Šta je novo?

Cene nekretnina

Da mi je dinar za svaki put kada sam cuo to ljudi iz unutrasnjosti su zlato, a gradska deca obesna...jos od davnih studentskih dana slusam tu pricu. A nemali broj njih u Beogradu sam upoznao da su obesniji nego sami lokalci. Ta generalizacija ne vodi nikuda.

ovako i ja imam kolegu na poslu, ne moze da se nacudi sto mi u kancelariji toliko kukamo na cene hrane u samoposlugama, kvalitet mesa, ostalih namirnica...kad on gospodin ima sanducar zamrzivac i njegovi sa sela mu salju 80% namirnica. Lako je rodjace tako, mislim se ja. :)

Sve je isto i kod nas u domacinstvu, odeca i obuca samo kada bas zatreba ili vidimo neku dobru akciju, obroci se spremaju kuci, od restorana sa prijiateljima par puta godisnje sednemo negde, auto 12 godina star bez potrebe za menjanjem...jedini "luksuz" na koji nam odlazi novac su putovanja, cesto volimo sa detetom da otputujemo negde. I to je isto sve u sopstevnoj reziji i bez razbacivanja para. Daleko od toga da se zalim, ali vrlo dobro mogu da razumem porodice sa decom koje hoce da se skuce, a ne mogu, i pored svih odricanja.

Pa i ti da hoćeš da uštediš možeš da kupiš sandučar frižider i da ga napuniš 1-2 puta godišnje i da uštediš.
Samo je lakše kupiti sveže mese u mesari a ne čekati na odmrzavanje, a i ukusnije je. Još je lakše naručiti preko Wolta.

Ono što nervira ljude je konstantno kukanje iako rešenja postoje.

Pa i ti da hoćeš da uštediš možeš da kupiš sandučar frižider i da ga napuniš 1-2 puta godišnje i da uštediš.
Samo je lakše kupiti sveže mese u mesari a ne čekati na odmrzavanje, a i ukusnije je. Još je lakše naručiti preko Wolta.

Ono što nervira ljude je konstantno kukanje iako rešenja postoje.
Ma sta sanducar, prasice kupim i u 40ak kvadrata, jos i da zaradim od prodaje komsijama, a i ustedim detetu za igracke. :)
Nisi mi nesto kreativan momak

Plaćamo dugove i sada, a delom ih plaćamo i od novih kredita. E sad pitanje za tebe. Kako ćemo vratiti dugove, kada investicije (putevi i expo stanu)? Svi bi mi voleli da je ovakvo stanje održivo na duži period, ali nije. Dok je kredita biće svega, kada stanu biće svašta. Hajde pa objasnite nama neukima koji je naš plafon zaduživanja, i kako da vratimo, i čime? Eps? Rio tinto? Samo to?

Plaćamo dugove i sada, a delom ih plaćamo i od novih kredita. E sad pitanje za tebe. Kako ćemo vratiti dugove, kada investicije (putevi i expo stanu)? Svi bi mi voleli da je ovakvo stanje održivo na duži period, ali nije. Dok je kredita biće svega, kada stanu biće svašta. Hajde pa objasnite nama neukima koji je naš plafon zaduživanja, i kako da vratimo, i čime? Eps? Rio tinto? Samo to?
Sta mislis, kako to funkcionise u bilo kojoj drugoj drzavi na svetu? Jel mislis da je Srbija izumela dug i kredite?

Nema plafona zaduzivanja: zaduzivacemo se zauvek, i nikada necemo vratiti dugove. Kao i sve ostale zemlje na ovoj planeti.

Pa odlično, znači živećemo 1000 godina u blagostanju, i neograničeno se zaduživati. Ovo su pričice za nekog sa ograničenjem mozga.

