Defke, ja gledam podatke MMF-a o realnom rastu. 2004 je bio vrhunac. Period 2005-2009 je bio opadajućeg rasta i na kraju smo otišli u minus zbog krize. Pa smo iz tog minusa opet krenuli uzlazno ali sa manjom stopom rasta. To traje do danas. Uzlazno. Tako kažu podaci IMF-a. Ja samo gledam trend. Ali da nam je mala stopa rasta..... jeste. Mnogo manja nego što se potencira nominalnim vrednostima. Svakako je bolje uzlazno nego silazno.]
Bukvalno se ubrzalo posle 2003. do 2008. ne razumem cemu ovakve price kao da ne moze svako da pogleda direkt na linku.
Mi stalno o realnom rastu i pricamo. On vidljivo ubrzava od 2018. ne racunajuci pad tokom korone (koji je bio medju manjima u Evropi). POgotovo kad se ima u vidu da dobar deo Evrope u istom periodu stagnira, iz tih podataka se jednostavno ne vidi toliki doom and gloom.Defke, ja gledam podatke MMF-a o realnom rastu. 2004 je bio vrhunac. Period 2005-2009 je bio opadajućeg rasta i na kraju smo otišli u minus zbog krize. Pa smo iz tog minusa opet krenuli uzlazno ali sa manjom stopom rasta. To traje do danas. Uzlazno. Tako kažu podaci IMF-a. Ja samo gledam trend. Ali da nam je mala stopa rasta..... jeste. Mnogo manja nego što se potencira nominalnim vrednostima. Svakako je bolje uzlazno nego silazno.
Da li je inflacija zero-sum game? Gde se nekom ko pokusava da skupi novac za stan za zivot vrednost stednje prepolovi, a nekom ko ima 10 stanova se vrednost imovine udvostruci?Nije u pitanju neki zero sum game, sto smo svi bogatiji...
Izvini ali ovo je opet red nekih opstih mesta i poluistina, pritom je nejasno kako si uvezao zero-sum game u to. Sad ja treba ispisem tri pasusa nabrajajuci sta je sve ovde netacno, pa opet ispadne da branim vlast. Molim te malo koherentnije i konkretnije.Da li je inflacija zero-sum game? Gde se nekom ko pokusava da skupi novac za stan za zivot vrednost stednje prepolovi, a nekom ko ima 10 stanova se vrednost imovine udvostruci?
Da li je zero-sum game kad neko placa poreze i doprinose i ne dobije nista za uzvrat, dok taj novac iz budzeta neko izvlaci preko tendera i subvencija?
Da li je zero-sum game kad se drzava zaduzi i taj novac se izvuce iz budzeta na privatne racune, a posle obican narod vraca te zajmove decenijama?
Ja nemam problem kad se neko bogati posteno, ali imam problem kad se obogati tako sto uzme iz mog dzepa, a to jeste zero-sum game.
Tako da ne, nismo svi bogatiji, neki jesu, ali 90% nije, ima 100% vece plate i 90% vece cene, sve zagadjeniju zivotnu sredinu, sve korumpiraniji sistem, sve losije zdravstvo,...
Pa ovde se stalno provlaci floskula kako smo mi bogatiji usled ove inflacije i rasta cena, kako je zaduzivanje super jer nam povecava GDP i svi imaju vece plate, a ignorise se ko ce te dugove vracati, ignorise se ko izvlaci novac iz budzeta, ignorise se sto je ljudima obezvredjena stednja, i prica nam se kako je nama svima super, kako smo svi mi bogatiji, ali smo eto mi kao glupi, pa ne vidimo. "Svi smo bogatiji" je u rangu onog "svi smo jednaki, samo su neki jednakiji". Kao kad bih ja rekao "Ja i moj komsija smo sve bogatiji. On svake godine kupi 2 stana, znaci u proseku svako od nas stekne po 1 stan godisnje, s tim sto ja placam poreze i doprinose i ne dobijem nista za uzvrat, a on preko firme i namestenog tendera izvlaci novac iz budzeta, ali nema veze, bitno da GDP raste, namazacu ga na hleba za dorucak i milina".Izvini ali ovo je opet red nekih opstih mesta i poluistina, pritom je nejasno kako si uvezao zero-sum game u to. Sad ja treba ispisem tri pasusa nabrajajuci sta je sve ovde netacno, pa opet ispadne da branim vlast. Molim te malo koherentnije i konkretnije.
Ne razmišljam, 95% neću kupiti ništa u naredne dve godine. Dogovorio sam još dvogodišnji ugovor sa stan trenutni po odličnoj ceni, uložio ušteđevinu i oročio deo, sad mi ostaje da "radim na sebi".@Suzuman ti kolega još razmišljaš gde da uzimaš nekretninu, nije ti presudan BG?
I opet se po ko zna koji put vraćamo na početak da je naš realni rast iz masivnog duga tj da dižemo kredite za gradjevinu i da to utiče u mnogo većoj meri na rast realnog BDP-a. I na tome se trenutno svodi rast. I da se koristi situacija na max. To i prodaja rudnika kinezima+ još par prljavih investicija. Osim toga mi neke veće investicije još od 2020 nismo imali. Evropske investicije stagniraju i trenutno samo Kinezi ulažuMi stalno o realnom rastu i pricamo. On vidljivo ubrzava od 2018. ne racunajuci pad tokom korone (koji je bio medju manjima u Evropi). POgotovo kad se ima u vidu da dobar deo Evrope u istom periodu stagnira, iz tih podataka se jednostavno ne vidi toliki doom and gloom.
