Ekonomski pokazatelji po kojima "napredujemo" su privremenog karaktera. Sami ekonomski parametri nemaju smisla ako prosecan stanovnik zivi losije. GDP se ne maze na hleba, bitno je imas mogucnost da zaradis i bitno je sta mozes da kupis od toga sto zaradis. Plata lako moze da ode nadole sa padom kursa dinara. A nasa privreda je jako niskom nivou razvoja, forsira se dovlacenje fabrika za motanje kablova kojima se daju subvencije a nema nikakvog transfera znanja koje bismo mogli da iskoristimo da pokrenemo nesto nase. Mi smo preziveli 90-te, pre svega mislim na sankcije, jer smo imali kakvu-takvu privredu. Da li bismo sada mogli da prezivimo sankcije?
Sankcije danas..... iskreno teško. Za to su bili zaduženi poljoprivreda i stočarstvo kao i prehrambena industrija. To je neki scenario koji ne treba da uzimamo u obzir. Valjda neće ponovo
.
Mi teško da bi preživeli i povlačenje stranih firmi danas, bez ikakvih sankcija. Podatke o neto društvenom proizvodu nisam uspeo da nadjem. Što se tiče realnog rasta BDP to mozete videti ovde:
Zanimljivo je uporediti zemlje u okruženju. Albaniju npr.
Prosek za nas 2013-2023 je 2.6% godišnje. Ako analiziramo podatke od 2000-te, videćemo da smo imali odličan rast dok nismo koknuli onog čoveka 2003 pa se to sve usporilo posle toga. Drugi put samo 1 godinu i to za vreme korone kada su svi stali. To nam vuče prosek poslednjih 10 godina na 2.6%. To je realni napredak. Ostalo je rasprodaja zemlje, emigracija, dug i naravno inflacija.
To je kumulativno ako gledamo period 2013-2023 a kao baznu godinu 2013 (100) oko 29% realnog porasta. Samo tu postoji kvaka, nisu ostali zamrznuti u vremenu. I oni su rasli isto tako da smo slični kao ceo naš region
.
U odnosu na razvijene zemlje naravno da smo imali veći rast....ali to jedino mogu slikovito.
Imamo mršavka od 50kg. Za 10 godina se ugojio 30% tako da sad ima 65kg. Imamo debeljka od 800kg koji se ugojio 10% i sad ima 880kg. Da li je rast mršavka prevazišao debeljka? 10% više teži nego 30%. I to je suština. Ovo je samo hipotetički. U realnosti je gore
. Pošto volimo da se uporedjujemo sa Nemačkom......e pa njihov BDP je 4.6 triliona tj oko 52,27 puta veći. Debeljko bi trebao onda da ima 2613 kg
. Porast od 10% tog debeljka je 261kg tj kao 4 mršavka od 65kg. Ili ako računamo samo porast od 15kg to je 17.4 puta
. Plastičnije od ovoga ne mogu a da bude lakše razumljivo.