Šta je novo?

Cene nekretnina

S pravne strane si 100% u pravu! Kako ja to tumačim ja bi ovu prodaju na etape kako kažeš podveo pod kredit jer eto, opet ja lično, nisam imao sav keš, a ušao sam u proces kupovine. Što ga po definicji čini kreditom. E sad što je taj kredit u 7 rata na 2,5 godine a ne na 360 rata je druga priča. A takvih polu kreditnih varijanti ima jako puno. Eto konkretno moj drugar isto gastos kupio stan samnom i obojica nismo imali keš da sve isplatimo. Do kraja ćemo imati naravno.
Za zvaničnu statistiku mi smo dali čisti keš. Tako da ta cifra od 92% je precenjena po meni. Realno je oko 50%. Sve ostalo su ostale šeme kao što sam naveo.
Izvini, a gde je to sto si kupio? Jel si se uselio? Jel raspolazes time? Jel si prespavao tamo?
O kakvoj kupovini na kredit govoris. Pa ti zapravo njih finansiras. Oni uzimaju kredit od tebe. Posle vec par rata od tebe uzimaju cist profit, a stan nije jos gotov.

Mislim da smo ove % oko gotovine prežvakali min 5x već. Taj stvarni procenat je daleko manji, realno je 50% a ostalo su krediti, povezane kupovine, nasledstva, pokloni roditelja i slično. Isto dosta igra ulogu i način kako se kod nas to statitstički vodi. Eto npr. ja sam kupio stan u izgradnji, po meni na KREDIT jer investitor daje opciju 7 rata bez kamate tokom izgradnje, što je po meni kredit. Za državnu statistiku ja sam dao suvi keš sve odjednom.
Moze link ka toj statistici koliko ide od poklona, nasledstva itd... Zvacemo mi mnogo sto sta ovde, pa da li moze da se kaze da smo sve prezvakali. Dojmovi su jedno, a dokazi drugo.

A zakoni nisu nimalo naivni za mene i tebe, druze. Ja da se zaletim kolima u masu ljudi, sad bih se javljao sa cucavca u CZ, jeo bih posan suljpa i ne bih se saginjao kad neko ispusti sapun... Al eto neki mogu vise nego mi.

Mislim da je ovde u pitanju cena "pre prve lopate", dakle najniza od tri cene. Koliko je ispalo na kraju kvadrat cim finansiras gradnju Gijoe?

Nema uvrede naravno. Gijoe je zatvoren kad su iznosi u pitanju. Ali nije naveo koja je ta prva cena, koliko je ustedeo po kvadratu umesto da je kupio gotov, useljiv, uknjizen stan? Ovako ceka par godina dok ne zavrse zgradu

Ako ima neko ko je u dodiru sa tržištem u Beogradu ili ima grubu sliku kretanja rente stanova, imam pitanje. Sudeći po cenama kupoprodaja, u poslednje 2 godine je prisutan rast, koliko se to preslikava na rente?

Preslikava se. Rente su jače nego što su bile. Na Karaburmi npr. koja je jedan od neprivlačnijih delova grada kirije su se faktički duplirale od 2019. Skoro je poznanik izdao dvosoban na Mirijevskom bulevaru za 500 EUR.

Nema uvrede naravno. Gijoe je zatvoren kad su iznosi u pitanju. Ali nije naveo koja je ta prva cena, koliko je ustedeo po kvadratu umesto da je kupio gotov, useljiv, uknjizen stan? Ovako ceka par godina dok ne zavrse zgradu
Nisam zatvoren. Kvadrat je bio 3550 eura bruto ( sa PDV-om). Koliko će biti krajem 2026 nemam pojma niti me briga. Meni je super što sam mogao na "kredit" bez da dajem suvi keš odmah sve (koji nisam ni imao). Po meni je to super opcija kao i ovo s učešćem od 3%.

