Šta je novo?

Cene nekretnina

Jedno je izvor koji je samo misljenje nekog autoriteta, drugo je izvor koji je neki osnovni podatak.

Ne mozes recimo tvrditi da se 'enormno zaduzujemo' a podaci zapravo pokazuju da smo manje zaduzeni u odnosu na BDP nego pre par godina. Mislim mozes, ali nemoj onda da se ljutis i nazivas ljude botovima kada ti ne veruju na rec.

Svako moze podatke da interpretira i izvlaci zakljucke kakve zeli, i mozemo dalje raspravljati cija je teorija bolja, ali kada same podatke krenes da prekrajas i izmisljas, pa onda bas i nema sta da rasprljamo.

И у томе је проблем, у подацима. Или мислиш, јесте да се лаже око свега (и глобално и на локалу, мада на локалу много вишеи безочније), али подаци су светиња? Да ли знаш како се мењала методологија узорковања и обраде података у последњих 20-30 година кад је у питању БДП, запосленост, јавни дуг, инфлација....?То нису исте величине као раније, Али наравно, нећеш то прочитати у мејнстрим медијима. До пре буквално годину дана наши универзитетски професори су тврдили да се кредити емитују из штедње!? У исто време чак и у Енц. Британика је писало да је то заблуда и да кредите емитују комерцијалне банке на основу рачуноводствених правила, али у суштини "од ваздуха". И данас се то нигде на мејнстрим медијима не може чути, иако смо сви свесни невероватног обима креирања новца.

Nisi razumeo ono što sam hteo da kažem. Ne pričam za tržište već za kuknjavu i "cene onli go ap", a što se većinom piše iz lične koristi bez ikakvih osnova.
Slažem se, ali kada se neko potrudi pa navede neke razloge koji ukazuju na rast cena, mnogi na ovoj temi to dočekaju na nož i okarakterišu kao "pišanje po sirotinji". Na ovom forumu se ne debatuje argumentima, sve se svodi na kuknjavu kako država treba da gradi socijalne stanove, omogućavi ljudima da se skuće itd. Ja se u načelu slažem sa tim, ali ljudi ne razumeju da su takvi stanovi namenjeni socijalno ugroženim ljudima, a ne onima što rade i zarađuju iznad proseka (gotovo svako na ovoj temi)

Po mom mišljenju, treba samo slušati onog Nešovanovića iz CBRE. On šta je rekao, tako je i bilo. Čovek je potpuno objektivan u proceni tržišta, jedan od retkih koji argumentuje svaki svoj stav ekonomskim, tržišnim razlozima.

Slažem se, ali kada se neko potrudi pa navede neke razloge koji ukazuju na rast cena, mnogi na ovoj temi to dočekaju na nož i okarakterišu kao "pišanje po sirotinji". Na ovom forumu se ne debatuje argumentima, sve se svodi na kuknjavu kako država treba da gradi socijalne stanove, omogućavi ljudima da se skuće itd. Ja se u načelu slažem sa tim, ali ljudi ne razumeju da su takvi stanovi namenjeni socijalno ugroženim ljudima, a ne onima što rade i zarađuju iznad proseka (gotovo svako na ovoj temi)
Za to se slaže. I Ja kada sam pisao 2018/2019 o stanju na terenu kada sam kupovao stan, kada sam pričao tadašnjim "kataklizmičarima i cene 50% dole" da ne vidim da će cene padati u bliskoj budućnosti na osnovu vidjenog stanja, kada sam pričao da se za život kupuje kad se može pa i tad... bio sam prozivan i nazivan botom. Ali to je normalno stanje u društvu kada vlada lično nezadovoljstvo pa opet kažem niti sam Ja bio u pravu za sve niti oni u krivu.

И у томе је проблем, у подацима. Или мислиш, јесте да се лаже око свега (и глобално и на локалу, мада на локалу много вишеи безочније), али подаци су светиња? Да ли знаш како се мењала методологија узорковања и обраде података у последњих 20-30 година кад је у питању БДП, запосленост, јавни дуг, инфлација....?То нису исте величине као раније, Али наравно, нећеш то прочитати у мејнстрим медијима. До пре буквално годину дана наши универзитетски професори су тврдили да се кредити емитују из штедње!? У исто време чак и у Енц. Британика је писало да је то заблуда и да кредите емитују комерцијалне банке на основу рачуноводствених правила, али у суштини "од ваздуха". И данас се то нигде на мејнстрим медијима не може чути, иако смо сви свесни невероватног обима креирања новца.
Ukazi onda na to gde mislis da su podaci pogresni i kad se metodologija menjala.

