Šta je novo?

Cene nekretnina

Iskreno i meni “zvuci” 3.9% kao malo ali realnost je da je to zapravo vrtoglav rast. Po mom misljenju samo na osnovu saobracaja moze da se kaze da je “ekonomska ludnica” a kako li ce biti 2027. ne znam. Mislim da si u pravu delimicno jeste 1% njih raste mnogo brzo. Neki % njih raste ali sporo a dosta njih ima vece plate nego ikada ali ujedno i troskove vece. Kada sve to skupis dobijes guzve, kupuje se, prodaje se, luda kuca idemooo. Galerija juce prepuna. Ovakve scene osim Dubaija retko gde imas trenutno na zapadu. Znači u sustini ekonomsko zagrevanje je u toku dok je na zapadu u pojedinim drzavama stagnacija koju pokusavaju spustanjem kamata da podgreju. Ako uspeju onda ce kod nas da kljuca.

Pogledajte prilog 217262
(disclamer: ova fotografija je zabranjena na N1)

Nije tema o litijumu a ljudi su mnogo osetljivi na to pitanje zato sto ima dosta placenih zutih botova kojima koji god projekat ima veze sa time da drzava “pominje” odmah kontriraju pa makar bilo i pozitivno. Tako da bi preskocio komentarisanje.
Pa OK oko kometarisanja, pusti botove, pa i ja i ti smo neka vrsta botova ovde na forumu…ovo je malo dublje pitanje…mada ko ga j..e, samo da uspe da se proda pre neke frke…

Evo da napišem malo o mojoj prodaji stana oko 52m2 u NS-u, starogradnja, za renoviranje i na odličnoj lokaciji(kačio sam ga ovde).
Krenuo pre nekih 2 meseca da ga prodajem po ceni od 2200eur(2100eur za prijatelje).
Pre nekoliko nedelja je spušten na 2100eur(2000eur za prijatelje).
Sada će biti i na oglasima za 2000eur(verovatno bi ga dali nekome i za 1950eur/m2).
Nakon mesec dana će onda ipak biti oglašen najverovatnije i za 1900eur.
Žuri se bratu da ga proda jer treba da kupuje stan i do kraja godine može da podnese za one subvencije na osnovu mlade mame(za dete mislim 30k eur).
Ide loše prodaja jer nismo ni sredili lepo stan za prodaju(barem da smo izbacili sve stvari i okrečili)a i loše je uslikan stan, pa čak i ovi iz agencije su pogrešili neke stvari u oglasu.
Trenutno ga izdajemo nekom drugaru i on će ga možda i kupiti ako dobije neke bonuse i ako mu odobre stambeni kredit.
PS: I dalje nismo sigurni koliko ima stvarno m2 stan, pa ga prodajemo koliko je i uknjižen(nisam siguran da li je terasa ušla u tu kvadraturu ili nije).
Evo primer jedne traljave i veoma loše prodaje stana iz ličnog iskustva 😉😂
Ja neću da bilo šta radim(1/4 stana je moje) jer prosto nemam vremena za to, ti novci mi ni ne trebaju jer bih ih oročio ili kupio bolja kola.
Moje iskustvo sa izdavanjem vrlo slično…prosto popusta tražnja…kao i uvek BG je nazilaviji…

