Šta je novo?

Cene nekretnina

Meni je smešno ovo lažno istraživanje države vezano za marže 😁. Pa mi evo već 5 godina imamo neuspešan osnovni cilj NBS. Stabilnost cena. I sad trebamo da očekujemo da će marže biti iste i da im država koja forsira inflaciju jede profit 🙂. Dodajte još da 2-3 igrača vodi glavnu reč u svim oblastima + na to dodajte uvoznički lobi. Ja vam kažem, od smanjenja emigracija ljudi iz zemlje nema ništa. Možemo samo uraditi zamenu domaćeg stanovništva stranim i to je to. Onda smo u svakom pogledu isti kao zapad.

Poslednja izmena:
"Da li je ikada u istoriji Srbije bilo ovoliko bogataša? "

Da u toku 90-tih. Ekstremno siromaštvo i ekstremno bogati. Možda manji broj ali mnogo veća razlika je bila.

"Da li je ikada ili da li će ikada biti ovoliko raslojavanje?"

Da, krajem 80-tih je počelo kod nas a 90-tih se završilo. Posle su oni i pokupovali sve državne firme

"Da li je ikada u istoriji ove planete bila ovolika povezanost - globalizacija? "

Bila je veća globalizacija oko 2010-2015. Nakon toga su krenuli trgovinski ratovi itd.

"Da li je ikada inflacija bila globalni problem kao poslednjih godina?"

Da, u svetu u toku 70-tih i 80-tih. Kod nas dodaj 90-te, zatim oko 2005 i ovo danas što imamo.

"Da li ikada ovoliko novca bilo u opticaju globalno?"

Ne, ali nije bilo nikad više ni proizvedene robe a ni više ljudi na planeti.

"Kome treba životni prostor neka zida ili ako baš mora neka kupi u gradu ali da porazmisli šta je za njega dobar kvalitet života jer to treba da bude prioritet"

👆👆👆 Ko ima gde da živi i ne plaća kiriju samo ovo. I polako, za par godina se sve to završi. Spremite živce oko dozvola i priključaka. Ako si fizičko lice.....to prolongiraju na max.

IT je u vecoj krizi nego bilo koji drugi sektor, dani lepih para su prosli...
Ja sam pričao za IT ovo -> Juniori u IT-ju su u krizi par godina . Seniori tek treba da osete počev od 2024. Dostignut je maks zarada i tu a inflacija gricka svake godine. I profit kompanija naravno.
A naši IT-jevci sa foruma kažu da je minimalna plata za seniora 5k. Neki osrednji ima 10k itd. U jačim firmama preko toga. Kome sad da verujemo? 🙂

Ja sam programer i znam preko 200 ljudi u nekoliko firmi, niko nema 3K platu cak mnogi imaju ispod 2K a niko nije junior. Mozda gaming nije popularan domen. Ali to su plate u vise firmi. 3K, 5K nemaju ni zamenici direktora tih uprava firmi u Bgu. Nemam razloga da lazem a vi sto pricate 5K, 10K javite mi u inbox koje su to firme i programerske pozicije, bicu jako zahvalan :)

Al aj cak i to, da kazemo da je sva razlika zbog domace pohlepe, opet je 10% od tih 16% uvezeno, znaci ta gurmanska bi sa 250 skocila na 400 cak i da ima 0 domaceg faktora.

Tu nema spora i to jeste konsenzus i ovde, ja sam se registrovao zato što su me me nervirale pijačarske priče i to godinu i po posle najveće intervencije, a kada je taj lag već došao i kada je već počelo da se oseća ubrzanje. Sada npr ne da nema priče o agentima (koji btw jesu imali dvojaku pozitivnu eksternaliju u vidu svoje provizije i po ceni i po količini, kada su se nakačili na taj talas), nego se raspravlja o budućim potezima koji tek treba da se povuku, a čiji će se lag osetiti za 6-12-18 meseci. Hoću reći znao sam 1/1 šta će se dogoditi i pozicionirao da ne izgubim u tom transferu bogatstva koje su CB napravile (i žao mi što nisam bio još likvidniji, loš tajming), ali isto tako pokušao to ljudima da prenesem. A zašto bi to morao da zna onaj što kopa kanal, ne mora on, zašto bi to morao da zna neki dr mr druge struke? Tebi je kao CB primarni zadatak da obezbediš cenovnu stabilnost uz neku predvidivu inflaciju (naravno da ćeš morati da stimulišeš, ali i da zakočiš kad treba, ali da budeš na trajektoriji cena u proseku), a ne toliko da se obazireš na cikluse kojih će biti!

