Šta je novo?

Cene nekretnina

Jedini parametar koji moze da se gleda je GDP per capita, odnosno BDP po glavi stanovnika.
Ostalo su sve bajke.
Apsolutni je moguće da je tako, ali pod uslovima:

Ponavljam. Mi smo već imali ovu situaciju. Ogroman priliv deviza multiplikovan povećanjem monetarne mase domaće valute. Nije se završilo dobro za obične ljude. Pojedene decenije rada.
Iako sam veliki patriota. Običan čovek nema šta da traži ovde onda u naredne 2 decenije
Bice novi izbori ali dovoljno da dotle Srbija napravi veliku razliku izmedju proslosti i buducnosti.
Trenutno smo u raketi i idemo to the moon! Nije kripto brzina ali skoro. Mnogi investitori se sada hvataju za brzi voz ali vec je krenuo iz stanice.
Pogledajte prilog 224711

Svakako po svemu sudeci cene nekretnina idu u nebesa.
Da li je ovo dobro za zemlju na rok duži od 3 godine ili je dobro samo za kratkoročne špekulacije od par godina intresnih grupa koje su blizu vlasti?

Ponavljam. Mi smo već imali ovu situaciju. Ogroman priliv deviza multiplikovan povećanjem monetarne mase domaće valute. Nije se završilo dobro za obične ljude. Pojedene decenije rada.
Iako sam veliki patriota. Običan čovek nema šta da traži ovde onda u naredne 2 decenije
Da li je ovo dobro za zemlju na rok duži od 3 godine ili je dobro samo za kratkoročne špekulacije od par godina intresnih grupa koje su blizu vlasti?
Ne znam a iskreno i tesko je prognozirati bilo sta.

Nego sta je sa dijasporom i Vrnjackom Banjom?? Dosadno im?

Ne znam a iskreno i tesko je prognozirati bilo sta.

Nego sta je sa dijasporom i Vrnjackom Banjom?? Dosadno im?
Znaš mnogo više nego ajde 🙂. Pitanje za USA: šta očekuješ od 10 year yield bonds. Da li se promenio trend i idemo na više nivoe (8-9)? Da li će se kamata u usa kompenzovati fiskalnom politikom?

Pa svi predviđaju da će Fed nastaviti sa postepenim snižavanjem kamatnih stopa do oko 3% do kraja 2025. godine. Tako da ocekujem ili da se stabiliziju ili da padnu.

Pa svi predviđaju da će Fed nastaviti sa postepenim snižavanjem kamatnih stopa do oko 3% do kraja 2025. godine. Tako da ocekujem ili da se stabiliziju ili da padnu.
Znaš i sam da tržište uvek iznenadi i ne prati očekivanja većine. Zato sam te pitao.
Znam da znaš i TA, i fundamentalne aspekte i cikluse i dosta nekih stvari. Mi možemo imati pad npr kratkoročno na 2.5 ali mislim na srednjeročno-dugoročno. Da li misliš da je trend na gore?

Ne verujem. Mislim verovatno ce se desiti da gura na gore ali da ce ga najverovatnije hladiti nekim merama jer ne zele toliko da bude "skupo". Plus sad Trump dolazi sto je izvan svih procena. Trump = masovni stimulansi po svaku cenu ali ima Muska koji je bukvalno sam sebi kupio DOGE department a Musk = seca troskova i efikasnija uprava (treba da ustedi 2T). Ne znam sta da mislim.