To je konkretno ovaj stan, uhvatio sam se za njega jer je prvobitna cena bila bas niska nekih 104k, ni u Beogradu za te pare retko kad iskrsne nesto normalno. Kad ono prodat za 87k pa sam morao da podelim ovde.
Moze da se pregradi i dobije spavaca. 42.7m2 doduse.
Metro ide plava linija, Akalla do T centrale 25min. Autom oko 20min, da kazem 30 ako je guzva. Meni odakle zivim treba nekih 10min autom do Sollentune koja je blizu Akalle, a od mene do centra treba 10-15min, bas bas retko kada vise, tako da to je to.
Iznajmljivanje i izdavanje stanova je regulisano jer drzava brine o svojim ljudima da ih ne pojedu investitori, ali ako bih hteo da ga izdam sigurno bi bio oko 1000eur. Medjutim ovde vlasnik placa infostan koji je konkretno za ovaj stan 250e mesecno. Porez je otprilike 30% bilo na izdavanje ili kada orocis pare, na kripto/akcije i sl... sad dal se placa pre ili posle odbijanja za infostan ne bih znao. Pricam onako kako jeste. Nije ovde dobro kupovati investiciono, ali ko kupuje za zivot je ovakvo stanje. I kod nas bi poprilicno ohladilo investicionu kupovinu to da primoras sve da placaju porez na izdavanje, jos 30% ihhh Dzo bi pobegao iz Ledina i kupio jos 3 kuce u Amsterdamu.
Poznajem coveka koji je kupio kucu na jedno 40min od Stokholma 30k stanovnika. Pregradio jedan deo, napravio izdvojen stan oko 25m2 i izdaje ga za nekih 500e cime pokriva troskove kuce - odrzavanje, porez, struja, grejanje.
Ovo sto se kod nas desava je nevidjena pljacka naroda. Kuvaju nas postepeno kao zabu.
Zahvaljujem se na odgovoru. I da je 750e bruto, pa cak i nakon plaćanja 30% poreza i troškova je to neki odnos koji je ok. Isto kao kod nas a imaš pravnu zaštitu. Ako tek kupuješ za život veći stan na kredit to je stvarno ok cena. Uz klimatske promene se čak može dogoditi da severne zemlje budu i prijatnije za život. Na temperature mislim. Ovo leto je bilo haos kod nas. Nigde nisi mogao da izadješ bukvalno.

Evo da napišem malo o mojoj prodaji stana oko 52m2 u NS-u, starogradnja, za renoviranje i na odličnoj lokaciji(kačio sam ga ovde).
Krenuo pre nekih 2 meseca da ga prodajem po ceni od 2200eur(2100eur za prijatelje).
Pre nekoliko nedelja je spušten na 2100eur(2000eur za prijatelje).
Sada će biti i na oglasima za 2000eur(verovatno bi ga dali nekome i za 1950eur/m2).
Nakon mesec dana će onda ipak biti oglašen najverovatnije i za 1900eur.
Žuri se bratu da ga proda jer treba da kupuje stan i do kraja godine može da podnese za one subvencije na osnovu mlade mame(za dete mislim 30k eur).
Ide loše prodaja jer nismo ni sredili lepo stan za prodaju(barem da smo izbacili sve stvari i okrečili)a i loše je uslikan stan, pa čak i ovi iz agencije su pogrešili neke stvari u oglasu.
Trenutno ga izdajemo nekom drugaru i on će ga možda i kupiti ako dobije neke bonuse i ako mu odobre stambeni kredit.
PS: I dalje nismo sigurni koliko ima stvarno m2 stan, pa ga prodajemo koliko je i uknjižen(nisam siguran da li je terasa ušla u tu kvadraturu ili nije).
Evo primer jedne traljave i veoma loše prodaje stana iz ličnog iskustva 😉😂
Ja neću da bilo šta radim(1/4 stana je moje) jer prosto nemam vremena za to, ti novci mi ni ne trebaju jer bih ih oročio ili kupio bolja kola.
Želim vam da uspešno realizujete prodaju i da uspešno realizujete ono što ste planirali. Nema brige, verujem da će se to uskoro prodati. Realizovane cene +-10% i proda se.