Isto tako je činjenica da kao što trgovinski lanci iskoriste te inflatorne pritiske da se dodatno ugrade (što opet kažem da je takav kartelski telefonski dogovor/sastanak krivično delo bio za koje se i na tom zapadu išlo u zatvor, kao i za damping dok se nije ustalio sistem crvenog kapitalizma i dok se to nije svelo na smehotresno kazne u odnosu na ukupan prihod/profit), tako isto i država ne propušta priliku. Ti kao CB izazoveš distorziju, bail out, štampa, spašavanje marketa (i svoje g*zice i javnog sektora) i posle kao...eeeee nemojte sad vi da uzimate deo kolača, mi smo najveća banda u kraju!

Onda kao izađu i kažu možda nikada nećemo imati recesiju za naših života! Pa nominalnu možda i nećeš, zato što se ponašaš kao rimsko carstvo u propadanju kad su fizički delili novćiče koje dele vojnicima. Wooow, kao mnogo su pametni, izmislili su nešto što niko do sada nije. Jedan perpetuum mobile prosto, malo spasu svoje drugare iz realnog sektora kad je frka, pa onda rotiraju pozicije...

Mislim, znam ja da zvučim kao hipik sa Rtnja koji bere čaj i veruje u bioneregiju planine, ali brate nismo svi sisali vesla.

Seniori krsteni nemaju ispod 3000 ako je veca firma, za ove manje uglavnom ih potplacuju.
Vecina seniora se krece u 3000-5000 opsegu, preko toga je retko osim ako ne rade kao preduzetnici licno sa inostranstvom.

Izvor: od drugara devojka je radila kao HR u par IT firmi tokom godina pa zna kako se krecu plate.

Gaming industrija najmanje placa i apsolutno najgora bransa programiranja, najvise se radi prekovremeno a plate cesto budu 30% manje.

Nisam samo na programere mislio, vec na ceo IT kao industriju. Malo ih gura napred sad AI, ali ko se nije adaptirao na vestaka, u debelom je problemu.

Ne kupuju samo programeri valjda skupe stanove, ima neko ko je i iznad njih sa istom ili boljom platom.

"Da li je ikada u istoriji Srbije bilo ovoliko bogataša? "

Da u toku 90-tih. Ekstremno siromaštvo i ekstremno bogati. Možda manji broj ali mnogo veća razlika je bila.

Ima vise bogatasa danas srazmerno broju stanovnika nego onomad - to je sigurno.
U slucaju svetske krize doci ce do jos veceg raslojavanja. Doznake iz inostranstva od rodbine gastarbajtera ce splasnuti - 90ih su se nekako dovijali da novac stigne do Srbije i mnogi ljudi ovde su od toga ziveli ali tamo negde nije bilo krize pa su imali sta da posalju.

Zasto ima vise robe pa zato sto ima vise traznje a to je zato jer se nastampalo vise. Prekomernu stampu proizvodnja ne moze pokriti.

Zakljucak je da treba iskulirati to pracenje cena i fokusirati se na nesto drugo. Sada bogati igraju ping-pong i tu se ne moze nista. Sve sto se desava i sto ce se desiti nece biti na korist nizem i srednjem sloju. Tek kad se zavrsi kriza i krene sve ispocetka je nova sansa za srednji sloj.

Radujte se, zivot je kratak :)

Ja sam programer i znam preko 200 ljudi u nekoliko firmi, niko nema 3K platu cak mnogi imaju ispod 2K a niko nije junior. Mozda gaming nije popularan domen. Ali to su plate u vise firmi. 3K, 5K nemaju ni zamenici direktora tih uprava firmi u Bgu. Nemam razloga da lazem a vi sto pricate 5K, 10K javite mi u inbox koje su to firme i programerske pozicije, bicu jako zahvalan :)
@Analitičar 👆 kakve su ovo klevete i laži?

