Šta je novo?

Cene nekretnina

Ekonomisti su više puta pričali o tome i nije tajna. Priča sa cenama nije nikome zabavna ali tako fukcionišu stvari.
Ako želiš da dobiješ novo tržište ne može ako imaš iste cene kao nutela ili ako prodaješ mleko šta ti vredi da se pojaviš kao proizvoed iz druge države i budeš skuplji.
To bi bio recept za propast 100%. Ovako si konkurentan i kada navučeš određeni broj ljudi na proizvod polako dižeš cene.
Ništa novo i čuto je 100 puta. U tim situacijama nekada posluju i u minusu, to su ulaganja, jednom će biti i plus.

Po regularnim cenama jeste mozda blago jeftinija (5%), ali po akcijskim verujem da jeste skuplja. Da li si ti nekad video Eurokrem u Srbiji, 1kg, po ceni od 3 evra, kao sto je recimo u Nemackoj?
Pogledajte prilog 217376
Jedan od najvecih problema sa cenama u Srbiji je sto nemas prave popuste i akcije, a oni ne ulaze u statistiku.
Ulaze i akcije u statistiku. I nije bas da ih nema kod nas, nema outleta tipa Pandorf za garderobu ali za hranu ima svako malo. Imas i cenoteku pa mozes da vidis kad je sta na popustu.

Ovi naši pogrešno nešto razumeli kad su čuli usklađivanje sa EU, mislili da treba da se usklade cene, a ne plate :)
Zapravo, vise smo se priblizili proseku EU po BDP per capita PPP od 2020 do danas nego od 2008 do 2020.
Nije neko drasticno priblizavanje, tipa 4% ali jeste bolje u odnosu na prethodni period.

Ne znam šta bih ti rekao, kad uđem u prodavnicu u Lisabonu, Varšavi ili Rimu, njima hrana košta isto, a prosečna plata im je 1.5-3x veća.

Kad bih razbio svoje troškove mesečne, tu bi najveći faktori bili hrana, gorivo, kirija. Od te tri stvari, samo kiriju plaćam manje nego oni i to bogami skače u nebo poslednjih par godina.

Meni je skandalozno što plaćam osnovne stvari isto kao i oni, znači da neko kod nas ozbiljno stavlja kajmak u džep i to prolazi...

Da vas pitam jer vidim da je većina vas u IT sektoru i da kažem u nekom menadzmentu.
Da li project management ili senior IT sa iskustvom pa i ti na većim pozicijama rade side job u toku radnog vremena?
Da li mogu, to jest da li iskoriste svoju poziciju i znanje da zarade i dodatno mimo plate?
Ja znam u gradjevinskom sektoru da je tako, pa i u mojoj firmi znam ko radi druge poslove(privatno)u toku radnog vremena, za dobre majstore znam da zarade baš dosta pored plate....
Imao sam situaciju da je jedan odličan kolega inzenjer elektrotehnike sa kojim sam saradjivao otišao iz gradjevine u IT i prvi posao koji je dobio da je odradio za 1 dan, na to su ga kolege i njegov nadredjeni odveli na ručak i rekli da se taj posao radi 7 dana i da nadje nesto drugo da radi...
Uostalim u mom okruženju takvi i kupuju stanove ili su kupili, nisu od plate ili su se zadužili na max kredit jer da kažem od plate ne žive.

Sto se tice IT-a, jedan manji deo ljudi uz posao u firmi pocne da radi nesto sa strane, ali to se najcesce zavrsi tako sto na kraju ti ljudi izadju iz firmi i rade iskljucivo freelance ili otvore svoje firme. Vecina lT-evaca ili nema dovoljno slobodnog vremena ili nekog preduzetnickog duha. A i nije lako naci kupca softverskih usluga za razliku od majstorskih, uglavnom se koriste online platforme gde postoji ogromna konkurencija Indijaca, Pakistanaca i slicnih koji za sitne pare obavljaju jednostavnije poslove.