Iskustvo sa izdavanjem mi je uvek bilo odlično.
Stan na dan mi radila agencija za to uz procenat koji uzmu od zarade 19% pošto sam im bio peti stan, sada imaju preko 30 takvih dogovora i naplacuju 25% ostalima.
Ne cimam se i neka svako radi svoj posao i dobije zaradu za to.
Na mesečnom nivou kod izdavanja uvek gledam da mi je proveren čovek u stanu(prijatelj, kolega, deca od porodičnih prijatelja itd...). Nikad nisam oglasio na nekim oglasima ili preko agencije za izdavanje već samo na društvenim mrežama podelim i uvek sam našao za manje od mesec dana nekog, to jest dešava mi se da jedva stignem da završim radove/opremim i predam zakupcu u dogovorenom periodu i evo do sada nikad nisam imao prazan hod ni kod jedne nekretnine ili lokala.
Cenu tu formiram tako što pogledam koliko su na toj lokaciju takvi stanovi oglašeni i spustim nekih 15-20% i taj stan ja uopšte ne obilazim.
Nemam praznog hoda, provereni ljudi, cena niža 20%, ne obilazim niti proveravam nikoga i ne gubim vreme.
Prilikom nekih popravki to zakupci odrade i toliko manje plate narednu kiriju, čak im i spustim dodatno još 50eur zbog tog cimanja sa majstorima.
Hoću da eliminišem gubljenje vremena vezano za izdavanje nekretnine i to polako prebacujem na jednog kolegu koji mi je i najbolji drug.

Hteo sam da vam napišem šta sam čuo. EU uvodi sistem eES i ETIAS i striktnu kontrolu ulaska i izlaska. Nema više pečata.
Svedoci smo da je za naše majstore trenutno zlatno doba i da se dosta njih snalazi tako što preko raznih šema oko pečata produžavaju boravak u inostranstvu i rad na crno (sve majstorske usluge). Mnogo ljudi se snalazi.
Ljudi kažu da se na ovaj način zatvara ta mogućnost zarade. 90 dana i to je to. Tako kažu majstori 🤷
U skladu sa tim možemo očekivati ili trajnu emigraciju naših majstora ili pojeftinjenje (stagnaciju) cene usluga.

Poslednja izmena:
Moje iskustvo sa izdavanjem vrlo slično…prosto popusta tražnja…kao i uvek BG je nazilaviji…
Najvažnija su iskustva sa terena. Ona govore o realnoj situaciji. Kao što sam napisao pre 1-1.5 skoro kada sam krenuo sa istraživanjem tržišta, dosta ljudi je odložilo osamostaljenje zbog cena. Zanimljivo je to čuti pa možeš da podeliš malo više detalja u vezi izdavanja.

Malo detaljnije uporednivanje cena sa Hrvatskom. Cisto da malo razbijeno i te mitove da sve placamo najskuplje u Evropi.

Cim je Malagurski objavio video odmah krece prpa i kontraudar da se prikaze "Ma nije to bas tako".

Drugar s kojim radim je sad u Belgiji, bude 3 meseca pa se vrati. I tako u krug. Bilo bi mu mnogo teze da se uvede Etias jer radi na crno.
Kako bi to uticalo na njega? Smanjilo bi mu boravak jer sve ide sistemski? Nema više pečata što sada završavaju ili? Pitam te da potvrdim samo da li sam lepo shvatio

Postoje limiti koliko mozes da ostanes. 90 dana po jednom ulasku a ako to prekoracis tipa zadrzis se 92 dana dobijes zabranu ulaska. I to sve gledaju pecate na granici da vide kad si usao kad si izasao. Poznanikr jedan je iz Beograda radio u Nemackoj, prekoracio i na izlasku iz Djarme u Srbiju stavio 100$ u pasos i sve OK. Madjar ce se napraviti lud i uzeti pare.. a ko je posten ide lupanje zabrane u pasosu.
S Etiasom nema pecata nit muljanja s granicarima. Klasican veliki brat. Nema maltretiranja oko gledanja i trazenja u pasosu gomile raznih pecata. Odmah bude vidljivo i racunljivo.
Ko je turista nema cega da se plasi. Ko je radnik na crno ili terorista to je druga stvar.