I ako Albanija raste, ne vidim sta je tu problem. Ceo region i treba da raste, nije u pitanju neki zero sum game, sto smo svi bogatiji manje cemo se zamlacivati nacionalistickim glupostima.
Ne, ovde se stalno provlaci floskula kako se enormno zaduzujemo, kako samo Srbija ima ovoliku inflaciju a plate ne rastu ni blizu istoj, kako samo kriminalci imaju pare itd.Pa ovde se stalno provlaci floskula kako smo mi bogatiji usled ove inflacije i rasta cena, kako je zaduzivanje super jer nam povecava GDP i svi imaju vece plate, a ignorise se ko ce te dugove vracati, ignorise se ko izvlaci novac iz budzeta, ignorise se sto je ljudima obezvredjena stednja, i prica nam se kako je nama svima super, kako smo svi mi bogatiji, ali smo eto mi kao glupi, pa ne vidimo. "Svi smo bogatiji" je u rangu onog "svi smo jednaki, samo su neki jednakiji". Kao kad bih ja rekao "Ja i moj komsija smo sve bogatiji. On svake godine kupi 2 stana, znaci u proseku svako od nas stekne po 1 stan godisnje, s tim sto ja placam poreze i doprinose i ne dobijem nista za uzvrat, a on preko firme i namestenog tendera izvlaci novac iz budzeta, ali nema veze, bitno da GDP raste, namazacu ga na hleba za dorucak i milina".
I opet udeo tog duga u BDP pada, sto znaci da se te investicije u infrastrukturu lepo vracaju.I opet se po ko zna koji put vraćamo na početak da je naš realni rast iz masivnog duga tj da dižemo kredite za gradjevinu i da to utiče u mnogo većoj meri na rast realnog BDP-a. I na tome se trenutno svodi rast. I da se koristi situacija na max. To i prodaja rudnika kinezima+ još par prljavih investicija. Osim toga mi neke veće investicije još od 2020 nismo imali. Evropske investicije stagniraju i trenutno samo Kinezi ulažu
Nema šanse . Niko nije lud toliko. Pamtiš li serial insajdera i šta je posle bilo. A to je bilo odavno ihihi i tada nije bila ovolika kontrola svega .
Ko nije pogledao Malagurskog, ima priliku na IG da pogleda. Pisacu mu da napravi istrazivanje o Cenama Nekretnina i da otkrije koji to kartel (poimence) drzi trziste u saci. Pitanje samo jel bi smeo. jos da ubaci Kacu Lazarevic i Ervina Pasanovica u intervju
TEMA CE SE ZAKLJUCATI KAD SE ISELE KASIRKE I SIROTINJA IZ SRBIJE. I KAD SE @vradovic U SRBIJU VRATI...Tri meseca kasnije... Na ovoj temi sve isto... Ping-pong... Večiti stonotenisački derbi... Valjalo bi temu zaključati da se raja resetuje .. možda krene smislenija komunikacija.... Dudaš šta misliš?
KASIRKE U PROSLOST EVROPE A NAJBOLJI U BUDUCNOST SRBIJE!KASIRKE ODLAZE U PROŠLOST ZBOG SAMOUSLUŽNIH KASA? Ekonomisti nam objašnjavaju kako to utiče na cene proizvoda
Mnogi se pitaju da li posao kasirki odlazi u prošlost zbog samouslužnih kasa.mondo.rs
To sto sam ja paranoican ne znaci da me ne prateNema šanse . Niko nije lud toliko. Pamtiš li serial insajdera i šta je posle bilo. A to je bilo odavno ihihi i tada nije bila ovolika kontrola svega .
I ja ovo što pišem pa se povlačim vrlo brzo tj dizem rucnu. Video sam nove predloge izmena zakona o slobodi govora i krivičnog zakona i tumačenje raznih advokata. Neka hvala. Better safe than sorry.
Rešene su neke stvari da se urade i to je to.
Lepo kaze. Za visoke cene nije kriva ni drzava ni “karte” vec narod kojeg mrzi da proseta 500m do jeftinije prodavnice, a i ne sljasti. Bogate je bas briga koja je cena. Isto kao i za stanove.
Ko nije pogledao Malagurskog, ima priliku na IG da pogleda. Pisacu mu da napravi istrazivanje o Cenama Nekretnina i da otkrije koji to kartel (poimence) drzi trziste u saci. Pitanje samo jel bi smeo. jos da ubaci Kacu Lazarevic i Ervina Pasanovica u intervju
Šala na stranu ali ko sad od Nemaca kupi nešto na kredit svaka mu čast . Sad malo prelistao vesti vezano za njih. Recesija, kriza bla bla bla. Intel razmatra odustajanje od izgradnje fabrike. Sve nešto crno. A mnogo je značajan odjek u javnosti i na druge grane onda. Veliki VW u krizi. Smanjuje plate i otpušta radnike. Nezamislivo. Gurnuce privredu koja je na klimavim nogama u recesiju. I tako.......njihove firme kod nas zapošljavaju direktno oko 80k ljudi .Tako im i treba kad nisu otvorili fabriku u Kragujevcu. Proci ce kao Yugo, kupice ih Reno, a Panda ce biti novi Golf.