Šta je novo?

Cene nekretnina

Neka admin briše , navukao me vradovic
Pitanje kako političke nestabilnost može da utiče srednjereocno na cene nekretnina u Srbiji, testirao sam prvi put DeepSeek…

Politička nestabilnost u Srbiji može imati **srednjoročno negativan uticaj na cene nekretnina** zbog:
1. **Smanjenja investicija** – strani i domaći ulagači odlažu kupovinu zbog neizvesnosti.
2. **Ekonomske stagnacije** – pad BDP-a, inflacija ili nezaposlenost smanjuju kupovnu moć.
3. **Rasta rizika** – banke ograničavaju kredite za nekretnine, a kupci traže veće popuste.

**Izuzetak**: Ako politički pritisak dovede do reformi koje stabilizuju ekonomiju (npr. EU integracije), cene mogu vremenom porasti. Kratkoročno će prevagnuti **stagnacija ili blagi pad**, posebno u luksuznom segmentu i gradovima sa visokom zavisnošću od stranih investitora (npr. Beograd).

DeepSeek lepo pise kod, manje izmislja metode iz libova nego chatGPT, gotivim ga vise nego delo ono Sema Altmana sto uzdise pre svake recenice, ko ovaj jedan nas. Ali...
Mi smo vec skuplji od jednog evropskog grada, koji ima mnogo vise turista od nas i odrzace Expo na temu gradjevine u Aprilu ovo godine: https://worldexpofair.com/en/construma-international-construction-fair/

Budapest, rodjaci
2025-01-29 00_32_58-Cost of Living Comparison Between Belgrade, Serbia And Budapest, Hungary —...png

Ne znam cemu moze Dipsik da se nada ako udjemo u EU (ne'e se desiti)... Ja ne znam gde cemo mi skuplje od ovoga. Mozda za nas pravila ekonomije ne vaze, al sta zna LLM, kod nas se o lovi prica u kafanama kraj ibarke, nista internet.

Ma sveopšta navala, eno i onog sto je ubio čoveka uhapsili neki dan u BW…sva elita i lovatori su tamo…

Ne znam ljudi.....meni cela ova situacija smrducka:

Предузеће „ЕКСПО 2027“ д.о.о. Београд саопштило је данас да је председник скупштине овог предузећа Бојан Раичевић поднео оставку на ту функцију.

Izgleda da je nestabilnost veća nego što smo mislili.
podneo je ostavku zbog onog umobolnog prozivanja željka obradovića i rasističkog ispada. u ponedeljak su se digli navijači partizana sa akcijom da svi grobari koji imaju polise u dunav osiguranju otkažu iste i uzmu drugu osiguravajuću kuću. zbog toga je morao da napusti dunav (lični razlozi naravno) a i expo.

Moje lično mišljenje, ako želite da vidite kuda ide tržište nekretnina, je da odete u PETAK 31.01. na prodajni dan u BW za zgradu Iskra. To je standardna gradnja, i ako bude gužve onda ovi protesti i nestabilnost ne utiču. Ako bude da vas vuku za rukav onda se dešava baš nešto značajno, jer to do sad nije bilo.
Ko god želi da vidi kako će se kretati cene, po meni to je najbolji "barometar".

Moje lično mišljenje, ako želite da vidite kuda ide tržište nekretnina, je da odete u PETAK 31.01. na prodajni dan u BW za zgradu Iskra. To je standardna gradnja, i ako bude gužve onda ovi protesti i nestabilnost ne utiču. Ako bude da vas vuku za rukav onda se dešava baš nešto značajno, jer to do sad nije bilo.
Ko god želi da vidi kako će se kretati cene, po meni to je najbolji "barometar".
nisam do kraja siguran da BW može biti neka merna jedinica za potražno stanje, zbog vrste kupaca.
BW ima mnogo kupaca koji kupuju po naredbi, podrazumevanju i generalno van neke lične volje i želje.
takva vrsta kupaca nije regularna merna jedinica, jer da ne moraju iz nekog razloga da kupe tamo, vrlo verovatno i ne bi. često tu to već kupovine xy stana po redu u istom naselju.
moje mišljenje jeste da jedina merna jedinica može biti uvid u katastar i informacije o opštoj potražnji, pa čak i uz kompletno izuzimanje beograda na vodi iz uzorka.

Ima logike donekle. Mada bi možda naredni prodajni dan bio više relevantan. Ovde će se pojaviti ljudi koji su već rešili da kupe još krajem prošle godine. Ne znam jedino ovo za rukav..... opet su to profesionalci.....ne verujem da će menjati pristup prodaji pa makar sve gorelo.

