Šta je novo?

Cene nekretnina

Izvinjavam se ako je neko već pomenuo , neka me uputi.
Da li ste prokomentarisali nove restriktivne/pooštrene procedure za ulaganje i kupovinu stranih akcija.
Velika se frka podigla.
Šta je u pozadini? Jel opet ''kontrola pranja novca'' i glumimo ozbiljnu državu.

NBS pokusava da pogura posao domacim brokerima da im se omaste brkovi :)

Kad smo vec kod toga i Irci imaju svog konja za trku :cool: ako ovako nesto postane masovna pojava (plus optimizacije cene, vise iskustva) ne vidim kao ne bi uticalo i na cene, barem na nemafijaskim trzistima.

U sustini, vecina ljudi koje znam su stariji stanari, koji su uspeli da prodju sa manjim povecanjima cene stanovanja. Ne znam nikoga ko placa 800 evra za stan, doduse vecina ljudi sa kojima i pricam o tome su stariji stanari. Neki placaju rodbini, itd... Za nase trziste ti mogu samo reci da je ekstremno i nepredvidivo, ROI ce mozda biti dobar, a mozda i ne, mozda tvoj komsija izda stan za 1000, a ti ne mozes ni za pola cene. Za te pare koje si naveo je danas moguce kupiti i renovirati stan od 60ak kvadrata, a ptianje je da li ces na kraju izvuci 800 eur. Plus, da ne ulazimo o tome ko placa poreze, ko ne i ko se kako snadje.
Ovo neće da se desi NIKAD i NIGDE a pogotov ne na Zapadu. Pa evo vam primer samo s autima što su pokretna dobra i potrošna pa opet ne daju da idu ispod neke cene. Evo Kinezi bi prodavali BYD i ostale marke za ispod 20k, a država ih toliko razreže s porezima i carinama i eko taksama i ne znam šta god da je opet cena 45k. Pa ti obrni okreni to je.
Mogu eto dati primer stuje isto. Kad je cena struje prošle godine toliko padala zbog kao solarnih panela i vetra, da je onda država povećala cenu prenosa energije i opet običan potrošač NIŠTA nije osetio, tj. osetio je 1c po kwh nižu struju.
Pogledajte u svim državama gorivo, nafta padne nekad i 50% a cena padne par dinara.

Ako se države tako ponašaju na potrošnim robama ZAŠTO mislite da bi oni dopustili da trajno dobro i nekretnine dopustili da padnu ispod nekog nivoa?!
Država dopušta dok dopušta nešto posle se umešaju i kažu cena je ta i kraj. Tako je SVUDA. Samo je privid malo bolji negde drugde. Ovo su vam sve primeri iz NL.

E da još jedan primer. Avio karte. Sad su kao "prejeftine" pa su iz NL digli toliko aerodromske takse da više nema letova za 10 ili 20e. Jednostavno država ne dopušta i samo smisle lepo obrazloženje.

Ali eto ajde da kažemo da i počnu "štampati kuće" i cene budu kao auti npr. 20k kuća od 100kvm.
Država umesto 200e poreza počinje da uzima 20e ili manje. rentovi padnu za stanove ali i za poslovne prostore, što odmah vuče i pad cena usluga, samim tim deflaciju. To odmah dovodi do toga da se manje zapošljava, manje troši, manje radi...
Niti jednoj državi nije u interesu da svi imaju kuću u svom vlasništvu jer onda možeš da živiš s jako malo para, samo struja i voda i hrana i onda nisi rob sistema i ne slušaš. A to NIKOME ne odgovara. Ovako kad ti moraš zaraditi 700e za ratu kredita, pa još za sve ostalo. Pa ti ima da slušaš kao malo dete šta ćeš da radiš! Jer si sam potpisao za kredite za kuću, auto i ostalo...

Ja sam brate ko sto rekoh podstanar skoro deceniju i u novijim stanovima nista ali nista nije renovirano bukvalno ni okrečeno nikad.
Ono crkne grejač na bojleru,zameni se slavina i to je to.
Kod starih je bilo frka sa vodom i sa budji koja je izbijala zbog lose izolacije pa je tu kao aj i bilo nekog ulaganja i menjanja cevi itd (al to je brat uradio tad prvi put za 50 godina)

Verovatno jer su to uvek te neke entery level cene i stanovi na ne premijum lokacijama.
Mozda ovi drugi nesto više ulažu (al bas sumnjam) ili smo mi neki fini ne zahtevni ljudi.

