Šta je novo?

Cene nekretnina

I da smanjimo projekciju duga ono na šta je ukazujem je budući problem. Vi se uvek hvatate za BDP i niko "nije imao problem sa 50% duga" ali to NEMA VEZE SA STVARNOŠĆU.
Mi imamo visoku inflaciju od 2020. Visoka inflacija doprinosi prividnom povećanju nominalnog BDP-a i deluje kumulativno tako da može dovesti do toga da prividno deluje da se uz povećanje duga on prema BDPu opada ali dug realno raste. Realna vrednost duga nam se nije smanjila u odnosu na 2020. Inflacija u EU je bila daleko manja. Kod nas daleko veća, zato nam nominalno raste BDP-a. Ukoliko zaduživanje nije investiciono orijentisano, već se koristi za tekuću potrošnju, to će negativno uticati na ekonomiju.
"Prividno smanjenje duga" znači da dug izgleda kao da pada kada se posmatra u odnosu na nominalni BDP (koji se povećava zbog inflacije). Međutim, to je samo iluzija – realni dug, tj. stvarna vrednost duga prilagođena za inflaciju i dalje raste. Na primer, ako zemlja nastavlja da se zadužuje u apsolutnim brojevima, taj nominalni dug možda neće biti održiv dugoročno, jer se realna ekonomska vrednost koju dug predstavlja možda čak i povećava, čineći ga težim za otplatu u stvarnim, prilagođenim uslovima.

Pročitati 10 puta ako treba. Pa onda za par dana ponovo ko nije ekonomske struke. Ovo vam je suština našeg BDP-a i duga.
Stvar je u tome da ove implikacije ne mogu odmah da se vide.
Ali nije inflacija ovde bila ‘daleko veca’ u toj srazmeri da je svako povecanje BDP-a nebitno. Rast BDP-a se uvek prikazuje umanjen za inflaciju, i mi i pored jace stope inflacije imamo trenutno skoro najjaci rast u Evropi. Pri tom, skoro sav nas dug je investiciono orijentisan, ne znam odakle sada teorija da ide na tekucu potrosnju kada malopre navodis 18 milijardi Expa tu.

Evru (i dolaru) je globalno pala vrednost, i to bi svako ko makar povrsno prati ekonomske vesti trebalo da zna, a ne neko ko je korpo insajder na izvoru informacija.

Ne predstavljas ovde nikakve nove koncepte pa da sad mora da se cita 10 puta. Zapravo, samo banalizujes konkretne analize kojih je ovde bilo dosta nekim pausalnim ocenama.

Dokle više da mi odgovaraju IT-jevci koji ponavljaju sve sa RTS-a......
Ne znate nešto novo 🙂. Opet rast BDPa
Ajde makar sporazum sa Kinom, IT raste.... nešto novo. Bdp je izlizan i demaskiran.

I da smanjimo projekciju duga ono na šta je ukazujem je budući problem. Ti kažeš nećemo se toliko zadužiti. Vučko kaže 18 milijardi+ sve dodatno. Ja samo znam da mi taj novac nemamo i da većina mora doći iz duga. Vi se uvek hvatate za BDP i niko "nije imao problem sa 50% duga" ali to NEMA VEZE SA STVARNOŠĆU. A taj novac nemamo jer👇
Mi imamo visoku inflaciju od 2020. Visoka inflacija doprinosi prividnom povećanju nominalnog BDP-a i deluje kumulativno tako da može dovesti do toga da prividno deluje da se uz povećanje duga on prema BDPu opada ali dug realno raste. Realna vrednost duga nam se nije smanjila u odnosu na 2020. Inflacija u EU je bila daleko manja. Kod nas daleko veća, zato nam nominalno raste BDP-a. Ukoliko zaduživanje nije investiciono orijentisano, već se koristi za tekuću potrošnju, to će negativno uticati na ekonomiju.
"Prividno smanjenje duga" znači da dug izgleda kao da pada kada se posmatra u odnosu na nominalni BDP (koji se povećava zbog inflacije). Međutim, to je samo iluzija – realni dug, tj. stvarna vrednost duga prilagođena za inflaciju i dalje raste. Na primer, ako zemlja nastavlja da se zadužuje u apsolutnim brojevima, taj nominalni dug možda neće biti održiv dugoročno, jer se realna ekonomska vrednost koju dug predstavlja možda čak i povećava, čineći ga težim za otplatu u stvarnim, prilagođenim uslovima.