Mogu da podelim svoje iskustvo gledanja starogradnje na centralnom NBgu i delu Zemuna do Nbga, obisao sam jedno 25 stanova, dao ponudu za 3 stana koja su bila za komplet renoviranje ali na po meni dobrim lokacijama. Manje vise bih ponudu bazirao tako sto bih pogledao cene stanova u toj zgradi ili okolini u proteklih 6-10 meseci pa dodao malo vise. Ponude su bile 2600-2800m2 (pricamo o stanovima za komplet renoviranje) i iste nisu prosle, stanovi su prodati znacajno vecim cenama, deluje da na Nbgu za dobre lokacije bas bas nema zime, ponuda je losa i cim je i ok lokacija jako brzo ide. Cene su jos otisle u odnosu na period od pre godinu dana kad sam poslednji put bio u materiji i traznje za dobre lokacije vrlo ima. Meni nema smisla dati preko 2800e za starogradnju za full renoviranje a i pokriven sam pa mi se ne zuri, ulozicu u nesto drugo ako ne dodje dobar deal ali ljudima koji kupuju prvi stan ne bih bio u kozi.
Zasto bas te lokacije?

Izvini, a gde je to sto si kupio? Jel si se uselio? Jel raspolazes time? Jel si prespavao tamo?
O kakvoj kupovini na kredit govoris. Pa ti zapravo njih finansiras. Oni uzimaju kredit od tebe. Posle vec par rata od tebe uzimaju cist profit, a stan nije jos gotov.
To sad već ulazimo u filozofiju. I na Zapadu isto tako funkcioniše novogradnja samo što MORAŠ u banku po kredit jer neće investitor da ti proda stan uz tvoju obavezu da ćeš mu platiti za 7 rata. Ovde ih brige. Hoće pare odmah a stan kad bude isto. Pazi svi smo tu u plusu po meni. Ja što sam dobio na kredit bez kamate, oni što ih "finansiram" dok grade. Ja bi morao klasično u banku po kredit pa sve provere pa kamata od 6,5% za gastarbajtere pa hrpa papira. Ovako svima dobro. Po meni super opcija. Ali ti misliš da nije. Sasvim validan stav. Ti čekaj pa kupi u kesu kad završe.

Nisam zatvoren. Kvadrat je bio 3550 eura bruto ( sa PDV-om). Koliko će biti krajem 2026 nemam pojma niti me briga. Meni je super što sam mogao na "kredit" bez da dajem suvi keš odmah sve (koji nisam ni imao). Po meni je to super opcija kao i ovo s učešćem od 3%.
Cek ja znam da si u lastavicama uzeo i valjda isplatio stan, ovo je sad drugi neki u pitanju?
Jaka cena svakako.

Za zvaničnu statistiku mi smo dali čisti keš. Tako da ta cifra od 92% je precenjena po meni. Realno je oko 50%. Sve ostalo su ostale šeme kao što sam naveo.
Da zivis u Srbiji i da si pokusao da kupis na kredit, video bi da dobar deo investitora ne zeli da saradjuje preko kredita. Jer vec imaju dovoljno ljudi koji placaju u kesu (mislim na ceo iznos preko racuna). Ja sam vise puta bio iskuliran od strane manjih i vecih investitora jer su vec imali kupce za sve i ja sam im bukvalno bio visak. Kreditni kupac im ne znaci puno, ako vec imaju koga da kupi u celosti. Ta prica "realno je oko 50%" ne pije vodu uopste, mnogo je vise procenata ljudi koji kupuju stan isplacivanjem u celosti.

inflows_personal_transfer_2024.JPG

7.2% BDP- a nije mala para. Ali možemo mi to i bolje.

Zapravo kada se stvari obrnu ti kreditiraš njega, a ne on tebe. Jer ti njemu daješ novac kako gradnja odmiče i tek kad završi objekat (delom od tvojih para) ti se useljavaš. Obrnuta situacija bi bila da se ti useliš u stan i plaćaš u ratama. Onda bi on kreditirao tebe. :)

Cek ja znam da si u lastavicama uzeo i valjda isplatio stan, ovo je sad drugi neki u pitanju?
Jaka cena svakako.
Nisam u Lastavicama. To je bio jedan od projekata koji sam gledao, ali sam uzeo u drugom kompleksu na NBG. Pa to je bruto cena, neto je oko 3250 (jer dobijam PDV nazad). Što je po meni super cena, novogradnja, sve vrhunski, nemam renoviranja a po ceni starogradnje u raspadu. Ali opet svako ima svoje mišljenje.

