Šta je novo?

Cene nekretnina

U NS i BG se ne bih brinuo, znam da cu da prodam minimum cim izadjem iz temelja. Al tako se neki ljudi i zaje*******u. Evo poznanik krenuo sa gradnjom u Obrenovcu. Istog su bili misljenja "ne trebaju nam pare, prodace se stanovi" jedva izasli iz temelja prodat nijedan stan :) i sad stali sa gradnjom i traze dodatnog investitora, a troskovi idu i idu...

Moj komentar je vise bio na kontu Saletovog komentara da svaka bu**** moze da gradi sa parama.

Hocu reci da svako tudji posao dozivljava laksim nego sto jeste, a svoj tezim nego sto jeste.
I plac i znanje i pare i kupce i voljne Izvodjače radova kada imaš nije nimalo jednostavno, ja pričam za moj lični slučaj 😉

Sa placem ili bez?
EDIT: Za koliku zgradu?
20-25 stanova. Plac kompenzacija radi dodatne sigurnosti. Ili max pola pola.
Zavisi. U manjim mestima su skepticniji i ne prodaje se pre asova, pogotovo ako je nov i manji investitor. Vecinom cekaju da zgrada stigne bar do krova. Kad stignes do krova krece prodaja.
Niko u manjem mestu ne počinje izgradnju dok ne proda pre zabodenog ašova 50% stanova. Na 50% kreću sa radom. Pričam o proverenim investitorima.
Doduše slažem se. Uvek ima ljudi koji bi platili malo više za gotov stan

Znam. Ti si u tom poslu pa cu pre da verujem tebi nego svojim ocima i ljudima koji grade u manjim mestima :)

20-25 stanova. Plac kompenzacija radi dodatne sigurnosti. Ili max pola pola.

Niko u manjem mestu ne počinje izgradnju dok ne proda pre zabodenog ašova 50% stanova. Na 50% kreću sa radom. Pričam o proverenim investitorima.
Doduše slažem se. Uvek ima ljudi koji bi platili malo više za gotov stan
Da 25 stanova ti treba 30 parking mesta ... Pa računaj internu saobraćajnicu širine 5 metara, parking bar po 12kvm, nagib rampe silaska u podzemni garazu, eventualno lift itd itd

U NS i BG se ne bih brinuo, znam da cu da prodam minimum cim izadjem iz temelja. Al tako se neki ljudi i zaje*******u. Evo poznanik krenuo sa gradnjom u Obrenovcu. Istog su bili misljenja "ne trebaju nam pare, prodace se stanovi" jedva izasli iz temelja prodat nijedan stan :) i sad stali sa gradnjom i traze dodatnog investitora, a troskovi idu i idu...
Naravno, rizik je to, ako nemaš pokriveno za celu zgradu.
Ali ako imaš za celu zgradu onda barem možeš da izdaješ.
Naravno to ozbiljnim Investitorima ne igra ulogu.
Za zgradu ne znam ali mi smo pravili racunicu da imamo za dve kompletne mini zgrade(od 8) da izgradimo komplet.
Zgradice bi sadržale po 3 stana i mogle bi da budu jedna celina.
Za zgradu mi igra ulogu da možeš da je spolja bez fasade završiš, kao neka sigurica.

Znam. Ti si u tom poslu pa cu pre da verujem tebi nego svojim ocima i ljudima koji grade u manjim mestima :)
Ja samo mogu da ti kažem šta rade kod mene. Prave zgradu koja je rasprodata. Sledeću kreću npr za 6-8 meseci. Ograde plac i stave reklamu za prodaju. Imaju gotov projekat i stanove. Za 6-8 meseci završavaju tekuću i pošto su prodali 50% u novoj oni polako kreću sa gradnjom. To je neka uigrana varijanta. Na 50% prodatih stanova u trenutku početka izgradnje ti rizik nemaš.
Nisam u tom poslu ali voleo bih da se prešaltam.