😢
"U 2024. godini rođeno je 60.311 beba....
2020. godinom, kada je rođeno 61.692 beba"

.....2+% manje za 4 godine.....pa kaže dalje

"U prošloj godini je umrlo 98 041 građana, što znači da je prošloj godini Srbija postala manja za 37.730 stanovnika"

Kada dodamo standardnu emigraciju......za godinu dana manje nas je za 60-67k+ ljudi....
Neverovatno.

nisam do kraja siguran da BW može biti neka merna jedinica za potražno stanje, zbog vrste kupaca.
BW ima mnogo kupaca koji kupuju po naredbi, podrazumevanju i generalno van neke lične volje i želje.
takva vrsta kupaca nije regularna merna jedinica, jer da ne moraju iz nekog razloga da kupe tamo, vrlo verovatno i ne bi. često tu to već kupovine xy stana po redu u istom naselju.
moje mišljenje jeste da jedina merna jedinica može biti uvid u katastar i informacije o opštoj potražnji, pa čak i uz kompletno izuzimanje beograda na vodi iz uzorka.
Pa i da jeste tako, onda barem prekosutra tih kupaca po naredbi više neće biti. Mislim da i ljudi koji su bliski vlasti a hteli su da kupe će možda pauzirati kupovinu dok se ne vidi kuda plovi brod ili barem ko je kapetan broda.
Ljudi koji su bliski opoziciji će opet iz tog razloga da pauziraju da vide da li će oni postati kapetani.
Tako da po meni to je vrlo dobar indikator. Ali dobro to je moje mišljenje. Vi što živite u državi bolje znate.

Ima logike donekle. Mada bi možda naredni prodajni dan bio više relevantan. Ovde će se pojaviti ljudi koji su već rešili da kupe još krajem prošle godine. Ne znam jedino ovo za rukav..... opet su to profesionalci.....ne verujem da će menjati pristup prodaji pa makar sve gorelo.
Pazi nisam mislio doslovno, ali ako ne bude gužve i nisu u fazonu, uzmi ili ostavi, već da ti sve pokaže da ima vremena za tebe a ne da trči od jednog kupca do drugog, to već znači nešto.

Pazi nisam mislio doslovno, ali ako ne bude gužve i nisu u fazonu, uzmi ili ostavi, već da ti sve pokaže da ima vremena za tebe a ne da trči od jednog kupca do drugog, to već znači nešto.
To nema šanse da se dogodi (uzmi ili ostavi ). Makar gorelo sve, neće promeniti pristup.
Ako se to dogodi, neka javi neko da dižemo pare iz banke 😂😂😂

😢
"U 2024. godini rođeno je 60.311 beba....
2020. godinom, kada je rođeno 61.692 beba"

.....2+% manje za 4 godine.....pa kaže dalje

"U prošloj godini je umrlo 98 041 građana, što znači da je prošloj godini Srbija postala manja za 37.730 stanovnika"

Kada dodamo standardnu emigraciju......za godinu dana manje nas je za 60-67k+ ljudi....
Neverovatno.
Jel si računao i migraciju ka Srbiji?

Mislim da i ljudi koji su bliski vlasti a hteli su da kupe će možda pauzirati kupovinu dok se ne vidi kuda plovi brod ili barem ko je kapetan broda.
o ovome se radi...mislim da ti ljudi koji su bliski vlasti, bili su i biće. oni nemaju prosotra da razmišljaju i vide kuda plovi brod. oni imaju jedan brod i jednog kapetana. ako je kapetan na tom brodu rekao da se kupuju stanovi u Iskri, kupuju se i TAČKA (ovim se zezam na jedan drugi račun).

20k Srba smo u minusu minimalno svake godine (neto. Mladi odlaze a penzioneri se vraćaju).
Da li će doći 15k nepalaca ili indijaca, to me ne zanima iskreno. Mene zanimaju naše bebe koje se radjaju tamo negde.
Ok jasno mi je, ali zbog cena nekretnina nam igra ulogu kao što znamo i migracije, visoko platežni Rusi, Ukrajinci i drugi bilo da su kupci ili rentaju.
Dok i manje platežni koji migriraju isto moraju da rentaju i da rade to jest da menjaju mesta naših koji odlaze, to se dešava.
Tako da barem zbog cena nekretnina to igra ulogu, jer je jedan od razloga ljudi koji se nadaju padu nekretnina upravo taj broj Srba koji se smanjuje, a trenutno to nije slučaj zbog velikog priliva Rusa i Ukrajinaca.

Vrh