Šta je novo?

Cene nekretnina

Mozda nije trebalo da te kvoutujem, al pitanje je bilo nezavizno od bilo cega. Nije bauk, al nije ni nesto sto bi trebalo da izvuce celu deceniju, kao sto se predstavlja. Sta god da ne valja, samo pomeni Expo, posle Expa ce biti extra. U sustini, po meni je jedno bacanje prasine u oci. Jake cifre, milijarde, ugovori u kojima nije moguce naci ni izvodjaca, ni podizvodjaca, ni ko pije, ni ko placa... A ako nesto krene po zlu, nacice se neki politicki zrtveni jarac, da se vrti na raznju. Mislim da junior dev ima vecu odgovornost nego nego neki ljudi na 'jakim' pozicijama.
Ne znam ko ovde misli da ce expo da izvuce celu deceniju.

Ne znam kako onda uopste postavljas pitanja ako potpuno masis kontekst, jer odgovaras na moj odgovor nekome?

Uopste nemam neki 'veliki entuzijazam' oko Expa, samo ne mislim ni da je neka katastrofa zbog koje cemo bankrotirati ili zbog koje treba da se odreknemo organizovanja bilo cega na 30 godina.

Doci ce neki turisti, izgradice se neka infrastruktura pa i neke stambene zgrade (interesantno, bas ono sto govorimo da treba da se radi da bi cene pale ali je sada odjednom bauk).

Expo u BG je primer kako jedna država ne treba da pristupi organizaciji ovakvih događaja. Prvo ukineš postojeći kapacitet (Sajam), predaš ga privatnim burazerskim investitorima, gradiš skroz novi identičan kapacitet u sred nedođije, proizvodiš ogromne javne troškove u tom procesu umesto da si unapredio postojeći kapacitet, usvojiš lex specijalis da svi zakoni koji treba da kontrolišu trošenje budu nevažeći, da bi mogao da spuštaš lovu svojoj operativi itd.

Ti si poznati kontraš, sad si odlučio da posmatraš sve to na najplićem nivou "gradiće se nešto", a način na koji se to radi si odlučio da ignorišeš. Pa bolje ništa da se ne gradi nego kako oni rade. I tako za svaku stvar koje se dohvate, isisavanje love iz budžeta i nameštanje ugovora braći burazerima. Blago nama što se "nešto gradi".

Expo u BG je primer kako jedna država ne treba da pristupi organizaciji ovakvih događaja. Prvo ukineš postojeći kapacitet (Sajam), predaš ga privatnim burazerskim investitorima, gradiš skroz novi identičan kapacitet u sred nedođije, proizvodiš ogromne javne troškove u tom procesu umesto da si unapredio postojeći kapacitet, usvojiš lex specijalis da svi zakoni koji treba da kontrolišu trošenje budu nevažeći, da bi mogao da spuštaš lovu svojoj operativi itd.

Ti si poznati kontraš, sad si odlučio da posmatraš sve to na najplićem nivou "gradiće se nešto", a način na koji se to radi si odlučio da ignorišeš. Pa bolje ništa da se ne gradi nego kako oni rade. I tako za svaku stvar koje se dohvate, isisavanje love iz budžeta i nameštanje ugovora braći burazerima. Blago nama što se "nešto gradi".
Sajam nije ukiniut (jos uvek), ali jednistavno nema kapacitet za ovo. Ostaju tu i dileme da li zaista sajam treba da bude u centru grada ali i to se, kao i sve danas posmatra kroz politicku prizmu. Jos dodas na to BnV i papazjanija ie potpuna.

Hocu reci, da je drzavi stvarno bilo bitno priustivo stanovanje, mogao si za cenu tog Expa da skucis celu Srbiju, a verujem i da bi se vise para vratilo u kasu nego sto ce se vratiti od vasara.

Ove sheme, prodas zemljiste Arapima za malo, pa odkupis za mnogo mi nikad nisu bile jasne.