Gde kod tebe? Bg ili KG posto si nekad nejasan? Cak i KG nije bas manje mesto. Sa druge strane to je drugo gde je investitor poznat i zna se sta radi, a mozes da mu pogledas i predhodnu zgradu. Ajde ti pocni da pravis zgradu i napisi investitor sale85 sa 0 izgradjenih zgrada pa da vidimo kako ces brzo da prodas :) Ja mogu da ti kazem da iz mog iskustva bar za palanku, planu ne trkaju se da kupe pre asova vec cekaju bar par sprata. Izmedju ostalog to je i razlog zasto se nisam upustao u to, a imao sam ponudu od nekih koji su razmisljali kao ovi iz obrenovca. Cak sam angazovao i komsiju bivseg investitora koji je pravio zgrade da me malo uputi. Hocu da imam da zgradu bar stavim pod krov za neku siguricu, a ne da mi dve godine planirane gradnje bude 5 i umesto da zaradim da budem srecan da budem na nuli.

Evo copy paste od brata

Kad budeš mogao proveri jel ova parcela može biti zanimljiva nekom. To je mala zgradica u pasazu u jevrejskoj koja je u katastrofalnom stanju i svi vlasnici stanova su za prodaju. 4 vlasnika ukupno oko 600-700 kvadrata ima u stanovima trenutno. Jedna od vlasnika je od moje devojke deda i znam da su spremni za male pare da prodaju(svi vlasnici)
Njen deda ima oko 100 m2. Porodični prijatelj ima oko 300m2 na prizemlju i još dve vlasnika na preostale kvadrate

Gde kod tebe? Bg ili KG posto si nekad nejasan? Cak i KG nije bas manje mesto. Sa druge strane to je drugo gde je investitor poznat i zna se sta radi, a mozes da mu pogledas i predhodnu zgradu. Ajde ti pocni da pravis zgradu i napisi investitor sale85 sa 0 izgradjenih zgrada pa da vidimo kako ces brzo da prodas :) Ja mogu da ti kazem da iz mog iskustva bar za palanku, planu ne trkaju se da kupe pre asova vec cekaju bar par sprata. Izmedju ostalog to je i razlog zasto se nisam upustao u to, a imao sam ponudu od nekih koji su razmisljali kao ovi iz obrenovca. Cak sam angazovao i komsiju bivseg investitora koji je pravio zgrade da me malo uputi. Hocu da imam da zgradu bar stavim pod krov za neku siguricu, a ne da mi dve godine planirane gradnje bude 5 i umesto da zaradim da budem srecan da budem na nuli.
Zadržaću pravo da ne kažem odakle sam i gde trenutno boravim.
Pa ne pričam ja bezveze milionče+plac kroz kompenzaciju pa tek onda može da se razmišlja o izgradnji.

Ja stvarno pitam 🙂?
Ako uporedimo evo npr Zemun. Rodjeni Zemunci se zgražavaju pojedinih lokacija koje se prometuju po 2800+evra. To im je nezamislivo.
I meni koji hocu da postanem Zemunac mi je isto nezamislivo. Dok je Zemun bio 2k zalili smo se jer je skup Zemun, a sad je jos gore.

Drugar stavio reference od njegovog rodjaka na sajt, kada je tek osnovao firmu i krenuo u gradnju kao Investitor, evo za 4god kreće 3 zgradu, ove 2 je prodao 95% stanova.
Oduševe se ljudi sa njime prilikom kupovine...
Da se stavi pod krov zgrada to se itekako slažem.
To su radovi koji mogu najlakše u kompenzaciju.
Uzme se projektant ili izvodjač ili nadzor ili projekt menadzer neka dugogodišnja poznata firma i to bude odlična stvar za novog Investitora.
Mislim da se i po BG-u hvale za neke projekte tako na sajtovima i tako se reklamiraju. Kako god da je mutan Investitor meni je drago kada plati stručnim ljudima a ne da gleda i tu uštedu.
Rasprodaju ljudi i prilikom zemljanih radova od firme koja se osnovala samo zbog te gradnje i nije nikad gradila.
Brat kada je gledao da kupi u novogradnji pitao me za 2-3 zgrade i tamo nijednog Investitora nisam znao to jest nisam ni čuo za njega. Pogledam u APR svi osnovani pre izgradnje.
Dosta i stranaca -pojedinaca ima koji su ulagači- Investitori.