Nemoj sad bas toliko da mutimo vodu, cak i kada metodologija nije precizna opet se moze videti neki trend, ne poredimo mi ovde bas toliko cesto na periodu od 20-30 godina, uglavnom pricamo o osnovnim podacima u poslednjih max 5 godina. Pa ne menja se metodologija svake godine pa da sada mozda BDP/plata/inflacija/zaposlenost zapravo ide u suprotnom smeru od prikazanog.

Samo bih jednu primedbu načinio ovde, "normalno" stanje je ono stanje za koje se mi dogovorimo da je normalno. U kapitalističkom tržištu "normalno" stanje je da oni sa više novca imaju prioritet u odnosu na one sa manje novca. U socijalizmu je država koristila neke ključeve koji su pokušavali da dele nekretnine po potrebama. Svakako je to sve podložno društvenom konsenzusu šta je normalno stanje.
Možemo umesto "normalnog" stanja, da napišemo i "trenutno" stanje - ne menja činjenicu da je kapitalizam u ovom ili onom obliku uređenje koje je "na snazi" tj dominantno vekovima
Da li je kapitalizam kad Austrija ili neke zemlje zapadne Evrope grade socijalne stanove i imaju mnogo bolju socijalnu zastitu? Da li je kapitalizam kad drzava poklanja pare u vidu subvencija ili zemljiste onima koji vec imaju ko zna koliko para? Zasto u nasem sistemu imamo kapitalizam bez ijednog elementa socijalne drzave?
Kao sto sam vec pisao, kapitalizam vazi samo za sirotinju, i to surovi, za ostale sa parama je predvidjen komunizam.

Da li je kapitalizam kad Austrija ili neke zemlje zapadne Evrope grade socijalne stanove i imaju mnogo bolju socijalnu zastitu?
Mislim da mesas babe i zabe. To sto su neke drzave tako uredjene da stavljaju akcenat i pomazu 'socijalnim' kategorijama je nesto totalno druga tema i nije u suprotnosti sa kapitalizmom. Privatni kapital je onaj koji pokrece/kontrolise ekonomije svih tih zemalja.

Nisam znao da se stranacko zaposljavanje, sendvici i 3000 dinara za gospodju racunaju u elemente socijalne drzave. Ako se to racuna, onda povlacim sve sto sam rekao.
Pa ne ali recimo drzavno skolstvo, penzije i zdravstvo jesu, da ne ulazim u milion drugih detalja. Zaista treba da razmislis bar tri sekunde pre nego sto izvalis tako nesto.

Mislim da mesas babe i zabe. To sto su neke drzave tako uredjene da stavljaju akcenat i pomazu 'socijalnim' kategorijama je nesto totalno druga tema i nije u suprotnosti sa kapitalizmom. Privatni kapital je onaj koji pokrece/kontrolise ekonomije svih tih zemalja.
Kod nas znaci od svega najgore. Imamo evropske cene, ali nemamo evropske plate. Placamo poreze kao zemlje koje imaju jaku socijalnu zastitu, ali ne dobijamo nista za uzvrat.
Nama uvek obecaju ceo paket koji sadrzi i dobro i lose, s tim sto pricaju o dobrim stvarima, a lose ignorisu, ali uvek iz tog paketa dobijemo samo bas to lose.
Pa ne ali recimo drzavno skolstvo, penzije i zdravstvo jesu, da ne ulazim u milion drugih detalja. Zaista treba da razmislis bar tri sekunde pre nego sto izvalis tako nesto.
Koliko je kvalitetno skolstvo kod nas, a koliko u drugim zemljama gde se placaju isti porezi i doprinosi kao i ovde?
Koliko lekari kod nas budu kaznjeni za greske koje nacine u procesu lecenja?
Da li na zapadu profesor moze da obori 90% studenata jer je tako u mogucnosti bez da snosi adekvatne posledice?
Koliko godina moras da radis u Srbiji da bi dobio penziju, a koliko dugo u drugim zemljama? Recimo, u Srbiji moras da radis 15 godina da bi stekoa pravo na penziju (ako si radio 14 godina i 11 meseci, ko te sisa), a u drujgim zemljama se racuna svaka godina koju radis. U Srbiji penziju u proseku koristis 5-10 godina manje od razvijenih zemalja.

