Ja sam kontao da on prisa u svoje ime, a ne u ime nekih investitora i sta ti ja znam koga. Da ti sad imas 4 stana da li bi navijao da padnu cene da kupis peti? Da ne bi mozda vise izgubio u totalu? Aj da kazem i da je "nelose" kad plate skacu brze i jace od parizera, ovako nam jedino ostaju dva jajca... da nas drze ceo dan.Prvo. Ovde dominiraju vonabi investitori koji kupuju stan za investiciju pa se žale na cene. Ovi koji imaju kupuju, ovima kojima fali malo pa moraju malo lošiju lokaciju ili stan kukaju. Evo čak imamo primer jednog investitora sa tri stana, kupuje četvrti i kuka kako je skupo.
Drugo. Pričaš kako odlaze ljudi iz zemlje jer je loše. Nema ko da radi. Kada dignemo minimalac i plate da bi ljudi ostali u zemlji opet kukaš kako je to loše. Pa šta je onda neloše?
Treće. Postoje ljudi koji nikad nisu otišli van i to je normalno. Nismo jedinstveni po tome. Postoje i Beogradjani koji nikad nisu otišli van Bg-a čak ni do Avale.
Četvrto. Svako odlučuje za sebe prilikom kupovine za život. Zna kolika mu je rata i kolika primanja i nadam se da može lepo da izračuna sve. Uvek je bilo i brzopletih ljudi, a i onih proračunljivih.
Taj vlasnik starogradnje drzi cenu jer planira da proda po nekoj zacrtanoj ceni da bi kupio stan od"brace po interesu". I posto "braca po interesu" nece njemu da spuste cenu, nece ni on drugimaJel odgledao neko video koji je juce izbacio Boris Malagurski o kartelu koji drze ove trgovinske lance i zasto je hrana ovako skupa? Sve je detaljno objasnjeno. Ko ima profil na fejsu nek pogleda. Iz slicnih razloga kapiramo zasto je novogradnja ovako skupa? Naravno, postoji kartel jakih investitora, oni odlucuju o cenama novogradnje. Sitna boranija i investitori koji grade na malom placu 6 do 10 stanova nema veze s ovom ekipom.
S obzirom da ce kartel drzati jake cene i mozda spustati na kasicicu, starogradnja je jedino pravo resenje. Tu ipak ima dogovora jer je prodavac fizicko lice a ne deo kartela. Njega nece da jure i lome prste i nije u strahu da izda svoju "bracu po interesu" jer je spustio cenu za 10%.
Jel bismo mogli da povecamo minimalac, a da nemamo inflaciju? Da li je nekad povecan minimalac, a da nije pracen manje-vise jednakom inflacijom? Ako se ne moze povecati plata/minimalac bez inflacije, koja je onda poenta povecanja? Malopre pomenuti trgovinski lanci imaju ogromne marze. Da li ce u slucaju rasta plata zadrzati iste cene uz smanjenje svojih marzi, ili ce dici cene kako bi odrzale svoje nikad vece marze? I ne pricam samo o trgovinskim lancima, nego o svima koji dizu cene cim se nekom dignu plate.Kada dignemo minimalac i plate da bi ljudi ostali u zemlji opet kukaš kako je to loše. Pa šta je onda neloše?
Znaci mi smo upali u duznicku spiralu jer smo digli minimalac na basnoslovnih ~400e (koliko je otprilike svuda oko nas) posto valjda drzava iz svog dzepa placa sve te minimalce.Mariks ajde realno. Nemoj da mi pričaš o investicijama. Ja pričam o kupovini stana za život na kredit pa neka bude i sa učešćem od 50%. Ti pričaš kao da svi imamo 200-500k na računu pa da kupujemo investiciono za keš. To je druga percepcija. Kredit dugo traje a lako se uzima.
Ovim puteva i par prodatih rudnika mi nismo imali neke velike investicije od 2020. Mahom je država investirala. Mnogo ljudi je napustilo zemlju i došli smo u situaciju da nema ko da radi. Zato dižemo minimalac i ove zarade.
Poslednjih godina mi koristimo inflatornu spiralu i zamaskirano probleme koje imamo. Negde sam čak čuo podatak da 50% ljudi nikada nije bilo u inostranstvu. Oni nemaju pojma kako je van. Normalno da niko ne voli krizu, previše smo ih imali poslednjih 30 godina ali ovo što se radi nije dobro. Krijemo probleme ispod tepiha.
