Šta je novo?

Cene nekretnina

Zasto mi planiramo to u tom trenutku?
Ljudi nisu toliko umirali, sjajna konstatacija.
Zasto ne bi planirali? Tada imas vec ekonomski oporavak, ljudi se vec vakcinisu i dalji tok desavanja postaje predvidljiviji. Uopste ne razumem, u vreme frke treba da se ponasano kao da imamo svo vreme sveta a u vreme oporavka kao da je frka?

Ni ‘ljudi nam umiru’ u sred 2021. nije manje sjajna konstatacija.

U trenutku kada ti je drzava i ekonomija paralisana logisticki jer sve je stalo i ljudi umiru svaki dan -> nama raste M2 suma novca.
Odakle mislis da su dosle te pare ako ne od stampaca?

Privatnici su dobili koliko se secam 3x minimalca od drzave nepovratno za svakog zaposlenog tokom COVID-a isto, i te pare su najverovatnije isto odstampane.
Ne kazem da je to bio najveci pokretac inflacije ta 2 slucaja, ali fiskalno nisu imali smisla i bio je cist populizam.

Produktivnost nije ispratila monetarne odluke nase drzave.

Drzava je trebala da stopira ekspo i preusmeri sve te pare u nesto od cega bi cela zemlja imala korist, npr poljoprivredni sektor jer ja bez EXPO-a mogu da zivim ali bez hleba, voca i povrca tesko.
Ne, nasa drzava odlucuje da u periodu Jul 2021 - Januar 2022 pokrene pricu o EKSPU, nakon vec prvog talasa mrtvih od COVID-a nama je bitno da gradimo specijalizovanu izlozbu.
Mogao se EXPO odrzati i 2032 godine, ali tad je pitanje da li bi Vucko bio na vlasti, briga njega za inflaciju.
Kako ćeš onda da uvedeš lex specijalis i da potrošiš novac bez ikakve kontrole 🙂?

Šta se ovo dešava na forumu 🙂? Analitičar me citira i ponavlja moje reči. Exotroniks se drugačije piše.....kao ja maltene 🙂
Šta će tek biti od kraja sledeće godine 🙂.....defke i vradovic?
Tada će svakako 80% kreditnog novca biti potrošeno pa neće više ni biti bitno 🙂

Za tebe i jeste bolje da ne pokusavas :) Kod mene ne prolaze taksi price.
Ako uzmeš za relevantan podatak potrošačku korpu kao dogmu onda si 100% u pravu.....a svako ko ima 2 grama mozga može da pogleda sadržaj potrošačke korpe i da se smeje koliko to veze sa realnošću nema.
Tako je i za ostalo.

Ako uzmeš za relevantan podatak potrošačku korpu kao dogmu onda si 100% u pravu.....a svako ko ima 2 grama mozga može da pogleda sadržaj potrošačke korpe i da se smeje koliko to veze sa realnošću nema.
Tako je i za ostalo.
Ah cuveni 'svako sa 2 grama mozga' argument. Sto se potrosacke korpe, rekao sam cak i da je duplo potcenjenija (a to je potpuni SF), opet se ne dolazi do cifri o kojima ti pricas.

Je l' ovo populistička mera, još jedno nejasno uplitanje države u rad bankarskog sektora, ili pak nešto drugo?

Našli smo neke pare priča.
Je l' ovo iz programa Srbija skok u 2025. ili Srbija skok u 2030. ? 😃

👆 u principu državi je ostalo još:
- da plati učešće za kredit
- da plati kamatu na kredit
- da poveća rok otplate
Ostalo sve što su mogli da urade da podignu cene su uradili. Ima 15-tak stavki, već sam navodio.
Tako da Sava nije ništa pogrešio.
Da su 10% truda uložili u reformu institucija mi bi bili mnogo funkcionalnija i normalnija zemlja za život.

- da poveća rok otplate
Ostalo sve što su mogli da urade da podignu cene su uradili. Ima 15-tak stavki, već sam navodio.
Da su 10% truda uložili u reformu institucija mi bi bili mnogo funkcionalnija i normalnija zemlja za život.

Nemoj mi reci da Savu Savu uzimas za ozbiljno?

