Šta je novo?

Cene nekretnina

Prodaja novogradnje generalno loše ide već neko vreme, to se vidi i po ciframa. To opet ne znači da će cene pasti...
Sve što je od 1300 do 2500 evra se proda min 80% a ne izađe iz zemlje.
Generalno..loše ne ide
Bmw je super ali sta fali opelu...
Pogled na život je u pitanju...centar ili periferija....izgleda da se tako sada odreduje status....

Sve što je od 1300 do 2500 evra se proda min 80% a ne izađe iz zemlje.
Generalno..loše ne ide
Bmw je super ali sta fali opelu...
Pogled na život je u pitanju...centar ili periferija....izgleda da se tako sada odreduje status....

Evo ja npr. znam jedan projekat u Zemunu koji je izašao iz zemlje prošle godine još, i dalje ima raznih struktura na prodaju, po ceni od 2100-2300. https://squareresidence.rs/

Imaš statistiku hvala bogu koju možeš da pogledaš, sajtove koji agregiraju podatke o prodaji, da se ne frljamo sa paušalnim ocenama.

Obim tržišta novogradnje je jako bedan ove godine, na nivou je iz 2020. kada su cene bile višestruko manje. Obim tržišta starogradnje je u aprilu prestigao novogradnju i otad se drži. Takvu situaciju smo poslednji put imali 2018.
Sto se mene tice obim trzista novogradnje je bedan svake godine, jedva nahvatas neki stan, a da bude na kredit jos vise jedva. Gradi se premalo. Kad bi se napravilo neko mega naselje da bude pristupacno, na koliko-toliko okej lokaciji, sve bi bilo bolje za ljude koji imaju ogranicen budzet.

Sto se mene tice obim trzista novogradnje je bedan svake godine, jedva nahvatas neki stan, a da bude na kredit jos vise jedva. Gradi se premalo. Kad bi se napravilo neko mega naselje da bude pristupacno, na koliko-toliko okej lokaciji, sve bi bilo bolje za ljude koji imaju ogranicen budzet.

Hoćeš da kažeš, gradi se premalo za ljude sa ograničenim budžetom :) Pošto ponude za ove sa neograničenim ima koliko hoćeš.

Hoćeš da kažeš, gradi se premalo za ljude sa ograničenim budžetom :) Pošto ponude za ove sa neograničenim ima koliko hoćeš.
U pravu si, verovatno je lako kupiti stan kad imas budzet 4k po kvadratu. Za 2k je vec gadno. To je ili 20 min od Novog Beograda, ili u postupku vecite legalizacije, ozakonjenja i jos par reci koje kad covek vidi, odmah odustaje. Ispod 2k ne vredi ni razgovarati.

Ocekujte finansijski zesci push. Imamo naravno i lokalne uticaje:
- free trade sa Kinom, Egiptom, UAE, preferencijalni status sa US, EU, Rusijom.
- Nevidjen rast BDP-a
- investicioni rejting
- EXPO 2027
- Rast broja turista
- tranzitna drzava koja ce tek da vidi ozbiljan benefit od tranzita
- brza pruga
- kripto krenuo

Itd itd. Pored svega toga sad sa dolaskom Trump-a ocekivano je da ce ekonomija da se zalaufa sa: spustanjem kamata, novi QE, nova zaduzivanja, sporazum sa Rusijom, Izrael da prestane sa glupostima i slicno. Tako da ovo je po meni last chance za kupovinu nekretnine onima kojima je to bas prva prva. Onima koji su u investicijama i biznisu ce postati sve lakse da gomilaju.
Prvo, bilo je dovoljno dva klika i 20 sekundi da se vidi da pratis Vucica i profil SNS-a na instagramu, i verovatno ostalu ekipu.

Razlog zasto je Trump pobedio se svodi na relativno samo jednu stvar> pad zivotnog standarda prosecnog amerikanca i ogromnu inflaciju koje su demokrate napravile koja je nezvanicno 2x puta veca, kao i nikad vise nastampanog novca u opticaju za vreme mandata.

