Šta je novo?

Cene nekretnina

Kad sam ja bio tinejdžer mleka nije bilo u prodavnicama i znam da sam ja redovno svaki dan čekao u 06:30 kamion s mlekom da dođe. Tako da vrlo je važno.
u NL kurs je stabilan. Ovde ne mogu nešto da utičem niti se ljudi šta pitaju. Jedino što bi hteo je da smanje te poreze i na nekretnine i na prihode i na nasledstvo ali od toga ništa. Kralj se mora finansirati tako da...
Zato i kombinujem sve i svašta sa Srbijom da bi izbegao NL gde mislim da se može i treba. Radim ja dosta preko Srbije i znam dobro kako je. Ako letiš ispod radara mislim da je dobro. Ako počneš da "bodeš oči" onda će ti doći poreska i ostalo.
Cudi me da ti, kao svetski obrazovan covek, ne razumes da je kod nas dobro ne zbog radikala, vec zbog enormne monetarne ekspanzije u svetu u poslednjih 10 godina. Srbija se nasla na dobrom mestu, sa dobrom radnom snagom i prilikom za strane firme da ulazu, plus procvat IT-a.
Jedina zasluga radikala je sto nisu izazvali nijedan rat.
Isto ovako, mozda i bolje bi bilo i da su ostali zuti, imao bi mleka u prodavnicama ne brini.

1. Stabilan dinar (pod tim mislim fiksni kurs prema evru!

Зашто мислиш да је фиксиран курс према еур добра ствар генерално, поготово кад имаш своју валуту и (шатро) независну ЦБ?

Драстично се промене услови пословања привреда (боље или горе) итд, зашто као слепци треба да фиксирамо курс? Платни биланс последњих 10 година (и више) показује да имамо сталне дефиците и покривеност увоза извозом стабилно око 72-78%, тих 78% је било 2016. У апсолутном смислу, скоро сваке године имамо рекордан дефицит (само једном се десило у претходних 10 да није тако)! Грубо школски да би ушао у равнотежу, треба да девалвираш валуту за разлику и да постанеш конкурентнији и стабилнији на дуги рок. Наравно, није све тако црно-бело и треба озбиљно видети структуру увозних инпута, али угрубо јесте! Па шта ако ти NIKE патике буду скупље 20%? Куповаћеш их 20% мање него пре и више ћеш куповати домаће!

Дакле мораш стално да привлачиш све веће инвестиције (што није лоше само по себи, напротив), лоше је што место да зависиш све мање и мање од тога из године у годину и уместо да долазиш у ситуацију да ти сам пласираш капитал негде, ти постајеш све зависнији и мање отпоран на поремећаје. Постајеш све мање суверен и све више зависан и пре или касније ћеш морати да продаш велике системе који би сами по себи могли генерисати озбиљан профит! Мени је то само по себи лоше, али је чак и то у овом тренутку пожељно само да би избегао страначке телетабисе које ћеш ту да запошљаваш, кад смо већ сами неспособни да меритократски ту поставимо професионалне кадрове и успоставимо контролу. Чак и ту за чишћење би биле потребне године, деценије можда. У ствари, мислим да ће ићи све у најгорем по нас смеру, компаније ће на берзе, а кадрови ће остати договором страначки, неће их дирати и јурити макс профит, бар не у почетку!

Суштина је да имаш икебану на месту ЦБ, која се понаша као мењачница, курс који одговара увозницима и да смо сви ми као друштво таоци све веће задужености појединаца и привреде (кредити индексирани у еур угл) и да било каква промена курса ту (политичког и девизног) изазвала огромне поремећаје и да се зато то не ради. Лагано да зацементирамо колонијални статус! Нема више искакања, центри одлучивања су све централизованији! Ако неко тамо одлучи да си ти ресурсна база и депонија, тако ће бити, сваки покушај враћања суверености ће бити све болнији.

Зашто мислиш да је фиксиран курс према еур добра ствар генерално, поготово кад имаш своју валуту и (шатро) независну ЦБ?