Meni Cloud infrastructure inzenjeri sa 14-20 godina iskustva u IT-u a do 10 godina iskustva sa privatnim i javnim sistemima u oblaku (da prebacim u srpski :) ) traze 4000-4200 EUR sa trenutnikh 3500-3700 EUR neto.

Meni Cloud infrastructure inzenjeri sa 14-20 godina iskustva u IT-u a do 10 godina iskustva sa privatnim i javnim sistemima u oblaku (da prebacim u srpski :) ) traze 4000-4200 EUR sa trenutnikh 3500-3700 EUR neto.
Mogu oni da traže 🙂. Da li vi plaćate? Koliko je to plaćeno van Srbije? Ima li prostora za povećanje ili ne?

Ljudi koji zaradjuju najvise obicno imaju svoje firme i rade direktno za strance kao konsultanti, B2B ili prodaju softver/usluge vani, tu ima i zarada i preko 10k, znam bar troje ljudi u ovoj kategoriji, svi izlaze preko 10k. No ovakvih slucajeva je jako malo, to je nivo gde direktno radis za Google, Intel itd. ili si napravio aplikaciju koja se prodaje vani ili imas milione downloada pa uzimas solidnu lovu od reklama.

Ko radi standardan radni odnos za ozbiljnu firmu ovde u Srbiji, neki plafon je 4-5k za tim lidere, softverske arhitekte, sistemske arhitekte, znam i ljude u ovoj kategoriji sa platama blizu 4k. Ima naravno izuzetaka tipa Microsoft ali malo ih je. Obicni seniori po standardnim firmama su blize 3k.

Od nekog rasta plata nema nista, ovde se otvara pozicija ako mogu da nadju kvalitetnog kandidata koji ce raditi isti posao za 50% novca koja bi ta pozicija nudila u USA/Engleskoj npr. Meni su svojevremeno nudili 3k neto platu za jedan posao ovde a ista pozcija u istoj firmi je bila otvorena u New Yorku za 140k godisnje. Bum od pre 3 godine kada nisu na zapadu mogli da nadju kandidate ni za koje pare je prosao.

Mozda da jave i kolegama iz Hrvatske

plate.jpg

Ko radi standardan radni odnos za ozbiljnu firmu ovde u Srbiji, neki plafon je 4-5k za tim lidere, softverske arhitekte, sistemske arhitekte, znam i ljude u ovoj kategoriji sa platama blizu 4k. Ima naravno izuzetaka tipa Microsoft ali malo ih je. Obicni seniori po standardnim firmama su blize 3k.
Tako je, kao sto sam gore napisao, preko 5k tesko osim direktno B2B sa inostranstvom ali raspon seniora je 3-5k vec neko vreme.
Doduse poslednje 2 godine se nisu davale toliko povisice sto jeste udarilo na kupovnu moc, ali necemo se praviti da je malo 3-5k EUR i dalje u srbiji.

Gejming definitivno jeste potplacen domen, ali mi je neverovatno da ne znas nikoga ko ima 3k platu, iako se i ja slazem da su retki oni koji biju preko 5k.

Ja sam prosle godine dok smo zaposljavali intervjuisao preko 50 ljudi, retki su bili oni koji su ista vredeli a da su trazili ispod 2k, na kraju smo i zaposlili trojicu u tom nekom 2-3 rasponu, a def nijedan nije senior. Seniora ispod 3k nismo imali, pa negde od 2017.

Pri tom smo mi mala product kompanija i seniorim platama tesko konkurisemo outsourcerima. Imam drugare koji u outsource firmama na cistoj inzenjerskoj poziciji imaju vecu platu od mene koji sam ovde sad kao neki direktor.