Drugo, ispeglace zajedno sa Putinom rat u Ukrajini.
Trece, procenjeni rast u Evrozoni u narednim godinama je automatski manji za 20% jer ce Trump biti ostriji sa Evropom u ekonomsko-trgovinskim poslovima.

A na kraju realna slika, u mom okruzenu(osobe 26-29godina) niko nema ni blizu novca potrebnog bar za ucesce za stan na obodu grada, niko ne prica o kupovini jer ljude nemaju od cega da ustede iako skoro svi zive sa svojima i dalje i ne trose pare na kiriju.

Evo ja npr. znam jedan projekat u Zemunu koji je izašao iz zemlje prošle godine još, i dalje ima raznih struktura na prodaju, po ceni od 2100-2300. https://squareresidence.rs/

Imaš statistiku hvala bogu koju možeš da pogledaš, sajtove koji agregiraju podatke o prodaji, da se ne frljamo sa paušalnim ocenama.
JEsi ti video na cega liči ta zgrada...i kada ce biti završena a to je min 2 godine.....

JEsi ti video na cega liči ta zgrada...i kada ce biti završena a to je min 2 godine.....

Zgrada je na 50-60%. Meni su iz prodaje rekli da procenjuju da će biti useljenje na leto 2025. Izvođač radova im govori da će biti i ranije. Imam podatke o projektu jer sam se i sam raspitivao.

Ocekujte finansijski zesci push. Imamo naravno i lokalne uticaje:
- free trade sa Kinom, Egiptom, UAE, preferencijalni status sa US, EU, Rusijom.
- Nevidjen rast BDP-a
- investicioni rejting
- EXPO 2027
- Rast broja turista
- tranzitna drzava koja ce tek da vidi ozbiljan benefit od tranzita
- brza pruga
- kripto krenuo

Itd itd. Pored svega toga sad sa dolaskom Trump-a ocekivano je da ce ekonomija da se zalaufa sa: spustanjem kamata, novi QE, nova zaduzivanja, sporazum sa Rusijom, Izrael da prestane sa glupostima i slicno. Tako da ovo je po meni last chance za kupovinu nekretnine onima kojima je to bas prva prva. Onima koji su u investicijama i biznisu ce postati sve lakse da gomilaju.
Neviđen rast BDP ?
Koliko reče da je inflacija a kolilo je sve poskupelo ?
A da..sem.jaja i salame...
Hvala ti na neviđenom...

Zgrada je na 50-60%. Meni su iz prodaje rekli da procenjuju da će biti useljenje na leto 2025. Izvođač radova im govori da će biti i ranije. Imam podatke o projektu jer sam se i sam raspitivao.
Ja juče prošao tuda....to je samo sazidano...a 500 stanova da završe za 6 meseci...sva čast na entuziazmu. Realno..molim te ...da se ne lažemo

Ja juče prošao tuda....to je samo sazidano...a 500 stanova da završe za 6 meseci...sva čast na entuziazmu. Realno..molim te ...da se ne lažemo

Šta hoćeš da kažeš, da ti je skupo jer nije gotova zgrada? Ja sam odgovorio samo na tvoju tvrdnju da se sve rasprodaje čim izađe iz zemlje. Ovo je dobrano izašlo iz zemlje već dugo i ima dosta stanova u ponudi.

I cena je skroz korektna s obzirom da okolni projekti idu od 2600 EUR/m2 naviše.

Šta hoćeš da kažeš, da ti je skupo jer nije gotova zgrada? Ja sam odgovorio samo na tvoju tvrdnju da se sve rasprodaje čim izađe iz zemlje. Ovo je dobrano izašlo iz zemlje već dugo i ima dosta stanova u ponudi.