Драстично се промене услови пословања привреда (боље или горе) итд, зашто као слепци треба да фиксирамо курс? Платни биланс последњих 10 година (и више) показује да имамо сталне дефиците и покривеност увоза извозом стабилно око 72-78%, тих 78% је било 2016. У апсолутном смислу, скоро сваке године имамо рекордан дефицит (само једном се десило у претходних 10 да није тако)! Грубо школски да би ушао у равнотежу, треба да девалвираш валуту за разлику и да постанеш конкурентнији и стабилнији на дуги рок. Наравно, није све тако црно-бело и треба озбиљно видети структуру увозних инпута, али угрубо јесте! Па шта ако ти NIKE патике буду скупље 20%? Куповаћеш их 20% мање него пре и више ћеш куповати домаће!

Дакле мораш стално да привлачиш све веће инвестиције (што није лоше само по себи, напротив), лоше је што место да зависиш све мање и мање од тога из године у годину и уместо да долазиш у ситуацију да ти сам пласираш капитал негде, ти постајеш све зависнији и мање отпоран на поремећаје. Постајеш све мање суверен и све више зависан и пре или касније ћеш морати да продаш велике системе који би сами по себи могли генерисати озбиљан профит! Мени је то само по себи лоше, али је чак и то у овом тренутку пожељно само да би избегао страначке телетабисе које ћеш ту да запошљаваш, кад смо већ сами неспособни да меритократски ту поставимо професионалне кадрове и успоставимо контролу. Чак и ту за чишћење би биле потребне године, деценије можда. У ствари, мислим да ће ићи све у најгорем по нас смеру, компаније ће на берзе, а кадрови ће остати договором страначки, неће их дирати и јурити макс профит, бар не у почетку!

Суштина је да имаш икебану на месту ЦБ, која се понаша као мењачница, курс који одговара увозницима и да смо сви ми као друштво таоци све веће задужености појединаца и привреде (кредити индексирани у еур угл) и да било каква промена курса ту (политичког и девизног) изазвала огромне поремећаје и да се зато то не ради. Лагано да зацементирамо колонијални статус! Нема више искакања, центри одлучивања су све централизованији! Ако неко тамо одлучи да си ти ресурсна база и депонија, тако ће бити, сваки покушај враћања суверености ће бити све болнији.
Mislim da je neozbiljno ocekivati da cemo mi u 2024. proizvoditi domace ekvivalente vecine robe koja se uvozi. To devalviranje valute mogu sebi da dopuste Kine, Vijetnami, Japani (njima je doslo na kraju na naplatu pa se sad cupaju 30 godina), Juzne Koreje, mi tesko.

Takodje, kod nas spoljnotrgovinski deficit peglaju doznake i investicije, toliko cak da NBS zapravo konstantno i slabi dinar da ne bi previse ojacao. Jos jace slabljenje ne znam cemu bi vodilo sem jos jacoj inflaciji.

Uz to se doda i nase tradicionalno nepoverenje u domacu valutu, gde dinarska stednja i stidljivo raste i pored prakticno 10 godina fiksnog kursa i boljih kamata (dan danas svaki taksista prica kako je 'pravi kurs' 200 dinara za evro), traume od hiperinflacije itd.

Mislim da je neozbiljno ocekivati da cemo mi u 2024. proizvoditi domace ekvivalente vecine robe koja se uvozi. To devalviranje valute mogu sebi da dopuste Kine, Vijetnami, Japani (njima je doslo na kraju na naplatu pa se sad cupaju 30 godina), Juzne Koreje, mi tesko.

Takodje, kod nas spoljnotrgovinski deficit peglaju doznake i investicije, toliko cak da NBS zapravo konstantno i slabi dinar da ne bi previse ojacao. Jos jace slabljenje ne znam cemu bi vodilo sem jos jacoj inflaciji.

Uz to se doda i nase tradicionalno nepoverenje u domacu valutu, gde dinarska stednja i stidljivo raste i pored prakticno 10 godina fiksnog kursa i boljih kamata (dan danas svaki taksista prica kako je 'pravi kurs' 200 dinara za evro), traume od hiperinflacije itd.

Не очекујем, не мислим да уопште имамо икакве шансе да будемо иоле конкурентни у томе. Једноставно би било 20% скупље, као и свако летовање и сл, али би опет стимулисао све остало домаће, на дуги рок направио равнотежу и смањио зависност. На крају, што тми не би били ти који би вишак инвестирали у Македонију, ЦГ, Босну? Шта ће бити ако ти неко једне године због неке политичке нестабилности ускрати инвестиције за којима имаш повећану потребу сваке године?