Koju su takodje neke stvari koje treba imati pre izgradnje ukoliko se nemaju novci i ukoliko se hoće u kompenzaciju za Izvodjača i za zemljište.
To je da budeš ili nadješ žirant za te stvari.
Mi smo prilikom kupovine placa i dogovora da to bude u kompenzaciji nudili da se stave hipoteke na naše stanove.
Nijedan ozbiljan prodavac placa pa i Izvodjač neće prodati, to jest izvoditi radove dok on nije takodje osiguran.
Mislim da sam jednom i postovao ovde slučaj (pre jedno 15god) sa tri brata koji su prodali svoje porodične stanove i tako krenuli u izgradnju svoje prve zgrade, taj period su svi bili podstanari sa svojim porodicama.
Suviše pričam o izgradnji koja nije tema ovde, tako da neću više postovati dok ne napravimo temu za to - pošto odlazimo u offtopic.

Drugar stavio reference od njegovog rodjaka na sajt, kada je tek osnovao firmu i krenuo u gradnju kao Investitor, evo za 4god kreće 3 zgradu, ove 2 je prodao 95% stanova.
Oduševe se ljudi sa njime prilikom kupovine...
Da se stavi pod krov zgrada to se itekako slažem.
To su radovi koji mogu najlakše u kompenzaciju.
Uzme se projektant ili izvodjač ili nadzor ili projekt menadzer neka dugogodišnja poznata firma i to bude odlična stvar za novog Investitora.
Mislim da se i po BG-u hvale za neke projekte tako na sajtovima i tako se reklamiraju. Kako god da je mutan Investitor meni je drago kada plati stručnim ljudima a ne da gleda i tu uštedu.
Rasprodaju ljudi i prilikom zemljanih radova od firme koja se osnovala samo zbog te gradnje i nije nikad gradila.
Brat kada je gledao da kupi u novogradnji pitao me za 2-3 zgrade i tamo nijednog Investitora nisam znao to jest nisam ni čuo za njega. Pogledam u APR svi osnovani pre izgradnje.
Dosta i stranaca -pojedinaca ima koji su ulagači- Investitori.
Malo si kontradiktoran pa je malo teze pohvatati tvoje investitorske misli :) Prvo pricas za NS, drugo pricas kako je tvoj drug stavio reference od drugog investitora da bi lakse prodao, trece da se uzme projektant i izvodjac sa iskustvom i reputacijom kako bi se dobilo neko poverenje, cetvrto da nista od toga nije potrebno i da se rasproda pre asova :) mogao bi da objasnis to ovima u Obrenovcu. Dosta njih osnuje novu firmu kada prelazi na drugu zgradu i to bi trebalo da znas, uostalom zasto te je brat pitao za investitora kada je sve to nebitno i proda se pre asova :) Ja ne bih mogao nikoga tako da savetujem, a uostalom ako je tako onda zasto trazis stann u BGu, kreni sa gradnjom, rasprodaj pre asova i sve zgrade su tvoje :D ja da sam tako siguran vec bih bio na 10oj zgradi.