Analititačev mentalitet verovatno bi sve pare trošio na automobile, teletinu, dostave, putovanja, garderobu, jahte... Samo da se vidi kako ima
izostavio bih ovo na kraju, da se vidi kako ima. valjda je poenta života proživeti ga ukoliko imaš mogućnostiza to? valjda je suština u tom da iskusiš sve najbolje od života što ti pruža, da jedeš najbolje, putuješ najbolje, živiš generalno najbolje u skladu s mogućnostima? za mene je taj tvoj lik iz priče potpuni slepac i umreće kao slepac jer je sitna duša koja ne zna da živi i tako mu ceo život prolazi...kad se osvrne na kraju, ima bačen život, a mogućnosti na pretek koje nije iskoristio. greota dati pare nekome ko ne zna šta će s njima

izostavio bih ovo na kraju, da se vidi kako ima. valjda je poenta života proživeti ga ukoliko imaš mogućnsoti za to? valjda je suština u tom da iskusiš sve najbolje od života što ti pruža, da jedeš najbolje, putuješ najbolje, živiš generalno najbolje u skladu sa mogućnostima? za mene je taj tvoj lik iz priče potpuni slepac i umreće kao slepac jer je sitna duša koja ne zna da živi i tako mu ceo život prolazi...kad se osvrne na kraju, ima bačen život, a mogućnosti na pretek koje nije iskoristio. greota dati pare nekome ko ne zna šta će s njima

Screenshot 2025-01-28 at 09.34.06.png

izostavio bih ovo na kraju, da se vidi kako ima. valjda je poenta života proživeti ga ukoliko imaš mogućnsoti za to? valjda je suština u tom da iskusiš sve najbolje od života što ti pruža, da jedeš najbolje, putuješ najbolje, živiš generalno najbolje u skladu sa mogućnostima? za mene je taj tvoj lik iz priče potpuni slepac i umreće kao slepac jer je sitna duša koja ne zna da živi i tako mu ceo život prolazi...kad se osvrne na kraju, ima bačen život, a mogućnosti na pretek koje nije iskoristio. greota dati pare nekome ko ne zna šta će s njima
Naravno da je poenta to. Ja licno trosim pare na putovanja, uglavnom kuci spremam hranu, kad mi se jede nesto napolju, pojedem nesto napolju, ne cesto. Ne lozim se na marke, kupujem u Waikiki-ju, ne lozim se na skupa kola. Mozda sam i mogao da se skucim vec da sam se stisao debelo (cekam neku novogradnju sada), ali meni licno nije bilo vredno toga. Pogotovo zbog traumica, jer sam dosao iz blata. Znao sam da mazem dzem na 'leba nedelju dana, a sada znam i da se zabacim na drugi kraj sveta. A to sto sam jos podstanar, sta da radim, bice to sve dobro. Da smo zivi i zdravi, pa ce pare da se zarade.

Prvo ukineš postojeći kapacitet (Sajam), predaš ga privatnim burazerskim investitorima, gradiš skroz novi identičan kapacitet
Novi prostor će imati 250.000 kvadrata, a Sajam sa svim halama mislim oko 100.000, maksimum 130.000.

Prošle godine je moja firma jedva dobila štand na Beogradskom sajmu. Organizator mi je rekao da su odbili gomilu stranih firmi. Jedva čekaju novi prostor koji će omogućiti izlaganje razne mašinerije, mehanizacije i slično.

Neke strane firme sa drugih kontinenata gledaju na Beograd kao na budući hub za svoju robu zbog geopopitičkih razloga. Tako mi čovek priča.

Mislim da zavisi od toga kolika su deca (bebe i tinejžeri "koštaju" više nego deca u rasponu od 3-12 godina), ali numbeo.com daje prilično tačan odgovor na ovo pitanje: A family of four estimated monthly costs are 269,888.1Дин without rent.

Dakle, ako govorimo o tome da platiš račune, da se normalno hraniš i kod kuće, ali da povremeno izađeš u restoran, da voziš i održavaš neki skromniji auto, da imaš hobije i plaćaš aktivnosti za decu (sport, jezik, itd), da možeš normalno da se obučeš u nekom srednjem rangu odeće i obuće i ako na to još dodaš da sa porodicom otputuješ na letovanje, zimovanje i eventualno neki prolećni-jesenji city break, ali u apartmane, ne u hotel), mislim da je neki donji prag 3000 eur mesečno po domaćinstvu.
Sve ovo navedeno je nivo života bogataša od pre 20+ godina, a sada je nivo života više srednje klase u Beogradu.

