Šta je novo?

Cene nekretnina

Ivane ne znam u kojoj državi misliš da država sve za tebe radi, toga jednostavno nema.
Školski sistem je globalno napravljen da svi budu radnici.
Tako da jednostavno ne treba tako govoriti ljudima i samo negodovati naš sistem, jer jednostavno nije savršeno ni u drugim državama.
To svi moraju da budu svesni. Zdravstvo u Americi? Lekari u svetskoj zdravstvenoj organizacija, bukvalno se sprdaju ljudi sa njima. Većina mojeg okruženja se itekako informiše samostalno o svom zdravlju i idu kod baš proverenog nekog lekara ako baš moraju(jednom u 2 godine).
Mada 75% mojeg oktuženja se nije ni vakcinisalo za Covid, više su za meso, rakiju, luk i kada si bolestan čaj i limun 😉
Da se veruje državama koje ti svesno prodaju Coca-Colu i svakojake nezdrave stvari po prodavnicama, cigarete su se do nedavno reklamirale 😂
Ti zameraš na nekim stvarima državi, to mi je ok.
Ja isto mogu da zameram na celokupnoj ekonomskoj situaciju u celim svetu, štampanju para, ekstremnom kapitalizmu, kao i katastrofa obrazovnom načinu školovanja - globalno, ali treba biti svestan neke budućnosti i realnosti.
I da naravno da mislim da većinu ovih stvari trebaju da znaju ljudi prilikom kupovine stana(ok za nadzorni organ ne moraju to je da kažem plus neki). Pa ovde na forumu se toliko priča i ide u neke analize, a da čovek ne zna od kojeg materijala će mu biti stan???
Ako neko provodi ovoliko vremena za razne analize i sagledavanja nekretnina, to jest odabira za kupovinu, valjda će znati i osnovne stvari o toj nekretnini. Nije valjda da će ovde pisati sastave i 100 postova a Investitora neće to itati i tražiti dokaze, platiti arhitektu za mišljenje itd... Realno agenta za nekretnine možete preskočiti lagano...
Treba agent za nekretnine da mu kaže za 3% dodatne cene, pored interneta u 21 veku i provedenih sati i dana na ovom forumu😂😂
Eh pa ranije su ljudi gradili sami sebi kuću, vikendicu sa drugarima bez inženjera, statičara, nadzora, projekta itd...
Evo meni ta napravljena vikendica(od pradede) i dalje stoji ništa joj ne fali, sada ću je i dodatno srediti da bih mogao i da se preselim tamo.
To se izgubilo, to i imamo u istraživanjima da je testosteron opao kod muške populacije.
Ја сам се вакцинисао од Цовид-19 (Пфајзер) и одмах 90% оглувео на лево ухо - имам налаз лекара. Породици сам забранио. Кад смо сви добили Цовид, они су пропли са благим цурењем носа, ја и не баш.

🤣jeste i meni domali prst na levoj nozi trajno otrnuo nakon vakcinacije, jest da moj zdravstveni savetnik (prijatelj) nije bio ekspert za vakcine i viruse, pa mi preporučio 4 vakcinacija …mada ima ljudi kojima je otrnula trajno leva hemisfera u desnoj moždanoj komori, najveći deo njih živi na Havajima, ali tamo nisu imajli prijatelje da ih savetuju i eto ti 🤣🤣🤣 vrati se kući sve ćemo ti oprostiti

• Sviđa mi se
Reagovanja: wk_
A raspitajte se malo o građevinskim standardima u Americi. I koji se tiču gradnje i protivpožarne zaštite i slično.

A onda se raspitajte i o pravnom sistemu koji bi za ovo dodelio višegodišnje zatvorske kazne čitavom nizu odgovornih lica.
Ne bih da branim ali sve ovo me je podsetilo na jedan film jer sam se uhvatio u razmisljanju kako bi svima njima presudio da je moja porodica u pitanju.

Ovaj film bas govori o “niko nije kriv” platicemo ti sahranu.

A raspitajte se malo o građevinskim standardima u Americi. I koji se tiču gradnje i protivpožarne zaštite i slično.

A onda se raspitajte i o pravnom sistemu koji bi za ovo dodelio višegodišnje zatvorske kazne čitavom nizu odgovornih lica.
koliko je uhapsenih za sad?