Ljudi koji zaradjuju najvise obicno imaju svoje firme i rade direktno za strance kao konsultanti, B2B ili prodaju softver/usluge vani, tu ima i zarada i preko 10k, znam bar troje ljudi u ovoj kategoriji, svi izlaze preko 10k. No ovakvih slucajeva je jako malo, to je nivo gde direktno radis za Google, Intel itd. ili si napravio aplikaciju koja se prodaje vani ili imas milione downloada pa uzimas solidnu lovu od reklama.

Od nekog rasta plata nema nista, ovde se otvara pozicija ako mogu da nadju kvalitetnog kandidata koji ce raditi isti posao za 50% novca koja bi ta pozicija nudila u USA/Engleskoj npr. Meni su svojevremeno nudili 3k neto platu za jedan posao ovde a ista pozcija u istoj firmi je bila otvorena u New Yorku za 140k godisnje. Bum od pre 3 godine kada nisu na zapadu mogli da nadju kandidate ni za koje pare je prosao.
Bravo, odličan i vrlo realan komentar. Naravno da postoje ljudi koji prave 10k+ EUR mesečno, ali to nije standard niti nešto što je uobičajeno. Ako bih morao da dam procenu, rekao bih da je to top 1,5-2% celokupne industrije.

Međutim, ovde je jako bitna trajektorija i senioritet koji se u ovom poslu ostvaruje. Ja imam bliskog rodjaka (brat od tetke) koji ima 35 godina i subspecijalista je jedne veoma uske grane hirurgije. Na stranu što mu je plata nekih 170.000 dinara (što je nadam se da ćeš se složiti, smešno malo u odnosu na odgovornost i kompleksnost posla koji obavlja), ali ono što je najfrapatnije je da je on u tom svetu hirurgije percipiran kao potpuni početnik. Dakle, njegov šef je profesor koji ima 60 godina i svetski je poznat, celokupan tim ljudi koji radi u toj grupi je u starsnoj dobi od 40-55 godina.

Sa druge strane, uzmi nekog ko ima 35 godina života i 12-13 godina isustva u IT-u, taj je već supersenior i čak i ako ne radi za Microsoft, Databricks i ostale firme koje plaćaju $$$, taj neko sa tim iskustvom lagano pravi tih 4-5k eur neto bez da se nešto ekstremno cima. I sad zamisli kako neko ko je u srednjim 30-im ima (ili makar planira porodicu) može sa takvom platom da se skući u Beogradu, a sad uporedi istu tu poziciju i platu koja je nakon poreza možda veća 20% u nekom Minhenu, Amsterdamu ili nedaj bože Londonu pa gledaj gde su priuištiviji stanovi.

Ja znam da bi @Salev85 voleo da nas ubedi da svi u korporacijama rade za 600-1000 eur, ali to naprosto nije istina. Drago mi je da neko ko ima druga;ije stavove od mojih poput tebe, moze realno i objektivno da sagleda situaciju i trziste.

Bravo, odličan i vrlo realan komentar. Naravno da postoje ljudi koji prave 10k+ EUR mesečno, ali to nije standard niti nešto što je uobičajeno. Ako bih morao da dam procenu, rekao bih da je to top 1,5-2% celokupne industrije.

Međutim, ovde je jako bitna trajektorija i senioritet koji se u ovom poslu ostvaruje. Ja imam bliskog rodjaka (brat od tetke) koji ima 35 godina i subspecijalista je jedne veoma uske grane hirurgije. Na stranu što mu je plata nekih 170.000 dinara (što je nadam se da ćeš se složiti, smešno malo u odnosu na odgovornost i kompleksnost posla koji obavlja), ali ono što je najfrapatnije je da je on u tom svetu hirurgije percipiran kao potpuni početnik. Dakle, njegov šef je profesor koji ima 60 godina i svetski je poznat, celokupan tim ljudi koji radi u toj grupi je u starsnoj dobi od 40-55 godina.

Sa druge strane, uzmi nekog ko ima 35 godina života i 12-13 godina isustva u IT-u, taj je već supersenior i čak i ako ne radi za Microsoft, Databricks i ostale firme koje plaćaju $$$, taj neko sa tim iskustvom lagano pravi tih 4-5k eur neto bez da se nešto ekstremno cima. I sad zamisli kako neko ko je u srednjim 30-im ima (ili makar planira porodicu) može sa takvom platom da se skući u Beogradu, a sad uporedi istu tu poziciju i platu koja je nakon poreza možda veća 20% u nekom Minhenu, Amsterdamu ili nedaj bože Londonu pa gledaj gde su priuištiviji stanovi.

