Šta je novo?

Cene nekretnina

Da se malo vratimo i temi:

Cene u NL nastavljaju da rastu. A koliko vidim i u Srbiji. Za sad nema zaustavljanja.

Mislim da treba da se vratimo temi cenama nekretnina! Niti želim da branim vlast niti da kudim. Imam moje mišljenje koje vi nećete promeniti niti ću ja vaše da promenim koliko vidim. Svako gleda šta je nekome važno prilikom glasanja i prilikom ubeđenja. Ja sam rekao šta je meni lično top 3 prioriteta: 1. Stabilan dinar (pod tim mislim fiksni kurs prema evru! 2. Da nema rata 3. Da nema sankcija. Sve ostalo dođe na ostala mesta.
Naravno da živim u Srbiji možda bi redosled bio drugačiji. Ili da sam mlađi pa da ne pamtim "mudru politiku našeg predsednika Slobodana Miloševića" prioriteti bi mi bili skroz drugačiji. Pogotovo oko dinara. Baš zbog onolike inflacije i konstantnog pada kursa dinara meni je to apsolutni broj 1. A koliko vidim i kod cena nekretnina je isto broj jedan i da se sve ali apsolutno sve indexira u evrima što opet lično meni odgovara.
Dok sam živeo u Srbiji bio sam izrazito DOS (tj DSS) dok nisu prvi put srušili dinar sa 60 na 78 din. I onda drugi put kad su sa 80 na 120 onda su prevršili meru po meni.
Glasao tada mislim da sam zadnji put. Posle ne idem na izbore ni ovde u ambasadi.
Po forumu vidim da je većina ili barem deo koji se javlja više pro-opoziciono orijentisan što je ok.
Moje lično mišljenje je da s ovim protestima neće ništa da se promeni ili barem da kažem ovako neće vlast da se promeni jer niti je ekonomija u problemu, niti je izazvao rat niti sankcije. Zbog toga se gubi masovna podrška ljudi i DB-a što je najvažnije, mada to nisam uviđao do sad.
Ček bre Joe, daj šansu i ovim tvojima da se poigraju dinarom i kursom …sto reče neko koliko lud treba da budeš da nakon sto si izbegao si obusevljen ovima koji su sve to kreirali i aktivno u tome ucestvovali…sve sam te drzavo po strani , ali definitivno bot ver 2.5…

NIje bot, samo je kao i ostali gastosi koji (skoro) ceo život ne žive ovde odsečen od realnosti kako je zapravo ovde. Kao da je vreme Miloševića i 90te neki reper kako treba da bude pa treba da budemo zahvalni što sad nije tako. Kada stanu iza svojih reči, kada se vrate ovde da žive sa decom (a ne kao penzosi da se ovde šišaju i popravljaju zube, a leče u tudjini), tada ćemo i mi tvrditi da je ovde najbolje.

Čovek kad pročita Džoove kriterijume šta je dobra vlast, pomisliš da je rodom iz Argentine ili neke afričke države, gde su kriterijumi upravljaštva toliko niski da treba da budeš zahvalan kad ima hleba u prodavnicama.

Pitam se da li isto tako posmatraš i vlast u Holandiji, ili ipak imaš malo više standarde?

Ček bre Joe, daj šansu i ovim tvojima da se poigraju dinarom i kursom …sto reče neko koliko lud treba da budeš da nakon sto si izbegao si obusevljen ovima koji su sve to kreirali i aktivno u tome ucestvovali…sve sam te drzavo po strani , ali definitivno bot ver 2.5…
Zato i kažem za sad najduže - 12godina drže dobro. Ako pukne nisam za njih.

Čovek kad pročita Džoove kriterijume šta je dobra vlast, pomisliš da je rodom iz Argentine ili neke afričke države, gde su kriterijumi upravljaštva toliko niski da treba da budeš zahvalan kad ima hleba u prodavnicama.