Pročitati 10 puta ako treba. Pa onda za par dana ponovo ko nije ekonomske struke. Pa opet čim vam neko spomene naš BDP. Ovo vam je suština našeg BDP-a i duga.
Stvar je u tome da ove implikacije ne mogu odmah da se vide.
Tvoja pretpostavka je da cemo nastaviti sa ogromnom inflacijom u narednim godinama, ne znam samo odakle ti ta pretpostavka osim licnog osecaja.
Evo ti dokumenta zvanicnog NBSa sa projekcijama inflacije + rasta BDP uskladjenog sa inflacijom:

Sledecih 3 godine + ova godine je inflacija u prihvatljivom rasponu od 3 +- 1.5%.

Ako mislis da znas bolje od NBSa ti lepo izvuci nam zakljucke iz ovog dokumenta pa predstavi:
Screenshot 2024-10-25 at 18.53.18.png

Dokle više da mi odgovaraju IT-jevci koji ponavljaju sve sa RTS-a......
Ne znate nešto novo 🙂. Opet rast BDPa
Ajde makar sporazum sa Kinom, IT raste.... nešto novo. Bdp je izlizan i demaskiran.
Bolje sa RTS- nego price taksista. Jeste, BDP je lazan, kurs je lazan, prosecna plata je lazna, rast je lazan, MMF laze, Svetska Banka laze, trading economics laze, S&P laze, samo ti imas prave informacije iz poverljivih izvora.

Bezbroj puta si ovde vec postavio nesto sto je opovrgnuto konkretnim izvorima, zaista nemas na osnovu cega da ovako nastupas sa visine.

Ovo zbrajanje svake investicije koje si mogao da se setis, pa uvecavanjenpa stavljanje svega u dug, pa onda garbage in - garbage out ekstrapolacija besmisla, to je toliko amaterski, da bi posle toga zaista trebalo da pauziras i razmislis pre nego sto krenes ovom IT-evcu da obiasnjavas nesto.

Poslednja izmena:
Tvoja pretpostavka je da cemo nastaviti sa ogromnom inflacijom u narednim godinama, ne znam samo odakle ti ta pretpostavka osim licnog osecaja.
Evo ti dokumenta zvanicnog NBSa sa projekcijama inflacije + rasta BDP uskladjenog sa inflacijom:

Sledecih 3 godine + ova godine je inflacija u prihvatljivom rasponu od 3 +- 1.5%.

Ako mislis da znas bolje od NBSa ti lepo izvuci nam zakljucke iz ovog dokumenta pa predstavi:
Pogledajte prilog 217074
Super. Znači u periodu 2020 do 2027 naša NBS neće ostvariti osnovni cilj a to je stabilnost cena. 4.5% je neprihvatljivo. Ali dobro, NBS se bavi BDP-om umesto svojim poslom.
Opet ćemo imati YTD inflaciju koja je skoro 50% veća od EU.....ali to samo ako računamo YTD.....ako zanemarimo kumulativ inflacije.
Da bi shvatio da naših 4,5% nije isto u ovom trenutku kao 4.5% u EU moraš da shvatiš kumulativ inflacije. A to je da su naše cene prethodnih 5 godina rasle po stopi inflacije koja je mnogo bila veća nego u EU. Multiplikuje se uticaj za svu veću inflaciju u prethodnom periodu.