Nema to veze sa sadašnjim cenama nekretnina... Opet i opet... Stanove ne kupuju ni kasirke a ni ITevci osim za život što je mali broj. Oni u ovome trenutku ne utiču na cene nekretnina.
Ranijih godina jesu.

Poslednja izmena:
Da vas pitam jer vidim da je većina vas u IT sektoru i da kažem u nekom menadzmentu.
Da li project management ili senior IT sa iskustvom pa i ti na većim pozicijama rade side job u toku radnog vremena?
Da li mogu, to jest da li iskoriste svoju poziciju i znanje da zarade i dodatno mimo plate?
Ja znam u gradjevinskom sektoru da je tako, pa i u mojoj firmi znam ko radi druge poslove(privatno)u toku radnog vremena, za dobre majstore znam da zarade baš dosta pored plate....
Imao sam situaciju da je jedan odličan kolega inzenjer elektrotehnike sa kojim sam saradjivao otišao iz gradjevine u IT i prvi posao koji je dobio da je odradio za 1 dan, na to su ga kolege i njegov nadredjeni odveli na ručak i rekli da se taj posao radi 7 dana i da nadje nesto drugo da radi...
Uostalim u mom okruženju takvi i kupuju stanove ili su kupili, nisu od plate ili su se zadužili na max kredit jer da kažem od plate ne žive.
Od onoga sto ja znam, ako nemas porodicu i ako bi hteo da provedes 12+ sati online, moguce je naci side job. E sad, menadzera imas i vakih i nakih, oni koji su ranije bili developeri - mogu da zamislim da rade neki side job, kao developeri. Menadzeri opste prakse, kakvi se pojavljuju u zadnje vreme, kojima je prva pozicija menadzer, tesko mi je da poverujem da bi ih neko platio za nesto.

Al da ne mutimo dalje vodu, rekli smo o prosecima sta smo mislili. Iskreno, ne vidim programere i njihove plate kao primarni parametar kojim bi trebalo da se bavimo na ovoj temi

Ne znam šta bih ti rekao, kad uđem u prodavnicu u Lisabonu, Varšavi ili Rimu, njima hrana košta isto, a prosečna plata im je 1.5-3x veća.

Kad bih razbio svoje troškove mesečne, tu bi najveći faktori bili hrana, gorivo, kirija. Od te tri stvari, samo kiriju plaćam manje nego oni i to bogami skače u nebo poslednjih par godina.

Meni je skandalozno što plaćam osnovne stvari isto kao i oni, znači da neko kod nas ozbiljno stavlja kajmak u džep i to prolazi...
Da se mi ne lazemo, ja na NBGD mogu da kupim pljeskavicu za 350-500 dinara zavisno od gramaze ili burger koje sam vidjao da idu i do 2000 dinara.
Ljudi su odvrnuli cene na maks jer vide da ljudi i dalje kupuju, videli su da im prodaja nije usporila nakon korone ili im pridoslice Rusi pumpaju profit.

Evo primer toga:
ImportedPhoto_1730115265607.jpg

Ovo je Kafeterija a ne Miselin restoran. Pogacice i jaja skoro 1000 dinara, kajgana 800 dinara.

Nemoj da mešaš BDP (tj inflaciju u našem slučaju) i kupovnu moć. To je namera pojedinih.
Slikovito: Ako ti u Srbiji imaš platu na nivou porodice 2500e ali smo sve to obesmislili inflacijom i fiksnim kursom i sada su ti porasli troškovi na 2000e mesečno (kirija+komunalije+potrošačka korpa) a sutraw koji je nemac zaradjuje na nivou porodice 6000e a ima fiksne troškove 3500e....on nema 2x veću kupovinu moć. Nego 5 puta.
Tebi ništa ne vredi ako si ranije imao 1500e a troškovi su ti bili 1000e. Sada za preostalih 500e možeš da kupiš mnogo manje. Minimalno 50% manje. Samo je problem kada ti kažu da si neznalica i lažov i da je to dobro za tebe jer raste silovito BDP.
U pozadini je da su zapadne zemlje nakon one bolesne štampe spustile loptu. Mi ne stajemo 😁.
Uneseš mnogo novca u zemlju da napraviš put, napravio si put a novac ostaje delom kod nas. Nemaš novu robu u toj meri, zakucao si ponudu, zakucao si kurs i nema kako da se to ispegla 😁. Plus i dalje 50% veća inflacija od EU.

