako god da je mutan Investitor meni je drago kada plati stručnim ljudima a ne da gleda i tu uštedu.
Rasprodaju ljudi i prilikom zemljanih radova od firme koja se osnovala samo zbog te gradnje i nije nikad gradila.
Brat kada je gledao da kupi u novogradnji pitao me za 2-3 zgrade i tamo nijednog Investitora nisam znao to jest nisam ni čuo za njega. Pogledam u APR svi osnovani pre izgradnje.
Dosta i stranaca -pojedinaca ima koji su ulagači- Investitori.
Navodim konkretne primere i šta ljudi rade, ne znam gde sam kontradiktoran.Malo si kontradiktoran pa je malo teze pohvatati tvoje investitorske misliPrvo pricas za NS, drugo pricas kako je tvoj drug stavio reference od drugog investitora da bi lakse prodao, trece da se uzme projektant i izvodjac sa iskustvom i reputacijom kako bi se dobilo neko poverenje, cetvrto da nista od toga nije potrebno i da se rasproda pre asova
mogao bi da objasnis to ovima u Obrenovcu. Dosta njih osnuje novu firmu kada prelazi na drugu zgradu i to bi trebalo da znas, uostalom zasto te je brat pitao za investitora kada je sve to nebitno i proda se pre asova
Ja ne bih mogao nikoga tako da savetujem, a uostalom ako je tako onda zasto trazis stann u BGu, kreni sa gradnjom, rasprodaj pre asova i sve zgrade su tvoje
ja da sam tako siguran vec bih bio na 10oj zgradi.
Podseća me na jedan slučaj sa zgradim u NS-u.Tako se gradi zgrada u Zemunu Square, izvođač finansira gradnju i ima hipoteku nad svim stanovima.
Na neki načinDakle, u predhodnih par strana smo naucili da je izdgradnja laka i da nikako nije laka, da ti treba mnogo novca i nimalo novca![]()
Stariji kazu da covek mora da sagradi bar nesto i da je to zaista lep osecaj. Mnogo lepsi nego kad kupis gotovo.Svaka zarada je zarazna. To mozemo reci za sve profesije![]()
Mali,kratkotrajni pad ako dodje do politicke nestabilnosti i stane bahata ugradnja u drzavne projekte i ako se vrate Rusi... mnogo "ako" ... ovako, stagnira starogradnja (prati inflaciju) a novogradnja raste...Podseća me na jedan slučaj sa zgradim u NS-u.
Gde je slično bilo i dogovor je bio da prvo Izvodjač proda svoje stanove pa tek onda Investitor.
Izvodjač prodaje po nekoj njegovoj višoj ceni jer mu se ne žuri, a Investitoru se žuri(zbog drugih lokacija i jer mu treba keš) i čeka potencijalne kupce u kafiću pored zgrade kada izadju da im nudi njegove stanove po manjoj ceni.
Drugar Investitor u istoj ulici mi kaže jel vidiš kako nam spušta cenu kvadrata a mi se taman dogovorili (drugar i Izvodjač)
Na neki način
Samo nikad ja nisam rekao da je izgradnja laka, govorim suprotno.
Koliko para je potrebno baš zavisi.
Neko bude i u minusu neko ima profit i 1000% ako gledamo samo u novcu.
Šta smo zaključili da će biti sa cenim stanova u narednom periodu za ovih 2425 strana?![]()
Ali smo porasli i mi kao ljudi, tako da je sve ok.Ja koliko vidim u poslednjih 12 meseci su cene samo porasle