Pitam se da li isto tako posmatraš i vlast u Holandiji, ili ipak imaš malo više standarde?
Kad sam ja bio tinejdžer mleka nije bilo u prodavnicama i znam da sam ja redovno svaki dan čekao u 06:30 kamion s mlekom da dođe. Tako da vrlo je važno.
u NL kurs je stabilan. Ovde ne mogu nešto da utičem niti se ljudi šta pitaju. Jedino što bi hteo je da smanje te poreze i na nekretnine i na prihode i na nasledstvo ali od toga ništa. Kralj se mora finansirati tako da...
Zato i kombinujem sve i svašta sa Srbijom da bi izbegao NL gde mislim da se može i treba. Radim ja dosta preko Srbije i znam dobro kako je. Ako letiš ispod radara mislim da je dobro. Ako počneš da "bodeš oči" onda će ti doći poreska i ostalo.

Kad sam ja bio tinejdžer mleka nije bilo u prodavnicama i znam da sam ja redovno svaki dan čekao u 06:30 kamion s mlekom da dođe. Tako da vrlo je važno.
u NL kurs je stabilan. Ovde ne mogu nešto da utičem niti se ljudi šta pitaju. Jedino što bi hteo je da smanje te poreze i na nekretnine i na prihode i na nasledstvo ali od toga ništa. Kralj se mora finansirati tako da...
Zato i kombinujem sve i svašta sa Srbijom da bi izbegao NL gde mislim da se može i treba. Radim ja dosta preko Srbije i znam dobro kako je. Ako letiš ispod radara mislim da je dobro. Ako počneš da "bodeš oči" onda će ti doći poreska i ostalo.

Dobro, i ti misliš da mi kao narod treba da se zadovoljavamo time? Da kurs ne skače i da ima mleka u prodavnicama, i hvala Vučiću?

Živiš decenijama u državi gde je standard života na daleko višem nivou od Srbije, a za nas misliš da treba da budemo srećni što nismo pod sankcijama.

Da li je izgradnja tog parkinga kostala 65 miliona evra, tj. 6k evra po m2? Da li su se ministri i cela Vlada hvalili da je to najbolji parking u celoj Evropi? Da li je tamo receno da je ceo parking renoviran, samo taj cosak koji se srusio nije?
Mangup na sve ovo i pređasnje komentare na njegove , stavi LIKE ...
Njemu to verovatno smešno....
Ma faca je on...podsmeva se...ali sebi ..neka ga

Ma važniji je taj kamion nego "nadstrešnica" ...vidim ja
Zaboravio si novine da ti bacaju ispred ulaza?

Dobro, i ti misliš da mi kao narod treba da se zadovoljavamo time? Da kurs ne skače i da ima mleka u prodavnicama, i hvala Vučiću?

Živiš decenijama u državi gde je standard života na daleko višem nivou od Srbije, a za nas misliš da treba da budemo srećni što nismo pod sankcijama.
Pa tako generalno svi oni misle. A moraju i da se pokažu kada dodju. A kada je sada kod nas med i mleko pravo pitanje je zašto ne dodju sa decom da žive ovde. Nekretnine im nisu prepreka. Dakle i dalje ne zadovoljavamo njihove kriterijume da bi živeli ovde.

Pa tako generalno svi oni misle. A moraju i da se pokažu kada dodju. A kada je sada kod nas med i mleko pravo pitanje je zašto ne dodju sa decom da žive ovde. Nekretnine im nisu prepreka. Dakle i dalje ne zadovoljavamo njihove kriterijume da bi živeli ovde.

Mene samo nervira taj gastoski elitizam, gde iz neke tamo države koja je objektivno na nekom višem nivou i ekonomskom i institucionalnom, govore nama da treba da se šutiramo nogama u dupe što je dinar stabilan, ima mleka u prodavnicama i nismo pod sankcijama.

Šta se tu mi kao nešto bunimo kad je sve top.

Groeten uit Amsterdam 👋

objavljeni najvažniji statistički podaci

Rast BDP-a Srbije ove godine 3,9 odsto​

Ukupna ekonomska aktivnost u Srbiji u 2024. godini, merena realnim kretanjem bruto domaćeg proizvoda (BDP) imala je rast od 3,9 odsto u odnosu na 2023. godinu, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Bruto investicije u osnovna sredstva u 2024. godini, merene stopama realnog rasta, zabeležile su rast od 9,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Poljoprivredna proizvodnja ostvarila je u 2024. godini pad fizičkog obima od 8,8 odsto.