Koliko je kvalitetno skolstvo kod nas, a koliko u drugim zemljama gde se placaju isti porezi i doprinosi kao i ovde?
Da li na zapadu profesor moze da obori 90% studenata jer je tako u mogucnosti bez da snosi adekvatne posledice?
Koliko godina moras da radis u Srbiji da bi dobio penziju, a koliko dugo u drugim zemljama? Recimo, u Srbiji moras da radis 15 godina da bi stekoa pravo na penziju (ako si radio 14 godina i 11 meseci, ko te sisa), a u drujgim zemljama se racuna svaka godina koju radis. U Srbiji penziju u proseku koristis 5-10 godina manje od razvijenih zemalja.
Znaci sad ipak imamo elemente socijalne drzave ali ne rade savrseno (jer svuda preko rade savrseno, licno si proverio svaku zemlju) pa se ne racuna?

Nisu isti porezi i doprinosi na 700e prosečne plate i na 3000e. Ali se slažem da se kod nas srozava lošim sistemom.

Ovo jeste naša crna strana.

Koliko godina moras da radis u Srbiji da bi dobio penziju, a koliko dugo u drugim zemljama?
Npr pomenuta Austrija

sticanje regularne penzije je da su minimum 15 godina, odnosno 180 meseci bili osigurani u u ovoj zemlji.

Ono što je bitno je da mi imamo elemente socijalizma, kakve god da su. E sad što dosta toga ne valja to je drugi problem.

Kod nas znaci od svega najgore. Imamo evropske cene, ali nemamo evropske plate. Placamo poreze kao zemlje koje imaju jaku socijalnu zastitu, ali ne dobijamo nista za uzvrat.
Nama uvek obecaju ceo paket koji sadrzi i dobro i lose, s tim sto pricaju o dobrim stvarima, a lose ignorisu, ali uvek iz tog paketa dobijemo samo bas to lose.

Ulaganje u zdravstvenu zaštitu. Dečije odeljenje Opšte bolnice u Pančevu.

Prilozi

• 1722868208-Opsta-bolnica-Pancevo.jpg
    1722868208-Opsta-bolnica-Pancevo.jpg
    186,9 KB · Pregleda: 69
Znaci sad ipak imamo elemente socijalne drzave ali ne rade savrseno (jer svuda preko rade savrseno, licno si proverio svaku zemlju) pa se ne racuna?
Po toj tvojoj logici dovoljno je da drzava svima da 3.000 evra za gospodju i da se kaze da ispunajva svoju socijalnu funkciju. Mi smo u svakom slucaju u pogledu socijalne politike medju poslednjima u Evropi.
Da ne zalazim u pojedinacne pasuse, poenta je jasna, mi smo u Evropi zadnji ili medju zadnjima po svemu:
  • Nismo u EU
  • Jedna od najvecih stopa inflacije i samim tim cene na nivou zemalja koje imaju 2-3 puta vece plate
  • Najskuplje cene nekretnina u odnosu na plate
  • Najzagadjeniji vazduh
  • U planu dodatno zagadjenje rudnicima i ostalom prljavom tehnologijom
  • Partokratija, mito, korupcija, partijsko zaposljavanje, namestanje tendera, izvlacenje para iz budzeta
  • Nelegitimni izborni procesi, kradje glasova, kupovina glasova, ucene partijski zaposlenih da moraju da skupljaju sigurne glasove,
  • Generalno nepostovanje zakona i nedostatak adekvatnog pravnog sistema.
  • Niko ni za sta nije odgovoran ako je dovoljno zasticen
  • Divlja gradnja, investitorski urbanizam,..
  • Lose skolstvo, zdravstvo, putevi,...
  • ...
Nismo u svemu ovom pojedinacno najgori, ali medju najgorima jesmo, ali u paketu smo sigurno najgori. Mozda je samo BiH gora od nas (mada i to je pitanje, tu smo negde) i mozda jos poneka banana drzava. Crna Gora je vec zapad za nas..