Mislim da većina ljudi ide na letovanje i to je to. Zimovanje je luksuz, kao i razne vannastavne aktivnosti za decu za većinu ljudi.

izostavio bih ovo na kraju, da se vidi kako ima. valjda je poenta života proživeti ga ukoliko imaš mogućnostiza to? valjda je suština u tom da iskusiš sve najbolje od života što ti pruža, da jedeš najbolje, putuješ najbolje, živiš generalno najbolje u skladu s mogućnostima? za mene je taj tvoj lik iz priče potpuni slepac i umreće kao slepac jer je sitna duša koja ne zna da živi i tako mu ceo život prolazi...kad se osvrne na kraju, ima bačen život, a mogućnosti na pretek koje nije iskoristio. greota dati pare nekome ko ne zna šta će s njima
Tako je. Poenta života je belo, ku6ve, alkohol, fine dining svakog dana... a on mislio reka. Ne znaju ljudi jbg.
Naravno da je poenta to. Ja licno trosim pare na putovanja, uglavnom kuci spremam hranu, kad mi se jede nesto napolju, pojedem nesto napolju, ne cesto. Ne lozim se na marke, kupujem u Waikiki-ju, ne lozim se na skupa kola. Mozda sam i mogao da se skucim vec da sam se stisao debelo (cekam neku novogradnju sada), ali meni licno nije bilo vredno toga. Pogotovo zbog traumica, jer sam dosao iz blata. Znao sam da mazem dzem na 'leba nedelju dana, a sada znam i da se zabacim na drugi kraj sveta. A to sto sam jos podstanar, sta da radim, bice to sve dobro. Da smo zivi i zdravi, pa ce pare da se zarade.
Sad bi ti NN lice reklo da si slepac.

Sve ovo navedeno je nivo života bogataša od pre 20+ godina, a sada je nivo života više srednje klase u Beogradu.

Mislim da većina ljudi ide na letovanje i to je to. Zimovanje je luksuz, kao i razne vannastavne aktivnosti za decu za većinu ljudi.
To je bio nivo zivota vise srednje klase u Beogradu i pre 50 godina. Mnogi ne pamte koliko se dobro zivelo 70-tih. Ja sam bio dete, ali secam se polaska u osnovnu skolu to sto ti opisujes je tacno ono kako se zivelo krajem 70-ih. Moji su kupili novog golfa kockicu (sarajevskog) u kesu, doduse najejeftiniji osnovni model, sto danas kosta bar 20k EUR. Letovanje u Grckoj ili Crnoj gori i zimovanje negde u SFRJ, to je bilo normalno. City break nije postojao zbog nerazvijne putne mreze, ali je vecina srednje vise klase gradila vikendice u okolini BG tako da su se vikendi provodili tamo sto je takodje imalo odredjenu cenu.

To je preko poznanika, samo placa racune i odrzavanje na NBG. ona bi tu i da kupi koliko ja razumem. Sto ce ici malo teze.

Zato sto vecina ljudi koji kupe stan u bg, a nisu iz njega vec imaju bogate roditelje, tj oni im ga kupe.
A ima i toga da onaj koji nema nista u BG mnogo jace zeli da kupi stan nego neko ko je rodjeni beogradjanin i vec ima roditeljski stan, jer mu nije toliko ni bitno, ima gde da bude.
Da, većina ljudi iz unutrašnjosti koje ja znam, a kupili su stan u BG u dvadesetim/tridesetim su imali bogate roditelje ili su nešto prodali tamo.