U prevodu - pazi sam pod koju nadstresnicu stajes, nije ti drzava kriva ako ti se plafon sruci na glavu. </s>
Naravno da ne i naravno da trebaju odgovorni da odgovaraju za ovo što se desilo u Novom Sadu!
Samo se ja ne oslanjam na državu, niti da ljudi rade dobro svoje poslove, nisu svi advokati, doktori, inženjeri itd.. isti, niti znaju podjednako svoj posao dobro i da ga rade.
Po meni je do 5% odličnih u svakom poslu.
Zamišljam samo u saobraćaju ako voziš po pravilima i ne prilagodjavaš se, koliko sudara bi bilo na kružnom toku, jer ti si vozio po pravilima.
Zamišljam narod koji slepo veruje medijama, pa čak i reklama na televizoru.
Ljude koji veruju renderima Investitora kao i agentima za nekretnine.
Šaku lekova ljudi piju zbog doktora iako ne moraju, kod različitih doktora dobijaš različite tretmane itd...
Ne treba gledati šta država može za tebe da učini nego šta ti možeš za državu!

Ne treba gledati šta država može za tebe da učini nego šta ti možeš za državu!
E moj sine, od kad sam je slusao ovu frazu, bio sam jos srednja skola... A ti cenim da nisi jos kretao u osnovnu.

Sve je to lepo, ali je mnogo lakse snaci se u saobracaju u Svajcarskoj nego u Bangladesu. Trziste na kome moras da budes za sve sam svoj majstor je, jelte, jako labavo. To sto se ti nikad nisi nasao u nemilosti ovog sistema, ne znaci da neces jednog dana, iako si 'savestan kupac'.

Evo da vas posle ovog užasnog dogadjaja u mom gradu podsetim na par stvari prilikom kupovine stana, koje se trudim i sam da se pridržavam.

1.Reputacija Investitora

2.Da li se gradi po gradjevinskoj dozvoli

3.Da li objekat ima Upotrebnu dozvolu(ako je izgradjena zgrada)

4.Da li postoji Glavni Izvodjač i Nadzorni organ prilikom gradjenja

5.Spomenuo sam u nekim postovima kako su dogradnje prilično loše gradjene u statičkom smislu

6.Energetski pasiš(sertifikat) zgrade

Neki Investitori(čuo sam ih za doručom još pre godinu dana) jedan od njih ne zna šta je to Nadzorni organ, izgradio je već zgradu, tako da je to prvenstveno na nama da ne kupujemo kod takvih ljudi, nije presidna samo cena i lokacija...

Savet je da ili povedete nekog gradj. inženjera ili arhitektu prilikom kupovine ako ne znate sami te neke osnove, kao i kasnije advokata za potpisivanje Ugovora i njegovo tumačenje.

Naravno da treba da gledate materijalizaciju zgrade i da se uputite u to, kao i u sisteme grejanja i hladjenja i možda osnovnih elektro stvari(smart sistem itd...)
Ovo je tacno ukoliko nema potraznje za stanovima. U svim ostalim slucajevima ce svaki investitor da te ohladi, spusti na zemlju i naci ces hiljadu mana zbog kojih ces odustati. U sustini kupujes ono sto mozes i biras manje zlo. Sve tvoje stavke su korektne i u redu, ali nema toliko izbora stanova da dodjes do tih stavki.

Poslednja izmena:
Možeš da biraš ako si kupac 4000/m2 i naviše. Običan narod kupuje šta može.

Malo ne razumem ljude koji na temi "Cene nekretnina" kukaju na celokupan sistem. Sistem je ovakav (ili grđi) unazad već mnogo leta. Sad kad su cene nekretnina skočile, to je izgleda bio odlučujući jezičak na tasu kolebanja da se ova zemlja napusti. Bilo je i boljih vremena da se ode odavde, pa izgleda mnogi ostadoše... I kupiše nekretnine, pa neki i više komada.

Malo ne razumem ljude koji na temi "Cene nekretnina" kukaju na celokupan sistem. Sistem je ovakav (ili grđi) unazad već mnogo leta. Sad kad su cene nekretnina skočile, to je izgleda bio odlučujući jezičak na tasu kolebanja da se ova zemlja napusti. Bilo je i boljih vremena da se ode odavde, pa izgleda mnogi ostadoše... I kupiše nekretnine, pa neki i više komada.

Nije ova tema, nažalost, realan uzorak... Ima mnogo ljudi koji odlaze jer o nekretninama ne mogu ni da razmišljaju.