Poslednja izmena:
Osnovni cilj NBSa nije stabilnost cena, vec sto bolja ekonomija, sto podrazumeva zdrav BDP i javni dug a ne da li u tvojoj kompaniji ce biti povecanja plata u skladu sa skokom cena krompira na pijaci.
NBS nije i ne moze da bude odgovoran da steluje inflaciju prema privatnom sektoru.

A imali smo mi i gore inflacione periode ranije pa drzava nije pukla:
Screenshot 2024-10-25 at 21.01.31.png

Zapravo samo smo od 2014 imali inflaciju godisnju ispod 5%.

A pored efekta kumulativnog inflacije ti moras da shvatis da je i BDP rast kumulativan a on je uglavnom u korelaciji sa platama u svim sektorima.
Isto kao sto ti projektujes rast duga do 50 milijardi Vucko projektuje prosecne plate od 1400 EUR, apsolutno isto rezonovanje.

Ja se slazem da mozemo biti u nezgodnom periodu sledece 2-3 godine, i da moze tu raznih stvari da se izdesava pocevsi od situacije u USA i EU i moguce recesije, ali bas ga preterujes sa svojim projekcijama i izvrcanjem brojeva za javni dug, inflaciju itd. Stvari koje ti pominjes se nisu desile i jos uvek nema naznaka da ce se desiti.
Kada bude naznaka da ce se desiti da krenemo u veliko zaduzivanje, nagli rast javnog duga i inflaciju vecu od 4% onda OK, za sada prema svim projekcijama to se nece desiti prosto.

Iskreno mnogo postajes arogantan i to se vidi vec poslednjih par nedelja u nacinu pisanja, svi koji se slazu sa tobom si u fazonu "to bre kralju, tako je" a svi koji se ne slazu gledaju RTS, su neki IT likovi odseceni od realnosti, neznalice itd. Iako si ti prvi pokrenuo pricu zeleci da "caskamo samo" a onda cim su naisli kontra argumenti i diskusije da okreces kako samo tvoji argumenti piju vodu a svako ko se ne slaze nije podoban.

Mislim da cu da krenem kao Suzuman samo da citam ovu temu i da vise ne ulazim u ove diskusije, jer postaju na nivou SNS konferencija za stampu gde se protivnicko misljenje i iznosenje konkretnih brojeva i cinjenica okrece ka apsurdu i prozivanju.

Super. Znači u periodu 2020 do 2027 naša NBS neće ostvariti osnovni cilj a to je stabilnost cena. 4.5% je neprihvatljivo. Ali dobro, NBS se bavi BDP-om umesto svojim poslom.
Opet ćemo imati YTD inflaciju koja je skoro 50% veća od EU.....ali to samo ako računamo YTD.....ako zanemarimo kumulativ inflacije.
Da bi shvatio da naših 4,5% nije isto u ovom trenutku kao 4.5% u EU moraš da shvatiš kumulativ inflacije. A to je da su naše cene prethodnih 5 godina rasle po stopi inflacije koja je mnogo bila veća nego u EU. Multiplikuje se uticaj za svu veću inflaciju u prethodnom periodu.
Pa nije EU homogena celina pa da tako đuture kompariraš. Nekolicina zemalja EU je imalo višu kumulativnu inflaciju nego Srbija, pa opet nisu propale. Stvarno ne znam odakle ti ideja za ove argumente koje iznosis, mislim da na celom forumu ne postoji jedna osoba koja može ovu "logiku" da isprati.

