Mislim da smo ove % oko gotovine prežvakali min 5x već. Taj stvarni procenat je daleko manji, realno je 50% a ostalo su krediti, povezane kupovine, nasledstva, pokloni roditelja i slično. Isto dosta igra ulogu i način kako se kod nas to statitstički vodi. Eto npr. ja sam kupio stan u izgradnji, po meni na KREDIT jer investitor daje opciju 7 rata bez kamate tokom izgradnje, što je po meni kredit. Za državnu statistiku ja sam dao suvi keš sve odjednom.
Kao neko ko sad prolazi kroz sve to, mogu vam reći da naši zakoni i IMPLEMENTACIJA istih nisu NIMALNO naivni. Da vidite samo koliko papira morate da imate ako dođete u banku s kešom. Eto samo probajte doći s npr. 40k u banku i probajte da stavite na račun. NEMA ŠANSE da to uradite. Nigde. Ne prolazi ni ono nas je 4 u porodici pa smo svi po 10k preneli preko granice. Ni platni spisak iz NL. NIŠTA! Tako da pustite vi priče. To važi za sledeće banke - Intesa, Erste i ProCredit. Sve veće od 5k uplate idu prvo u BG na centralu da vam "češćljaju papire" pa tek onda dobiješ odobrenje da smeš da položiš pare. Sad šaljem elektronski direktno iz NL na svoj račun u Srbiji i nema nikakvih problema.
Isto važi i za plaćanja, moraš uploadovati ugovor overen od notara + predračun da bi mogao da platiš ratu.
NITI jedan jedini veliki Investitor NEĆE nikakvo plaćanje u kešu (tipa BW, Soul, The One, Lastavice i slični). Samo kažu ovo je račun vi platite, mi ne radimo s kešom. NIKO!! To opet ne znači da nema malih investitora koji rade pola pola ili sve na keš ali veliki projekti - NEMA ŠANSE!
Mogu slobodno da potvrdim da su naši mnogo stroži što se tiče načina slanja pare od Holandije, mnogo više.
Novine i papir trpe sve. Kad krenete u realizaciju videćete da nije baš to tako kako ljudi pričaju i lupetaju, mašina za pranje para i slično. Ima i toga ali daleko da je 92% ili bilo šta iznad 10%.
Pogledajte samo ljude koji tu žive u tim stanovima da li su svi Velja Nevolja? Ili obični ljudi što rade obične poslove?