Šta je novo?

Cene nekretnina

Interesantno, ajde sto se promet u Beogradu popravlja ceo Q3, i dalje nije ni na nivou iz 2019.

Medjutim, Niš i Zlatibor imaju jači promet nego ikad, a Novi Sad i Kragujevac su blizu ranijih rekorda. Mozda Beogradjani traze alternative u unutrasnjosti, mozda Rusi radije kupuju po manjim gradovima.

Zlatibor isto vise prodaja nego ikad koliko mi se cini.

500 razlike SG, Vračar, deluje ozbiljno.

Ne pratim, umislih da je Vračar kvadrat, najpoželjniji. 😊

Diže više njih kredite sad nego prošle godine.
Ovo je ono sto sam i ja primetio, ali uglavnom oni i kupuju sad. Keš kupaca je jako manje osim za premijum lokacije.

@mariks daleko da sam ja nesto realan, ali iako bih najviše voleo da pada, posle cele golgote sam se predao i zbog sopstvenog zdravlja ne bih više na klackalice, naročito jer uzimam za život. Samo bih da nadjem nesto iole OK i to je to. Ponuda da je bila bolja i da je bilo manjih stanova uzeo bih jos pre 2-3 godine.

Primećujem u zadnje vreme da mi dosta oglasa u bookmarkovima stoji, što ranije nije bio slucaj.
Ovi mali od 30ak 1.5 lete ko ludi idalje, ali vec 45 plus malo usporava jer su to cifre preko 90k (pricam o lokacijama i stanovima za obicne smrtnike)
Skoro svuda gde sam bio ,,bilo je mesta za dogovor oko obaranja cena,, posto ima tona stvari u oglasima koji nemaju veze sa životom i lično i agenti sad hoće da utiču da bi se prodalo.
Novogradnje na 80 posto plus izgradjenosti investitori uglavnom neće da spuštaju, ali hoce npr stanari tek useljenih stanova koji npr upadnu u problem a kupili su dosta jeftinije pa bi ipak da prodaju.

Ono sto je meni počelo da bude znak upozorenja, a reko ko gleda to, je koliko se huška narod jedni na druge, i očigledno ovi neće otici bez da iskoriste sva sredstva pa kakav god pakao da ispadne.
Takodje malo više sad gledam (iako sam to oduvek i gledao) koliko ima gradjevina koje se samo budze i to na kakvim terenima, bez ikakvih pravila i iskreno kad pomislim kad država tako radi projekte koji bi trebalo da su ozbiljni, kako li radi tek Žika investitor. Znam da ima i proverenih al to su budzeti i lokacije koje neću moci nikad da imam, pa sam osudjen na te Zike, Mike i iskreno nisam pametan.

Prilozi

• IMG_20241107_215817.jpg
    IMG_20241107_215817.jpg
    74,4 KB · Pregleda: 138
Ovo je ono sto sam i ja primetio, ali uglavnom oni i kupuju sad. Keš kupaca je jako manje osim za premijum lokacije.

@mariks daleko da sam ja nesto realan, ali iako bih najviše voleo da pada, posle cele golgote sam se predao i zbog sopstvenog zdravlja ne bih više na klackalice, naročito jer uzimam za život. Samo bih da nadjem nesto iole OK i to je to. Ponuda da je bila bolja i da je bilo manjih stanova uzeo bih jos pre 2-3 godine.

Primećujem u zadnje vreme da mi dosta oglasa u bookmarkovima stoji, što ranije nije bio slucaj.
Ovi mali od 30ak 1.5 lete ko ludi idalje, ali vec 45 plus malo usporava jer su to cifre preko 90k (pricam o lokacijama i stanovima za obicne smrtnike)
Skoro svuda gde sam bio ,,bilo je mesta za dogovor oko obaranja cena,, posto ima tona stvari u oglasima koji nemaju veze sa životom i lično i agenti sad hoće da utiču da bi se prodalo.
Novogradnje na 80 posto plus izgradjenosti investitori uglavnom neće da spuštaju, ali hoce npr stanari tek useljenih stanova koji npr upadnu u problem a kupili su dosta jeftinije pa bi ipak da prodaju.

Ono sto je meni počelo da bude znak upozorenja, a reko ko gleda to, je koliko se huška narod jedni na druge, i očigledno ovi neće otici bez da iskoriste sva sredstva pa kakav god pakao da ispadne.
Takodje malo više sad gledam (iako sam to oduvek i gledao) koliko ima gradjevina koje se samo budze i to na kakvim terenima, bez ikakvih pravila i iskreno kad pomislim kad država tako radi projekte koji bi trebalo da su ozbiljni, kako li radi tek Žika investitor. Znam da ima i proverenih al to su budzeti i lokacije koje neću moci nikad da imam, pa sam osudjen na te Zike, Mike i iskreno nisam pametan.
Realan ili ne kupujes za zivot, pratis, opet izneses prave podatke sa terena i cinjenice, za razliku od “imam osecaj za filing”.

Ocekujte finansijski zesci push. Imamo naravno i lokalne uticaje:
- free trade sa Kinom, Egiptom, UAE, preferencijalni status sa US, EU, Rusijom.
- Nevidjen rast BDP-a
- investicioni rejting
- EXPO 2027
- Rast broja turista
- tranzitna drzava koja ce tek da vidi ozbiljan benefit od tranzita
- brza pruga
- kripto krenuo

Itd itd. Pored svega toga sad sa dolaskom Trump-a ocekivano je da ce ekonomija da se zalaufa sa: spustanjem kamata, novi QE, nova zaduzivanja, sporazum sa Rusijom, Izrael da prestane sa glupostima i slicno. Tako da ovo je po meni last chance za kupovinu nekretnine onima kojima je to bas prva prva. Onima koji su u investicijama i biznisu ce postati sve lakse da gomilaju.