Postoje limiti koliko mozes da ostanes. 90 dana po jednom ulasku a ako to prekoracis tipa zadrzis se 92 dana dobijes zabranu ulaska. I to sve gledaju pecate na granici da vide kad si usao kad si izasao. Poznanikr jedan je iz Beograda radio u Nemackoj, prekoracio i na izlasku iz Djarme u Srbiju stavio 100$ u pasos i sve OK. Madjar ce se napraviti lud i uzeti pare.. a ko je posten ide lupanje zabrane u pasosu.
S Etiasom nema pecata nit muljanja s granicarima. Klasican veliki brat. Nema maltretiranja oko gledanja i trazenja u pasosu gomile raznih pecata. Odmah bude vidljivo i racunljivo.
Ko je turista nema cega da se plasi. Ko je radnik na crno ili terorista to je druga stvar.
Zašto svog drugara (koji radi građevinski posao na crno u Belgiji) stavljaš u istu rečenicu sa teroristom? Jel jednaka opasnost vreba od obe kategorije ljudi?

Što se tiče uvođenja ovog sistema, ništa se suštinski ne menja osim načina kako se evidentira vreme provedeno u EU. Vreme boravka po jednom ulasku je ograničeno na 90 dana i svako ko je iole normalan i revnostan će nastaviti da ide i radi u Belgiju, Nemačku, Austriji i neće prekoračiti dozvoljeni interval. Na godišnjem nivou, moguće je ostati 182 dana, svakako dovoljno da se završe sve poslovi.

@Salev85 i dalje će prosečan kvalifikovan majstor u kombinaciji rada Srbija-EU izlaziti na cca 50k EUR godišnje, što mu dođe nivo CFO-a u kompaniji u kojoj ti radiš.

Zašto svog drugara (koji radi građevinski posao na crno u Belgiji) stavljaš u istu rečenicu sa teroristom? Jel jednaka opasnost vreba od obe kategorije ljudi?

Što se tiče uvođenja ovog sistema, ništa se suštinski ne menja osim načina kako se evidentira vreme provedeno u EU. Vreme boravka po jednom ulasku je ograničeno na 90 dana i svako ko je iole normalan i revnostan će nastaviti da ide i radi u Belgiju, Nemačku, Austriji i neće prekoračiti dozvoljeni interval. Na godišnjem nivou, moguće je ostati 182 dana, svakako dovoljno da se završe sve poslovi.

@Salev85 i dalje će prosečan kvalifikovan majstor u kombinaciji rada Srbija-EU izlaziti na cca 50k EUR godišnje, što mu dođe nivo CFO-a u kompaniji u kojoj ti radiš.
👆👆👆 Mada mislim da je ipak ovo:
Konkretno:
"Javno mnjenje čine trenutna uverenja, stavovi i afektivno obojeni sudovi. Ono je vrlo fluidno, podložno promenama, kontroli i manipulacijama političkih i ekonomskih centara moći"
Ali da ne klevećem bez dokaza 🤡

Poslednja izmena:
Drugar s kojim radim je sad u Belgiji, bude 3 meseca pa se vrati. I tako u krug. Bilo bi mu mnogo teze da se uvede Etias jer radi na crno.
Snalažljivi su naši, pošalju pasoše koji budu ispečatirani i tako ne moraju da se vraćaju nakon 3 meseca i nastavljaju da rade i nikad ne odu iz zemlje, a u pasošu sve piše regularno.
Bilo je i pre nekoliko meseci i članak o uhapšenim graničarima i tom krugu ljudi koji su to obavljali, ne mogu sada da ga nadjem.