Koliki su, po tvom mišljenju, realni troškovi npr. tročlane porodice u BG koja ne poseduje svoj stan? Da kažemo da nisu rasipnici, da kupuju neophodno i da ne troše na skupa zadovoljstva.
Mislim da zavisi od toga kolika su deca (bebe i tinejžeri "koštaju" više nego deca u rasponu od 3-12 godina), ali numbeo.com daje prilično tačan odgovor na ovo pitanje: A family of four estimated monthly costs are 269,888.1Дин without rent.

Dakle, ako govorimo o tome da platiš račune, da se normalno hraniš i kod kuće, ali da povremeno izađeš u restoran, da voziš i održavaš neki skromniji auto, da imaš hobije i plaćaš aktivnosti za decu (sport, jezik, itd), da možeš normalno da se obučeš u nekom srednjem rangu odeće i obuće i ako na to još dodaš da sa porodicom otputuješ na letovanje, zimovanje i eventualno neki prolećni-jesenji city break, ali u apartmane, ne u hotel), mislim da je neki donji prag 3000 eur mesečno po domaćinstvu.

Poslednja izmena:
Nisam ni mislio da sa stednjom kupis m2 od 5000e.
Ali moze da kupis nesto jeftinije ako hoces da se disciplinujes.
Znam devojku iz Rume, tj. komsinica blizu mene, a takvih je mnogo, ima 160 000 platu u Bg, svi u porodici rade za oko 100 000. Njena mama mi kuka kako pokusavaju nesto da odvoje za ucesce da ona kupi stan u Bg.
Jadni ne mogu da pristede.

Zamenili auto od 5k za auto od 15k. Renovirali sasvim ok kucu jer sto da ne, pukli 15k, zimovali, pa letovali, pa fitnes, i nutricionista. Zivi u Bg povlasceno preko poznanika za 200e kirije. Pitam je jel kuvas, nosis od kuce hranu. Kaze ma kakvi, ima nesto na poslu, narucim iz volta obrok.
Onda pitam pa sto ne pogleda neki stan u Pazovi, okolini, kaze mama ma nece, hoce Beograd.

I tako ti izgleda slika nemastine u Srbiji, ne moze za ucesce da skupi.

O tome sam pricao, ne o tome da li samo skuvas pasulj kod kuce, nego o generalnom odnosu prema prioritetima nekog ko nema stan, a hoce Beograd...
Gde iznajmljuje taj stan od 200 EUR/mesec? Koji deo BG? A gde zeli da kupi stan, u istom kraju ili?
Plata od 160k dinara (1370 EUR) je malo jace od prosecne plate u BG danas. Prosecan prometovan stan u BG (sa sve prigradskim opstinama) je 150k EUR . Manji stan 120k. Morace da steze kais ukoliko nema neku zemlju u Rumi da proda.
Ni meni nikako nije bilo jasno dok sam studirao (vesele devedesete) kako su vecina mojih kolega iz unutrasnjosti nekako uspevali da kupe stanove (kakve god) dok je za veliku vecinu nas rodjenih u BG koji smo ziveli sa roditeljima to bilo apsolutno nemoguce. Tako da se posle studija desilo da su oni emigrirali u BG a mi po belom svetu.
Mada za Rumu se jos i tada smatralo da je jedno od najbogatijih mesta u SR Jugoslaviji, Pocetkom 2000-ih gomila vrhumskih automobila po gradu bilo sa RU tablicama... Ne znam kako je sada.

Mada za Rumu se jos i tada smatralo da je jedno od najbogatijih mesta u SR Jugoslaviji, Pocetkom 2000-ih gomila vrhumskih automobila po gradu bilo sa RU tablicama... Ne znam kako je sada.
Ruma danas nije ništa posebno, sremska palanka, međutim dobro je povezana saobraćajnom infrastrukturom (blizina autoputa i železnice), a kada im probiju tunel kroz Frušku Goru, co taj potez od Rume do Iriga će de facto postati predrađe Novog Sada do koga će se stizati za 15 minuta. Shodno tome, predviđam da je dobro mesto za ulaganje.