evo logike :D

1. Smanjenje realnog tereta duga kroz inflaciju – Ako je dug denominovan u fiksnim nominalnim iznosima, inflacija može smanjiti njegovu stvarnu vrednost, što može olakšati otplatu duga jer država vraća dug u „jeftinijem“ novcu.
  2. Potencijalni rast prihoda od poreza – Uz rast cena i nominalnih prihoda, država može prikupiti više poreza, što može poboljšati fiskalnu poziciju i učiniti dug održivijim, posebno ako inflacija nije praćena naglim rastom kamatnih stopa.
  3. Investicije za realni rast – Ako se država zadužuje radi produktivnih investicija (infrastruktura, obrazovanje, inovacije), to može poboljšati dugoročni kapacitet ekonomije za stvaranje prihoda, omogućavajući otplatu duga kroz povećani realni BDP.
  4. Kontrola kamatnih stopa – Ako je inflacija pod kontrolom i kamatne stope ostaju niske, država ima više prostora da koristi nominalni rast za smanjenje relativnog tereta duga, jer inflacija podiže nominalni BDP dok dug ostaje stabilan.

Koliko se truda ovde ulaze u pisanije raznorazno, nervoza vlada …

Najbolje je biti spreman za najgore sto Salev kaže, a nadati se najboljem sto ova energična mlada ekipa, udarne pesnice, promovišu …

…a kao i uvek strpljen, spasen..:.tema cene nekretnina…

Bukvalno osnovni cilj NBS je stabilnost cena
U mom kontekstu mislim da je bilo jasno da NBS ne radi na toliko mikro nivou da se bavi platama u privatnom sektoru i da li one prate spoljnu i unitrasnju inflaciju, vec na makro nivou.
Ali da osnovni cilj je kontrolisana inflacija koja omogucava i stimulise ekonomiju, zato i imaju ciljnu inflaciju od 3+-1.5% trenutno, to sto se ljudima ne svidja ta brojka je nesto drugo.

Ne brinu o cenama u smislu da ti neko odredjuje cene da ti ne mozes da svoj proizvod prodas skuplje i koliko privatnik treba da te plati, na to sam mislio.

Pored toga imamo dug privrede od 13 milijardi koji ce umanjiti budzetsku naplatu od strane države. Pored toga naše stanovništvo trenutno ima dug 18 milijardi a broj ljudi koji zivi u apsolutnom siromaštvu se duplirao od 400k na 800k od 2020 do danas. Kada je postalo izvesno da će doći do progresivnog rasta prestali smo kao zemlja da pratimo ovaj pokazatelj oko 2020-2021 godine. Srećom imamo zapadnjake koji su nastavili da prate.
👆
Први сам понављао као папагај да је социјално раслојавање које генерише ова антинародна власт нешто што нас разара и да смо последњих година најгори у Европи по том питању али нисам знао да је погоршање оволико драстично.

Ово у пракси значи да је сваки осми човек у Србији у апсолутном сиромаштву. То даље значи да су 6. и 7. на граници. За то време пројекти од националног значаја су градња лоших станова за партијску и мафијашку елиту у средишту града и сајам игре на ливади у Сурчину.

Гори смо од Египта са оним пројектом Новог Каира док им становништво грца у беди и прљавиштини.

Tačno sam udario u osinjak 🙂.
Javni dug Srbije 2019 je bio 24 milijarde. Jula 2024 je 36 milijardi. Danas dok pišem je oko 40 milijardi. Znate li vi koliko je milion evra 🙂. Milijarda je tek nezamisliva za 99% ljudi. Nepojmljiva. To je mnogo novca. A mi smo za nepunih 5 godina povećali dug 16 milijardi 🙂. I nastavljamo dalje 🙂.
Vi ljudi izmišljate neku novu ekonomsku teoriju i praksu 🙂. Ne znam šta da vam kažem na to. Mi nismo USA pa da štampamo dolare i sami sebi fiktivno dugijemo. Mi pozajmljujemo te dolare. Njih dinar ne zanima. Moraš da prodaš nešto stvarno što imaš da bi vratio dolare. Druga opcija je da refinansiraš dug dok može. Kad krene loše onda kreću uslovljavanja.
Po vama je dobro da što više dugujemo i što veća inflacija da bude. Sve preko 2-2.5% inflacije je užasno za ekonomiju. Ne možeš ništa da planiraš. Dobro je za špekulaciju najčešće vlasti i ništa više.
Osnovni cilj NBS je stabilnost cena. Tačka. Nema drugog cilja. To treba da rade druge institucije.