Poslednja izmena:
Ulaganje u zdravstvenu zaštitu. Dečije odeljenje Opšte bolnice u Pančevu.
Zarđao prozor, sutra ga ofarbali. Nije pitanje cene farbe, nego shvatanja estetike od strane direktora bolnice ili načelnika dečijeg odeljenja. Ta je prostorija valjda pomoćna, tako je na kraju ispalo. Politika.

Po toj tvojoj logici dovoljno je da drzava svima da 3.000 evra za gospodju i da se kaze da ispunajva svoju socijalnu funkciju. Mi smo u svakom slucaju u pogledu socijalne politike medju poslednjima u Evropi.
Ne, po tvojoj logici dovoljno je da institucije ne funkcionisu na svedskom nivou da se zakljuci da nemamo NIJEDAN element socijalne drzave.

Po mojoj logici, ako imas drzavno zdravstvo, obavezno penziono, besplatno skolstvo, pomoc za nezaposlene, decije dodatke, trudnicka/porodiljska bolovanja, minimalac, gomile nekih subvencija i oslobadjanja od poreza, da, drzava definitivno ima elemente socijalne drzave i apsurdno je uopste raspravljati o tome.

Ti nisi rekao 'nase socijalne mere su najlosije u Evropi' sto opet nije bas tacno ali barem nije toliko delulu ko izjava da nemamo IJEDAN element socijalne drzave. Pri tom, Evropa je kontinent sa ubedljivo najnaprednijim socijalnim politikama na svetu, cak i najgore drzave na kontinentu su opet u tom smislu ispred velike vecine planete, cak i nekih daleko bogatijih drzava kao sto je USA.

Izgleda da na mapama nekih od vas postoji Srbija, nekoliko zemalja sa germanskim jezicima, a ostalo valjda okean.

Zarđao prozor, sutra ga ofarbali. Nije pitanje cene farbe, nego shvatanja estetike od strane direktora bolnice ili načelnika dečijeg odeljenja. Ta je prostorija valjda pomoćna, tako je na kraju ispalo. Politika.
Nema tog shvatanja estetike koja može da opravda budj(rdja, štagod) u bolnicama.

Čovek je pričao za Evropu. Valjda treba da se ugledamo na to gde živimo, a ne na Egipat.
Na to je posle pomerio golove, prva izjava je bila:

Zasto u nasem sistemu imamo kapitalizam bez ijednog elementa socijalne drzave?
Pa da ne bude da je bila samo hiperbola to potvrdio u sledecem postu:
Nisam znao da se stranacko zaposljavanje, sendvici i 3000 dinara za gospodju racunaju u elemente socijalne drzave. Ako se to racuna, onda povlacim sve sto sam rekao.

Jedno je ugledati se, drugo je smatrati da je to neki minimum civilizacije i normalnog zivota, a zapravo je najbolje na planeti.

Na to je posle pomerio golove, prva izjava je bila:

Pa da ne bude da je bila samo hiperbola to potvrdio u sledecem postu:

Jedno je ugledati se, drugo je smatrati da je to neki minimum civilizacije i normalnog zivota, a zapravo je najbolje na planeti.
Previse si bukvalista.

Meni ne smeta tvoje kritikovanje ali mi smeta kad relativizuješ sve i ta kataklizmična scenarija koja nisu istinita. Ako kažeš najgori smo na svetu onda dodaj - po mom mišljenju i rešen problem.

Eto, napredak. Nije bilo teško. Živi smo ljudi.

Možeš li da pojasniš ovaj deo.....20% je minimum od prošle godine? Ranije je moglo sa manje učešća?
Banke postale oprezne? 🙂
Pitam zato što su kod nas banke (dobar deo) uvele "specijalne ponude" kod nas. 10% učešća za kupovinu u većim gradovima.
(Imam neki flashback od 2008 šta se dešavalo)

Kasnim, sada sam dosao sa posla, da 20% je zakonski minimum kada se radi o kreditima za kupovinu i gradnju, za sanaciju postoje izuzetci.

Vrh