Јасан је мени пут којим се кренуло и ту сад нема назад, са све увозом радне снаге, јер кад не можеш да повећаш продуктивност, мораш екстензивно. Ту те нико ништа неће ни питати, јер ћеш сутра морати да враћаш растуће дугове са опадајућим природним прираштајем. Исто тако, ако неко каже да ће неко опасно ђубре и отпад да се закопава у Србији, тако ће и бити. Као што ти Јапанци које помињеш баш и не воле странце са својим културолошким навикама, али су више него свесни да ће им бити потребни.

Не очекујем, не мислим да уопште имамо икакве шансе да будемо иоле конкурентни у томе. Једноставно би било 20% скупље, као и свако летовање и сл, али би опет стимулисао све остало домаће, на дуги рок направио равнотежу и смањио зависност. На крају, што тми не би били ти који би вишак инвестирали у Македонију, ЦГ, Босну? Шта ће бити ако ти неко једне године због неке политичке нестабилности ускрати инвестиције за којима имаш повећану потребу сваке године?

Јасан је мени пут којим се кренуло и ту сад нема назад, са све увозом радне снаге, јер кад не можеш да повећаш продуктивност, мораш екстензивно. Ту те нико ништа неће ни питати, јер ћеш сутра морати да враћаш растуће дугове са опадајућим природним прираштајем. Исто тако, ако неко каже да ће неко опасно ђубре и отпад да се закопава у Србији, тако ће и бити. Као што ти Јапанци које помињеш баш и не воле странце са својим културолошким навикама, али су више него свесни да ће им бити потребни.
MI i gomilamo devizne rezerve valjda i kao bafer bas za te situacije politicke nestabilnosti i uskracivanja investicija. Ako drzimo ovakav kurs uz rast deviznih rezervi, ja ne vidim sta je tu problem, i sta nas sprecava da investiramo u zemlje regiona.

Imaj u vidu da mi uvozimo energente, i da je to dobar deo tog naseg trgovinskog deficita, a taj problem samo pogorsavas devaluacijom.

Iskreno, da smo mi zemlja od 50-100 miliona pa kao aj mozemo i dalje da se pravimo da smo sfrj i pravimo sve od igle do lokomotive. Posto nismo, devalviranje valute bi samo dovelo do pada standarda.

Vidimo i na primerima zemalja u slicnoj situaciji kako sta radi. Rumunija i Poljska isto drze prilicno stabilan kurs i rekorderi su rasta, Madjarska konstantno devalvira forintu i prakticno stagniraju vec deceniju i kusur.

Јасан је мени пут којим се кренуло и ту сад нема назад, са све увозом радне снаге, јер кад не можеш да повећаш продуктивност, мораш екстензивно.
Dakle kompletna EU radi pogrešno jer uvozi radnu snagu? Sad ni to ne valja. Pa šta valja?
Исто тако, ако неко каже да ће неко опасно ђубре и отпад да се закопава у Србији, тако ће и бити.
Da li može link za ovo?

Imaj u vidu da mi uvozimo energente, i da je to dobar deo tog naseg trgovinskog deficita, a taj problem samo pogorsavas devaluacijom.

Iskreno, da smo mi zemlja od 50-100 miliona pa kao aj mozemo i dalje da se pravimo da smo sfrj i pravimo sve od igle do lokomotive. Posto nismo, devalviranje valute bi samo dovelo do pada standarda.

Vidimo i na primerima zemalja u slicnoj situaciji kako sta radi. Rumunija i Poljska isto drze prilicno stabilan kurs i rekorderi su rasta, Madjarska konstantno devalvira forintu i prakticno stagniraju vec deceniju i kusur.

Знам, зато и кажем да треба бити пажљив због цена производних инпута.

У некој теорији да, за мале економије је боља тотална либерализација, али си апсолутно изложен ризицима које сам навео. Додуше код нас је то све био ратни плен практично. Смета ми и то лицемерје које гледамо данас када расте тај геп у расту и кад време не ради за њих. У реду је анексија мањих, док не дође већа риба, тад ћемо да се штитимо.