Nije ova tema, nažalost, realan uzorak... Ima mnogo ljudi koji odlaze jer o nekretninama ne mogu ni da razmišljaju.
Sve je to ok, poprilično sam uključen u situaciju i svestan stanja. Nego mi se čini, možda se varam doduše, da je prvobitni motiv dolaska na ovu temu bio zapravo kupovina nekretnine, verovatno druge, i da je ona nezadovoljstvo situacijom prouzrokovalo da se izraze i druge, usputne ozlojeđenosti. Preporuke drugima da beže odavde, idu negde "preko" i slično, a da pritom sam očigledno ne radiš apsolutno ništa na tome, su poprilično neozbiljne, da tako kažem.

Sistem je prečudan. Prvo i osnovno sto ne valja ovde sto se tice nekretnina u novogradnji je: ako te investitor zezne, mozes da se slikas. U bilo kojoj fazi gradnje. Ne mozes apsolutno nista da uradis. DOO raspolaze svojim novcem, ti lepo tuzi, pa se vuci po sudovima 20 godina. Ako si vec uzeo kredit, onda si tek nadrljao. Ucesce da ne spominjemo, sve dok se ne dodje do 80% je tezak rizik, a kupac nije zasticen nikako. A kad se izgradi, onda tek nastaje haos, jer gomila objekata nema upotrebnu dozvolu (sto po nekoj logici treba da bude gotovo pre tehnickog prijema, ali je realno gotovo 2 godine posle useljenja ili nikad). U tom smislu je u Srbiji tesko za kupca novogradnje. S druge strane, ulaganje u starogradnju je jos veca rupa, jer nisu sve starogradnje dobre, zgrade se ne odrzavaju decenijama. Dzabe ti skockas svoj stan, kad covek iznad tebe nema da sredi kupatilo i stalno mu curi.

A cene skaču, Pantiću!

Ovo je tacno ukoliko nema potraznje za stanovima. U svim ostalim slucajevima ce svaki investitor da te ohladi, spusti na zemlju i naci ces hiljadu mana zbog kojih ces odustati. U sustini kupujes ono sto mozes i biras manje zlo. Sve tvoje stavke su korektne i u redu, ali nema toliko izbora stanova da dodjes do tih stavki.
Dosta prijatelja mi je u proteklom periodu pa i trenutno u procesu kupovine stana.
Ne znaju za forum, ne idu po agencijama za nekretnine.
Obilaze gradilišta i pričaju sa Investitorima.
Ok, većina je iz sveta gradjevine ili komunicira za savete sa prijateljima koji su u toj branši.
Nije im problem da uzmu i na periferiji stan, dalju lokaciju od neke na početku njima zamišljene, da kažem prilagodjavaju se trenutnoj situaciji.
Opisivao sam mnogo puta ovde i moje kupovine i moja odustajanja od kupovine stana zbog nekih razloga...
Mislim da ljudi često hoće 1-2 nivoa veću ,,klasu,, nekretnine(uglavnom zbog lokacije) nego što trenutno mogu da je priušte.
Primer bih naveo i poput klase kola koju pojedinci voze na njihova primanja.
Slažem se da se bira manje zlo, ali ne bih tako trebalo da se gleda na kupovinu stana iako je stvarno to jedna od važnijih odluka za pojedinca u żivotu.
Svakako ja nisam dobar reprezentativni primer, jer meni nije problem da živim i na ,,periferiji,, dok ne napravim ono što hoću. Vidim ljude u agoniji zbog nemogućnosti kupovine stana, a kada nadju na priuštiv stan onda uvek može da se nadje 100 razloga protiv. Kako je u inostranstvu lično ne znam ali daleko od toga da je lako doći do stana, kao što se ovde potencira.
Žao mi je potrošenog vremena i truda oko tog odabira umesto da se to potroši na bolje i važnije stvari.
I sam živim po meni u neodgovarajućem stanu na lokaciju koja mi se ne svidja, a izdajem stan koji mi odgovara po svemu, ali eto to je zbog toga da bih imao više vremena i finansijske slobode da mogu da radim na nečemu drugom i važnijem za razliku od trenutnog komfora 😉

Slažem se da se bira manje zlo, ali ne bih tako trebalo da se gleda na kupovinu stana iako je stvarno to jedna od važnijih odluka za pojedinca u żivotu.