Ne rastu plate 50+% bez inflacije za 3 godine. Ne dupliraju se za 4.5. Nema tog rasta i investicija koje bi mogle tako nešto. To je proces. Ok, bice ok jos 2,3,4 godine ali šta ćemo posle. Opet muke i problemi.
Ja čak sad kad gledam ove planove i što više analiziram podatke uopšte ne sumnjam da neće ispuniti obećanje o prosečnoj plati od 1400e ali ima da nam poraste trošak života isto toliko 40%. Nekome daš a svima uzmeš. Čak i dijaspori. To je još 3 puta da povećaš minimalac i 2 puta linearno po 10% svima u državnoj službi. Ali to će baš imati negativne implikacije na zemlju iskreno. I po konkurentnost i po privredu i sve. Ali krenuli su tim putem inflacije i duga i nema nazad. Ne sme da stane. Koristi se situacija i to je to. Kad imaš tu percepciju onda znaš šta možeš da očekuješ i praviš planove.
Pa plate i skacu brze od parizera, to je po saletu najveci problem.Ja sam kontao da on prisa u svoje ime, a ne u ime nekih investitora i sta ti ja znam koga. Da ti sad imas 4 stana da li bi navijao da padnu cene da kupis peti? Da ne bi mozda vise izgubio u totalu? Aj da kazem i da je "nelose" kad plate skacu brze i jace od parizera, ovako nam jedino ostaju dva jajca... da nas drze ceo dan.
Ne znam. Uglavnom imamo na temi primere koji prizeljkuju pad jer cekaju da kupe drugi treci peti stan. Jbg tako je. Kirija kaplje pa kaplje, a cene ce opet porasti. Njemu treba sad. Dobro je znaci da je dobro kada plate skacu. Kako sale pise mislio sam je je dobro samo kada idu u minus.Ja sam kontao da on prisa u svoje ime, a ne u ime nekih investitora i sta ti ja znam koga. Da ti sad imas 4 stana da li bi navijao da padnu cene da kupis peti? Da ne bi mozda vise izgubio u totalu? Aj da kazem i da je "nelose" kad plate skacu brze i jace od parizera, ovako nam jedino ostaju dva jajca... da nas drze ceo dan.
Pa povecavao se minimalac i pre velike inflacije. Ako povecamo minimalac mnogo, a inflacija je mala doci ce perice i sase da nam pricaju kako je to lose jer ce firme otici iz zemlje i jer bogati vise nisu 6x bolji od prosecnog coveka. A ako su nam plate male i idu u minus i cene niske, a u inostranstvu sve raste kako je to bolje po nas? Kako onda resiti tu situaciju po Vama. Bas bih voleo da vidim kako biste Vi vodili drzavu ili cak firmu.Taj vlasnik starogradnje drzi cenu jer planira da proda po nekoj zacrtanoj ceni da bi kupio stan od"brace po interesu". I posto "braca po interesu" nece njemu da spuste cenu, nece ni on drugima
Jel bismo mogli da povecamo minimalac, a da nemamo inflaciju? Da li je nekad povecan minimalac, a da nije pracen manje-vise jednakom inflacijom? Ako se ne moze povecati plata/minimalac bez inflacije, koja je onda poenta povecanja? Malopre pomenuti trgovinski lanci imaju ogromne marze. Da li ce u slucaju rasta plata zadrzati iste cene uz smanjenje svojih marzi, ili ce dici cene kako bi odrzale svoje nikad vece marze? I ne pricam samo o trgovinskim lancima, nego o svima koji dizu cene cim se nekom dignu plate.
Bilo bi bolje bi bilo da su plate ostale 300e al bar gurmanska pljeskavica kosta 250 din, a ne ovako gurmanska 500 a plata 800e. Valjda je to logika.Pa povecavao se minimalac i pre velike inflacije. Ako povecamo minimalac mnogo, a inflacija je mala doci ce perice i sase da nam pricaju kako je to lose jer ce firme otici iz zemlje i jer bogati vise nisu 6x bolji od prosecnog coveka. A ako su nam plate male i idu u minus i cene niske, a u inostranstvu sve raste kako je to bolje po nas? Kako onda resiti tu situaciju po Vama. Bas bih voleo da vidim kako biste Vi vodili drzavu ili cak firmu.