Najvažnija su iskustva sa terena. Ona govore o realnoj situaciji. Kao što sam napisao pre 1-1.5 skoro kada sam krenuo sa istraživanjem tržišta, dosta ljudi je odložilo osamostaljenje zbog cena. Zanimljivo je to čuti pa možeš da podeliš malo više detalja u vezi izdavanja.
Pa vrlo prosto, stan koji se uvek izdavao za par dana, sada je prošao kroz iteracije spuštanja cena do nivoa koji je nešto visi nego pre korone u periodu od 2 meseca, doduše kraj u kome se nalazi ima i veću ponudu novogradnje nego ranije …ali nije išlo glatko i brzo kao predhodnih godina…

Pa vrlo prosto, stan koji se uvek izdavao za par dana, sada je prošao kroz iteracije spuštanja cena do nivoa koji je nešto visi nego pre korone u periodu od 2 meseca, doduše kraj u kome se nalazi ima i veću ponudu novogradnje nego ranije …ali nije išlo glatko i brzo kao predhodnih godina…
Koliko je prošlo od oglašavanja do pronalaska zakupca? Da, zapravo to i ja gledam. Ako se gleda neka realna isplativost ulaganja i izdavanja koja je dugoročno održiva, to je iznos pre Rusa i oko korone. Pričaš o Beogradu ili?
To drastično spušta ROI, sa novim cenama....ne znam šta da kažem.

Poznanik moj izdaje na Voždovcu. 120m2 novogradnja + 2 garažna mesta. Full sredjen. Trenutno izdat na duži vremenski period. 1200e. To je max cena u ovom trenutku za sigurno izdavanje na duže. Cena stana da se kupi danas i sredi je oko 400k.

ROI na kupovnu cenu stana( pre ovog ludila) i sa sniženom cenom rente je trenutni oko 11 godina ( bez detaljne kalkulacije), mada su cene na toj lokaciji u Beogradu duplirane u medjuvremenu tako da pada sva ekonomska logika…

ROI na kupovnu cenu stana( pre ovog ludila) i sa sniženom cenom rente je trenutni oko 11 godina ( bez detaljne kalkulacije), mada su cene na toj lokaciji u Beogradu duplirane u medjuvremenu tako da pada sva ekonomska logika…
ROI of 11 godina? to be me baš zanimalo obzirom da izdajem stan od 68 m2 u starogradnji (renoviran i pristojno opremljen), 21. blok za 850 eur (sniženo sa 900 eur). Cena da se kupi i opremi stan oko 250k EUR.

Upravo, fenomen je globalan. Kod nasnke stednja mahom u evrima, sta god radio nas procvetali jorgovan, ne moze zaustaviti klizanje tu. Opet, mi smo barem imali opipljiv rast zarada, dobar deo zapadne Evrope uz sve ovo i tu ima stagnaciju.

Ovde se vecina rasprave svodi oko saletovih pretpostavki da je inflacija ovde znacajno veca, da plate ne rastu, da se enormno zaduzujemo i da je sav bdp rast od toga (iako se dug/bdp zmanjuje) a nista od realno nije tacno.

Jeste globalan i jasno je meni za uvoz inflacije ali to ne objašnjava zašto je kad je u euro zoni priznata inlacija pikovala na nekih 10%, kod nas bila (priznata) 17% za jednu godinu! Devizni kurs se nije promenio!

Gde je razlika? Jednostavno su iskoristili priliku, jer im tako odgovara, kao što je odgovaralo svima (odgovaralo bi i danas da nema političkih posledica). Onda još licemernije izgleda ovo kad prozivaju trgovinske lance što dižu cene i iznad te neke realne inflacije za ekstra-profit (mislim i treba to da rade da se razumemo, podržavam Malagurskog, ja jesam za free market, ali uz jake antimonopolske zakone, za takve stvari se na tom zapadu išlo u zatvor pre 30 godina). Mislim pa šta su oni radili, nego isto iskoristili priliku! Šalješ poruku pohlepa je ok, ali kad smo mi jedina banda u kraju!

...Ili npr kad su ograničavali cene. Pošto znam jednu vrednu porodicu u pograničnom predelu koja se bavi proizvodnjom hrane, momak, inače veterinar mi priča da su im zabranili izvoz robe na strano tržište i tražili otkup te neke robe po manjim cenama nego što oni mogu da je proizvedu, a zabranili im da prodaju na ino-tržištu za 3x veću lovu. Pa nabijem na Q i takvu državu i jorgovane ikebane!

Vrh