I cena je skroz korektna s obzirom da okolni projekti idu od 2600 EUR/m2 naviše.
Mislis da je ta cena bez razloga ?
Kažeš već dugo ....eto vidis ..jedan od razloga...
Ps..ja ti govorim da bez 1.5 godine do zavrsetka nema ništa...
Dodeš i vidis da tih 6 meseci nema veze s vezom....jos jedan od razloga

Iz zemlje najbrže izadju, posle se mnogo vremena gubi dok se sve zavrsi,jer nemaju stručnih radnika, plus dobiju priključci, struja, voda itd. Kapiram da se uvek na taj planirani rok doda bar 6 meseci da se čovek ne nervira.
Ona E zgrada u Sunnivilu koju sam ja gledao 2021 bila je na 80 posto i pričali su mi da će biti za 3 meseca gotovo. Useljena je za 2 godine. Al opet vidjao sam i neke na Mirijevu isto na 80 posto gde su najavljivali za 3 meseca a bilo je 6 (sto je skroz OK) i za te sam se možda zeznuo. No eto sve su te sa gradjevinskom i nijedna ne dobija upotrebnu godinama. Ne razumem sta je fora ili očigledno Žike, Mike to nikad ne urade po planu, pa se nikad i ne uknjiži. To mi je bio najveci strah kod tih novogradnji (uz kvalitet radova, jer gledajući radnike nisam dobijao vibe stručno skupljene ekipe, no osh radis dodji vamo evo hilti buši kopaj tu to)

Da li neko zna da li i posle kupovine i useljenja u novogradnju taj stan moze da se proda na kredit dok važi gradjevinska dozvola (5 godina)?

Zanimljivo kako to imamo neviđen progres a pritom školstvo, zdravstvo, sudstvo, penzije, gdp per capita - začelje Evrope.
Inflacija, koruptivnost, pranje novca, smrtnost od kancera, zagađenje vazduha - tu smo u vrhu.

Mislis da je ta cena bez razloga ?
Kažeš već dugo ....eto vidis ..jedan od razloga...
Ps..ja ti govorim da bez 1.5 godine do zavrsetka nema ništa...
Dodeš i vidis da tih 6 meseci nema veze s vezom....jos jedan od razloga

Ma vidi, veliki je to projekat, ne baš sjajna lokacija u Zemunu, pao je promet na tržištu, naravno da će da sporije ide prodaja. Opet, s njihovog sajta vidim da su dosta stanova prodali. Ljudi koji su gledali drugi projekat investitora (Vila Banjica) kažu da je urađeno korektno, neka srednja i niža srednja klasa materijala. Za tu cenu u principu sve izgleda relativno ok.

Opet Mićo, ja ne znam šta ti tražiš - da li gledaš samo gotove stanove? To će uvek da te košta više nego u izgradnji, valjda ti je jasno.

Lastavice prodale -1 stan. Prošli mesec imali u ponudi 26 a sad 27.
Ne mora da znači, veoma je moguće da se čekaju neki krediti sa puštanjem

Eto ni ja nisam mnogo verovao, ali sada kad je brat uzimao stan - Merin je već prodao veliki broj stanova u Silvi (Vidikovac, Rakovica - da ne kažem Cerak Vinogradi, novo Skojevsko naselje ;) ) i to skoro da nemaš ispod 2.6k eur po kvm (sa pdv-om). Ne znam koje sada lokacije idu, možda Lastavice drže visoku cenu, možda su ostali neki lošiji stanovi (verovatno) - ali polako i sami ljudi biraju malo humanije lokacije za život, bez obzira na neku udaljenost od centra.

A inače naša ekonomija nije nešto mnogo van ekonomskih zakonitosti, ma koliko svi mi mislili. Ja se prvi bunim za mnoge manjkavosti našeg sistema (pre svega trenutno (ne)uređenje, loše stanje mnogih institucija od kojih mnoge postoje samo na papiru, glomazne državne uprave i javnih preduzeća. Jbg ekonomija koja je ipak na staklenim nogama i slaba je, ma koliko ovde neki predstavljali - što brojke i prikazuju - ali progresa u ekonomskom smislu ima i to je neminovno).

