Šta je novo?

Cene nekretnina

poenta je ako je nesto lose ides ka tome da ga popravis a ne da ga statisticki opravdavas kao referentnu tacku
Pa kako da znaš da je nešto za popravku? Da li je mala plata 300eur, ili 3000eur? Meni je mala 300k eur mesečna plata. Da je je čekanje lekara 10 minuta previše, pošto meni jeste? Sve da pravimo, samo da poželimo.

Kritika je validna bez obzira šta se dešava tamo negde u belom svetu. Moja majka za hitnu operaciju nije mogla da dobije termin godinu dana. Agoniju je prošla mesecima ležeći po bolnicama dok nismo našli vezu da korumpiramo. To što je u Engleskoj loše ili ne, ne znači da mi nemamo pravo da kritikujemo naš sistem koji PLAĆAMO svakog meseca, a koji te tretira kao najgoreg kera kad ti zapravo treba pomoć.
Ali ovde nije neko rekao da kritika stanja u Srbiji nije validna, vec da kritika stanja u Engleskoj nije validna jer ‘smo mi daleko gori’ (a zapravo i nismo toliko).

Kiselo se smejete, jer niko od vas nema penthaus u novogradnji ni u Besnom Foku, kamoli u centru. 😒

ed: što bi rekao Antonije Đorđević, legenda BG univerziteta: ništa ti ne znaš! 🤣

Poslednja izmena:
Ali ovde nije neko rekao da kritika stanja u Srbiji nije validna, vec da kritika stanja u Engleskoj nije validna jer ‘smo mi daleko gori’ (a zapravo i nismo toliko).

A da se vratimo na pitanje zašto je bitno stanje u Engleskoj za nas? Da li, ako negde tamo ima problema, mi ne smemo da kritikujemo Srbiju? Šta je suština argumenta?

Zanimljiv clanak koji sam citao jutros:

Ono sto bih izdvojio:
Screenshot 2024-12-15 at 11.45.11.png

13.2% poskupljenje ugostiteljskih usluga u poslednjih godinu dana, 20% opao broj gostiju.
Govori vise o stanju ekonomije, pa smatram da je relevantno za ovu temu.

verovatno naucio to od caje
Mali off, i fun fact, za koji možda mnogi ne znaju: Antonije je prvi čovek koji je završio sa prosekom 10, i to u vreme kad je taj fakultet bio izuzetno težak.
Od početka veka, mislim da je tipa više od 15 diplomiralo s tom ocenom.

Glede Caje, Srbijanka je često govorila, kako profesori kod kojih postoji niska prolaznost, ili ne predaju dobro, ili su drkoši, ili i jedno i drugo. 😊

Mali off, i fun fact, za koji možda mnogi ne znaju: Antonije je prvi čovek koji je završio sa prosekom 10, i to u vreme kad je taj fakultet bio izuzetno težak.
Od početka veka, mislim da je tipa više od 15 diplomiralo s tom ocenom.

Glede Caje, Srbijanka je često govorila, kako profesori kod kojih postoji niska prolaznost, ili ne predaju dobro, ili su drkoši, ili i jedno i drugo. 😊
Antonije je legenda, secam se kako je nama pricao "u moje vreme to je bilo ovako, ali mi smo od skora pobolonjili malo" 😂

A da se vratimo na pitanje zašto je bitno stanje u Engleskoj za nas? Da li, ako negde tamo ima problema, mi ne smemo da kritikujemo Srbiju? Šta je suština argumenta?
Mislim da je svakome ko zeli da formira neki realistican i racionalan pogled na svet oko sebe i donosi realisticne i racionalne odluke, bitno da bude informisan o svakom problemu koji ga interesuje iz sto vise uglova.

Potrebno je razumeti sta je globalni, sta lokalni, sta politicki, sta finansijski, kulturoloski itd. problem. Svodjenje svega na politiku, ili jos gore, ‘mentalitet’ je em banalizacija, em neproduktivno, em namestanje za razocarenje (kad se promeni sredina ili politicka garnitura).

13.2% poskupljenje ugostiteljskih usluga u poslednjih godinu dana, 20% opao broj gostiju.
Čudno. Plate su porasle realno više od inflacije, te gosti ne bi trebalo da beru brige.. Da se usklade inflaciona očekivanja, pa će opet restorani biti puni. Još koji mesec i tu smo.

Zbog aktuelne situacije i da bi zadržali ljude (a imaju 78 radnika), među kojima mnogi godinama rade kod njih, bili su prinuđeni da daju plate koje su, kako kaže „u rangu retkih plata“.

Vidiš. Moraću i ja da tražim da mi daju "retku platu".

Poslednja izmena:
Sustina je da smo gori, a da se htelo predstaviti kao i da ima gorih u “uredjenom drustvu”, a da predhidno pojma nemamo kako je kod nas. Banalizacije “kod nas nije super ali i kod drugih nije dobro” dovodi na ovo stanje kakvo jeste i umesto da se poboljsavamo mi sve relativizujemo.

