Lastavice prodale -1 stan. Prošli mesec imali u ponudi 26 a sad 27.
Ne mora da znači, veoma je moguće da se čekaju neki krediti sa puštanjem
Eto ni ja nisam mnogo verovao, ali sada kad je brat uzimao stan - Merin je već prodao veliki broj stanova u Silvi (Vidikovac, Rakovica - da ne kažem Cerak Vinogradi, novo Skojevsko naselje
) i to skoro da nemaš ispod 2.6k eur po kvm (sa pdv-om). Ne znam koje sada lokacije idu, možda Lastavice drže visoku cenu, možda su ostali neki lošiji stanovi (verovatno) - ali polako i sami ljudi biraju malo humanije lokacije za život, bez obzira na neku udaljenost od centra.
A inače naša ekonomija nije nešto mnogo van ekonomskih zakonitosti, ma koliko svi mi mislili. Ja se prvi bunim za mnoge manjkavosti našeg sistema (pre svega trenutno (ne)uređenje, loše stanje mnogih institucija od kojih mnoge postoje samo na papiru, glomazne državne uprave i javnih preduzeća. Jbg ekonomija koja je ipak na staklenim nogama i slaba je, ma koliko ovde neki predstavljali - što brojke i prikazuju - ali progresa u ekonomskom smislu ima i to je neminovno).
Ove cene su takve kakve su - ja mislim da su nerealne, međutim to su cene tržišta - ma šta god ljudi mislili. Ponuda stanova polako postaje bolja, kako cene stagniraju i nedostupne su većini građana, ali i ovo jeste i biće igralište za bogatije. U Bg-u (a i u NS-u i trenutno u Nišu) je situacija takva da glavnu reč vode ljudi koji investiraju u nekretnine (skroz okej) - i sada vi imate u ponudi, recimo, 40k novih stanova godišnje - i onda ovi bogatiji pokupuju to (i ljudi koji su sposobni za kredit) i toliko... Zbog toga se i gradi više manjih stanova u Bg-u (do 50kvm) jer je to baš ono što treba ljudima kao investicija
Ali država je uredila tržište u zadnjih 10ak godina i to dosta, pojavile su se firme koje su stvarno ozbiljne - retko ko od ovih većih investitora (ne računam povlašćene) želi da igra van pravila. Ja se sećam ranije, pa imao si na hiljade i hiljade prevarenih kupaca. Bukvalno su se stanovi prodavali na više strana, neki investitori su izvlačili uplaćene pare i prenosili na neke druge adrese, račune, ostavljajući ljude i bez para i stanova. Radile su se zgrade bez ikakvih dozvola... Sada je to daleko daleko bolje
Jbg naša ekonomija i mentalitet su takvi, da je veoma teško spustati cene kada se dostigne neki nivo - bukvalno mora debela kriza da udari i da prođe neko vreme da se ljudi malo opamete. Pogledajte cene zemljišta - bukvalno cene zemljišta učestvju sa ~30% u finalnoj ceni kvadrata, pa cene zanatlija, o ostalima u lancu neću komentarisati...