Bravo, odličan i vrlo realan komentar. Naravno da postoje ljudi koji prave 10k+ EUR mesečno, ali to nije standard niti nešto što je uobičajeno. Ako bih morao da dam procenu, rekao bih da je to top 1,5-2% celokupne industrije.
Međutim, ovde je jako bitna trajektorija i senioritet koji se u ovom poslu ostvaruje. Ja imam bliskog rodjaka (brat od tetke) koji ima 35 godina i subspecijalista je jedne veoma uske grane hirurgije. Na stranu što mu je plata nekih 170.000 dinara (što je nadam se da ćeš se složiti, smešno malo u odnosu na odgovornost i kompleksnost posla koji obavlja), ali ono što je najfrapatnije je da je on u tom svetu hirurgije percipiran kao potpuni početnik. Dakle, njegov šef je profesor koji ima 60 godina i svetski je poznat, celokupan tim ljudi koji radi u toj grupi je u starsnoj dobi od 40-55 godina.
Sa druge strane, uzmi nekog ko ima 35 godina života i 12-13 godina isustva u IT-u, taj je već supersenior i čak i ako ne radi za Microsoft, Databricks i ostale firme koje plaćaju $$$, taj neko sa tim iskustvom lagano pravi tih 4-5k eur neto bez da se nešto ekstremno cima. I sad zamisli kako neko ko je u srednjim 30-im ima (ili makar planira porodicu) može sa takvom platom da se skući u Beogradu, a sad uporedi istu tu poziciju i platu koja je nakon poreza možda veća 20% u nekom Minhenu, Amsterdamu ili nedaj bože Londonu pa gledaj gde su priuištiviji stanovi.
Ja znam da bi
@Salev85 voleo da nas ubedi da svi u korporacijama rade za 600-1000 eur, ali to naprosto nije istina. Drago mi je da neko ko ima druga;ije stavove od mojih poput tebe, moze realno i objektivno da sagleda situaciju i trziste.