Kad se ljudi zale na niske plate, njima nije cilje da dobiju 50% vece plate i 50% vece cene, sto se desava. A rast cena se lako resi, ali niti drzava radi na tome (preko antimonopolskih i antikartelskih zakona i mera), niti narod ima dovoljno visoku svest da bojkotuje one koji dizu cene.Pa povecavao se minimalac i pre velike inflacije. Ako povecamo minimalac mnogo, a inflacija je mala doci ce perice i sase da nam pricaju kako je to lose jer ce firme otici iz zemlje i jer bogati vise nisu 6x bolji od prosecnog coveka. A ako su nam plate male i idu u minus i cene niske, a u inostranstvu sve raste kako je to bolje po nas? Kako onda resiti tu situaciju po Vama. Bas bih voleo da vidim kako biste Vi vodili drzavu ili cak firmu.
Nominalno idu u plus i ako gledas potrosacke korpe koje servira vlast, a nikad nisu ni isle u minus, sem kad je deda Avram preseko . Pa devedesetih su moji roditelji bili dinarski milioneri, skakala je plata na mesecnom nivou. Ja sam skloniji da poverujem svojim ocima, ne znam zasto se neki iz petnih zila trude da pretvore ovu temu u politicku kampanju.Ne znam. Uglavnom imamo na temi primere koji prizeljkuju pad jer cekaju da kupe drugi treci peti stan. Jbg tako je. Kirija kaplje pa kaplje, a cene ce opet porasti. Njemu treba sad. Dobro je znaci da je dobro kada plate skacu. Kako sale pise mislio sam je je dobro samo kada idu u minus.
Slazem se, zaista ne razumem zasto se neki trude da pretvore ovu temu u politicku kampanju i cemu pominjanje vodje i tigra tu.Nominalno idu u plus i ako gledas potrosacke korpe koje servira vlast, a nikad nisu ni isle u minus, sem kad je deda Avram preseko . Pa devedesetih su moji roditelji bili dinarski milioneri, skakala je plata na mesecnom nivou. Ja sam skloniji da poverujem svojim ocima, ne znam zasto se neki iz petnih zila trude da pretvore ovu temu u politicku kampanju.
Evo tema za razmisljanje ovima sto bi hteli da se porede sa Nemackom:
Batko v Bulgaria
Pogledajte prilog 217147
I batko iz Skopje:
Pogledajte prilog 217148
Je l treba da aplaudiramo konstantno nasem vodji za ovakvog tigra?
Kako 800? 600 je realnoBilo bi bolje bi bilo da su plate ostale 300e al bar gurmanska pljeskavica kosta 250 din, a ne ovako gurmanska 500 a plata 800e. Valjda je to logika.
Tako se i kad je bila prosecna 300, pricalo da je 200 ‘realno’.Ova tema postaje
Kako 800? 600 je realno
Inace da, normalne i realne cene su bile pre 2021. Fali to vreme, jako.
Pa eto sam si sebi odgovorio. Narod nema dovoljno svesti pa dopusta visoke marze. Kazem, probaj da vodis neku firmu pa svu tvoju logiku pretvori u realnost i da vidimo.Kad se ljudi zale na niske plate, njima nije cilje da dobiju 50% vece plate i 50% vece cene, sto se desava. A rast cena se lako resi, ali niti drzava radi na tome (preko antimonopolskih i antikartelskih zakona i mera), niti narod ima dovoljno visoku svest da bojkotuje one koji dizu cene.
A sta cemo sa onima koji izdaju stanove i zale se zale kako kod nas rente nisu dovoljno visoke, a argument je da, posto su cene hrane iste kao u Evropi, onda bi i rente trebalo da budu kao u Evropi?
Pa bila je seca plata u javnom sektoru i kad je sns dosao na vlast. Tada su ga mnogi kritikovali zbog toga, a sada isti ti kritikuju kada plate rastu.Nominalno idu u plus i ako gledas potrosacke korpe koje servira vlast, a nikad nisu ni isle u minus, sem kad je deda Avram preseko . Pa devedesetih su moji roditelji bili dinarski milioneri, skakala je plata na mesecnom nivou. Ja sam skloniji da poverujem svojim ocima, ne znam zasto se neki iz petnih zila trude da pretvore ovu temu u politicku kampanju.
Evo tema za razmisljanje ovima sto bi hteli da se porede sa Nemackom:
Batko v Bulgaria
Pogledajte prilog 217147
I batko iz Skopje:
Pogledajte prilog 217148
Je l treba da aplaudiramo konstantno nasem vodji za ovakvog tigra?