Međutim, poslednjih 15 godina srednja klasa rođenih Beograđana kupuje čak i novogradnje iz sopstvenih prihoda. Lično ih znam dosta i to je bio razlog da se uključim na forum jer se pričalo kako maltene samo kriminalci, političari i estrada kupuju stanove.

Tako je. Poenta života je belo, ku6ve, alkohol, fine dining svakog dana... a on mislio reka. Ne znaju ljudi jbg.

Sad bi ti NN lice reklo da si slepac.
Slepac je stanje duha, ne materijalnog stanja. Ako neko sebičnjak, cicija, gleda svakog drugog da zakine samo da on ostvari profit, štedi na svemu i svačemu, onda takvoj osobi ne pomažu ni milioni.
Svako ima pravo da živi kako želi, ali tvoj dojam da ljudi koji troše na svoj lifestyle sa ciljem da impresioniraju druge je potpuno pogrešan. Ja svoj auto ne vozim u špicu po Beogradu da bih se pokazao, živim u gradskom jezgru razlog zašto težim takvom životu je upravo to da mogu sve da obavim peške i da ne sedam u auto. Međutim, u situaicjama kada putujem negde imam bezbedan i praktičan auto koji mi značajno olakšava putovanje. Ako mi se pije kafa i kisela u kafiću, ne mislim da je to neki vanredan luksuz, niti mislim da ću finansijki značajnije profitirati ako bih umesto toga pio domaću kafu i česmovaču kod kuće. Isto tako, ne moram da se "pokažem" pred kolegama i svaki dan naručim Wolt za 2000 dinara, sasvim mi je u redu da spremim obrok i ponesem, ali opet ne mislim da se može ostvariti značajnija ušteda ako se kuva sa kvalitetnim namirnicama. Sve je individualno, ali meni nije neki kvalitet da mi neko donese junk hranu na prag, radije ću poneti svoju a kavlitetnu. Isto tako, ako izađem negde gde želim da se opustim i uživam sasvim mi je u redu da izađem i platim večeru i bocu vina iako takvu istu jranu i piće mogu da jedem kod kuće za 3x manje novca, ali u ambijentu gde mi deca skaču po glavi. Ne gledam na cene u apsolutnom iznosu, nastojim da sebi ugodim makar u tim malim životnim zadovoljstvima, ali bez da bilo koga impresioniram.

Slepac je stanje duha, ne materijalnog stanja. Ako neko sebičnjak, cicija, gleda svakog drugog da zakine samo da on ostvari profit, štedi na svemu i svačemu, onda takvoj osobi ne pomažu ni milioni.
Svako ima pravo da živi kako želi, ali tvoj dojam da ljudi koji troše na svoj lifestyle sa ciljem da impresioniraju druge je potpuno pogrešan. Ja svoj auto ne vozim u špicu po Beogradu da bih se pokazao, živim u gradskom jezgru razlog zašto težim takvom životu je upravo to da mogu sve da obavim peške i da ne sedam u auto. Međutim, u situaicjama kada putujem negde imam bezbedan i praktičan auto koji mi značajno olakšava putovanje. Ako mi se pije kafa i kisela u kafiću, ne mislim da je to neki vanredan luksuz, niti mislim da ću finansijki značajnije profitirati ako bih umesto toga pio domaću kafu i česmovaču kod kuće. Isto tako, ne moram da se "pokažem" pred kolegama i svaki dan naručim Wolt za 2000 dinara, sasvim mi je u redu da spremim obrok i ponesem, ali opet ne mislim da se može ostvariti značajnija ušteda ako se kuva sa kvalitetnim namirnicama. Sve je individualno, ali meni nije neki kvalitet da mi neko donese junk hranu na prag, radije ću poneti svoju a kavlitetnu. Isto tako, ako izađem negde gde želim da se opustim i uživam sasvim mi je u redu da izađem i platim večeru i bocu vina iako takvu istu jranu i piće mogu da jedem kod kuće za 3x manje novca, ali u ambijentu gde mi deca skaču po glavi. Ne gledam na cene u apsolutnom iznosu, nastojim da sebi ugodim makar u tim malim životnim zadovoljstvima, ali bez da bilo koga impresioniram.
hvala ti na dodatnom pojašnjenju.
sigurno nisam debil da dajem ljudima slepačku etiketu zbog materijalnog stanja...nemam zaista 10 godina, a ni bilo kakve potrebe za tako nečim.
moja poenta je samo da čovek sa mogućnostima treba sebi da pruži što bolji život u okvirima svojih interesovanja (ako su za nekoga to kurve i belo, neka mu na zdravlje), a ne kad bude na samrtnoj postelji da broji štek i bude u fazonu pa dobro makar sam ovo ostvario i video.