Poslednja izmena:
Da se mi ne lazemo, ja na NBGD mogu da kupim pljeskavicu za 350-500 dinara zavisno od gramaze ili burger koje sam vidjao da idu i do 2000 dinara.
Ljudi su odvrnuli cene na maks jer vide da ljudi i dalje kupuju, videli su da im prodaja nije usporila nakon korone ili im pridoslice Rusi pumpaju profit.

Evo primer toga:
Pogledajte prilog 217379

Ovo je Kafeterija a ne Miselin restoran. Pogacice i jaja skoro 1000 dinara, kajgana 800 dinara.
Upravo to. Hrana po restoranima / fast foodovima u Beogradu skoro da je dostigla cene u EU (da iskljucim neke ekskluzive). Burger od angus junetine u po meni najboljem burger lancu u Belgiji je 14€.

Ono sto je i dalje znacajno skuplje u EU su ostale usluge koje ukljucuju angazovanje ljudi (šišanje, majstorske usluge…)

Evo primer toga:
Pogledajte prilog 217379

Ovo je Kafeterija a ne Miselin restoran. Pogacice i jaja skoro 1000 dinara, kajgana 800 dinara.9
Odlicno si definisao - drze cene jer mogu. Sve vreme pokusavam da to objasnim - jednostavno postoje ljudi koji mogu da plate 8k preko puta SIVa za stan ili da kupuju burgere od 2000 dinara i vina od 100.000 dinara. Ti ljudi uticu na trziste a ne ovi sto ne mogu to da kupe. To se promenilo u odnosu na 2008. godinu.
Pripreme za Expo, pruga za Niš, autoput Karađorđe, vesti iz Nemačke i EU o dolazećoj krizi ce produziti tu priču još na neko vreme tj opadaće promet nekretnina i robe ali će cene i dalje biti tu gde jesu ili će blago skakati. Jednostavno mali investitori će staviti sve na hold i neće imati stanova na prodaju dok će veliki prodavati stanove (BnV, NBG ...).

Ako rat u Uktrajini stane, desiće se pad definitivno ali će se formirati neka resistence linija na nekih 20% ispod sadašnjih cena. Mislim da će se u toj zoni isprazniti keš kod srednjeg sloja. Tu će uleteti ITevci i drugi... možda i na kredit :)

Niko ne kaze da ovde imamo zapadni standard, samo da se ta razlika smanjuje. I to se brze smanjuje sad nego pre 5 godina.

U pozadini je da su zapadne zemlje nakon one bolesne štampe spustile loptu. Mi ne stajemo 😁.
Gde ne stajemo, sta ne stajemo? Inflacija je i u Srbiji pala na oko 4%. Lako se sve proveri https://tradingeconomics.com/country-list/inflation-rate?continent=europe Cemu ovoliko izmisljanja?

Uneseš mnogo novca u zemlju da napraviš put, napravio si put a novac ostaje delom kod nas. Nemaš novu robu u toj meri, zakucao si ponudu, zakucao si kurs i nema kako da se to ispegla 😁. Plus i dalje 50% veća inflacija od EU.
Do malopre smo se zaduzivali do guse da bi pokrili tekucu potrosnju, sada ispade da zapravo gradimo infrastrukturu ali izgleda da ni to ne valja.

Od početka smo imali najveće stope inflacije.
I dalje je skoro duplo.
Kad vidim na tvom linku Kosovo 0,2% a Srbija 4,2% nije mi dobro. Slovenija 0,6. Hrvatska 1.6. Albanija 1.9. Bosna 0,9%.