Ja znam da bi @Salev85 voleo da nas ubedi da svi u korporacijama rade za 600-1000 eur, ali to naprosto nije istina. Drago mi je da neko ko ima druga;ije stavove od mojih poput tebe, moze realno i objektivno da sagleda situaciju i trziste.

Pazi, ja sam pricao o plafonima, 4k ima tim lead koji radi na software-u za aerodrome u Evropi, drugi kolega ima 4.5k ali je lead za software koji koristi veliki broj banaka. Ako si lead/arhitekta za neki software koji nije mission critical ili ne donosi velike pare, onda je cifra bliza 3k, a seniori u takvim firmama blizi 2k, kao npr. u firmi u kojoj trenutno radim.

U Ubisoftu i slicnim firama rade oni koji su zeleli kao klinci da budu game developeri :) pravili igrice u mini frejmvrcima, ucili unity... Moguce je da je manja plata jer su i oni sami manje fleksibilni i rade 'ono sto vole'. Nije lako u game developmentu, al plate slabe. S druge strane, cini mi da kod nas najvise zaradjuju mobile devovi (bilo da je kotlin/swift... sta god), a plata vise zavisi od tehnologije nego od senioriteta. Ima ljudi koji su se poznavanjem biznis logike i domena posla probili do seniorske pozicije i pitanje je kako bi se proveli na intervjuu u nekoj drugoj firmi.

Na posletku, postoje ljudi koji zaradjuju te ogromne cifre, ali dajte da se ne bavimo jednorozima:
Ovo su bruto proseci u USA, developeri koji zaradjuju toliko neto su i tamo unicorni. Da ne zamajavamo ovaj napaceni narod, proseci su slicniji ovim ciframa iz Hrvatske -10%, a medijane i nesto manje. Svaka cast svima koji zaradjuju astronomski, ali opet kazem, to je mnoooogoo manji broj nego sto se misli. A 'prosecnom' developeru bez nasledstva nije mnogo lakse da iskesira stan. Ima nekih drugih slojeva kod nas na trzistu.

Pazi, ja sam pricao o plafonima, 4k ima tim lead koji radi na software-u za aerodrome u Evropi, drugi kolega ima 4.5k ali je lead za software koji koristi veliki broj banaka. Ako si lead/arhitekta za neki software koji nije mission critical ili ne donosi velike pare, onda je cifra bliza 3k, a seniori u takvim firmama blizi 2k, kao npr. u firmi u kojoj trenutno radim.
Naravno, u svakoj industriji postoji raznolikost zaposlenih sa različitim nivoom ambicija, kompetencija i znanja. Problem IT-a u Srbiji je što postoji realna potreba za rastom, ali nemamo odgovarajući fond ljudi, jer mi smo Srbija sa 6 miliona, a ne Indija sa 1,5 milijarde stanovnika. shodno tome, puno je "prekvalifikovanih" ljudi, upitnih znanja i veština, i naravno da će oni uticati na prosek plata koju god metodologiju da koristiš. Ja sam govorio o ljudima koji imaju odgovarajući edukativni background i 10-15 godina iskustva koje poznajem iz svog okruženja. Nisu svi oni geniji ili ne znam šta niti gledam u njihov novčanik, ali bio bih šokiran da iko radi za manje od 3k eur neto. Naravno, ima ih i sa 10k+ eur ali to nije standard, još jednom ponavljam. Sa druge strane, u medicini možeš biti top 1% i opet praviti 1,5k eur što je na nivou juniorske plate u IT :D

Opet plate programatora u fokusu, sledeće je truli švedski standard i kenj*da. :)
Jači je sa kešom prosečni majsor od prosečnog IT-jevca.
To jeste tačno. Neko ko je dobar i iskusan majstor (ne priučen) i radi 50% srbija-50% EU može godišnje da nagura na 40-50k eur neto.

Vrh