Šta je novo?

Cene nekretnina

Taman su od 1 januara krediti skuplji dodatnih 15-20%.....a tamo su već jeftiniji 15-20% tako da ko kupuje na kredit, od 1 januara jeftiniji je Beč. Nisam verovao da ću ovo da napišem ali tako je. A možete da kupite i ovu Bežanijsku kosu od 4400 kod nas 🙂. Može i Zelena Avenija po 3200. Čekamo i Mirijevo 5K.

Opet, po meni je najveci problem oduvek bio kako da ubedis banke tamo da ti daju kredit ako si se tek preselio.

A za sledecu godinu videcemo sta ce NBS da uradi, cekamo jos uvek.

Opet, po meni je najveci problem oduvek bio kako da ubedis banke tamo da ti daju kredit ako si se tek preselio.

A za sledecu godinu videcemo sta ce NBS da uradi, cekamo jos uvek.

Tesko, treba ti za pocetak 20% ucesca, sto je minimum od prosle godine, za trosoban manji stan u novogradnji to je oko 100 hiljada, a banke su postale jako oprezne i sam plasman kredita je jako jako opao … a da kupis stan ili nekretninu potrebno je imati ili EU drzavljanstvo ili boravak tamo ali i onda (u slucaju boravka a bez EU drzavljanstva) se trazi dozvola koja se ceka par meseci. Racunajte i za dodatne troskove oko 6 do 8 % kupoprodajne cene do uknjizenja.

Da čekamo još malo ili da vidimo sad kako su se ostvarile neke prognoze za ovu godinu?
Sad bas citam sta sam pisao :D

Timing da se pogodi sve je definitivno najzeznutiji ali ako gledamo podatke, nezaposlenost jeste pocela da skace, da li je recesija, to svakako necemo znati pre zime 2025 i za sad to moze samo biti subjektivno od strane ljudi koji zive u USA, ono sto ja pratim navodno vecina oseca da je pocela. Ceka se da akcije puknu, nezaposlenost naglo skoci i onda cemo videti u kom pravcu idemo.

Tesko, treba ti za pocetak 20% ucesca, sto je minimum od prosle godine, za trosoban manji stan u novogradnji to je oko 100 hiljada, a banke su postale jako oprezne i sam plasman kredita je jako jako opao …
Možeš li da pojasniš ovaj deo.....20% je minimum od prošle godine? Ranije je moglo sa manje učešća?
Banke postale oprezne? 🙂
Pitam zato što su kod nas banke (dobar deo) uvele "specijalne ponude" kod nas. 10% učešća za kupovinu u većim gradovima.
(Imam neki flashback od 2008 šta se dešavalo)

Sad bas citam sta sam pisao :D

Timing da se pogodi sve je definitivno najzeznutiji ali ako gledamo podatke, nezaposlenost jeste pocela da skace, da li je recesija, to svakako necemo znati pre zime 2025 i za sad to moze samo biti subjektivno od strane ljudi koji zive u USA, ono sto ja pratim navodno vecina oseca da je pocela. Ceka se da akcije puknu, nezaposlenost naglo skoci i onda cemo videti u kom pravcu idemo.
Generalno si pogodio sve. Sad čekamo onaj deo. Od obaranja kamata 3-6 meseci kada se nešto desi......ne verujem da čekamo zimu.....

ne verujem da čekamo zimu
Mislio sam zapravo na to da formalno kazu "da, tad je pocela recesija". Obicno se revizijom podataka koja treba da se desi zakljucuju takve stvari. Kao sto su revizijom uspeli da naprave tako da 2023 tehnicki nije bila recesija jer su jedan kvartal sredili da bude u plusu.

Mislio sam zapravo na to da formalno kazu "da, tad je pocela recesija". Obicno se revizijom podataka koja treba da se desi zakljucuju takve stvari. Kao sto su revizijom uspeli da naprave tako da 2023 tehnicki nije bila recesija jer su jedan kvartal sredili da bude u plusu.
Da, zapravo kad prodje neko vreme onda kažu kriza je krenula tad i tad.....a u tom trenutku kada vratiš film kako je bilo.....nije bilo govora o krizi. Duga i ljubičice.
Pala vlada u Nemačkoj. Bosch otpušta ljude. Kad oni to rade onda znamo koliko je sati. Tramp je sastavio tim za okončanje konflikta u Ukrajini.