- da poveća rok otplate
Pazi, svaka prava diktatura ima masovno državno/socijalno stanovanje. Socijalni mir se kupuje. Idemo ka tome.

Poslednja izmena:
Banke postaju sve simboličnije postajanje.
Država odredila sve kamate na pozajmice, limite, dozvoljene minuse, učešće, broj godina da vratiš. Još da mi kažu koliko smem da držim na računu para i to je to.

Šta se ovo dešava na forumu 🙂? Analitičar me citira i ponavlja moje reči. Exotroniks se drugačije piše.....kao ja maltene 🙂
Šta će tek biti od kraja sledeće godine 🙂.....defke i vradovic?
Tada će svakako 80% kreditnog novca biti potrošeno pa neće više ni biti bitno 🙂
Ne vodim se slepom verovanju, i dalje sam long term bull, ali nisam delulu.

Nije sve crno, nije ni belo, ali sam skeptican u ovom trenutku sto se tice narednih par godina, long term (5+ godina) sam bas bullish doduse, ako izuzmemo mogucnost da Sizoje izvede Slobin scenario.

BDP jeste rastao, ali to ne znaci da smo vukli dobre finansijske odluke sto se inflacije tice.
Neki zive bolje nego ikada (privatnici ugl) a velikoj vecini srednje klase se zivotni standard istopio.

Ne mislim da cemo propasti zbog EXPOa ali to je spekulativno ulaganje para koje su mogle biti iskoriscene za resavanje sistemskih problema cele Srbije, a ne fensi naselje kraj Surcina.

Drzava je paralisana i biznisi nisu u prilici da isplate plate. Neki globalni konsenzus je tada bio da se helikopterskim novcem koliko toliko ljudi odrze u zivotu. Tu bas i nije bilo previse vremena i prostora da se definise i sprovede finija granularizacija tog novca, nego je isao svima isto.

Vecina drzava Evrope je davala proporcionalno jos veci stimulans tada. E sad, mozda su sve te odluke bile pogresne, a mozda je samo lako posle bitke biti general.

EXPO je dobijen u leto 2023. i tek pocinje da se trosi novac na to.

Poljoprivredni sektor se subvencionise, pa jedno par decenija. Godisnje na subvencije trenutno ide oko milijardu evra. Mislim generalno ta prica 'a sto ne ulozimo u poljoprivredu' je slicna onoj 'daje sa na <unesi_sta_ti_smeta> a decu lecimo porukama'. Ako vec pricamo o populizmu, trebalo bi i takve price da izbegnemo.

Nema sta tu mi da biramo kad cemo da odrzimo EXPO, dobili smo ga za 2027. i to jedva.
Znas li nekog ko se bavi poljoprivredom i kolike su subvencije? Izjava ti je u rangu sta ce prosvetarima vece plate, ionako niko ne uci.

Znas li nekog ko se bavi poljoprivredom i kolike su subvencije? Izjava ti je u rangu sta ce prosvetarima vece plate, ionako niko ne uci.
Evo veceras sam sedeo sa deckom sto obradjuje 200 hektara, na stranu sto mi je veci deo tazbine na selu i tamo sam svako malo.

Poenta nije da su subvencije nepotrebne ili prekomerne, nego da nije bas ni istina da ih nema. I da je taj momenat 'a sto ne ulozimo vise u poljoprivredu' upravo taj populizam o kome se cesto ovde govori. Na kraju, da bi bilo vise subvencija za poljoprivredu, potrebno je da ostatak privrede ojaca. Da je poljoprivreda takva neiskoriscena razvojna sansa, ne bi joj ni trebale subvencije u startu.

Poenta je da imamo toliku plodnu zemlju, a da ne znamo sta cemo sa njom. Poljoprivreda se cini kao realno resenje ali je velikim delom neisplativo. Ni ta prica “nemamo vise para za poljoprivredu” ne pije vodu jer se uvek nekako nadju pare za nepotrebne projekte. Nije da nema subvencija ali su smesne, bar ljudima koji od toga zive i nemaju tal sa drzavom. Zato svi i beze od toga, a zemlja nam prazna pa je krajcuju svako malo. Poljoprivreda nas je odrzala tokom sankcija.

Vrh