Hvala što si me se setio druže stari. Vratio sam se čitanju, nemam više šta da kažem. Previše sam ja sitna riba za ajkule sa foruma.Mislim da cu da krenem kao Suzuman samo da citam ovu temu
Ja čekam da vidim da li si proučio ono što sam ti poslaoHvala što si me se setio druže stari. Vratio sam se čitanju, nemam više šta da kažem. Previše sam ja sitna riba za ajkule sa foruma.
Pozdrav do daljnjeg!
Koje ekonomske parametre ako su svi laz sa RTS-a?Na temu minimalca. Normalno da mi ne smeta da isti raste. Meni smeta što imamo inflatornu spiralu i neće se završiti dobro. Ne može se za 5-6-7 godina stići nivo razvijenosti i plata istočnoevropskih zemalja sa realnom stopom rasta od oko 2,6%. Pričamo o periodu 2013-2023.
Ako hoćeš da povećaš minimalac, povećaj u isto vreme neoporezivi iznos da bi smanjio pritisak na poslodavce. Privreda je konkurentnija. Uštedu napravi digitalizacijom i smanjuj državni aparat sistematizacijom radnih mesta. Ako imaš 7 u matičnoj službi a trebaju ti tri zaposlena samo uvedi zabranu zapošljavanja u toj službi. Ili ih prebaci gde je manjak osoblja. I eto ti boljitka za sve. Mi smo odabrali populistički i lakši način kroz inflaciju jer na taj način ne moraš ništa konkretno da radiš. 700k ljudi u državnom sektoru+ ljudi koji rade preko posredičnih firmi.
Na linku ispod. Imate grafikon 2 koji potvrđuje sve što pričam. Od 2020 smo zastranili.
Ja gledam samo ekonomske parametare. 2013-2019 razvoj nije bio ništa posebno ali ipak je imao odredjenu dozu realnosti. Ovo danas je inflatorna dzungla. A da bi bio glavni, moraš da budeš najveći divljak. Morao sam malo slikovito .Tamna strana „zlatnog doba“
Ako se ostvari prognoza MMF-a, po kojoj će srpski BDP realno rasti za 3,9 odsto godišnje, prosečna plata od 1.400 evraradar.nova.rs
Svetifor je jos jeftiniji, a prazan. Znam da ne izgleda lepo ali jbg jeftino. Ili ides da te deru ali jbg sljasti ili gledas da te niko ne vidi ako ides u trnavu, svetofor i td…Ima narod dosta svesti. Eno Lidl pun više od svih ostalih zajedno. Problem je što je još uvek broj Maxi i Idea prodavnica ogroman i teško je konkurenciji da se probije na tržište BG.
Ako cemo iskreno za proslo povecanje minimalca su obecavali “dovoljno” povecanje neoporezivog iznosa, a povecali su 1%. Moram da pogledam eto podsetili ste me od ng da li je povecan neoporezivi iznos i koliko.Koje ekonomske parametre ako su svi laz sa RTS-a?
Kad smo vec kod RTS-a meni je interesantno da kada se ovde citiraju podaci Svetske Banke, to je ‘prepisivanje sa RTS-a‘, a kada se cela teorija propasti bazira na nekoj izjavi Vucica da ce plata biti 1400e, to je ‘samo gledanje ekonomskih parametara’
Btw, neoporezivi deo minimalca se uvecava po istoj stopi.
Kazu ovde 13,7%, isto koliko i minimalac.Ako cemo iskreno za proslo povecanje minimalca su obecavali “dovoljno” povecanje neoporezivog iznosa, a povecali su 1%. Moram da pogledam eto podsetili ste me od ng da li je povecan neoporezivi iznos i koliko.
ok to je u konacnici oko 4-5% manje na ukupne troskove.Kazu ovde 13,7%, isto koliko i minimalac.
Minimalac za 2025. godinu 53.592 dinara, poslodavcima neoporezivi iznos od 28.000 dinara
Na poslednjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) odlučeno je da će minimalna zarada u 2025. godini iznositi 53.592 dinara, odnosno 308 dinara po ...biznis.rs
Svetifor je jos jeftiniji, a prazan. Znam da ne izgleda lepo ali jbg jeftino. Ili ides da te deru ali jbg sljasti ili gledas da te niko ne vidi ako ides u trnavu, svetofor i td…