Šta je novo?

Cene nekretnina

Evo vam detaljno objašnjenje oko ulaganja van Srbije. Zanimljiv mi je komentar na kraju teksta.
„Naš utisak je da NBS na ovaj način sprečava da devize ulažemo van Srbije, što je naše pravo. Mi ne želimo da kupujemo nekretnine i ulažemo u kvadrate, a to je skoro jedini način investiranja u Srbiji“.

Iskreno, na ovaj način bilo ko da zaradjuje od dnevne/nedeljne trgovine je izbačen sa tržišta ukoliko ne barata sa makar 50k pa da mu se isplate domaći brokeri. To je zbog risk managementa maltene 99.9% ljudi. Sami smo sebi udarili "sankcije" ovako 😁. Ali dobro, i ovako 80% ljudi i ne zna šta se dešava niti može da razume.

U narednim mesecima videćete i najave države o rekordnoj naplati PDV-a. Izmene zakona ce izvući popriličnu sumu iz privrede.

Zanimljivo.
Sada Forbes ima članke na nivou Informera. Čak bi rekao isti su samo s druge strane spektra!
Domaći brokeri se ne isplate za dnevno trgovanje to je tačno ali zbog provizija.
Ali poređenje ulaganja u nekretnine i day tradinga je van pameti čak i za Informer a ne za Forbes. Ulaganje u nekretnine je ekvivalent dugoročnom investiranju u akcije ili ETFove znači min 5 godina ako ne i duže. A za takvo ulaganje sa 1000% sigurnosti tvrdim da su domaći 100x bolji od stranih.
Evo iskustvo iz prve ruke lično, niko ništa ne pita šta kupuješ preko Erste brokera sve radiš online. Provizija po transakciji (bilo prodaja ili kupovina) je oko 1%, što je ekvivalent da salješ pare u Irsku ili povlačiš nazad.
Druga prednost domaćeg je da možeš otići u banku i dici pare plus ako dođe do iznenadne smrti ostavinska rasprava i gotovo. Što kod IB mislim da bi bilo mnogo teze i trebaju vam notari, sudski tumači, vrlo verovatno i strani advokati... Tako da very tricky.
Ja lično koristim i strane brokere iz NL a koristim i domaće Erste. Nikakvu razliku ne vidim osim u % provizije. Ali kad uračunaš poreze koje država na to dodaje dođu naši mnogo povoljniji. Sve u svemu opcija ima ko hoće. Ko želi da kuka naći će način da kuka i kritikuje.

Opet čak i BNV je dosta zgrada odradjeno fush, i to uopste nije premijum (čuo i od tonu gradjevinaca a i ljudi koji bukvalno rade i grade tamo) Sad koliko je verovati ljudima - videcemo, po mnogim snimcima vlage, poplavljenih podruma, zidova i terasa koje su napukle - vidim da ima istine. No zbog naseg mentaliteta a i lokacije to ce uvek vredeti.
Za ovo bih hteo da potvrdim, ne da su odradjene fush, nego da jednostavno imamo više kategorija zgrada tamo, realno se tako i reklamiraju. Premium, nešto izmedju i standard.
Pri tome taj standard i nepremium je po kvalitetu lošije od ozbiljnijih novogradnji u BG-u pa i u NS-u.
Premium i najskuplje ne mogu da komentarišem jer nisam upućen za BNV.
Kod tih standardnih je za cenu presudna lokacija kao što kažete i budući sadržaj.
Što se tiče nekih propusta to je svakako da će se dešavati na tako velikom projektu jer se dešavaju svuda, pri tome je veoma intrigantna i zanimljiva tema za javnost oko tog projekta i sve se pomno prati i izbacuju razni snimci.
Dešavaju se i ozbiljniji propusti i kod drugih zgrada, projekata ali to ne dodje do javnosti.
I ranije sam pisao da za taj projekat cena nije merodavna u odnosu na druge po meni kvalitetnije projekte zbog kvaliteta već zbog lokacije i sadržaja.