Je l ovo taj nevidjeni rast:
2024-11-08 07_48_28-Window.png

U skladu sa albanskim.

Aj da vidimo sta kazu za turiste:
kaze:
Najveći broj turista i dalje dolazi iz Rusije, Turske i zemalja regiona, dok je broj dolazaka turista iz Kine veći za 72,1 procenata.
Doobro... Ako cemo tako da racunamo mozda si i u pravu.

Opet da pitam za nas sa jeftinijim mestima, sta se to ocekuje posle EXPA? Sem novih izbora.

Lastavice prodale -1 stan. Prošli mesec imali u ponudi 26 a sad 27.
Samo 🐂
Dokle vise lastavice za poredjenje...

Pogledaj projekat gde sam ja uzeo stan, lamela C koja je pustena pre mozda 3 meseca u prodaju i jos nije ni izasla iznad zemlje je prodato 20ak od 70 ponudjenih stanova na sajtu izvodjaca / investitora.

Cene od 2800-3600+pdv

Izgleda da UDI grupa ipak nije previše zabrinuta oko dinamike prodaje. Počeli su da grade projekat na Zvezdari.

Ma i ja mislim da je prodaja usporila malo, ali vise me smara sto se jedan projekat uzima kao merilo svega.

Da se sutra prodaju svi stanovi u tom projektu reklo bi se "to je samo jedan projekat" ali kad odgovara jednom tipu narativa onda se propoveda kao gospel.

Prodaja novogradnje generalno loše ide već neko vreme, to se vidi i po ciframa. To opet ne znači da će cene pasti...

Prodaja novogradnje generalno loše ide već neko vreme, to se vidi i po ciframa. To opet ne znači da će cene pasti...

Ja bih rekao da su ljudi oprezniji sa parama pre svega, narativ je da je inflacija pod kontrolom i nema stampe novca a potencijalno cemo imati recesiju.

Cak i ljudi koji nisu toliko u toku slusaju nonstop poslednjih par meseci da je inflacija pod kontrolom opet, kamate padaju svaki mesec kao i euribor, a ponuda novogradnje je tu pa je tu, ne ide brzinom kao ranije pa nisi u opasnosti da izgubis previse opcija cekajuci kao ranije.

Sve to je smislenije gledati nego Lastavice

Postotji intterakcija izmađu stambanih kredita i ponude nekretnina

Kako tržište nekretnina utiče na stambene kredite​

Kretanja na tržištu nekretnina u velikoj meri utiču na uslove pod kojima banke odobravaju stambene kredite. Cene nekretnina igraju ključnu ulogu u procesu odobravanja i visini stambenih kredita, što direktno utiče na one koji žele da kupe stan ili kuću. Kada se cene nekretnina povećavaju, banke često povećavaju i iznos stambenih kredita kako bi zadovoljile potrebe kupaca. Međutim, ovo takođe znači da se povećava mesečna rata, kao i ukupan iznos koji će kupac na kraju platiti.

Kamatne stope na stambene kredite su takođe usko povezane sa tržištem nekretnina. Kada su cene nekretnina visoke, banke često povećavaju kamatne stope kako bi se zaštitile od rizika, što dodatno povećava troškove kredita. Suprotno tome, niže cene nekretnina često dovode do nižih kamatnih stopa, što može biti povoljnije za kupce, ali i manje profitabilno za banke.

U periodima povećane tražnje za stambenim kreditima banke postaju opreznije prilikom procene vrednosti nekretnina i reaguju tako da davanje kredita uslovljavaju većim učešćem ili strožijim uslovima za odobravanje.

Kada tržište postane zasićenije i cene nekretnina počnu da padaju, banke daju stambene kredite pod povoljnijim uslovima kako bi podstakle kupce da investiraju u nekretnine.

Tržište nekretnina u Srbiji je nestabilno i na mahove čak turbulentno. Ali je trend značajnog rasta cene po kvadratnom metru evidentan, naročito u velikim gradovima. To se u manjoj meri odnosi na manje gradove, gde je cena stambenog prostora za prodavce nekretnine krajnje destimulativna, jer sa tim novcem u velikom gradu ne mogu kupiti ni približno pristojno onom što poseduju.
Izvor integralnog teksta link

Kombinacija različitih faktora. Sigurno je to, ali i zbog cena prosto ljudi odustaju od novogradnje i verovatno kupuju starogradnju (zbog čega cene starogradnje stalno idu na gore).

Obim tržišta novogradnje je jako bedan ove godine, na nivou je iz 2020. kada su cene bile višestruko manje. Obim tržišta starogradnje je u aprilu prestigao novogradnju i otad se drži. Takvu situaciju smo poslednji put imali 2018.

Što je @Defke rekao, verovatno ima uticaja i toga da ljudi koji su planirali da kupuju u BG sad kupuju na drugim lokacijama. Beograd je postao neisplativ po ovim cenama za investicije, a verovatno se određeni broj ljudi i seli van BG zbog cena (ja znam par slučajeva).

Vrh