Ali 99 posto ljudi koje znam da rentaju ni ne vidjaju svoje vlasnike i jaaako retko bilo sta renoviraju i popravljaju osim kad je havarija.
Od reci do reci potvrdjujem.
Od popravki i odrzavanja za preko 6 godina rentiranja moji stanodvaci su morali da:

1. Zamene 3-4 slavine
2. Zamene 1 grejac bojlera
3. Poprave 1 frizider star preko 10 godina
4. Ociste stan ili plate nekome da ocisti stan pre nego sto sam usao u isti

Od krecenja - niko od njih nije niti krecio stan pre mog useljenja, niti krecio nakon sto sam se ja iselio. O svom trosku da krecim mi nije padalo na pamet tudji stan.
Za poslednjih godinu+ dana sam 4 puta video gazdu, i to jednom u prolazu a jednom jer sam isao sa njime da se prijavi devojka na adresu da zivi sa mnom.

Ko god kuka na odrzavanje stana a izdaje stan ili ima haos stanare ili je neki svetac koji vodi racuna o svemu :D

Naplatice se od osiguravajucih kuca, drzava (Kalifornija) ce krenuti sa procesom obnove, federalna vlada ce (mozda) obezbediti neki deo sredstava - i masina ce se zahuktati.
Steta je vec dostigla 2x BDP-a Srbije... Tramp ce naravno jos brze ugasiti pomoc Ukrajini, uz naravno, ispunjenje dela US interesa (citaj: pocepace ih sa Rusima i uzeti deo kolaca)

Ponovo totalno nebitno za nas, niti ce nasi gradjevinci i industrija raditi na obnovi, niti ce nasa ekonomija biti nekako pod uticajem ovih pozara u LA... Ocekujem sada neke nova resenja u gradnji kuca i zgrada tamo, ali ponovo ne vezano za nas :)

Лепо си све обухватио, с тим да је кључ управо у том земљишту и чињеници да су тамо биле угл нискоспратнице. Мало се диже бука, у ствари је win-win за све. Захухтавање машине, вероватно нове технике које додатно снижавају цену итд.

Jedini uslov ce biti da si SNS kao i za sve :)
Program osmisljen da se održe velike cene i usput udomi ko treba se udomi od bratijske dece :)
Kako je prošlo ovde ljudima za one neke druge olaksice i kredite koje su jos jurili i to jos preko veze - jel se javio neko? :)
Ne bi rekao ali videćemo. Ja konkretno znam mog nekog rođaka daljeg da je dobio kuću preko Krkobabićevog programa u selu u blizini Apatina i nije u stranci, nikakve veze nema, ništa. Jeste da je mlad i žena isto. Žive već u toj kući 6 godina i evo sad dobili i ćerku prošle godine.
Nikakve laži nikakve prevare, nikakve mahinacije. Kuća nije ništa posebno, i dosta je on tu još uložio i još ulaže ali dobio je od države. To znam. Uslov je da živiš 10 godina na selu.

NBS pokusava da pogura posao domacim brokerima da im se omaste brkovi :)
Dajte ljudi ništa strašno. Evo i zaobilazni put ko hoće da šalje pare na IB u Irsku:

Ali opet samo ovo što je prikazano provizija je 1% za slanje. Plus kreditna kartica, znači i više od 1%. Kod Erste brokera imaš sve u zemlji i all inclusive ispod 1% provizija.

Dajte ljudi ništa strašno. Evo i zaobilazni put ko hoće da šalje pare na IB u Irsku:

Ali opet samo ovo što je prikazano provizija je 1% za slanje. Plus kreditna kartica, znači i više od 1%. Kod Erste brokera imaš sve u zemlji i all inclusive ispod 1% provizija.
Pitanje je samo zasto ti NBS zadire nos u sta ces ti da investiras?
Ja mogu da prenesem isto tako u kesu 10k eur i da me niko zivi ne pita, a ovde i za 1000 EUR ti traze izjavu ko da ces da ISIS finansiras.

Ajde da su ogranicili uplate od preko 10,000 EUR mesecno ili nesto, kontrola tokova novca, itd, ali ovo ovako kako je napravljeno je samo urusilo lak nacin ljudima pod nebuloznim zahtevima Joe.

Traze ti da imas zvanicni papir od brokera potpisan sa listom akcija koje ces da kupis i po kojoj ceni pre transfera para brokeru, a IBKR to ne moze da ti dostavi nikako.
Sad se ljudi dovijaju na razlicite nacine, ali nazadujemo u razvoju trzista kapitala, umesto da idemo da kao Amerikanac mozes direktno sa kartice da prebacis Robinhoodu / nekom drugom brokeru svoje pare mi dolazimo do pisanja izjava i trazenja cena akcija unapred, zasto?