Ma jok batana ko sto sam već pričao ne moze to da razume čovek koji kaze se diže prevelika frka oko 15ak ljudi itd. A i ne smeta mi to sta sad, neko je imao sreću da je krenuo na vreme, i iz mnogo boljih pozicija, a neko pravi sve bukvalno sam bez roditelja, nasledstva i stranih plata. Plus je imao problem da je baš krenuo da pravi ozbiljne pare tek u momentu kad je sve išlo duplo.
@G.I.Joe sve jasno brate kao sto rekoh ne smatram te budalom, već itekako promišljenim likom. I kao takav se kreces u odredjenom krugu ljudi koji su isto tako itekako promisljeni pa znas takve.

Opet čak i BNV je dosta zgrada odradjeno fush, i to uopste nije premijum (čuo i od tonu gradjevinaca a i ljudi koji bukvalno rade i grade tamo) Sad koliko je verovati ljudima - videcemo, po mnogim snimcima vlage, poplavljenih podruma, zidova i terasa koje su napukle - vidim da ima istine. No zbog naseg mentaliteta a i lokacije to ce uvek vredeti.

Ja opet kazem obilazim i te ne premijum lokacije koje su katastrofa i vidim da i tamo odlaze gastosima iz Austrije, Svajcarske, i ljudima iz unutrašnjosti koji i ne znaju Bege, pa im agenti podvale Mirijevsko Zagradje , kao buduci Holivud sa metroom, Sremčicu kao divnu prirodu u Beogradu, Ledine kao buduću dobru investiciju itd itd.

Ko sto rekoh, svaka cast na podvizi ali realno bilo bi mnogo bolje da ste svi vi koji bi investirali roknuli sve na bitkoine. Em bi vise zaradili pa bi bilo srećniji jer to i jurite, em bi oni koji bi stanove da žive - mogli da žive.
No lagano uvek mozemo mi domaci da se sklonimo pod najezdom drugih, necemo biti ni prvi ni poslednji.
Ono sto je prednost nas domacih je sto mnogi imamo neki stan koji nas u buducnosti čeka i zbog vaših rokanja i oni sad kostaju duplo, pa kad bude trebalo mozemo i to da prodamo pa da uzmemo nešto. Sad sto to koze biti za 20 godina je druga prica :) Al se uvek moze vratiti i živeti tamo u zajednici, ako sve pukne .
Ulaganje u BTC i nekretnine su dva pojma. Tačno je da bi BTC sigurno bio profitabilnije ali. Čak i kad sam uložio i sad kad sam zaradio 75% za 3,5 meseca na BTCu i dalje smatram da je to globalna Dafina! Ja taj profit ću na stanu imati za 15 godina ako i tada ali kao što sam rekao primarni mi je cilj da imam nešto u Srbiji da mi se ne ponovi 1991 da kad sletim da moram prvo na kiosk pa Halo Oglase i da mi izdaju garsonjera za 2k ili 3k. Ako na zapadu bude nekih problema da imam nešto.
Nikad nisam kupovao premium već uvek za srednju klasu u koju se i dalje svrstavam i u NL i u SR.
A što se tiče početnih pozicija tu smo isti. Kad sam krenuo nisam niti imao nasledstvo niti pomoć za učešće nista. Obe nekretnine sam u NL uzeo sam na kredit (s 0% učešća zato i tvrdim da je ovaj Vučićev program za mlade super)! Pa i ovaj stan u BGu uzimam isto sve sam, bez ičije pomoći. Što mislim da je i tebi i meni prednost jer nikom ništa ne dugujem.
A ako nekim ljudima agenti prodaju Ledine kao neku hit lokaciju to je isti fazon kao što neki kupe "bolje stari Mercedes s 300k km nego nova Dacia":) možda jeste nekom. Meni ne.

Sada Forbes ima članke na nivou Informera. Čak bi rekao isti su samo s druge strane spektra!
Domaći brokeri se ne isplate za dnevno trgovanje to je tačno ali zbog provizija.
Ali poređenje ulaganja u nekretnine i day tradinga je van pameti čak i za Informer a ne za Forbes. Ulaganje u nekretnine je ekvivalent dugoročnom investiranju u akcije ili ETFove znači min 5 godina ako ne i duže. A za takvo ulaganje sa 1000% sigurnosti tvrdim da su domaći 100x bolji od stranih.
Evo iskustvo iz prve ruke lično, niko ništa ne pita šta kupuješ preko Erste brokera sve radiš online. Provizija po transakciji (bilo prodaja ili kupovina) je oko 1%, što je ekvivalent da salješ pare u Irsku ili povlačiš nazad.
Druga prednost domaćeg je da možeš otići u banku i dici pare plus ako dođe do iznenadne smrti ostavinska rasprava i gotovo. Što kod IB mislim da bi bilo mnogo teze i trebaju vam notari, sudski tumači, vrlo verovatno i strani advokati... Tako da very tricky.
Ja lično koristim i strane brokere iz NL a koristim i domaće Erste. Nikakvu razliku ne vidim osim u % provizije. Ali kad uračunaš poreze koje država na to dodaje dođu naši mnogo povoljniji. Sve u svemu opcija ima ko hoće. Ko želi da kuka naći će način da kuka i kritikuje.
Pa ja sam i pisao za day/weekly trade. Oni su skroz izbačeni sad.
Nisam za investiranje. Mada zbog drastično većih domaćih provizija je i to sad problematično jer umesto mesečne kupovine od plate (par stotina evra npr), moraćeš da čekaš par meseci da skupiš novac pa da uplatiš odjednom jer su provizije velike.

Nisam za investiranje. Mada zbog drastično većih domaćih provizija je i to sad problematično jer umesto mesečne kupovine od plate (par stotina evra npr), moraćeš da čekaš par meseci da skupiš novac pa da uplatiš odjednom jer su provizije velike.

Veze sa vezom nema ova izjava, samo su uplate ograničene, day trader koji ima 25 hiljada eur vec uplaceno npr i time pravi pare on sve radi na platformi, samo mu je otezano da uplacuje na platformu.

Day trader i nema smisla biti ispod 25k USD jer imas penale velike koje te "stite" ako brzo otvaras i zatvaras pozicije.
Procitaj npr pattern day trader sta je.

Ima megathread na finansije subredditu gde ljudi diskutuje alternative za uplate.

Cuo sam da domaci naplacuju proviziju 0,4 % na vrednost portfolija, cak i ako nemas nikakav promet, dok strani ne.
Jel to sitina ?

Dok se tržište iscrpno analizira iz svakojakih uglova, ode pojedina novogradnja u Bataji na 2k/m2 bez PDV-a.

Kulira nas tržište 💯%

Provizija je 1%! Ali toliko ti je i ako salješ u Irsku na IB account. Možda i više. Pa ni ne isplati se slati svaki mesec 50e. Niti kupovati. Za te pare ne vredi ni investirati. To su šarene laže kao možeš s malo nešto postići tako. Ništa. Po meni investiraj tek kad imaš svoju kuću ili stan. Do tada isplati kredit.
Posle ratu kredita 500+ eura mesečno investiraj e onda ćeš nešto imati.

Dok se tržište iscrpno analizira iz svakojakih uglova, ode pojedina novogradnja u Bataji na 2k/m2 bez PDV-a.

Kulira nas tržište 💯%
Realnost na Forumu i realnost na tržištu su dve stvari i to sam i pisao pre 2 godine kad sam tražio i ja! Dobrodošli u stvarnost. Statistika je jedno ali stvarnost na terenu je drugo. Izađite i vidite i opipajte puls. Vrlo se to lako vidi u kom smeru ide tržište. Ne treba vam kristalna kugla. Ako vas par agenata iskulira po principu ako nećeš ti ima 10 njih koji hoće onda od pada cena nema ništa!
Ako vas cimaju i zovu onda vam je to dokaz da će cene padati. Treće opcije nema!

Provizija je 1%! Ali toliko ti je i ako salješ u Irsku na IB account. Možda i više. Pa ni ne isplati se slati svaki mesec 50e. Niti kupovati. Za te pare ne vredi ni investirati. To su šarene laže kao možeš s malo nešto postići tako. Ništa. Po meni investiraj tek kad imaš svoju kuću ili stan. Do tada isplati kredit.
Posle ratu kredita 500+ eura mesečno investiraj e onda ćeš nešto imati.

Угл људи иду на макс година, а онда вишак даље инвестирају место превремене отплате хипотеке. Е сад питање је колико могу пребацити камату кредита и да ли све то вреди цимања и праћења, можда је боље тако као ти.

Zamisli postaneš onaj lik što ima 3,4 nekretnine koje izdaje i ne radi ništa, osim što sedi po kafićima ceo dan i gricka plastične kašičice, a kad ga neko zove i pita šta radi, on mrtav ozbiljan kaže: "evo me završavam neke poslove po gradu".

Zamisli postaneš onaj lik što ima 3,4 nekretnine koje izdaje i ne radi ništa, osim što sedi po kafićima ceo dan i gricka plastične kašičice, a kad ga neko zove i pita šta radi, on mrtav ozbiljan kaže: "evo me završavam neke poslove po gradu".
San svakog Srbina!

KAd neko kaze da onaj ko izdaje 3,4 nekretnine moze da sedi po kaficima i uživaj...taj veze nema ...
Steta..niti zna niti če nauciti

Veze sa vezom nema ova izjava, samo su uplate ograničene, day trader koji ima 25 hiljada eur vec uplaceno npr i time pravi pare on sve radi na platformi, samo mu je otezano da uplacuje na platformu.

Day trader i nema smisla biti ispod 25k USD jer imas penale velike koje te "stite" ako brzo otvaras i zatvaras pozicije.
Procitaj npr pattern day trader sta je.

Ima megathread na finansije subredditu gde ljudi diskutuje alternative za uplate.
Slažem se. Treba 100k da bi bio trader. Ma 200k. Oni to rade za naše dobro. Mi smo loši

San svakog Srbina!
Zamisli mesecni prihodi od rente su ti 1500 evra ..a toliko ti treba za normalan zivot u 30 dana.. Zamisli i da su ti nekretnine pale s neba pa nemas neki krediti....Zamisli da nemaš nela dalja ulaganja...kao recomi novi nameštaj..auto..zimovanje.
Zamisli kako je uvek nekom drugom bolje a da nista ne radi.
Zamisli glupost i raduj se tome

Suzu zavisi kako su došli do tih nekretnina...
Neko ko je zaradio uglavnom nastavlja da radi svoj posao i ovo mu je side job i retko da znam nekog takvog da je prestao da radi zbog dovoljnog pasivnog prihoda, par njih zbog stana na dan ali su se i vratili na posao posle nekog vremena.
Oni koji su nasledili a nemaju da kažem radnu naviku i imaju takav pogled na svet koji opisuješ mogu tako da rade neki period, ali oni uglavnom to i tokom života rasprodaju.
Loša vremena stvaraju jake ljude, a lepa vremena slabije(nije uvek slučaj)...
Zato mislim da su se pojedine države opredelile za te ozbiljnije takse prilikom posedovanja više nekretnina ili prilikom nasledjivanja(Holandija 30% mislim da je Joe rekao), da bi se ljudi više trudili i da ne bi zbog sposobnih roditelja i predaka samo životarili i bili u tolikoj prednosti to jest da bi omogućili više fer borbu, a ozbiljnijim kompanijama daju poreski raj(jer one zapošljavaju ljude i uzdižu ekonomiju)...
Ne mora niko da komentariše ovo je moje neko shvatanje i razmišljanje koje primećujem u okolini, nema tolike veze sa temom pa se ne bih nastavljao 😉

JA sam učio i učim od onih koji imaju i znaju... a odluka je ipak moja.
Vidim da ljubomora i zavist i dalje preovladava.
Šteta Vas

Vrh