Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne sporim. U njegovom pojedinačnom slučaju je to 100% tačno.
Poenta je bila zašto bi država svesno spuštala cene nekretnina. Pa sam naveo primer da bi on ili ljudi kao on ostali u Srbiji, pa bi neki od njih (ne svi) vodili te multinacionalne firmi u Srbiji, a neki od tih koji vode multinacionalne firme bi eventualno osnovali svoje firme koje bi jednog dana postale multinacionalne.
Ukratko, ono što je Kina uradila sa nekretninama.
Sta je Kina uradila? Nekretnine su tamo i dalje medju najnepriustivijim na svetu.

Ako vrate 100.000 ljudi u zemlju
Moraće da im nađu onda podjednako dobre poslove, inače ćemo samo da ostanemo bez dela doznaka (ličnih transfera), koji inače čine oko 7% BDP-a. Nije se šaliti sa dijasporom. Ko se vrati mora isto da doprinosi!

Evo jedne zanimljivosti: kupovina nekretnina preko inostranog računa statistički se registruje kao SDI. He,he.

Upravo tako, i povrh svega javljaju se neki ljudi na anonimnom forumu sa tvrdnjama da su sa svojih veoma malo godina života (i još manje radnog staža) stekli penthouse u centru grada!
Mene zanima koje lokacije, zgrade ili kompleks odgovaraju realno, tek kasnije ćemo i o ceni tih m2, pošto vidim da većina luksuznije i skuplje novogradnje ne valja...
Ali iskreno sumnjam da se tu može dobiti odgovor.
Možda Kings circle, to je krug dvojke, novogradnja kompleks...

"Najveći teret će ići na Banku Poštansku štedionicu, ali ne može sve na njih da padne..." rece AV 🤣 tuga sta im radi, pocepace ih sa Expo-om, Nacionalnim stadionom, ovim programom i ko zna jos kojom politickom direktivnom na komade...

1000017762.jpg

Jasno ja sam vise mislio za Sunnivile - Harmony je tek krenuo sa izgradnjom koliko znam? Na kojoj je to dobroj lokaciji gore 3ka ispod trafo stanice ili Mirijevo 4ka da li si gledao mozda?
Gledala drugarica. Rok izgradnje je Januar 2026. Ovo je Mirijevo II ako se gleda po Guglu :)

Upravo sam hteo ovo da postujem, ali sam odustao jel nema poente na ovoj investitorskoj temi sherovati ovakve stvari.

Prices only go up, i daj mi sto vise za moju uzicuzagunje - razni ugarcizamanje koji i ne žive ovde, ali eto koriste priliku, I veruju u pricu ove glave, dok se sve raspada u državi.

Svaki moguci tender ima barem 15 ugradnji dok na kraju ne bude samo neki jadnik koji ne zna ni lopatu da drži al ,,gradi i zavrsava posao,, za sve ostale. I u takvoj situaciji neko kao treba da veruje u ovakve priče i gradnju u Srbistanu.

Prilozi

• IMG_20241222_014058.jpg
    IMG_20241222_014058.jpg
    61,7 KB · Pregleda: 133
Gledala drugarica. Rok izgradnje je Januar 2026. Ovo je Mirijevo II ako se gleda po Guglu :)
Ako sam dobro video to je negde dole izmedju Viteza Karađorđordjeve Zvezde, Pere Veljkovica i Grge Jankesa? Da li je drugarica bila da vidi tamo kako izgleda ta ulica i meni bukvalno nije jasno gde ovde moze da stane jos jedna zgrada?
Mislim opet, meni je sve to jezivo da gledam jer znam koliko su tu kvadrati bili pre samo par godina i kakav je to kraj, al ajde da kažemo da je to još i OK cena, samo me interesuje dal je iko to stvarno video uživo i dal je tu gde i mapa pokazuje?

Ako je sva dijaspora kao vradovic ja bih pokrenuo peticiju i apelovao na njih da se ne vraćaju …naka doprinose propasti Kanada i ostalih….zamisli da se vrate pa ubrzaju nas sunovrat 🤣
…propasti nećemo, spasa nam nema…
P.S. Zar ti nije bar malo neprijatno da za Kanadu napises Kenjada, a predstavljaš se kao cool i uspešan biznismen i patriota , zamalo intelektualac …

Nasao 50 kvm sa 2 spavace na dobroj lokaciji u Mirijevu za 1900+PDV (projekat Harmony).
I ja sa razmisljao da kupim tu jer mi se učinilo povoljno, ali kad sam otišao tamo i skontao da ću živeti pored trafostanice i deponije dok mi komšija gleda u tanjir, odustao sam. Rekao sam sebi bolje da uzmem stan u nekoj staroj zgradi gde je uređeno naselje pa makar ga nikad ne renovirao.