Gde iznajmljuje taj stan od 200 EUR/mesec? Koji deo BG? A gde zeli da kupi stan, u istom kraju ili?
Plata od 160k dinara (1370 EUR) je malo jace od prosecne plate u BG danas. Prosecan prometovan stan u BG (sa sve prigradskim opstinama) je 150k EUR . Manji stan 120k. Morace da steze kais ukoliko nema neku zemlju u Rumi da proda.
Ni meni nikako nije bilo jasno dok sam studirao (vesele devedesete) kako su vecina mojih kolega iz unutrasnjosti nekako uspevali da kupe stanove (kakve god) dok je za veliku vecinu nas rodjenih u BG koji smo ziveli sa roditeljima to bilo apsolutno nemoguce. Tako da se posle studija desilo da su oni emigrirali u BG a mi po belom svetu.
To je preko poznanika, samo placa racune i odrzavanje na NBG. ona bi tu i da kupi koliko ja razumem. Sto ce ici malo teze.

Zato sto vecina ljudi koji kupe stan u bg, a nisu iz njega vec imaju bogate roditelje, tj oni im ga kupe.
A ima i toga da onaj koji nema nista u BG mnogo jace zeli da kupi stan nego neko ko je rodjeni beogradjanin i vec ima roditeljski stan, jer mu nije toliko ni bitno, ima gde da bude.

Mislim da zavisi od toga kolika su deca (bebe i tinejžeri "koštaju" više nego deca u rasponu od 3-12 godina), ali numbeo.com daje prilično tačan odgovor na ovo pitanje: A family of four estimated monthly costs are 269,888.1Дин without rent.

Dakle, ako govorimo o tome da platiš račune, da se normalno hraniš i kod kuće, ali da povremeno izađeš u restoran, da voziš i održavaš neki skromniji auto, da imaš hobije i plaćaš aktivnosti za decu (sport, jezik, itd), da možeš normalno da se obučeš u nekom srednjem rangu odeće i obuće i ako na to još dodaš da sa porodicom otputuješ na letovanje, zimovanje i eventualno neki prolećni-jesenji city break, ali u apartmane, ne u hotel), mislim da je neki donji prag 3000 eur mesečno po domaćinstvu.
Koliki onda procenat stanovništva živi normalno, a koliko ispod svakog praga normalnog života?

Nisam ni mislio da sa stednjom kupis m2 od 5000e.
Ali moze da kupis nesto jeftinije ako hoces da se disciplinujes.
Znam devojku iz Rume, tj. komsinica blizu mene, a takvih je mnogo, ima 160 000 platu u Bg, svi u porodici rade za oko 100 000. Njena mama mi kuka kako pokusavaju nesto da odvoje za ucesce da ona kupi stan u Bg.
Jadni ne mogu da pristede.

Zamenili auto od 5k za auto od 15k. Renovirali sasvim ok kucu jer sto da ne, pukli 15k, zimovali, pa letovali, pa fitnes, i nutricionista. Zivi u Bg povlasceno preko poznanika za 200e kirije. Pitam je jel kuvas, nosis od kuce hranu. Kaze ma kakvi, ima nesto na poslu, narucim iz volta obrok.
Onda pitam pa sto ne pogleda neki stan u Pazovi, okolini, kaze mama ma nece, hoce Beograd.

I tako ti izgleda slika nemastine u Srbiji, ne moze za ucesce da skupi.