Poslednja izmena:
Niko ne kaze da ovde imamo zapadni standard, samo da se ta razlika smanjuje. I to se brze smanjuje sad nego pre 5 godina.
Mogu se sloziti da se u proseku ta razlika smanjila u poslednjih 10-ak godina. Ali ovim tempom cemo stici zaostatak za 300 godina. Nekom je to ok, nekom nije, meni recimo nije.
Gde ne stajemo, sta ne stajemo? Inflacija je i u Srbiji pala na oko 4%. Lako se sve proveri https://tradingeconomics.com/country-list/inflation-rate?continent=europe Cemu ovoliko izmisljanja?
Znaci ako imas kumulativnu inflaciju 100% dok je neko drugi imao 50%, a onda ti imas samo 4% dok neko drugi ima 3%, to je dobro, jer iz te perspektive mi smo smanjili inflaciju i sad je "samo" 4%? To sto smo imali ogromnu inflaciju u proslosti samo treba da zaboravimo i da gledamo ovih 4%, jel tako? :) Sa ovakvom inflacijom ce nam trebati 500 godina, a ne 300 da smanjimo zaostatak :)

Od početka smo imali najveće stope inflacije.
I dalje je skoro duplo.
Kad vidim na tvom linku Kosovo 0,2% a Srbija 4,2% nije mi dobro.
Svaka zemlja se moze kliknuti i videti veci graf, pa i Kosovo https://tradingeconomics.com/kosovo/inflation-cpi

Nije potrebno da se cita nepotpuna i mozda politicki obojena interpretacija ovih ili onih medija.

Mi uvek imamo nesto vecu inflaciju nego prosek EU, 4% svakako nije nesto dramaticno kada se uporedi sa onim u prosle dve godine. Pogotovo ako zarade u istom periodu rastu dosta brze: https://www.cekos.rs/prosecne-neto-zarade-plate-avgust-2024-godine

Mogu se sloziti da se u proseku ta razlika smanjila u poslednjih 10-ak godina. Ali ovim tempom cemo stici zaostatak za 300 godina. Nekom je to ok, nekom nije, meni recimo nije.
Zapravo, kada bi isli trenutnim tempom dosli bi na prosek EU za 30ak godina. BIlo bi lepo da bude brze ali treba biti realistican. Ni jedna Ceska koja je usla u EU pre 20 godina nije jos dostigla taj prosek.

Znaci ako imas kumulativnu inflaciju 100% dok je neko drugi imao 50%, a onda ti imas samo 4% dok neko drugi ima 3%, to je dobro? To sto smo imali ogromnu inflaciju u proslosti samo treba da zaboravimo i da gledamo ovih 4%, jel tako? :) Sa ovakvom inflacijom ce nam trebati 500 godina, a ne 300 da smanjimo zaostatak :)
Inflacija je uracunata u realan rast. Kod nas je nominalni rast nadoknadio razliku u inflaciji.

Plate su se duplirale u 5 godina, naravno da nam se nije duplirala produktivnost za tako kratko vreme, naravno da je dobar deo toga inflacija, ali ne znaci da nije bilo i realnog rasta. Zemlje koje su imale nizu inflaciju uglavnom nisu imale ni blizu takav rast zarada. Moraju se gledati obe strane jednacine, i to je sva sustina. Niko ne tvrdi da smo nova Nemacka, samo da se razlika izmedju nas i njih smanjuje. Da li moze brze, verovatno, ali to je druga prica skroz.

Opet plate programatora u fokusu, sledeće je truli švedski standard i kenj*da. :)
Jači je sa kešom prosečni majsor od prosečnog IT-jevca.
Dok mi ovde ubismo o seniorima i ITu realno i taksisti mnogi isto cepaju po 3 do 4000,majstori itd. Ima toliko profesija koje zanemarujemo i okrecemo se ITu. Opet zanemarujemo i ovaj ne tako mali procenat ljudi koji prave pare ilegalnim putem, a i preko tendera, stranki i fazona.
Najbolje braćo pozovite par brojeva, bookmarkujte par oglasa, pa vidite dal ce agent odmah zvati ili cesto ne.
Dal ce iole OK stan da nestane za dan, nedelju ili mesec.
To su bolji pokazatelji kakvo je tržište od ovih grafika itd.