Izvinjavam se ako je neko već pomenuo , neka me uputi.
Da li ste prokomentarisali nove restriktivne/pooštrene procedure za ulaganje i kupovinu stranih akcija.
Velika se frka podigla.
Šta je u pozadini? Jel opet ''kontrola pranja novca'' i glumimo ozbiljnu državu.
Na žalost ovo je baš suprotno od "ozbiljne" države. NBS jednostavno ne zna ni gde udara, a domaće banke ne znaju ni šta trebaju da slede.
Svako ograničavanje transakcija sa svetom je kontraproduktivno.
Obrazloženje - iznošenje novca iz zemlje. Realnost - ogroman broj ljudi je samo doneo novac u zemlju i platio porez na kapitalnu dobit (ako je imao prodajom akcija)

Sve više ljudi se guraju da idu sivim zonama i na kraju će samo država izgubiti - a svima je jasno da nam ne cveta cevće što se tiče budžeta

Niti jednoj državi nije u interesu da svi imaju kuću u svom vlasništvu jer onda možeš da živiš s jako malo para, samo struja i voda i hrana i onda nisi rob sistema i ne slušaš. A to NIKOME ne odgovara. Ovako kad ti moraš zaraditi 700e za ratu kredita, pa još za sve ostalo. Pa ti ima da slušaš kao malo dete šta ćeš da radiš! Jer si sam potpisao za kredite za kuću, auto i ostalo...

Ниси роб само ако имаш кућу, и то оф-грид, а и земљу приде. И то под условом да живиш у селу у коме и сви остали тако живе. Па и то ако им успе да прођу испод радара. Ако имаш стан, опет си роб, у потпуности зависиш од система, не дај боже да ти интернет искључе, а камоли струју. Ове генерације сада (студенти) нису ни свесни колико су увезани у систем, већ су на прагу матрикса (мислим на ситуацију из филма).

rugo, 15k ljudi "došlo u BG" između dva popisa. Na papiru možda da, u realnosti sigurno više. Evo ja mogu reći za sebe i za većinu ljudi koje ja znam da si iz unutrašnjosti došli nisu menjali lične karte već su i dalje bili u svom mestu stanovanja. Tako da otuda ta razlika.

Ovo svi stalno pričaju, a ja stalno ponavljam - popis se ne vrši prema tome gde si prijavljen u ličnoj karti, već prema faktičkom stanju. Popisuju se svi prema mestu gde žive, bez obzira na adresu u ličnoj karti.

Država je veoma svesna da ljudi ne menjaju mesto prebivališta, podaci iz popisa uzimaju to u obzir. Ako se broj stanovnika povećao za 15k, to je realnost. I nije čudno da je tako, s obzirom da Srbija dugo ima negativan prirodni priraštaj + procenjuje se na oko 20k emigracija godišnje.

Pitanje je samo zasto ti NBS zadire nos u sta ces ti da investiras?
Ja mogu da prenesem isto tako u kesu 10k eur i da me niko zivi ne pita, a ovde i za 1000 EUR ti traze izjavu ko da ces da ISIS finansiras.

Ajde da su ogranicili uplate od preko 10,000 EUR mesecno ili nesto, kontrola tokova novca, itd, ali ovo ovako kako je napravljeno je samo urusilo lak nacin ljudima pod nebuloznim zahtevima Joe.

Traze ti da imas zvanicni papir od brokera potpisan sa listom akcija koje ces da kupis i po kojoj ceni pre transfera para brokeru, a IBKR to ne moze da ti dostavi nikako.
Sad se ljudi dovijaju na razlicite nacine, ali nazadujemo u razvoju trzista kapitala, umesto da idemo da kao Amerikanac mozes direktno sa kartice da prebacis Robinhoodu / nekom drugom brokeru svoje pare mi dolazimo do pisanja izjava i trazenja cena akcija unapred, zasto?
Mislim da je cilj da se sve odvija preko naših banaka da bi imali "kontrolu". Jer ovako nemaju nikakvu. E sad da je to loše za nas - jeste.

Na žalost ovo je baš suprotno od "ozbiljne" države. NBS jednostavno ne zna ni gde udara, a domaće banke ne znaju ni šta trebaju da slede.
Svako ograničavanje transakcija sa svetom je kontraproduktivno.
Obrazloženje - iznošenje novca iz zemlje. Realnost - ogroman broj ljudi je samo doneo novac u zemlju i platio porez na kapitalnu dobit (ako je imao prodajom akcija)

Sve više ljudi se guraju da idu sivim zonama i na kraju će samo država izgubiti - a svima je jasno da nam ne cveta cevće što se tiče budžeta

Ne znam ni da li je iznošenje novca iz zemlje problem, jer domaći brokeri mogu da rade normalno, a to je opet ista stvar samo sa posrednikom.