Posto vidim da spominjete kako ce Trump uticati na Srbiju. Pogledajte u sustini ovo i sve ce vam se kazati.
Ako ce bilo ko osetiti nesto to je Evropa.

Jedino sto mozda bude problem je nasa veza sa Kinom posto Trump Kinu gleda kao protivnika u ekonomskom smislu ali to je jedno veliko mozda jer opet, sta njega zanima sta jedna Srbija radi.
Mislim iskreno da smo mi pozicionirani odlicno jer ne naginjemo ni na jednu stranu. To je bukvalno jedna jedina stvar za koju mogu da pohvalim da su ovi nasi uradili kako treba.
Verujem da ce zemlje EU koji dosta zavise od USA morati poceti da razmisljaju za sebe, sto obicno znaci da ce desnica biti u rastu. Kad god je ekonomija losija, nacionalizam i desnica rastu i obrnuto za levicu.

Posto vidim da spominjete kako ce Trump uticati na Srbiju. Pogledajte u sustini ovo i sve ce vam se kazati.

Jedino sto mozda bude problem je nasa veza sa Kinom posto Trump Kinu gleda kao protivnika u ekonomskom smislu ali to je jedno veliko mozda jer opet, sta njega zanima sta jedna Srbija radi.
Mislim iskreno da smo mi pozicionirani odlicno jer ne naginjemo ni na jednu stranu. To je bukvalno jedna jedina stvar za koju mogu da pohvalim da su ovi nasi uradili kako treba.
Verujem da ce zemlje EU koji dosta zavise od USA morati poceti da razmisljaju za sebe, sto obicno znaci da ce desnica biti u rastu. Kad god je ekonomija losija, nacionalizam i desnica rastu i obrnuto za levicu.
Rusija- energenti- istekao ugovor i cene su skoro berzanske. Izvoz maltene ne postoji. Okruženi smo nato zemljama.

Kina- potpisan sporazum o trgovini. Prodati rudnici. Deficit u razmeni raste očekivano. 6 milijardi uvoz, 1 milijarda izvoz. Izvoz u Kinu je mahom od rudarstva. Mali broj fabrika imamo od njih, ove što su došle su one koje zbog ekoloških propisa nisu mogle u EU (gume) ili malih zarada. Sutra da zatvore sve fabrike i rudnike i da odu, uticaj bi bio minimalan

USA-Jedino IT usluge. IT sektor u krizi kod njih od 2021. Nemamo ni potpisan ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Razmena robe slaba.

EU- razmena je 60+%. Najznačajniji partner koji je u krizi. Ne moram da vam pričam, vidite i sami koliko je loše stanje.

CEFTA- 15+% razmene. 13k naših kompanija posluje. BiH početak krize. Makedonija u krizi (i tek će biti pošto ako ne grešim 50% izvoza iz MK ide za Deutchland).

Slažem se da ne naginjemo ni na jednu stranu. Mi svima dajemo skoro sve što traže i ispunjavamo želje i to nas mnogo više košta🙂

Poslednja izmena:
Kako će tramp uticati na Srbiju se još ne zna. Ako ispuni svoja obećanja onda će da otera sve ilegalne imigrante. Malo se zna da takvih sa ovih prostora ima dosta (prema podacima sudskog prevodioca Jasne Filipović koja prevodi potrebne papire), rade i žive na crno ili imaju privremene vize. Kada ih otera nemaju gde nego da se vrate a sa ušteđevinom ako je imaju, kupovaće šta već ako ne stanove. Šot i ne mora da bude loše za našu gradjevinsku industriju i ekonomiju u celini.