Ove cene su takve kakve su - ja mislim da su nerealne, međutim to su cene tržišta - ma šta god ljudi mislili. Ponuda stanova polako postaje bolja, kako cene stagniraju i nedostupne su većini građana, ali i ovo jeste i biće igralište za bogatije. U Bg-u (a i u NS-u i trenutno u Nišu) je situacija takva da glavnu reč vode ljudi koji investiraju u nekretnine (skroz okej) - i sada vi imate u ponudi, recimo, 40k novih stanova godišnje - i onda ovi bogatiji pokupuju to (i ljudi koji su sposobni za kredit) i toliko... Zbog toga se i gradi više manjih stanova u Bg-u (do 50kvm) jer je to baš ono što treba ljudima kao investicija
Ali država je uredila tržište u zadnjih 10ak godina i to dosta, pojavile su se firme koje su stvarno ozbiljne - retko ko od ovih većih investitora (ne računam povlašćene) želi da igra van pravila. Ja se sećam ranije, pa imao si na hiljade i hiljade prevarenih kupaca. Bukvalno su se stanovi prodavali na više strana, neki investitori su izvlačili uplaćene pare i prenosili na neke druge adrese, račune, ostavljajući ljude i bez para i stanova. Radile su se zgrade bez ikakvih dozvola... Sada je to daleko daleko bolje
Jbg naša ekonomija i mentalitet su takvi, da je veoma teško spustati cene kada se dostigne neki nivo - bukvalno mora debela kriza da udari i da prođe neko vreme da se ljudi malo opamete. Pogledajte cene zemljišta - bukvalno cene zemljišta učestvju sa ~30% u finalnoj ceni kvadrata, pa cene zanatlija, o ostalima u lancu neću komentarisati...

Iz zemlje najbrže izadju, posle se mnogo vremena gubi dok se sve zavrsi,jer nemaju stručnih radnika, plus dobiju priključci, struja, voda itd. Kapiram da se uvek na taj planirani rok doda bar 6 meseci da se čovek ne nervira.
Ona E zgrada u Sunnivilu koju sam ja gledao 2021 bila je na 80 posto i pričali su mi da će biti za 3 meseca gotovo. Useljena je za 2 godine. Al opet vidjao sam i neke na Mirijevu isto na 80 posto gde su najavljivali za 3 meseca a bilo je 6 (sto je skroz OK) i za te sam se možda zeznuo. No eto sve su te sa gradjevinskom i nijedna ne dobija upotrebnu godinama. Ne razumem sta je fora ili očigledno Žike, Mike to nikad ne urade po planu, pa se nikad i ne uknjiži. To mi je bio najveci strah kod tih novogradnji (uz kvalitet radova, jer gledajući radnike nisam dobijao vibe stručno skupljene ekipe, no osh radis dodji vamo evo hilti buši kopaj tu to)

Da li neko zna da li i posle kupovine i useljenja u novogradnju taj stan moze da se proda na kredit dok važi gradjevinska dozvola (5 godina)?

Ja pratim par godina projekte i vidim da dosta zavisi od investitora i izvođača. Neki projekti ispoštuju rokove, neki se razvlače par godina. Upotrebna je isto nešto što obično se dobija tek za 1-2 godine od useljenja, ali i to ume da traje, čak i kod pouzdanih investitora.

Mislim da ne može da se proda na kredit bez upotrebne svakako.

Ja pratim par godina projekte i vidim da dosta zavisi od investitora i izvođača. Neki projekti ispoštuju rokove, neki se razvlače par godina. Upotrebna je isto nešto što obično se dobija tek za 1-2 godine od useljenja, ali i to ume da traje, čak i kod pouzdanih investitora.

Mislim da ne može da se proda na kredit bez upotrebne svakako.
Mislim da moze u izgradnji ako je na 80 posto kad se kupuje od investitora i ima gradjevinsku?

Ali mislim da posle ne može jer koliko vidim ove ljude koji kupe pa prodaju posle uglavnom je kes, mada neki i kazu da moze i kredit tako da nisam siguran koje je pravilo.

Imas projekte npr u Mirijevu koji su odmah dobili upotrebnu i uknjiženi čim su se završili (proveravao u katastru) Tako da sve zavisi od investitora, i dal će da doda sprat, napravi od garaža stan, doda kanalizaciju na kišnicu itd.
Takodje mnogi idu na foru gradimo jos par zgrada pa ,, ćemo objedinjeno da predamo za upotrebnu,, Meni to zvuči onako kao kupovina vremena.
Ne znam dal su Sunnivile uknjižene one 4 zgrade iz 2019te iznad ovog novog gradilišta? Sad im ističe tih 5 godina a mislim da su samo one 3 Energoprojektove uknjizene od svega tu izgradjenog.