Jer ima ih i tona koji posluju van tih grafikona ako me kapirate, i oni samo lupaju u beton :)
Dog god budu osećali da samo raste bez razmišljanja ce sipati.

Zapravo, kada bi isli trenutnim tempom dosli bi na prosek EU za 30ak godina. BIlo bi lepo da bude brze ali treba biti realistican. Ni jedna Ceska koja je usla u EU pre 20 godina nije jos dostigla taj prosek.

Inflacija je uracunata u realan rast. Kod nas je nominalni rast nadoknadio razliku u inflaciji.

Plate su se duplirale u 5 godina, naravno da nam se nije duplirala produktivnost za tako kratko vreme, naravno da je dobar deo toga inflacija, ali ne znaci da nije bilo i realnog rasta. Zemlje koje su imale nizu inflaciju uglavnom nisu imale ni blizu takav rast zarada. Moraju se gledati obe strane jednacine, i to je sva sustina. Niko ne tvrdi da smo nova Nemacka, samo da se razlika izmedju nas i njih smanjuje. Da li moze brze, verovatno, ali to je druga prica skroz.
Po cemu stizemo? Po visini plate koja moze lako da padne samo ako recimo kurs dinara ode dole? Statisticki mozda jesi u pravu ako gledas samo prosecne plate, zvanicnu inflaciju i zvanican GDP. ALi po kojoj ceni se ostvaruje taj rast? Mi smo dosadasnji rast ostvarili putem ogromne inflacije i zaduzivanja, ali i putem sve losijeg kvaliteta zivota: mito, korupcija, namesteni tenderi i pljacka budzeta, sve losije skolstvo, sve losije zdravstvo, los pravni sistem, pljacka na svakom koraku (takse, registracije, putarine,...), los kvalitet vazduha, nedostatak demokratije, medijske slobode, vladavine prava, opasnost od otvaranja rudniak i pretvaranja Srbije u rudarsku koloniju, opasnost od pretvaranja Srbije u teritoriju za skladistenje nuklearnog otpada, opasnost od pretvaranja Srbije u teritoriju gde ce izbacivati nepozeljne migrante iz EU,... Iznos plate u odnosu na troskove uskladen sa inflacijom jeste realno porastao mozda 10-20% za 10 godina, ali sve ostalo je otislo u minus, tako da 10-20% vece realne plate ne vrede nista u sve losijem okruzenju u kom zivimo. A dovoljno je da se desi neka kriza i da cak i ta realna vrednost plata ode dole, i onda smo stvarno u ogromnom minusu.

Poslednja izmena:
Po cemu stizemo, statisticki mozda jesi u pravu ako gledas samo prosecne plate, zvanicnu inflaciju i zvanican GDP. ALi po kojoj ceni se ostvaruje taj rast? Mi smo dosadasnji rast ostvarili putem ogromne inflacije i zaduzivanja, ali i putem sve losijeg kvaliteta zivota: mito, korupcija, namesteni tenderi, sve losije skolstvo, sve losije zdravstvo, los pravni sistem, pljacka na svakom koraku (takse, registracije, putarine,...), los kvalitet vazduha, nedostatak demokratije, medijske slobode, vladavine prava, opasnost od otvaranja rudniak i pretvaranja Srbije u rudarsku koloniju, opasnost od pretvaranja Srbije u teritoriju za skladistenje nuklearnog otpada, opasnost od pretvaranja Srbije u teritoriju gde ce izbacivati nepozeljne migrante iz EU,... Iznos plate u odnosu na troskove uskladen sa inflacijom jeste realno porastao mozda 10-20% za 10 godina, ali sve ostalo je otislo u minus, tako da 10-20% vece realne plate ne vrede nista u sve losijem okruzenju u kom zivimo.
Ne govorim ovde o politici (iako kontam da je to razlog zasto mnogi imaju uslovan refleks da skoce na svaki post koji govori pozitivno o Srbiji).
Ja samo pokusavam da sto objektivnije i neutralnije predstavim neke podatke. Za skoro sve tvrdnje ostavljam izvore i rezon iza njih, svako je slobodan da racuna sam ako meni ne veruje.
Da li je okruzenje sve losije za zivot, ne bih se slozio, ali isto tako mislim da se poboljsava uprkos, a ne zahvaljujuci vlasti, ali to je mnogo offtopica, i ima vec tema za to.