Ako je sva dijaspora kao vradovic ja bih pokrenuo peticiju i apelovao na njih da se ne vraćaju …naka doprinose propasti Kanada i ostalih….zamisli da se vrate pa ubrzaju nas sunovrat 🤣
…propasti nećemo, spasa nam nema…
P.S. Zar ti nije bar malo neprijatno da za Kanadu napises Kenjada, a predstavljaš se kao cool i uspešan biznismen i patriota , zamalo intelektualac …
Nije on intelektualac, on je gastos. Znaci low iq i neupucen. Vidi se i po snimcima koje postavlja.

Joe, vidim da te mnogi ovde kritikuju jer smatraju da si nezasluženo dobio povrat PDV-a za stan u Beogradu iako ne živiš u Srbiji I nisi srpski poreski obveznik, a koristiš poreski benefit.
Sa druge strane, ako je ograničen broj stanova po subvemcionisanim uslovima, da li bi imao moralnu dilemu jer bi kupovinom takvog stana ostavio bez stana kome je taj program jedina prilika da dođe do krova nad glavom?
Ja još nisam dobio povrat PDV-a jer stan još nije gotov. Ja mislim da ću da dobijem, ali dok Poreska ne odluči zvanično još ništa znači.
Da li sam ja poreski obveznik ili nisam to ostavljam Poreskoj Upravi da odluči. Samo ove godine mogu da potvrdim da ću poreza u Srbiji da platim VIŠE od većine radnika i sa prosečnom (ne medijalnom platom). Samo od BTC porez na kapitalnu dobit plus 2 velike rate za stan + potrošnja u Srbiji + razni drugi prihodi koji idu preko Srbije.
Što se tiče tog programa, mislim da ljudi se "lože" na marketing trikove da to državu "košta" nešto taj program a ustvari ne košta NIŠTA! Jer država će samo dati ljudima kredit po 0,1% ili koliko god kamate, a neće plaćati bankama razliku u kamati. I država je garant. Možete se vratiti u 2007 i pre i videti kad je Dinkić imao istu šemu samo na zadnjih 5 godina kredita (što je lošije) koliko se ustvari aktiviralo tih kredita da dužnik nije mogao da vrati kredit?! Mislim da možete nabrojati na prste jedne ruke. Pošto ne ispunjavam uslove, onda je bespredmetno diskutovati. Ali ako bi uslove ispunjavao konkurisao bi. Ako bi prošao uzeo bi. Ako ne bi opet ne bi pravio dramu. Moralnu dilemu nemam, jedino da li ispunjavam uslove ili ne. Vrlo pragmatično!

Ovaj program je jedna velika budalastina; uvek ostao skeptican jer ovi sa vrha koji donose pravila i programe ne donose ih za dobrobit svih nego za njih koji donose ta pravila.

Kaze covek "drzava poklanja direktno 130 miliona EUR". Evo ako bas drzava hoce da pokloni evo ja sam napravio mnogo bolji model nego NBS+sva ukljucena ministarstva zajedno u domenu drzavne izgradnje stanova gde je iznos ostao "poklonjenih" 130M EUR.
Smatram da se za 1000EUR/KVM moze dobiti vise nego dobar kvalitet.

Ne mora bas biti centar, ustupis drzavno zemljiste na obodima gradova i zidas. Ne moraju studenti da zive u centru odma. Ovi koji su vredni ce svakako raditi nesto visoko placeno gde ce nekad zasluzeno zaraditi da kupe sebi stan u centru.

Gradjevinska industrija benefituje, studenti placaju mnogo mnogo manje sve ukupno, obuhvatas 3x vise mladih ljudi + doprinos ponudi i hladjenju ovih nenormalnih cena.

Pogledajte prilog 223879
Ovo je mnogo bolje

Upravo sam hteo ovo da postujem, ali sam odustao
Opušteno, postovaću ja. Ima li smisla pričati o lažnom programu? Nema. Pa eto pričate.