Ja se slažem sa ovom cifrom, lako može da ispadne 1000eur/m2.
Mene je uvek ispalo jeftinije jer sam u tom poslu i imam stalne Izvodjače radova...
Ukoliko bih se angažovao arhitekta sa njegovim timom izvodjača, to jest sistem ključ u ruke, cena zavisno od kvaliteta može da predje lako 1000eur/m2.
Ne treba gledati na ove stvari subjektivno, jer je neko snalažljiviji i potrošiće više svog vremena oko sredjivanja i gledanja uštede za razliku od nekog ko će samo hteti da to jedna osoba odradi i da ispadne kao na ponudjenom renderu stan sa tim kvalitetom.
Gledao bih na to kao kod popravke kola, neko može sam da uoči neku sitnicu i sam je skoro dzabe odradi, dok će neko oterati kod majstora koji će mu namerno izazvati i više kvarova ili ga oterati kod ovlašćenog gde ti baš papreno naplate popravku odredjenog(jer stavljaju samo orginal)dela pa da kažem i neki pregled vozila.
Često dajem primer za stolarske radove koji se razlikuju i po 2-3x puta za unapred definisanu cenu. Gradjevinski radovi se isto veoma razlikuju...
Kada se sve definiše trebalo bi barem 3 ponude poslati sličnim Izvodjačima pa će se videti ozbiljna razlika u ceni. Tako je i sa uredjajima, materijalima itd...
Поздрав Филипе, ово је једно приватно питање, али је везано за тему: да ли ти је познат инвеститор Аренал 2014?

Vidim sve sami ekonomisti o kreditima bdp-u i cenama stanova,vucic sigurno više zna bez obzira sto nije ekonomista?a one price da se zadužujemo? Pa ne znam,zasto se zaduzujete kada uzimate kredu za stan

Ja ne znam kako ti mozes govoriti o relativizaciji kada si sampion iste. Jesi li u stanju da jednom napises neku tezu koja ima glavu i rep a ne brani se ad hominemom, pozivanjem na autoritet i 'veruj mi brate'?

Ajde objasni kako se to dizanjem minimalca motivisu poslodavci da zaposle strance?

Evo da pokušam da ti objasnim kako se povećanjem minimalaca stimulišu poslodavci da zaposle strance.

Građevina. Čovek koji radi težak fizički posao na građevini očekuje 2-3x veću platu od onoga ko radi neki prost posao za minimalac. Tako je oduvek. Kad nisu mogli da to dobiju u Srbiji odlazili su gde su mogli, od Afrike, Bliskog Istoka, EU do dalekog istoka Rusije.

Ako je minimalac u državi 30k, prosek 50-60k moćićeš kao poslodavac da biraš radnike za platu 80-100k.
Ako je minimalac 50k, prosek 90-100k, za platu od 80-100k ćeš se pomučiti da nađeš radnika.
Za platu od 60k nećeš naći nijednog.
Ti možeš da trošak većih plata preliješ na korisnika tvojih usluga (nebitno kojih), ali ako konkurencija nađe način da te troškove nema ti ćeš vrlo brzo ispasti iz posla. U ovom slučaju način uštede je uvoz jeftinije strane radne snage.

Ili ne znaš, ili se namerno praviš da ne znaš, ali visina minimalaca utiče na skoro sve plate u državi, inače ne bi nikog bilo briga za isti koji prima možda 100-200k radnika.

Iz ugla poslodavaca, uvoz jeftine radne snage je lako i brzo rešenje povećanja njihove konkurentnosti.
Iz ugla države takođe, lakše se boriti na tržištu sa ostalim zemljama za investicije kad kao ponudu imaš nepresušan broj indijaca i bangladešana koje možeš vrlo lako zaposliti.

Iz ugla društva i radnika posebno je ovo loše iz razloga što mi nismo ni blizu neke maksimalne zaposlenosti (uporediti % nezaposlenosti sa Nemačkom, Češkom i sličnim državama) tako da se ograničava rast plata.

Treba uvesti propis da je svako obavezan prvo da zaposli državljanina Srbije, pa tek ako ne može da nađe radnika ili država ne može da mu nađe radnika, sme da zaposli stranca.
Onda ce samo da rade na crno ili da otvaraju i gase preduzetnicke radnje ljudi.

Nazalost moze se lako oko tog ogranicenja.

Pa nek rade na crno, onda se izlažu riziku inspekcije i da ih konkurencija prijavljuje za nelegalne radnike. Sasvim je u redu da se odvaže na taj rizik ako procene da im je to prihvatljivo.

Vrh