Ne govorim ovde o politici (iako kontam da je to razlog zasto mnogi imaju uslovan refleks da skoce na svaki post koji govori pozitivno o Srbiji).
Ja samo pokusavam da sto objektivnije i neutralnije predstavim neke podatke. Za skoro sve tvrdnje ostavljam izvore i rezon iza njih, svako je slobodan da racuna sam ako meni ne veruje.
Da li je okruzenje sve losije za zivot, ne bih se slozio, ali isto tako mislim da se poboljsava uprkos, a ne zahvaljujuci vlasti, ali to je mnogo offtopica, i ima vec tema za to.
Problem sa statistikom jeste to sto je ona "kao bikini, otkriva sve, a ne pokazuje nista". Ili, "statistika je tacan zbir netacnih podataka". Pozivas se na zvanicne statisticke podatke o prosecnoj plati, a znas koliko njih ima dobre plate i sigurna radna mesta samo po osnovu veza i stranacke pripadnosti. Pricas o prosecnoj plati u koju ne ulaze prekovremeni sati radnika koji rade u pelenama i motaju kablove dok ih sefovi Korejanci gadjaju stolicama. Uporedjujes prosecne plate u Srbiji i drugim zemljama gde za poreze i doprinose koje placas imas mngoo kvalitetnije zdravstvo, skolstvo i sudstvo. Statistika koju iznosis nije netacna, ali ne otkriva pravu sliku, a ti zmuris na tu pravu sliku.
Inace, zanimljivo je kako nam je indeks percepcije korupcije sve gori, da ne bude da pricam napamet da je kod nas lose, evo i statistike:
1730120946928.png

PO tom indeksu smo jedni od najgorih u Evropi (u rangu sa BiH, Turskom,...), s tim sto smo jedna od retkih zemalja gde se ovaj indeks pogorsava.

Zanimljivo je sto se i ovde i na Redditu jedini postovi koje imas se odnose na to da dokazes kako smo mi mnogo napredovali, i sl, cudno upraznjavanje slobodnog vremena za nekog ko nije stranacki bot.

Poslednja izmena:

Nemamo standard, ali imamo cene. Ili bar cene osnovnih stvari koje ljudi uglavnom kupuju imamo kao njihove. A pored toga kako vreme prolazi, i cene komunalnih usluga i energenata nam rastu i dostići će EU nivo. Paradoksalno će se situacija završiti tako da imamo iste cene skoro svega kao oni, a niže plate.

Nekada smo imali niže plate, a niže i cene, sada nam kao plate rastu, a cene iste kao njihove. Pa valjda bi to trebalo proporcionalno ići, a ne cene odmah iste kao njihove, a prosečna plata 50% manja od Slovenije.