Nisam u Lastavicama. To je bio jedan od projekata koji sam gledao, ali sam uzeo u drugom kompleksu na NBG. Pa to je bruto cena, neto je oko 3250 (jer dobijam PDV nazad). Što je po meni super cena, novogradnja, sve vrhunski, nemam renoviranja a po ceni starogradnje u raspadu. Ali opet svako ima svoje mišljenje.
Ja sam mogao da se zakunem da si kupio stan u Lastavicama, par puta sam video da ih komentarises :)
Nadam se da samo nije Bel Mondo, mnogo blizu voza.

Da zivis u Srbiji i da si pokusao da kupis na kredit, video bi da dobar deo investitora ne zeli da saradjuje preko kredita. Jer vec imaju dovoljno ljudi koji placaju u kesu (mislim na ceo iznos preko racuna). Ja sam vise puta bio iskuliran od strane manjih i vecih investitora jer su vec imali kupce za sve i ja sam im bukvalno bio visak. Kreditni kupac im ne znaci puno, ako vec imaju koga da kupi u celosti. Ta prica "realno je oko 50%" ne pije vodu uopste, mnogo je vise procenata ljudi koji kupuju stan isplacivanjem u celosti.
Ja to u nijednom slučaju nisam imao. A pogledao sam barem 7-8 projekata. NIKO ali stvarno niko nije pravio problem oko kredita. Evo primeri: BW, Soul 64, The One, Lastavice, Kings Circle, WellPort, Pupinova Palata. Da li mali prave problem oko kredita možda. Ja lično nisam imao takvo iskustvo čak i kad sam pitao rekli su nema problema.

Ja sam mogao da se zakunem da si kupio stan u Lastavicama, par puta sam video da ih komentarises :)
Nadam se da samo nije Bel Mondo, mnogo blizu voza.
Komentarišem ja svakakve projekte. Lastavice sam komentarisao prvenstveno zbog cene novogradnje (Lastavice) i Belvila (starogradnje) koji su preko puta ulice jedan do drugog, a Belvil je i SKUPLJI po kvm od Lastavica što je novogradnja, što po meni nema logike...

Zapravo kada se stvari obrnu ti kreditiraš njega, a ne on tebe. Jer ti njemu daješ novac kako gradnja odmiče i tek kad završi objekat (delom od tvojih para) ti se useljavaš. Obrnuta situacija bi bila da se ti useliš u stan i plaćaš u ratama. Onda bi on kreditirao tebe. :)
Čuj sve zavisi od percepcije. Dobro njima, dobro meni. Mislim da smo se svi u ovoj šemi našli i da je to win-win kombinacija i za njih i za mene. Oni meni nižu cenu kvadrata plus kredit bez kamate, a ja polako otplaćujem dok skupljam pare i štedim. Ja sam zadovoljan s tom konstrukcijom. Tebi ako ne odgovara izaberi drugu, ima barem milion opcija sad. Po meni vrlo su racionalni.

Ja znam za neke slučajeve, ali mislim da nije pravilo da odbijaju kreditne kupce. Znam za slučajeve gde su uslovi za kreditne kupce nepovoljniji. Mislim da sad, kad je obim prometa već dosta pao u odnosu na peak, više nisu izbirljivi koliko su bili.

Gde se vidi i ko kaže da je obim prometa pao ?
Jedino merilo pada prometa je onaj pad koji utice na cene..a toga nema ...a vi kako hocete...

Gde se vidi i ko kaže da je obim prometa pao ?
Jedino merilo pada prometa je onaj pad koji utice na cene..a toga nema ...a vi kako hocete...

Ima dva sajta koji beleže podatke o transakcijama, koji se ovde često pominju. Vade podatke iz RGZ, tako da je validno. Promet apsolutno jeste pao, cene nisu.

Ima dva sajta koji beleže podatke o transakcijama, koji se ovde često pominju. Vade podatke iz RGZ, tako da je validno. Promet apsolutno jeste pao, cene nisu.
Pad prometa koji ne utiče na pad cena.....Šta imas od toga ? Nadu o balonu ? Samim tim i da padnu cene svuda pa i na BW .....Jesi toliko naivan ?

Vrh