Malo si kontradiktoran pa je malo teze pohvatati tvoje investitorske misli :) Prvo pricas za NS, drugo pricas kako je tvoj drug stavio reference od drugog investitora da bi lakse prodao, trece da se uzme projektant i izvodjac sa iskustvom i reputacijom kako bi se dobilo neko poverenje, cetvrto da nista od toga nije potrebno i da se rasproda pre asova :) mogao bi da objasnis to ovima u Obrenovcu. Dosta njih osnuje novu firmu kada prelazi na drugu zgradu i to bi trebalo da znas, uostalom zasto te je brat pitao za investitora kada je sve to nebitno i proda se pre asova :) Ja ne bih mogao nikoga tako da savetujem, a uostalom ako je tako onda zasto trazis stann u BGu, kreni sa gradnjom, rasprodaj pre asova i sve zgrade su tvoje :D ja da sam tako siguran vec bih bio na 10oj zgradi.
Navodim konkretne primere i šta ljudi rade, ne znam gde sam kontradiktoran.
Nije uvek isto, neko proda deo stanova i pre temelja dok neko ne proda, nema univerzalnog pravila. Svašta tu zavisi.
Kako misliš savetujem nekog, ovde na forumu, ovde se priča i postuje i možda dobije neka ideja, a realizacija je nešto drugo, nisam profesor pa da edukujem studente.
Priča se o izgradnji zgrade, gde ako nisi upućen u neke stvari možeš da si samo u minusu. Eto kao ti tvoji iz Obrenovca, trenutno idu troškovi i minus.
Puknu Investitori pa moraju da beže u Inostranstvo ili nešto još gore itd...
Gde si ti zaključio da sam siguran u taj posao, čak naprotiv govorim kako je izuzetno komplikovano i da govorim da se u nekim slučajevima (ne kod svih Investitora) rasproda dosta stanova pre izgradnje i ti stanovi ne izadju ni na oglasima, putem poznanstva se raspordaju stanovi.
Nema magične formule i pravila i pravilnika za ovo. Kao što sam jednom rekao meni zavisi kod kupovina stana i karakter Investitora.
Osnuju drugu firmu ali se vidi vlasnik, piše na APR-u sve.
Zašto me je brat pitao za Investitora prilikom kupovine stana? Sada mislim da me zafrkavaš, raspituje se prilikom kupovine stana, eto ja niko nije znao(od mojih) za Investitora a on prodao 80% stanova pre nego je došao moj brat da pogleda i uzeo bi nego mu je skupo bilo, našao drugi 😉
Trebao sam, nisam uspeo da dogovorim sve, ako naleti onda jedino kao suinvestitor, nemam vremena niti bih hteo da budem čist Investitor.

Dakle, u predhodnih par strana smo naucili da je izdgradnja laka i da nikako nije laka, da ti treba mnogo novca i nimalo novca :)

Tako se gradi zgrada u Zemunu Square, izvođač finansira gradnju i ima hipoteku nad svim stanovima.
Podseća me na jedan slučaj sa zgradim u NS-u.
Gde je slično bilo i dogovor je bio da prvo Izvodjač proda svoje stanove pa tek onda Investitor.
Izvodjač prodaje po nekoj njegovoj višoj ceni jer mu se ne žuri, a Investitoru se žuri(zbog drugih lokacija i jer mu treba keš) i čeka potencijalne kupce u kafiću pored zgrade kada izadju da im nudi njegove stanove po manjoj ceni.
Drugar Investitor u istoj ulici mi kaže jel vidiš kako nam spušta cenu kvadrata a mi se taman dogovorili (drugar i Izvodjač) 😉
Dakle, u predhodnih par strana smo naucili da je izdgradnja laka i da nikako nije laka, da ti treba mnogo novca i nimalo novca :)
Na neki način 😉
Samo nikad ja nisam rekao da je izgradnja laka, govorim suprotno.
Koliko para je potrebno baš zavisi.
Neko bude i u minusu neko ima profit i 1000% ako gledamo samo u novcu.
Šta smo zaključili da će biti sa cenim stanova u narednom periodu za ovih 2425 strana? 😂

Podseća me na jedan slučaj sa zgradim u NS-u.
Gde je slično bilo i dogovor je bio da prvo Izvodjač proda svoje stanove pa tek onda Investitor.
Izvodjač prodaje po nekoj njegovoj višoj ceni jer mu se ne žuri, a Investitoru se žuri(zbog drugih lokacija i jer mu treba keš) i čeka potencijalne kupce u kafiću pored zgrade kada izadju da im nudi njegove stanove po manjoj ceni.
Drugar Investitor u istoj ulici mi kaže jel vidiš kako nam spušta cenu kvadrata a mi se taman dogovorili (drugar i Izvodjač) 😉

Na neki način 😉
Samo nikad ja nisam rekao da je izgradnja laka, govorim suprotno.
Koliko para je potrebno baš zavisi.
Neko bude i u minusu neko ima profit i 1000% ako gledamo samo u novcu.
Šta smo zaključili da će biti sa cenim stanova u narednom periodu za ovih 2425 strana? 😂
Mali,kratkotrajni pad ako dodje do politicke nestabilnosti i stane bahata ugradnja u drzavne projekte i ako se vrate Rusi... mnogo "ako" ... ovako, stagnira starogradnja (prati inflaciju) a novogradnja raste...

Vrh