^
Problem sa statistikom jeste to sto je ona "kao bikini, otkriva sve, a ne pokazuje nista". Ili, "statistika je tacan zbir netacnih podataka". Pozivas se na zvanicne statisticke podatke o prosecnoj plati, a znas koliko njih ima dobre plate i sigurna radna mesta samo po osnovu veza i stranacke pripadnosti. Pricas o prosecnoj plati u koju ne ulaze prekovremeni sati radnika koji rade u pelenama i motaju kablove dok ih sefovi Korejanci gadjaju stolicama. Uporedjujes prosecne plate u Srbiji i drugim zemljama gde za poreze i doprinose koje placas imas mngoo kvalitetnije zdravstvo, skolstvo i sudstvo. Statistika koju iznosis nije netacna, ali ne otkriva pravu sliku, a ti zmuris na tu pravu sliku.
Inace, zanimljivo je kako nam je indeks percepcije korupcije sve gori, da ne bude da pricam napamet da je kod nas lose, evo i statistike:
Pogledajte prilog 217390
PO tom indeksu smo jedni od najgorih u Evropi (u rangu sa BiH, Turskom,...), s tim sto smo jedna od retkih zemalja gde se ovaj indeks pogorsava.

Zanimljivo je sto se i ovde i na Redditu jedini postovi koje imas se odnose na to da dokazes kako smo mi mnogo napredovali, i sl, cudno upraznjavanje slobodnog vremena za nekog ko nije stranacki bot.
Ruku na srce isto se može reći da je bot samo opozicioni onaj ko želi da nas prikaže u što gorem svetlu jer ništa ne valja. I ti pričaš o prekovremenim satima u pelenama i stolicama kao da je to pravilo, a nije. Kao i za radna mesta na osnovu stranke (ovo vučemo nažalost odvajkada). Porezi i doprinosi na tipa 1500e nisu isti kao npr na 600e. Još jedna naša crna strana medje, već pomenuta plata medicionara ali država to pegla sa privatnom praksom što je takodje loše.

Tigar je pojeo standard prosečnom programatoru osim ako ne laže sam sebe. Naravno, nekome je standard porastao, obično onima koji ne rade za platu.

Ja sam uvideo da sam najveća bu**** na svetu što sam odlučio da zarađujem za život radom. Ispade najneefikasniji metod. Bolje da sam nešto krao, švercovao, ušao u stranku i nameštao tendere, sedeo po nekim odborima, pravio talove sa državnim službenicima, bukvalno bilo šta drugo da sam radio osim rada, bolje bih prošao.

U Srbiji je kletva biti deo radnog naroda, sve tebi po leđima ide obrni-okreni.

Pogledajte prilog 217390

...i vrhunsko trosenja resursa bivseg djaka MG-a...makar da je bio i los djak....

Pogledajte prilog 217390
PO tom indeksu smo jedni od najgorih u Evropi

U statistiku ne ulazi ni moler koji mi na ruke uzme 1000e za krecenje stana i milion drugih profesija koje tako idu ispod zita. Svaka strana ima dve medalje. Statistika nije savrsena, ali je opet daleko bolja od anegdota i subjektivnih osecaja.

Da, nije cudno samo kada upraznjavas slobodno vreme za pljuvanje Srbije lol :D Mene i na redditu i ovde zna uzivo par desetina ljudi, zaista nemam sta da se pravdam i dokazujem nalozima koji su anonimniji od mene.

Mislim i ti si ovde i gore nabrojao gomilu stvari koje i nisu bas tacne, i sad ja moram da cutim i pustim da pises sta hoces samo da ne bi ispalo da slucajno branim vlast. Izvini ali meni je bitnije da se ima jasna i objektivna slika, ne da idem niz dlaku ljudi koji sve gledaju kroz prizmu SNS.

Nemamo standard, ali imamo cene. Ili bar cene osnovnih stvari koje ljudi uglavnom kupuju imamo kao njihove. A pored toga kako vreme prolazi, i cene komunalnih usluga i energenata nam rastu i dostići će EU nivo. Paradoksalno će se situacija završiti tako da imamo iste cene skoro svega kao oni, a niže plate.

Nekada smo imali niže plate, a niže i cene, sada nam kao plate rastu, a cene iste kao njihove. Pa valjda bi to trebalo proporcionalno ići, a ne cene odmah iste kao njihove, a prosečna plata 50% manja od Slovenije.
Pa nije bas tako, zato i gledamo konkretne brojeve a ne bacamo sacovanje. Nama hrana nije nikad bila 50% jeftinija od Slovenije.

Vrh