Obećanje iz 2019. godine:

2014. i 2019.godina:

Planiramo da širom Srbije izgradimo 100.000 stanova, ne manjih od 80 kvadrata, za koje rata ne bi bila veća od 130 evra, najavljivao je Aleksandar Vučić u maju 2014, odmah po preuzimanju funkcije predsednika Vlade Srbije, da bi više od deceniju kasnije saopštio da će država pokušati da u dogovoru sa poslovnim bankama mladima omogući kupovinu stana čija rata ne bi prešla 200 evra. Navodi da je „pokrenuto pitanje" zašto mladi ostaju dugo kod svojih roditelja, ističe da sledi "velika inicijativa i pravljenje projekta" i, kako je naglasio, "već se došlo do određenih zaključaka". Gotovo iste rečenice koristio je i pre pet godina, u novembru 2019, obećavajući da će država uložiti 500 miliona evra u stanove za mlade bračne parove.

Što se tiče tog programa, mislim da ljudi se "lože" na marketing trikove da to državu "košta" nešto taj program a ustvari ne košta NIŠTA! Jer država će samo dati ljudima kredit po 0,1% ili koliko god kamate, a neće plaćati bankama razliku u kamati. I država je garant. Možete se vratiti u 2007 i pre i videti kad je Dinkić imao istu šemu samo na zadnjih 5 godina kredita (što je lošije) koliko se ustvari aktiviralo tih kredita da dužnik nije mogao da vrati kredit?! Mislim da možete nabrojati na prste jedne ruke.

Izvini, ali kako možeš da izjaviš da državu ništa ne košta takva mera? Pa postoji tržište kapitala na kome banke međusobno pozajmljuju novac i na osnovu toga se formira EURIBOR, nadam se da razumeš to? Kad odeš u banku po kredit, banka ne odštampa samo te pare koje tebi pozajmljuje, već mora da ih i sama pozajmi i ima trošak tog kredita. I sada ta kamatna stopa je EURIBOR, a država daje kredit po stopi koja je 30x niža od EURIBOR-a ali zapravo nema nikakav trošak?! Pa ko snosi razliku u ceni?

Ne goji se prase pred Božić, krenite da spremate dokumentaciju, svu moguću. Izvode iz matičnih knjiga, rođenih, venčanih, potvrde iz banaka, dokaze o uplatama od poslovođe, ma sve čega se setite.
Nek' leži "zlu ne trebalo". I krenite da trenirate prste. Neobavezno, malo ih migoljite kad gledate TV, uspavljujete decu itd. Ili smanjite (ili povećajte) osetljivost miša, pa udri ko na slagalici.

Samo ta Eucerin krema 1L u Srbiji košta 6916 rsd ili 59.13e.
Nije ista krema u pitanju.

Screenshot_20241222_130253_Photos.jpg

Radi istine, u Vradovićevom postu je krema sa 5% uree koja ne postoji u pakovanju od 500ml u Srbiji. Recimo da su najbliže pakovanje i proizvod (na linku je proizvod koji ima Plus u nazivu) je možda ovaj sa linka i kosta 2366din za 450ml, i nema pumpicu https://www.lilly.rs/eucerin-urearepair-plus-krema-za-telo-sa-5-uree-450ml-91920

Takođe, pitanje visine cena je dobro pitanje, ali takođe za prodavice i trendove. Logično je da je proizvod jefitniji u državi u kojoj ima više stanovnika, sa višim platama, i tržištem koje je na visokom stepenu zrelosti(kapitalizma)-profilisano i zasićeno. Meni je bolje pitanje zašto neki proizvodi koštaju isto u Srbiji i u drzavama EU, poput Grčke ili konobarske države

Edit:dodata slika

Poslednja izmena:
a doslo se do nemogucih kredita za nepostojece stanove u Bg.
Bez ulazenja u ostatak, ova mera nije uopste orijentisana na Bg.

Zbog toga, ne stoji bas ni zakljucak da je iskljucivo tu radi ‘odrzavanja cene kvadrata’ kada zapravo vise stimulise kupovinu van dva najskuplja grada.

To da li je najispravnije resenje, da li je vredno tih troskova i koliko ce (ako uopste dodje do realizacije) pravedno biti sprovedeno je druga prica ali ove teze odozgo jednostavno ne stoje.

Prilozi

• 1000016308.png
    1000016308.png
    80,2 KB · Pregleda: 79
Poslednja izmena:
Vrh