Deluje da je ovde glavni problem to što strani brokeri daju neke mogućnosti klijentima koje su u suprotnosti sa srpskim propisima, pa NBS pokušava da to zatvori iznutra, kroz kontrolu banaka, jer nemaju autoritet nad stranim brokerima.

Ne znam ni da li je iznošenje novca iz zemlje problem, jer domaći brokeri mogu da rade normalno, a to je opet ista stvar samo sa posrednikom.

Deluje da je ovde glavni problem to što strani brokeri daju neke mogućnosti klijentima koje su u suprotnosti sa srpskim propisima, pa NBS pokušava da to zatvori iznutra, kroz kontrolu banaka, jer nemaju autoritet nad stranim brokerima.
Zapravo brokeri su jednako regulisani ako i ne vise od samih banaka, ne vidim koje bi to tacno propise drzave Srbije IBKR mogao da krsi.
Ne bih rekao da su u suprotnostima propisa, vec nasi propisi kaskaju jedno 100 godina za ostatkom normalnog sveta, i mi nemamo dovoljno propisa prosto.

Koliko se secam, trgovanje na berzi opcijama je skroz strano nasoj drzavi, jednostavno nema propise za trgovinu finansijskim derivatima i onda moras da nagadjas ili zoves poreskog inspektora da ga pitas kako da obracunas kapitalnu dobit na prodatu call ili put opciju.

Umesto da uzmemo i preslikamo / prepisemo zakone o trgovanju na berzi od razvijenih zemlji mi nazadujemo.

Zapravo brokeri su jednako regulisani ako i ne vise od samih banaka, ne vidim koje bi to tacno propise drzave Srbije IBKR mogao da krsi.
Ne bih rekao da su u suprotnostima propisa, vec nasi propisi kaskaju jedno 100 godina za ostatkom normalnog sveta, i mi nemamo dovoljno propisa prosto.

Koliko se secam, trgovanje na berzi opcijama je skroz strano nasoj drzavi, jednostavno nema propise za trgovinu finansijskim derivatima i onda moras da nagadjas ili zoves poreskog inspektora da ga pitas kako da obracunas kapitalnu dobit na prodatu call ili put opciju.

Umesto da uzmemo i preslikamo / prepisemo zakone o trgovanju na berzi od razvijenih zemlji mi nazadujemo.

Ne investiram preko IBKR (još uvek), ali sam video da je moguće da držiš novac na računu i da ti se to kamata etc. to mislim da svakako nije dozvoljeno prema zakonu o deviznom poslovanju, tj. tretira se kao da držiš devize na stranom računu?

Ne investiram preko IBKR (još uvek), ali sam video da je moguće da držiš novac na računu i da ti se to kamata etc. to mislim da svakako nije dozvoljeno prema zakonu o deviznom poslovanju, tj. tretira se kao da držiš devize na stranom računu?

Sa obzirom da broker nije banka i ne mozes da radis ikakve transakcije osim da kupujes i prodajes hartije od vrednosti ne moze se portfolio kod brokera gledati kao racun.

Brokeri imaju i forex trading, tehnicki i sam novac je pozicija jer mozes da menjas iz jedne valute u drugu i da zaradjujes na fluktuaciji kurseva.

E sad opet, ako NBS to gledao kao devizni racun, to je opet nedostatak propisa.
Brokeri nisu banke.

Ovo neće da se desi NIKAD i NIGDE a pogotov ne na Zapadu. Pa evo vam primer samo s autima što su pokretna dobra i potrošna pa opet ne daju da idu ispod neke cene. Evo Kinezi bi prodavali BYD i ostale marke za ispod 20k, a država ih toliko razreže s porezima i carinama i eko taksama i ne znam šta god da je opet cena 45k. Pa ti obrni okreni to je.
Mogu eto dati primer stuje isto. Kad je cena struje prošle godine toliko padala zbog kao solarnih panela i vetra, da je onda država povećala cenu prenosa energije i opet običan potrošač NIŠTA nije osetio, tj. osetio je 1c po kwh nižu struju.
Pogledajte u svim državama gorivo, nafta padne nekad i 50% a cena padne par dinara.

Ako se države tako ponašaju na potrošnim robama ZAŠTO mislite da bi oni dopustili da trajno dobro i nekretnine dopustili da padnu ispod nekog nivoa?!
Država dopušta dok dopušta nešto posle se umešaju i kažu cena je ta i kraj. Tako je SVUDA. Samo je privid malo bolji negde drugde. Ovo su vam sve primeri iz NL.