Ma vidi, veliki je to projekat, ne baš sjajna lokacija u Zemunu, pao je promet na tržištu, naravno da će da sporije ide prodaja. Opet, s njihovog sajta vidim da su dosta stanova prodali. Ljudi koji su gledali drugi projekat investitora (Vila Banjica) kažu da je urađeno korektno, neka srednja i niža srednja klasa materijala. Za tu cenu u principu sve izgleda relativno ok.

Opet Mićo, ja ne znam šta ti tražiš - da li gledaš samo gotove stanove? To će uvek da te košta više nego u izgradnji, valjda ti je jasno.
Pobegao sam u Vojvodinu....hteo investiciono..(posle Munze)...mozda i za preseljenje

Sve Ok...meni je sve ispod 1600e u Bgd nesto sa pozadinom...i razlog za kasnije probleme..
Vađenje : Šta hocete za te pare ?

Mislim da moze u izgradnji ako je na 80 posto kad se kupuje od investitora i ima gradjevinsku?

Ali mislim da posle ne može jer koliko vidim ove ljude koji kupe pa prodaju posle uglavnom je kes, mada neki i kazu da moze i kredit tako da nisam siguran koje je pravilo.

Imas projekte npr u Mirijevu koji su odmah dobili upotrebnu i uknjiženi čim su se završili (proveravao u katastru) Tako da sve zavisi od investitora, i dal će da doda sprat, napravi od garaža stan, doda kanalizaciju na kišnicu itd.
Takodje mnogi idu na foru gradimo jos par stanova pa ,, ćemo objedinjeno da predamo za upotrebnu,, Meni to zvuči onako kao kupovina vremena.
Ne znam dal su Sunnivile uknjižene one 4 zgrade iz 2019te iznad ovog novog gradilišta? Sad im ističe tih 5 godina a mislim da su samo one 3 Energoprojektove uknjizene od svega tu izgradjenog.

Da, može samo investitor da ti proda na kredit u izgradnji, ali da ti ne možeš posle toga da prodaš na kredit do upotrebne. Znam da po Sanivilu kupci stanova u izgradnji pokušavaju da prodaju sad kad je cena skočila i može samo za keš.

Nisam siguran šta je dobilo upotrebnu u Sanivilu, ali taj investitor je navodno jako spetljan sa SNS, tako da kapiram da će sve to dobiti upotrebnu kad tad... Skoro je neko na temi pisao da su neke zgrade dobile upotrebnu...

Sve Ok...meni je sve ispod 1600e u Bgd nesto sa pozadinom...i razlog za kasnije probleme..
Vađenje : Šta hocete za te pare ?

Ja ispod 1600 u BG više i ne nalazim stanove u oglasima. Novogradnje mislim da nema ispod 2000+PDV, i to obično neke upitne lokacije.

Kvalitet gradnje u BG je uvek kocka, eno u BNV kukaju kako su zgrade fušeraj, a tu su cene 4k+. Ja materijale i ne gledam toliko jer uglavnom je sve to neka srednja klasa materijala osim ako kupuješ baš skupe novogradnje. Bitno je da je zgrada strukturalno dobro urađena, da je dobra termo i hidroizolacija, krov, grejanje, instalacije, voda. Završni radovi su šminka i lako to možeš da promeniš za koju godinu ako ti se ne dopada.

Cena svakako nije indikator da li je novogradnja dobra.

Da, može samo investitor da ti proda na kredit u izgradnji, ali da ti ne možeš posle toga da prodaš na kredit do upotrebne. Znam da po Sanivilu kupci stanova u izgradnji pokušavaju da prodaju sad kad je cena skočila i može samo za keš.

Nisam siguran šta je dobilo upotrebnu u Sanivilu, ali taj investitor je navodno jako spetljan sa SNS, tako da kapiram da će sve to dobiti upotrebnu kad tad...
To gradi Brigate i jedan od aktera Vidimo se u čitulji i brat, tako da što ti kažeš, oni ce lako do upotrebnih.

Vrh