O tome sam pricao, ne o tome da li samo skuvas pasulj kod kuce, nego o generalnom odnosu prema prioritetima nekog ko nema stan, a hoce Beograd...
Ne kaže se badava "dabogda imao pa nemao". Kad jednom osetiš komformizam, teško se vraćaš na staro. Ti imaš sirotinjski mentalitet. Da se ne uvrediš takav sam i Ja, retko tj skoro nikad ne naručujem, kod kuće uglavnom grašak, pasulj, pirinač, špagete, jaja, meso... dosta toga imam od mojih, radije ću prevozom i da prošetam 10min umesto da palim auto i da gledam na koji trotoar da se parkiram... Radije ću sam spremiti burger nego plaćati burger na woltu 1500din ali ljudi ne žele da spremaju. Garderoba jeftina (prošlo me je to odavno, a i ne moram da se pokazujem drugima). Da smo bogati ne bi ni razmišljali o tome. Ljudi iz unutrašnjosti lakše skupe za stan jer su navikli na manje, većinom nemaju kiriju... da, gorivo te isto košta ali ga ne trošiš kao što ga trošiš u Beogradu po gužvama. Ljudi u unutrašnjosti nemaju glovo, wolt... Ali ljudi u unutrašnjosti nemaju plate kao u BG-u. Izuzetak su IT-evci koji uglavnom rade za strance pa im je zarada ista tu ili u BGu. Imali smo ovde čuveni primer Hristi gde ona ne želi uopšte da gleda stanove ako nema glovo u tom delu. Uglavnom svako neka troši prema svojim potrebama i željama.

Ne kaže se badava "dabogda imao pa nemao". Kad jednom osetiš komformizam, teško se vraćaš na staro. Ti imaš sirotinjski mentalitet. Da se ne uvrediš takav sam i Ja, retko tj skoro nikad ne naručujem, kod kuće uglavnom grašak, pasulj, pirinač, špagete, jaja, meso... dosta toga imam od mojih, radije ću prevozom i da prošetam 10min umesto da palim auto i da gledam na koji trotoar da se parkiram... Radije ću sam spremiti burger nego plaćati burger na woltu 1500din ali ljudi ne žele da spremaju. Garderoba jeftina (prošlo me je to odavno, a i ne moram da se pokazujem drugima). Da smo bogati ne bi ni razmišljali o tome. Ljudi iz unutrašnjosti lakše skupe za stan jer su navikli na manje, većinom nemaju kiriju... da, gorivo te isto košta ali ga ne trošiš kao što ga trošiš u Beogradu po gužvama. Ljudi u unutrašnjosti nemaju glovo, wolt... Ali ljudi u unutrašnjosti nemaju plate kao u BG-u. Izuzetak su IT-evci koji uglavnom rade za strance pa im je zarada ista tu ili u BGu. Imali smo ovde čuveni primer Hristi gde ona ne želi uopšte da gleda stanove ako nema glovo u tom delu. Uglavnom svako neka troši prema svojim potrebama i željama.
Pa mora da naviknes na manje i normalnije da bi imao ....

Ne Mićo nego moraš da imaš više da bi imao ono što bi hteo i da živiš u skladu sa mogućnostima, problem je naš sirotinjski mentalitet gde ne želiš da drugi vide da si sirotinja, a želiš mnogo više nego što možeš (ovo može biti i dobro jer gura čoveka da napreduje, a da li će zavisi od njega). Poznajem jednog lika, vlasnik udela u par firmi, nekoliko nekretnina, milioner (nema nikakve veze sa državom), 99% ljudi sa ovog foruma bi ga okarakterisali kao slepca i sirotinju. Potekao iz manjeg mesta pa i on ima taj "sirotinjski mentalitet". Nosi svoj ručak od kuće (većinom pirinčana jela), obučen manje više neki osrednji kvalitet, ne izlazi (oženjen), retko naručuje... Jedino što je skupo na njemu je auto koji vozi (70k) ali to je njegov neki hir koji voli, a ode i na neko putovanje. E sad i on malo preteruje u toj njegovoj kako kaže "skromnosti" ali još više preteruje jer je izgubio kompas pa misli da svi treba da žive tako u fazonu "šta će nekome plata veća od 500-600e pogotovo u unutrašnjosti"... a on ima šta ima. Njegov dinar je k'o kuća, a tudj ne vredi toliko. Ali ljudi su različiti, da ima Analititačev mentalitet verovatno bi sve pare trošio na automobile, teletinu, dostave, putovanja, garderobu, jahte... Samo da se vidi kako ima. Ima dodatan problem, a to je što nema decu koju jako želi, ali tu je i on kriv malo jer je posao njegovo dete, u stanju je da radi 20h dnevno što uzima svoj danak u vidu stresa i psihe ali voli jbg. Tako da sve ima svoje, neko ne želi da se odrekne glova, neko ne želi da se odrekne automobila, garderobe... svako ima neki svoj komfor (da ne kažem hir) na koji je navikao pa ako ne trošimo na njega pitanje je kakvim životom živimo. Ima čak i jedan post ovde na forumu gde Novaka karakterišu kao slepca jer se druži sa rodbinom i živi sa ženom umesto da je na nekoj jahti, pa belo, alkohol, ku6ve...