Žao mi je potrošenog vremena i truda oko tog odabira umesto da se to potroši na bolje i važnije stvari.
Ne bi trebalo tako da se gleda na kupovinu stana, ali u realnom svetu gde placas kiriju, moras sto pre da se oslobodis troska kirije. Ako cekas nema nista, cene samo skacu. Ako imas svoju nekretninu vec, pa hoces drugu, onda se mindset menja. Onda ne odgovara, moze da se saceka i sve ostalo. Ja pricam iz ugla coveka koji je podstanar. Da vec imam neku svoju nekretninu, isto bih birao vise i gledao sda ssve bude top. Ovako za prvu nekretninu moram da biram ono sto mogu i sto drugi vec nisu uzeli na brzinu u kešu i time mi smanjili izbor.

U trenutku kad covek skupi za ucesce, potraga stana treba da bude lepa akcija, i nesto srecno i pozitivno u zivotu, ali se zbog trenutne situacije na trzistu pretvori u pakao i gledanje kako da najmanje nadrljas.

Dosta prijatelja mi je u proteklom periodu pa i trenutno u procesu kupovine stana.
Ne znaju za forum, ne idu po agencijama za nekretnine.
Obilaze gradilišta i pričaju sa Investitorima.
Ok, većina je iz sveta gradjevine ili komunicira za savete sa prijateljima koji su u toj branši.
Nije im problem da uzmu i na periferiji stan, dalju lokaciju od neke na početku njima zamišljene, da kažem prilagodjavaju se trenutnoj situaciji.
Opisivao sam mnogo puta ovde i moje kupovine i moja odustajanja od kupovine stana zbog nekih razloga...
Mislim da ljudi često hoće 1-2 nivoa veću ,,klasu,, nekretnine(uglavnom zbog lokacije) nego što trenutno mogu da je priušte.
Primer bih naveo i poput klase kola koju pojedinci voze na njihova primanja.
Svakako ja nisam dobar reprezentativni primer, jer meni nije problem da živim i na ,,periferiji,, dok ne napravim ono što hoću. Vidim ljude u agoniji zbog nemogućnosti kupovine stana, a kada nadju na priuštiv stan onda uvek može da se nadje 100 razloga protiv. Kako je u inostranstvu lično ne znam ali daleko od toga da je lako doći do stana, kao što se ovde potencira.
I sam živim po meni u neodgovarajućem stanu na lokaciju koja mi se ne svidja, a izdajem stan koji mi odgovara po svemu, ali eto to je zbog toga da bih imao više vremena i finansijske slobode da mogu da radim na nečemu drugom i važnijem za razliku od trenutnog komfora 😉
Neverovatno...ali umesto za 100.000 da kupe na periferiji oni insistiraju na Bgd ili Nbgd ....a nemaju pokrice nikakvo niti love u skorije vreme...i čekaju....
Gubljenje vremena i novca...

Evo ja npr. znam jedan projekat u Zemunu koji je izašao iz zemlje prošle godine još, i dalje ima raznih struktura na prodaju, po ceni od 2100-2300. https://squareresidence.rs/

Imaš statistiku hvala bogu koju možeš da pogledaš, sajtove koji agregiraju podatke o prodaji, da se ne frljamo sa paušalnim ocenama.
U mojoj zgradi na Ceraku, svi stanovi prodati osim 2, ta 2 su oko 80 i 170 kvadrata(terasa 70kv), 31 od 33 prodato, za sada je završeno samo 3 sprata od 5, lagano sve prodali bez ijednog oglasa, bice top zgradica, a kvadrat me je izašao 2100 sa PDVom

Ако је величина узорка довољна, и ако се примени одговарајућа статистичка метода, тиме се доказује или не доказује корелација. Стојим Вам на црти на том пољу, ако смете.
Nema potrebe Vi u ja da stajemo na crtu, prepusticemo to ljudima koji se time bave.

Ja sam uspeo 3 studije da nadjem:
  • Americka studija - nije pronadjena asocijacija izmedju vakcine i gubitka sluha
  • Finska studija - nije pronadjena asocijacija izmedju vakcine i gubitka sluha
  • Izraelska studija - sugerise da bi vakcina protiv mogla biti povezana sa povećanim rizikom od gubitka sluha. Međutim, veličina efekta je veoma mala, te su potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdila moguća povezanost
Na osnovu tih studija se moze reci da trenutno nije utvrdjena asocijacija izmedju vakcine i gubitka sluha, a kamo li korelacija ili uzročnost.

S toga, ono sto sam rekao, jos uvek stoji.

Vrh