Sustina je da smo gori, a da se htelo predstaviti kao i da ima gorih u “uredjenom drustvu”, a da predhidno pojma nemamo kako je kod nas. Banalizacije “kod nas nije super ali i kod drugih nije dobro” dovodi na ovo stanje kakvo jeste i umesto da se poboljsavamo mi sve relativizujemo.
Sad kad vidimo da je gorivo kod nas ustvari bilo validno jeftino a u Engleskoj skupo....

Ps..i da traženjem odgovornosti ustvari rušimo državu...e to je problem...
Da li i ovde treba da kažemo da negde ni nema pravde....da li treba odustati jer negde ima gore...?

Gledam baš u Novom Sadu stanove do 75k.
Na par platformi.
1-2 oglasa za dvosobne od 50m2 u izvornom stanju
oko 4-5 oglasa jednoiposobnih stanova kvadrature oko 35/36m2
I dalje su samo jednosobni to jest garsonjere od 22-30m2

Ima jos par po 40m2, samo ti je filter dosta uzak sa opsegom cena.
Dobro, hteo sam da pokažem koliko malo ima stanova sa tom cenom.
Nisam se udubljivao, ali eto kažem na nekoj gradskoj periferiji neki jednoiposoban stan od 36m2 se može naći, ali ih ima baš malo.
Takav jednoiposoban stan za diplomca je super. Možeš da započneš i život sa devojkom, pa i uz snalaženje i dete.
Meni je realno to katastrofa malo prostora, ali trenutno je tako.
Renoviranje i sredjivanje ne računam u tu cenu.

Kako da se odgovori na post u kome se kao argument koristi "smo gori", pritom ne znam ko smo "mi" koje pominješ. Što se tiče stanja koje pominješ, baš su gotovo sve vesti u popularnim medijima neafirmišuće prema Srbiji i Srbima, tako da ti nisu ni zaključak, ni pretpostavka dobri. Al evo ti lajk za trud 👍

Mogu da podelim svoje iskustvo gledanja starogradnje na centralnom NBgu i delu Zemuna do Nbga, obisao sam jedno 25 stanova, dao ponudu za 3 stana koja su bila za komplet renoviranje ali na po meni dobrim lokacijama. Manje vise bih ponudu bazirao tako sto bih pogledao cene stanova u toj zgradi ili okolini u proteklih 6-10 meseci pa dodao malo vise. Ponude su bile 2600-2800m2 (pricamo o stanovima za komplet renoviranje) i iste nisu prosle, stanovi su prodati znacajno vecim cenama, deluje da na Nbgu za dobre lokacije bas bas nema zime, ponuda je losa i cim je i ok lokacija jako brzo ide. Cene su jos otisle u odnosu na period od pre godinu dana kad sam poslednji put bio u materiji i traznje za dobre lokacije vrlo ima. Meni nema smisla dati preko 2800e za starogradnju za full renoviranje a i pokriven sam pa mi se ne zuri, ulozicu u nesto drugo ako ne dodje dobar deal ali ljudima koji kupuju prvi stan ne bih bio u kozi.

Kako da se odgovori na post u kome se kao argument koristi "smo gori", pritom ne znam ko smo "mi" koje pominješ. Što se tiče stanja koje pominješ, baš su gotovo sve vesti u popularnim medijima neafirmišuće prema Srbiji i Srbima, tako da ti nisu ni zaključak, ni pretpostavka dobri. Al evo ti lajk za trud 👍
Jbg kad budes napisao nesto smisleno, a da ti argumenti nisu “mozda smo losi ali bar nismo najgori” bice i bolji odgovor. Kako ne znas ko smo mi? Pa Mi brate, treci slog solmizacije.

Bok mili.

Mogu da podelim svoje iskustvo gledanja starogradnje na centralnom NBgu i delu Zemuna do Nbga, obisao sam jedno 25 stanova, dao ponudu za 3 stana koja su bila za komplet renoviranje ali na po meni dobrim lokacijama. Manje vise bih ponudu bazirao tako sto bih pogledao cene stanova u toj zgradi ili okolini u proteklih 6-10 meseci pa dodao malo vise. Ponude su bile 2600-2800m2 (pricamo o stanovima za komplet renoviranje) i iste nisu prosle, stanovi su prodati znacajno vecim cenama, deluje da na Nbgu za dobre lokacije bas bas nema zime, ponuda je losa i cim je i ok lokacija jako brzo ide. Cene su jos otisle u odnosu na period od pre godinu dana kad sam poslednji put bio u materiji i traznje za dobre lokacije vrlo ima. Meni nema smisla dati preko 2800e za starogradnju za full renoviranje a i pokriven sam pa mi se ne zuri, ulozicu u nesto drugo ako ne dodje dobar deal ali ljudima koji kupuju prvi stan ne bih bio u kozi.
Jel moze malo preciznija lokacija tih stanova za komplet renoviranje gde si dao ponudu I za koliko novca su prodati ti stanovi?

Vrh