A za prosecnu platu, pa, nije daleko od nominalnog duplanja u 5 godina (2019 54k, danas 96k https://www.cekos.rs/prosecne-neto-zarade-plate-avgust-2024-godine). Mozemo mi pricati o manjkavosti procene zvanicne inflacije, ali plate jesu konstantno rasle brze od nje.
Za prosečnog čoveka, dakle tog koji ima prosečnu platu (ili još gore medijalnu) i imao je neku ušteđevinu, život je lošiji nego pre 5 godina, pa neka i uzmemo da je to raslo u sličnoj proporciji! Vrlo je prosto, dakle vraćamo se na to da po meni CB nemaju mandat da urade to što su uradile i da se moraju uvesti mehanizmi da tako nešto bude maltene krivično delo! Naravno, fenomen je ovog puta globalan, ne odnosi se samo na ovu domaćicu koja vodi našu instituciju.
Državama je bitno da taj nominalni output ne padne (Σ cena x količina), da tu ne dođe do zastoja kreditnog sistema i naravno da su to postigle dizanjem cena, a ne količinama (realne ekonomije). Postpandemijske prodajne količine su manje nego što su bile pre i to se odnosi na globalna tržišta, cenama se to nadoknađuje! To se odnosi kako na nekretnine, tako i na random proizvode u proseku. Meni jako lep parametar sveopšteg standarda je prodaja novih vozila i tu vidimo strahoviti pad na svetskom nivou količina (osim tržišta poput kine npr), pa se to odnosi kako na US, tako i na EU (pogotovo). Sa druge strane, prihodi rastu gotovo linearno pod lepim uglom, jer cena raste u jednačini! Verujem da bi slično bilo i za korpu drugih proizvoda u proseku.
Situacija nije ružičasta uopšte. Naravno, političar će da izađe i da kaže kako imamo rast bla, bla i naravno da će tamo neka baba koja ne razlikuje nominalne od realnih varijabli da gleda na to pozitivno.
Btw, zaista nisam hteo da komentarišem i povući ću se, ali da kažem još ovo, pričao sam latos sa jednim investitorom iz turističkog mesta u SRB. Kaže da je promet pao preko 10% (u tom trenutku od početka godine), ali da ih vadi veća margina u ceni, upravo ono što pričam.
Ja samo gledam koliko bi bailout trebao da bude. 2008 je kikiriki u odnosu na danas. Covid štampa je bila užasna. 2020 su odštampali 65-80% postojećih dolara. USA ima previše duga danas. Koga da spašavaju? Dupla-četvorodupla kovid štampa. Zato su po meni dve opcije:
1. Hiperinflacija i rušenje fin. sistema-20% verovatnoće
2. Fin kriza par godina. Ceo svet u krizi i onda USA ima prostora za QE. Izlazi iz krize kao pobednik. Veliki kupuju sve po diskontovanim cenama.
Prosečan Joe u USA ima štednju na minimumu. Iako bude neki pad SPXa od 50%, mali broj plebsa može da kupi nešto. Već sam rekao, ovi iz srednje klase na zapadu što imaju keša, kupuje akcije kao ludi. Nikada više nisu kupovali. Mi to nemamo ali imamo nekretnine. To se polako privodi kraju a onda znamo šta sledi.
Da li će država u toj situaciji napraviti bogataše od ovih što kupuju na ath......ili će im uzeti na neki način?
Kažem, potpuno mi je legitimno to što pričaš i razumem logiku, ali subjektivno ne mislim da su procenti takvi. Verovatnoće doom scenarija su mi mali, s tim da mi je opet hiperinflatorni verovatniji, a najverovatnije mi je da će samo nastaviti ova politika kraduckanja dok se ne ispegla makroekonomija ili se na svetskom nivou ne pojavi nešto novo što će toliko povećati produktivnost (uz to da se ne smanji zaposlenost), tako da se kriza preraste. Mislim da je ovo oko EV trebalo da bude to, ali ne ide kako su očekivali, pogotovo ne da know-how uz ekonomiju obima, manje inpute (pre svega radna snaga), pa i sam profit od toga više ode na istok!
Prilozi
Poslednja izmena: