G.I.Joe
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 19.05.2023.
- Pohvaljen
- 4.144
Sada Forbes ima članke na nivou Informera. Čak bi rekao isti su samo s druge strane spektra!Država počela da traži dokaz šta kupujete i po kojoj ceni: Hoće li građani Srbije i dalje ulagati na stranim berzama
Država traži da ulagači iz Srbije, koji preko stranih brokera trguju akcijama, moraju da prilože dokaz koje akcije i po kojoj ceni će kupiti.forbes.n1info.rs
Evo vam detaljno objašnjenje oko ulaganja van Srbije. Zanimljiv mi je komentar na kraju teksta.
„Naš utisak je da NBS na ovaj način sprečava da devize ulažemo van Srbije, što je naše pravo. Mi ne želimo da kupujemo nekretnine i ulažemo u kvadrate, a to je skoro jedini način investiranja u Srbiji“.
Iskreno, na ovaj način bilo ko da zaradjuje od dnevne/nedeljne trgovine je izbačen sa tržišta ukoliko ne barata sa makar 50k pa da mu se isplate domaći brokeri. To je zbog risk managementa maltene 99.9% ljudi. Sami smo sebi udarili "sankcije" ovako . Ali dobro, i ovako 80% ljudi i ne zna šta se dešava niti može da razume.
U narednim mesecima videćete i najave države o rekordnoj naplati PDV-a. Izmene zakona ce izvući popriličnu sumu iz privrede.
Zanimljivo.
Domaći brokeri se ne isplate za dnevno trgovanje to je tačno ali zbog provizija.
Ali poređenje ulaganja u nekretnine i day tradinga je van pameti čak i za Informer a ne za Forbes. Ulaganje u nekretnine je ekvivalent dugoročnom investiranju u akcije ili ETFove znači min 5 godina ako ne i duže. A za takvo ulaganje sa 1000% sigurnosti tvrdim da su domaći 100x bolji od stranih.
Evo iskustvo iz prve ruke lično, niko ništa ne pita šta kupuješ preko Erste brokera sve radiš online. Provizija po transakciji (bilo prodaja ili kupovina) je oko 1%, što je ekvivalent da salješ pare u Irsku ili povlačiš nazad.
Druga prednost domaćeg je da možeš otići u banku i dici pare plus ako dođe do iznenadne smrti ostavinska rasprava i gotovo. Što kod IB mislim da bi bilo mnogo teze i trebaju vam notari, sudski tumači, vrlo verovatno i strani advokati... Tako da very tricky.
Ja lično koristim i strane brokere iz NL a koristim i domaće Erste. Nikakvu razliku ne vidim osim u % provizije. Ali kad uračunaš poreze koje država na to dodaje dođu naši mnogo povoljniji. Sve u svemu opcija ima ko hoće. Ko želi da kuka naći će način da kuka i kritikuje.