Dakle kompletna EU radi pogrešno jer uvozi radnu snagu? Sad ni to ne valja. Pa šta valja?

Da li može link za ovo?

Па нема избора. Мада је и сама перспектива врло упитна у светлу енергетских дешавања. Сећам се да је било смешно кад сам писао пре 3 године о томе, сад није.
Мислим, лично нисам ни против тога, а и заиста нећемо имати избора, као и цела ЕУ. Исто тако признајем да не бих волео да Србија изгледа као делови Француске или Шведске нпр...

Може и линк, нпр ово... https://forum.beobuild.rs/threads/rudnici-litijuma-u-srbiji-rio-tinto.4976/

Mislim da treba da se vratimo temi cenama nekretnina! Niti želim da branim vlast niti da kudim. Imam moje mišljenje koje vi nećete promeniti niti ću ja vaše da promenim koliko vidim. Svako gleda šta je nekome važno prilikom glasanja i prilikom ubeđenja. Ja sam rekao šta je meni lično top 3 prioriteta: 1. Stabilan dinar (pod tim mislim fiksni kurs prema evru! 2. Da nema rata 3. Da nema sankcija. Sve ostalo dođe na ostala mesta.
Naravno da živim u Srbiji možda bi redosled bio drugačiji. Ili da sam mlađi pa da ne pamtim "mudru politiku našeg predsednika Slobodana Miloševića" prioriteti bi mi bili skroz drugačiji. Pogotovo oko dinara. Baš zbog onolike inflacije i konstantnog pada kursa dinara meni je to apsolutni broj 1. A koliko vidim i kod cena nekretnina je isto broj jedan i da se sve ali apsolutno sve indexira u evrima što opet lično meni odgovara.
Dok sam živeo u Srbiji bio sam izrazito DOS (tj DSS) dok nisu prvi put srušili dinar sa 60 na 78 din. I onda drugi put kad su sa 80 na 120 onda su prevršili meru po meni.
Glasao tada mislim da sam zadnji put. Posle ne idem na izbore ni ovde u ambasadi.
Po forumu vidim da je većina ili barem deo koji se javlja više pro-opoziciono orijentisan što je ok.
Moje lično mišljenje je da s ovim protestima neće ništa da se promeni ili barem da kažem ovako neće vlast da se promeni jer niti je ekonomija u problemu, niti je izazvao rat niti sankcije. Zbog toga se gubi masovna podrška ljudi i DB-a što je najvažnije, mada to nisam uviđao do sad.
Tema ne sme da stane zbog mizernih 15, 155 ilili 1555 ljudi, niti se tu nešto treba dizati tenzija sto su zbog njihovih ugradnji ubijeni ljudi.

Druže nije to ,,opoziciona orjentacija", a i mi nemamo opoziciju jer DB sve to drži. Na stranu sve, bukvalno to i moze da bude vezano sa temom, jer su cene stanova delom skočile bas zbog tih stvari i njihovih kombina i korupcija.

Kad ti država zbog korupcije ubije 15ljudi, logično je da trazis odgovornost?
Kad ima desetine hiljada zaposlenih dilera ,,investitora,, i ostalih u državnim firmama , koji mogu da mafijaju i izigravaju šerife i prave te budalom. Milion je tema, nadstresnica je samo kap koja je prelila čašu.

Mada što ti kažeš - ne možeš nekom koga boli uvo za bilo koga osim sebe to da objasnis ništa.

Srecan povrat PDV i jos poneka rupa da se nadje u našem trulom sistemu. A u pravu si neće ništa biti, jer se takvih previše nakotilo koji ni o čemu drugome ne misle osim o sebi pa normalni ljudi budu manjina.

P.S I da sretna Nova godina svima i da svi zajedno budemo sto bolji ljudi u 2025oj ;)

Ovo nije link u vezi onoga šta si napisao, "неко опасно ђубре и отпад да се закопава у Србији".

Па нема избора. Мада је и сама перспектива врло упитна у светлу енергетских дешавања. Сећам се да је било смешно кад сам писао пре 3 године о томе, сад није.
Мислим, лично нисам ни против тога, а и заиста нећемо имати избора, као и цела ЕУ. Исто тако признајем да не бих волео да Србија изгледа као делови Француске или Шведске нпр...
Evroskeptik se kaže, i to je ok.