Valjda se od ljudi u unutrašnjosti očekuje da "rade" neku zemlju, drže stoku i živinu ili šta već. OK, valjda ima i takvih primera, ali daleko da je to norma. Moji rođaci iz Valjeva su fakultetski obrazovani, profesori muzike, ljudi žive u stanu i nemaju veze sa poljoprivredom. I tamo plaćaju veliki jogurt 200 dinara, a juneći but 1400 što su možda prihvatljive cene za nekog ko živi u novogradnji od 5k EUR, a usput voli da sprema i hrani se zdravo umesto da naručuje smeće sa Wolta, ali za plate u provinicji je i te kako skupo. Kolima mora svuda da se ide jer je javni prevoz nepostojeći, poenta života u Beogradu je upravo u tome da ne sedaš u auto. Zato su nekretnine skupe na NBG ,a jeftine u Pazovi. Jer ovo prvo omogućava da sve završiš peške u radijusu od 200 metara, a ovo drugo izuskuje celodnevnu golgotu u saobraćaju (prodavnica, posao, vrtić-škola). Ok, šišanje sa pranjem tamo nije 1200 već možda upola manje, u kafićima ne služe Bubble coffee, Flat white i slične napitke od 500 dinara kao u BG, ali to ne menja suštinu. Ljudi se grčevito bore da iz provincije dođu u BG da bi makar bili u igri za kakav takav boljitak životnog standarda. Što se tiče IT firmi, već proteklih godina dana je na snazi povratak u kancelariju, tako da je relano veoma mali broj onih koji mogu da rade full time iz nekog sela i biluju masnu dnevnicu klijentu u USA.

ТРАМПОВ СИН ПОХВАЛИО ЕКОНОМИЈУ СРБИЈЕ: Једна од земаља са најбржим растом у Европи, ЧАСТ ЈЕ БИТИ ТАМО​

ЊУЈОРК: Ерик Трамп, син америчког председника Доналда Трампа, у интервјуу је потврдио планирану изградњу луксузног хотела у Београду и том приликом истакао да је Србија једна од земаља са најбржим растом у Европи и да је велика част да бренд Трамп буде присутан у овој држави.
Како је наведено, више од деценије након што је Доналд Трамп први пут изнео идеју о развоју хотела Трамп на локацији у власништву Владе Србије, његова породица је сада близу остварењу тог сна у компликованом послу у који су, такође, укључени магнат за некретнине из Абу Дабија и Џаред Кушнер, зет Доналда Трампа.

Кушнер је успоставио партнерство са Мохамедом Алабаром, градитељем хотела Бурж Калифа у Дубаију, највише грађевине на свету.

Нови хотел планирају да изграде на локацији у Београду уз закуп имовине од Владе Србије која ће, према нацрту уговора, учествовати у добити.