Poslednja izmena:
To je bio nivo zivota vise srednje klase u Beogradu i pre 50 godina. Mnogi ne pamte koliko se dobro zivelo 70-tih. Ja sam bio dete, ali secam se polaska u osnovnu skolu to sto ti opisujes je tacno ono kako se zivelo krajem 70-ih. Moji su kupili novog golfa kockicu (sarajevskog) u kesu, doduse najejeftiniji osnovni model, sto danas kosta bar 20k EUR. Letovanje u Grckoj ili Crnoj gori i zimovanje negde u SFRJ, to je bilo normalno. City break nije postojao zbog nerazvijne putne mreze, ali je vecina srednje vise klase gradila vikendice u okolini BG tako da su se vikendi provodili tamo sto je takodje imalo odredjenu cenu.
Da, sedamdesetih je bio najviši standard u SFRJ i najmanja razlika u odnosu na Zapad.

Na žalost, to je postignuto ludačkim zaduživanjem i već od 1981 kreće strma nizbrdica.

Devedesetih se toliko bedno živelo, da mislim da ljudi rođeni krajem osamdesetih to ne mogu da pojme. Kamoli ovi rođeni devedesetih.

Da, sedamdesetih je bio najviši standard u SFRJ i najmanja razlika u odnosu na Zapad.

Na žalost, to je postignuto ludačkim zaduživanjem i već od 1981 kreće strma nizbrdica.

Devedesetih se toliko bedno živelo, da mislim da ljudi rođeni krajem osamdesetih to ne mogu da pojme. Kamoli ovi rođeni devedesetih.
Da ne širim temu preširoko, ali mi rodjeni devedesetih barem u mojem baš širokom okruženju(porodični prijatelji, roditelji od vršnjaka, rodbina, porodica) porodice nisu razmišljale i mogle da priušte kupovinu nekretnina( baš retki)ako si nasledio to ti je to.
Sada isti ti ljudi(deca) su jedni od češćih kupaca tih nekretnina.
U tom sam poslu i okruženju pa prodjem zbog toga i znanja oko toga verovatno bolje, ali hoću i nadam se da biti i boljih i korisnijih načina za ulaganje u budućnosti od nekretnina.
Ako neko ima ideju za bolje ulaganje od kupovine svog stana za život podržavam(oročenje i čekanje pada mi ne spada u to), ali imati svoj stan je neka sigurnost i manje stresa zarad daljeg ulaganja, zbog stanodavca(podizanje kirije)i selidba.

Bezbedan je i auto od 10k i od 50k ili što bi rekao jedan moj poznanik "moj auto je možda star ali je bezbedan". Lifestyle je potpuno nebitan za stanje duha sem onome koga pucaju kompleksi. Svako neka živi kako hoće, ko ima neka šmrče i belo ako mu se to uklapa u njegov lifestyle i čini ga srećnim. Kao što si rekao sve je individualno, a etiketiranje samo pokazuje koliko nekoga pucaju kompleksi jer jelte ima pa onda mora i da smrče ili da troši bar 100x više od trenutnog. Interesovanja su svakome različita. Gde ima tu se i prosipa...

Isto kao i danas. Ekonomska politika ima cenu. Znamo šta je bilo posle. Nismo mogli da se izvučemo 80-tih nikako.
Zato sam uvek pravio tu paralelu sa današnjim dogadjajima.

Vrh