E da još jedan primer. Avio karte. Sad su kao "prejeftine" pa su iz NL digli toliko aerodromske takse da više nema letova za 10 ili 20e. Jednostavno država ne dopušta i samo smisle lepo obrazloženje.

Ali eto ajde da kažemo da i počnu "štampati kuće" i cene budu kao auti npr. 20k kuća od 100kvm.
Država umesto 200e poreza počinje da uzima 20e ili manje. rentovi padnu za stanove ali i za poslovne prostore, što odmah vuče i pad cena usluga, samim tim deflaciju. To odmah dovodi do toga da se manje zapošljava, manje troši, manje radi...
Ne znam... Primeti da vec postoje montazne kuce, npr, da li je neko uveo takse na njih? Drugo, mozemo da se slozimo da mnoge vlasti mogu da prezive ako poskupe letovi, to niko ne primecuje, ali svi primetimo ako nas hleb, mleko, zakup stana kosta vise nego ikad... Sta ti mislis? Zasto Vucic sada pominje ove subvencionisane kredite, da li je mozda stanovanje postalo nepodnosljivo za prosecnog coveka? E sad, ako je neko celu svoju karijeru na vlasti bazirao na jednom projektu u centru grada i jednom vasaru na periferiji, to je druga prica...

Kazu hladi se mesto..samit tim i cene ce pasti...pisu ovde razni automobili...ja im verujem... Čekam cenu od 1800 e/m2....Evo i frizeri pojeftinili
Mićo, bili bi dobro da počenš da čitaš sa razumevanjem. Niko nije spomenuo da se hladi mesto. Vrati se pa pročitaj ponovo.

Ne znam... Primeti da vec postoje montazne kuce, npr, da li je neko uveo takse na njih? Drugo, mozemo da se slozimo da mnoge vlasti mogu da prezive ako poskupe letovi, to niko ne primecuje, ali svi primetimo ako nas hleb, mleko, zakup stana kosta vise nego ikad... Sta ti mislis? Zasto Vucic sada pominje ove subvencionisane kredite, da li je mozda stanovanje postalo nepodnosljivo za prosecnog coveka? E sad, ako je neko celu svoju karijeru na vlasti bazirao na jednom projektu u centru grada i jednom vasaru na periferiji, to je druga prica...
Za porodicu je mesečno potrebno za hranu+sve za decu 100k. Komunalije su oko 22-25k trenutno. To je jedna plata od 1k. Bez kirije naravno. Ovo je bez auta i prevoza, mora, zimovanja, letovanja itd.
Ako plaćaš kiriju npr 500e i imaš auto i hoćeš da odeš na letovanje 1 godišnje. To je druga plata od 1k.
Fora je što sa monetarnom ekspanzijom i alavošću vlasti trošak života ide na gore. Kumulativna inflacija.
Kompaniju na vlasti naravno ne zanima običan čovek. Subvencionisani krediti su tu da bi održali postojeće stanje. Copy/paste 2007/2008

Jedina razlika je što su tada najmanje rate bile poslednjih godina a sada prvih godina otplate. A da, i sada su dodatno rok otplate pomerili na 40 godina.

Poslednja izmena:
No ljudi ce nastaviti da sipaju u nekretnine, dog god vide da samo raste i tome nema kraja.
"trend is your friend until suddenly it's not"

Lokalcu koji živi u BG više se isplati da kupi stan odmah nego da plaća kiriju 800 EUR u svakom slučaju.
Zavisi, ja trazim stan u centru npr. 600-700eur, cisto jer zelim da vidim da li i koliko ce mi se svideti, inace radim remote tako da ne bih imao tih svakodnevih stresova zbog guzvi.
Ne bih da kupujem stan za zivot odma bez da vidim kako mi se svida zivot u tom delu grada, zato mi nije toliki problem da placam 600,700 jer ne ocekujem da ce da traje dugo.

Ti placanjem rente gubis negde 4-5% godisnje cene stana koji zelis da kupis. Pa ako ocekujes da padne 10% svakako je bolje rentirati to neko vreme dok se ne popravi ponuda(nadamo se)

Montažne kuće su skoro sve u USA, pa koštaju ogromne sume novca. Pogledaj samo kakve straćare u okolini San Franciska koštaju par miliona $.
I kod nas razlika između montažnog kvadrata i običnog kvadrata je vrlo mala 20-30%, ali cena zemljišta, profit, takse za priključke itd... Tu se pumpa cena. Proizvodna cena ne čini krajnju cenu.

Vrh