Čuo sam da će ispod hotela da bude ukrštanje bar 4 od planirane 3 linije metroa…opaaa, ode sve u kraju tri puta naviše…Vlada nije doduše planirala prodaju ostalih zgrada, ali sad je idealan trenutak i sve da se preseli na Expo u Surcin ….jednim udarcem 6 muva…

Ljudi iz unutrašnjosti lakše skupe za stan jer su navikli na manje
Da mi je dinar za svaki put kada sam cuo to ljudi iz unutrasnjosti su zlato, a gradska deca obesna...jos od davnih studentskih dana slusam tu pricu. A nemali broj njih u Beogradu sam upoznao da su obesniji nego sami lokalci. Ta generalizacija ne vodi nikuda.
grašak, pasulj, pirinač, špagete, jaja, meso... dosta toga imam od mojih
ovako i ja imam kolegu na poslu, ne moze da se nacudi sto mi u kancelariji toliko kukamo na cene hrane u samoposlugama, kvalitet mesa, ostalih namirnica...kad on gospodin ima sanducar zamrzivac i njegovi sa sela mu salju 80% namirnica. Lako je rodjace tako, mislim se ja. :)
radije ću prevozom i da prošetam 10min umesto da palim auto i da gledam na koji trotoar da se parkiram... Radije ću sam spremiti burger nego plaćati burger na woltu 1500din ali ljudi ne žele da spremaju. Garderoba jeftina (prošlo me je to odavno, a i ne moram da se pokazujem drugima)
Sve je isto i kod nas u domacinstvu, odeca i obuca samo kada bas zatreba ili vidimo neku dobru akciju, obroci se spremaju kuci, od restorana sa prijiateljima par puta godisnje sednemo negde, auto 12 godina star bez potrebe za menjanjem...jedini "luksuz" na koji nam odlazi novac su putovanja, cesto volimo sa detetom da otputujemo negde. I to je isto sve u sopstevnoj reziji i bez razbacivanja para. Daleko od toga da se zalim, ali vrlo dobro mogu da razumem porodice sa decom koje hoce da se skuce, a ne mogu, i pored svih odricanja.

Valjda se od ljudi u unutrašnjosti očekuje da "rade" neku zemlju, drže stoku i živinu ili šta već. OK, valjda ima i takvih primera, ali daleko da je to norma. Moji rođaci iz Valjeva su fakultetski obrazovani, profesori muzike, ljudi žive u stanu i nemaju veze sa poljoprivredom. I tamo plaćaju veliki jogurt 200 dinara, a juneći but 1400 što su možda prihvatljive cene za nekog ko živi u novogradnji od 5k EUR, a usput voli da sprema i hrani se zdravo umesto da naručuje smeće sa Wolta, ali za plate u provinicji je i te kako skupo. Kolima mora svuda da se ide jer je javni prevoz nepostojeći, poenta života u Beogradu je upravo u tome da ne sedaš u auto. Zato su nekretnine skupe na NBG ,a jeftine u Pazovi. Jer ovo prvo omogućava da sve završiš peške u radijusu od 200 metara, a ovo drugo izuskuje celodnevnu golgotu u saobraćaju (prodavnica, posao, vrtić-škola). Ok, šišanje sa pranjem tamo nije 1200 već možda upola manje, u kafićima ne služe Bubble coffee, Flat white i slične napitke od 500 dinara kao u BG, ali to ne menja suštinu. Ljudi se grčevito bore da iz provincije dođu u BG da bi makar bili u igri za kakav takav boljitak životnog standarda. Što se tiče IT firmi, već proteklih godina dana je na snazi povratak u kancelariju, tako da je relano veoma mali broj onih koji mogu da rade full time iz nekog sela i biluju masnu dnevnicu klijentu u USA.
Pa nešto ne vidim da svi završavaju sve što imaju peške u radijusu od 200 metara i pored postojećeg besplatnog javnog prevoza, gužve u saobraćaju sve veće, a trotoari i zeleene površine postali parking mesta. Koliko sam primetio što više para imaš više i koristiš auto jer ne želiš da se guraš sa sirotinjom u javnom prevozu. Put do posla je svakako lakši i jeftiniji u manjem mestu nego u Beogradu ako koristiš auto (a često je škola, vrtić, prodavnica, pijac... na pešačkoj udaljenosti jer je sve blizu), a da ne pričam ako npr živiš u Nišu koliko te manje košta put do Grčke nego iz Beograda, internet je takodje brži i jeftiniji, a i prodavnice su često jeftinije. Evo imaš na forumu primer IT Perice kojem ništa ne fali u Nišu ali bi jako voleo vikend stan u BGu jer je stan u BGu još uvek nekakav simbol uspeha. Pored tih ima onih koji dolaze u BG zbog više mogućnosti, nemanja posla u njihovoj struci u njihovom mestu, a ima i onih koji žele glovo tako da biće posla za Vas renterijere nemoj da se brineš. Eto vidi nelogičnost, poznajem par koji ima stan u BGu koji izdaje, a žive u manjem mestu. Tako su odlučili bar do srednje škole ili fakulteta deteta jer im je lakše tako.