Kako će tramp uticati na Srbiju se još ne zna. Ako ispuni svoja obećanja onda će da otera sve ilegalne imigrante. Malo se zna da takvih sa ovih prostora ima dosta (prema podacima sudskog prevodioca Jasne Filipović koja prevodi potrebne papire), rade i žive na crno ili imaju privremene vize. Kada ih otera nemaju gde nego da se vrate a sa ušteđevinom ako je imaju, kupovaće šta već ako ne stanove. Šot i ne mora da bude loše za našu gradjevinsku industriju i ekonomiju u celini.

To je marketing za konzervativce. Naravno da neće oterati imigrante, njima cela ekonomija počiva na imigrantima i svesno dozvoljavaju onima koji su na crno da ostanu tu jer im to donosi benefit u ekonomskom smislu.

Treba čekati povećanje cena bar zbog ovih kvazi investitora koji nemaju dovoljno za 3-4ti stan na željenoj lokaciji i plaču pa kad se budu morali zaposliti negde da bi uštedeli dovoljno, a ne samo da kaplje od kirije, tad je kriza.

To je marketing za konzervativce. Naravno da neće oterati imigrante, njima cela ekonomija počiva na imigrantima i svesno dozvoljavaju onima koji su na crno da ostanu tu jer im to donosi benefit u ekonomskom smislu.
MOžda, mada mislim da će nekog ipak oterati čisto primera radi.

Nemačka će u naredne dve godine izgubiti dosta radnih mesta+ max nesigurnost do kraja 26 + smanjenje plata+ nekretnine su pale -10-15% već sa tendencijom daljeg pada. Austrija isto. Uk isto. Italija isto. Francuska isto. Švedska isto. Nema šta da misliš.
Prosto idealno vreme za selidbu znaci, delice vize i poslove sakom i kapom.

Ne pratiš na času. Ja imovinu već imam. Gledam samo da je zamenim za drugu lokaciju. Jedan stan je prodat. Kod nas su van Expa krenula prva otpuštanja u gradjevini. Još ima posla pa se nadje posao ali počeli su sa otkazima.
Aha, znaci zamenices za nominalno minimum dva puta skuplju nekretninu, i to u nadi da novi talas inflacije ne udari pa poskupi jos vise. Pa ok.
Oko 5-5.5k sasvim pristojna lokacija može da se nadje. 12-15min do centra javnim prevozom u špicu. Krediti mnogo niže a tek će tek biti niži sa padom euribora. Oni nemaju bankarsku proviziju 3% koja obesmišljava svaki pad Euribora.
Dodatno, svaki stambeni kredit kod nas od 1 januara će biti 15-20% skuplji 🙂
Sta to znaci ikome nasem ko sada razmislja o odlasku kada nece biti kreditno sposoban tamo godinama?

Prosto idealno vreme za selidbu znaci, delice vize i poslove sakom i kapom.

Aha, znaci zamenices za nominalno minimum dva puta skuplju nekretninu, i to u nadi da novi talas inflacije ne udari pa poskupi jos vise. Pa ok.

Sta to znaci ikome nasem ko sada razmislja o odlasku kada nece biti kreditno sposoban tamo godinama?
Dobijanje viza je olakšano, a poslova još uvek ima više nego radnika.
Nekretnine nisu skuplje, naprotiv.
Kreditna sposobnost se dobija veoma brzo i banke jure klijente da im uvale što veći kredit.

Ako se neko dvoumio, mislim da je sada pravi trenutak za pripremu i za 2-3 godine ciao. Ne može se više od ovakvih. Ovo su već neki novi nivoi.

Dobijanje viza je olakšano, a poslova još uvek ima više nego radnika.
Nekretnine nisu skuplje, naprotiv.
Kreditna sposobnost se dobija veoma brzo i banke jure klijente da im uvale što veći kredit.
Cekaj sad, nije valjda da sale ne govori istinu?

Nekretnine su nominalno skuplje, tu nema sta da se prica. Mi ovde kada pricamo o 'jeftinoci' preko, uvek govorimo relativno u odnosu na primanja.

Vrh