Ovo što se desilo je strašno slažem se! Ali mislim da se digla prevelika frka oko 15 ljudi. Jeste tragedija. Kad je pala Krajina i pola milioni ljudi proterano, ne znam koliko pobijeno niko nije ni prstom mrdnuo.
Šta je bilo s Kosovom, isto. Niko ni prstom. A sad svi odjednom nadobudni pa sad kao ajde nešto da radimo.
Ja ti mogu reći (bez da opravdavam ovu nadstrešnicu) šta se desilo u NL pre par godina. Izgradili su glanc novi parking u Eindhovenu na aerodromu. Znači bukvalno glanc novi sve iz temelja. I nedelju dana pre otvaranja, SAM od SEBE se srušio!!! Sam od sebe.
Pošto još nije bio otvoren niko na sreću nije poginuo. Počistili su to. Niko nije kriv, osiguranje platilo štetu i kraj. Što bi Velja Ilić rekao "malo su više kraduckali".

Naravno to se nije tako reklo i kraj.
Radim u farmaceutskoj industriji, i u koroni se svašta dešavalo, ljudi su umirali zbog grešaka kompanija. I znaš šta se desilo? Grupne tužbe i sve. Uglavnom u 99% slučajeva SAMo se isplate porodice u USA, dok ostale iz ostalih delova sveta (čak i EU) NIKO ne dobije ni dinara. A da samo pojasnim o kolikim se "odštetama radi" to se radi o 10-20k $ po pacijentu. Pazi grupne tužbe i preminuli pacijent tj njegova porodica dobije 10k $ kao odštetu i to samo ako si u USA. Ostali delovi planete ne dobiju NIŠTA. I kompanija se nagodi s Tužilaštvom u USA da NEMA priznanja krivice već se ide na nagodbu i kraj. To jesu iznosi u milijardama što kompanije plate ali kad podeliš na broj pacijenata dobiješ ove iznose. To je čak i za SR uslove smešna cifra.

Pošto sam na "većoj" funkciji onda svašta vidim što pre nisam viđao i to dosta prljavih stvari. Koje se sve zataškavaju s kešom. Ali bukvlno. Možete da googlate razne afere i videćete sami.
Možete me nazvati botom ili kako hoćete, niti opravdavam niti šta relativizujem. Samo mislim da naši imaju malo veće ideale nego što je realnost.
Veoma gadno za pročitati. Pokušaj relativizacije, fuj!

Kod učešća, imamo dva primera, za stan od 75.000 i 100.000 evra. Jedna stambena jedinica košta 75.000 evra, 30, 40, 50 kvadrata negde u Srbiji. Pod sadašnjim tržišnim uslovima vi biste morali da izdvojite 20 odsto vrednosti za učešće. Mi garantujemo bankama i ona ne sme da traži više od jedan odsto učešća. Što se tiče kamate, država nastavlja pomoć u prvih šest godina kredita.
Evo ovde i razne najavljene mere i povećanje minimalca, kao i neoporezivog dela za poslodavce.

Minimalna zarada
Minimalna zarada u Srbiji od 1. januara 2025. godine iznosiće 53.529 dinara, što predstavlja rast od 13,7 odsto u odnosu na ovogodišnjih 47.154 dinara.
Ograničenje kamatnih stopa na kredite
Naime, odlukom o privremenom ograničenju kamatnih stopa kod ugovora o kreditu zaključenih sa građanima, koju je usvojio Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) predviđeno je da se kod postojećih i novih kredita sa promenljivom kamatnom stopom ne može primeniti kamatna stopa veća od pet odsto, kao i da kod novih kredita sa fiksnom kamatnom stopom ta stopa ne može biti veća od pet odsto.

Ako drzava moze da garantuje nesto bankama, zasto ne traze kredit za izgradnju stanova koju ce gradjani isplacivati? Na primeru bezbednjaka smo videli da umeju itekako da se organizuju da grade. Po ovim ukupnim sumama koje nude, nece se mnogo leba najesti kupci u Bg.

Sta drzava konkretno garantuje bankama ovde i od cijih para?