Da mi je dinar za svaki put kada sam cuo to ljudi iz unutrasnjosti su zlato, a gradska deca obesna...jos od davnih studentskih dana slusam tu pricu. A nemali broj njih u Beogradu sam upoznao da su obesniji nego sami lokalci. Ta generalizacija ne vodi nikuda.
U svakom primeru imaš i one suprotnosti. Kad imaš manje želiš da imaš više i da se pokažeš. Nisam generalizovao već postoje svakakvi primeri. Uglavnom je do vaspitanja. Imaš i dodjoša koji su veći Beogradjani od lokalaca.

ovako i ja imam kolegu na poslu, ne moze da se nacudi sto mi u kancelariji toliko kukamo na cene hrane u samoposlugama, kvalitet mesa, ostalih namirnica...kad on gospodin ima sanducar zamrzivac i njegovi sa sela mu salju 80% namirnica. Lako je rodjace tako, mislim se ja. :)
Ja nemam 80%. Umanjilo se to jer ljudi gaje sve manje. Uglavnom su to jaja i piletina. Ako je kum,tast široke ruke bude i svinjetine tj suvog mesa :) Znam da je teže ljudima iz Beograda koji nemaju nikog u unutrašnjosti pa moraju sve da kupuju. Ali eto Ja npr izbegavam visoke cene pogotovo za industrijske proizvode, kupujem gde je jeftinije, a neki ljudi i da je piletina 500din kilo kupovali bi samo da ne pomisli neko da su sirotinja. Postoje čak i ljudi koji ljude koji kupuju u Lidlu nazivaju "Lidlićima" jer je to sirotinjska prodavnica.

Sve je isto i kod nas u domacinstvu, odeca i obuca samo kada bas zatreba ili vidimo neku dobru akciju, obroci se spremaju kuci, od restorana sa prijiateljima par puta godisnje sednemo negde, auto 12 godina star bez potrebe za menjanjem...jedini "luksuz" na koji nam odlazi novac su putovanja, cesto volimo sa detetom da otputujemo negde. I to je isto sve u sopstevnoj reziji i bez razbacivanja para. Daleko od toga da se zalim, ali vrlo dobro mogu da razumem porodice sa decom koje hoce da se skuce, a ne mogu, i pored svih odricanja.
(y) Eto, tako da nema potrebe ismevati studia zbog svog menija. Razumem i Ja porodice koje bi da se skuće u Beogradu, a ne mogu ali to je oduvek bio problem. Cene se pumpaju tamo gde je najprimamljivije za investiranje, a kod nas je to bio i ostao u najvećem slučaju BG. Daleko od toga da će pukom uštedom na meniju skupiti za stan od 5k po m2.

Vrh