Industrijska proizvodnja je imala rast od tri odsto, a prerađivačka industrija rast od 4,4 odsto.

Vrednost izvedenih radova u građevinarstvu u 2024. godini zabeležila je realni rast od 8,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Promet u trgovini na malo ostvario je realni rast od 5,9 odsto.

Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi, u trećem kvartalu 2024. godine, stopa zaposlenosti iznosi 51,9 odsto, dok je stopa nezaposlenosti 8,1 odsto.

Prosečne zarade bez poreza i doprinosa
u 2024. godini, u odnosu na prethodnu godinu, nominalno su veće za 14,2 odsto, a realno za 9,2 odsto.

Procenjena godišnja stopa inflacije iznosi 4,3 odsto.

haha dzo brate minli, pa zvuci ko svaki ovaj stari snsovac, jos da kazem samo rata da ne bude
treba da dodze moj pradeda i da kaze, e vise mi ne umire svako drugo dete, super je

haha dzo brate minli, pa zvuci ko svaki ovaj stari snsovac, jos da kazem samo rata da ne bude
treba da dodze moj pradeda i da kaze, e vise mi ne umire svako drugo dete, super je
Bukvalno, u familiji imam ljude 70+ godina koji tako zvuce kao Dzo da je to neverovatno. Da sam na tvom mestu dobro bi se zapitao...

Nego gledao sam neke transakcije skoro za novogradnju na nbg-u. Za porodican stan ti treba >400K evra. Ovako nece moci jos dugo, ko pogodi vreme sloma ima pice od mene :D

Bukvalno, u familiji imam ljude 70+ godina koji tako zvuce kao Dzo da je to neverovatno. Da sam na tvom mestu dobro bi se zapitao...

Nego gledao sam neke transakcije skoro za novogradnju na nbg-u. Za porodican stan ti treba >400K evra. Ovako nece moci jos dugo, ko pogodi vreme sloma ima pice od mene :D
Zasto bi doslo do sloma kad je stan pristupacniji nego pre 10 godina? Bar po zvanicnoj statistici.
Prosek cene m2.

m2 u Bg 2013 oko 1400, danas oko 2800. (Znam da sada ide pitanje a gde je to 2800)
Prosecne plate 2013. 55 000, danas 124 000.

Nije ti zarada ostala u 2013. da bi i cene pale na 2013...

Dragi Moji Forumaši!

Pošto se bliži Nova 2025. Godina. Želim vam svima uspešnu i srećnu! Da se lepo družimo i diskutujemo. Ko kupuje da kupi što povoljnije, ko prodaje da proda što skuplje! Svima želim da još više ulažemo u Srbiju i još više nekretnina za sve!

Srećna Nova 2025!

Pa sad za 400k ti dobijaš turbo glanc novi stan od otprilike 120 kvm. To je već daleko iznad proseka porodice. Ali mislim da sam video oglas pre koji dan da u WellPortu nude za 393k tako oko 120 kvm stančugu. S tim si miran baš dugo! Čak i taštu da držiš stalno ne bi imao "konflikte interesa":))

Ne znam šta smatraš pod slomom. Evo ja kažem da krajem 2025 imaćeš cene s početka 2024 godine za NBG, znači nekih 5-7% manje. E sad ja to ne bi nazvao slomom.
Ako želiš veći "popust" mislim da ćeš morati čekati kraj 2026 ili 2027, ali to dosta zavisi od globalnog narativa (koji očekujem da bude bearish, znači kriza i kuknjava) i lokalnog koji će biti bullish (znači sve je sjajno gradimo i Expo dolazi). Istina je negde oko nas kao i obično. Za ove veće porodične stanove mislim da ćeš imati bolje uslove i moći ćeš dobiti bolje uslove otplate i neke sitne % popuste. Ali za NBG ne očekuj slom tipa 50-70% popusta. To se nije desilo ni u prethodnoj krizi. U najboljem slučaju max max je -30% ali to znači teška kriza par godina u svetu i u Srbiji, s masovnim otkazima. Ja ni 30% pad ne bi nazvao slomom:)
Ako do tog sloma i dođe (više od 30%) ja uzimam još jedan stan!

Vrh