Ako drzava moze da garantuje nesto bankama, zasto ne traze kredit za izgradnju stanova koju ce gradjani isplacivati? Na primeru bezbednjaka smo videli da umeju itekako da se organizuju da grade. Po ovim ukupnim sumama koje nude, nece se mnogo leba najesti kupci u Bg.

Drzava jeste prisutna I aktivna na polju stanogradnje putem GDS, tako da umeju I te kako da se organizuju I grade ali I da zarade (pogledaj cene u Zemuskim kapijama Ili Petici). Primer "bezbednjaka" je primer vertikalne korupcije gde su "podobni" dobijali stanove po specijalnim uslovima, a zatim oni koji su te stanove koruptivno stekli su ih dalje rentali suprotno zakonu I ugovoru trećim stranama po komercijalnim uslovima. Teško da je to dobar primer za bilo šta.

Podgorica na 3.mestu!!

Drzava jeste prisutna I aktivna na polju stanogradnje putem GDS, tako da umeju I te kako da se organizuju I grade ali I da zarade (pogledaj cene u Zemuskim kapijama Ili Petici). Primer "bezbednjaka" je primer vertikalne korupcije gde su "podobni" dobijali stanove po specijalnim uslovima, a zatim oni koji su te stanove koruptivno stekli su ih dalje rentali suprotno zakonu I ugovoru trećim stranama po komercijalnim uslovima. Teško da je to dobar primer za bilo šta.
Sad pricamo o tri razlicite teme, ko onda garantuje i da ovde nece biti korupcije i kome ce ici pare? Ja drzavi trenutno ne verujem nista, da to skinemo s dnevnog reda.

Ukazujem ovde na to koliko su im mere u fazonu - cepaj usi, krpi d*pe. Kuvaju zabu postepeno, pa ako se zaba strecne u jednom trenutku, onda sipaju soljicu hladne vode u lonac da je smire. Na to meni lice ove njihove mere. Kakvi stanovi od 75k, to su izmisljenje mere koje eventualno mogu da podignu cenu garsonjerama u potkrovlju i cumezima tipa ovaj:

Ovakvi predlozi ostavljaju mesta za milion pitanja, koja nikoga neces uspeti da pitas.

Kupci u Bg i nisu glavna ciljna grupa.

Sad pricamo o tri razlicite teme, ko onda garantuje i da ovde nece biti korupcije i kome ce ici pare? Ja drzavi trenutno ne verujem nista, da to skinemo s dnevnog reda.

Ukazujem ovde na to koliko su im mere u fazonu - cepaj usi, krpi d*pe. Kuvaju zabu postepeno, pa ako se zaba strecne u jednom trenutku, onda sipaju soljicu hladne vode u lonac da je smire. Na to meni lice ove njihove mere. Kakvi stanovi od 75k, to su izmisljenje mere koje eventualno mogu da podignu cenu garsonjerama u potkrovlju i cumezima tipa ovaj:

Ovakvi predlozi ostavljaju mesta za milion pitanja, koja nikoga neces uspeti da pitas.
U teoriji ne moze ni taj stan, jer je ogranicen i kvadrat u BG na 2200. ;)
Od Majura do Novog Beograda se stize za nekih 40 minuta, lagana vozna autoputem.
Ako neko ima ogranicen budzet, zasto ne razmotriti ovako neku opciju i onda kada se ukaze prilika kupiti nesto u Beogradu.

Dobra alternativa je i Stara Pazova, ali je sa granicom od 1300 po kvadratu tu negde, pogotovo za manje stanove.

Prilozi

• IMG_20250101_210336.jpg
    IMG_20250101_210336.jpg
    117,5 KB · Pregleda: 97
  • IMG_20250101_210301.jpg
    IMG_20250101_210301.jpg
    102,8 KB · Pregleda: 95
Hvala i mislim da će i biti tako!
Welcome to the dark side of the force.
Ajde više ovaj kripto još da klecne malo, skoči šta može do marta-aprila-maja pa da kreće svuda bum kabum.
U medjuvremenu u Srbiji.......država crpe poslednje atome snage sa 1% kreditima i diže rok otplate na 40 godina 🥳

Poslednja izmena:
Vrh