Činjenica je da bez obzira koliko vi ovde pokušavali u tandemu da osporite neke stvari i prikažete 🐂, Republika Srbija ce imati javni dug od minimalno 50+ milijardi za koje cemo svake godine placati oko 2.8-3-3.2 milijardi evra.
Tu temu smo završili.
Pored toga imamo dug privrede od 13 milijardi koji ce umanjiti budzetsku naplatu od strane države. Pored toga naše stanovništvo trenutno ima dug 18 milijardi a broj ljudi koji zivi u apsolutnom siromaštvu se duplirao od 400k na 800k od 2020 do danas. Kada je postalo izvesno da će doći do progresivnog rasta prestali smo kao zemlja da pratimo ovaj pokazatelj oko 2020-2021 godine. Srećom imamo zapadnjake koji su nastavili da prate.
Ono na šta nisam dobio odgovor a šta sam vas pitao je ovo:
"
Opcije da ne dodje do kraha:
- prodaja državnih dragulja tj firmi
- otvaranje prljavih fabrika i rudnika i uvoz radnika
-teranje tekstilaca i kablara i otvaranje boljih firmi
-porast produktivnosti
-inflacija uz fiksni kurs dok ne pukne
- deflacija uz obaranje kursa i stvaranje suficita (rezovi) u budzetu za serviranje dugova
"
U situaciji kada imamo minimalnu nezaposlenost, drastičan pad ljudi u zemlji u naredom periodu i pad produktivnosti kako možemo da prevaziđemo probleme koji nas očekuju za 3+ godina?
Ne BDP, ne dug, ne IT usluge nego ovo 👆

Буквално смо пред крахом све пропада никад није било више сиромашних међународне институције лажу немамо избора морамо да распродамо државне фирме и смањимо јавни сектор срежемо плате и пензије брзо режи плате пензије отпуштај ухлебе јесмо пред крахом или нисмо

Tačno sam udario u osinjak 🙂.
Javni dug Srbije 2019 je bio 24 milijarde. Jula 2024 je 36 milijardi. Danas dok pišem je oko 40 milijardi. Znate li vi koliko je milion evra 🙂. Milijarda je tek nezamisliva za 99% ljudi. Nepojmljiva. To je mnogo novca. A mi smo za nepunih 5 godina povećali dug 16 milijardi 🙂. I nastavljamo dalje 🙂.
Vi ljudi izmišljate neku novu ekonomsku teoriju i praksu 🙂. Ne znam šta da vam kažem na to. Mi nismo USA pa da štampamo dolare i sami sebi fiktivno dugijemo. Mi pozajmljujemo te dolare. Njih dinar ne zanima. Moraš da prodaš nešto stvarno što imaš da bi vratio dolare. Druga opcija je da refinansiraš dug dok može. Kad krene loše onda kreću uslovljavanja.
Po vama je dobro da što više dugujemo i što veća inflacija da bude. Sve preko 2-2.5% inflacije je užasno za ekonomiju. Ne možeš ništa da planiraš. Dobro je za špekulaciju najčešće vlasti i ništa više.
Osnovni cilj NBS je stabilnost cena. Tačka. Nema drugog cilja. To treba da rade druge institucije.
Au brate dokle vise ovo izmisljanje bez izvora.

Za 5 godina, u kojima smo imali 100godisnju eidemiju, skok kamata, rat na evropskom tlu smo uvecali sug za 12 milijardi a BDP za 30.

I sad cemo za duplo manje godina povoljnijih kreditnih uslova da se zaduzimo duplo vise, lol.

Ispadaju neki novi kao i malo malo pa se pojavi neki novi vonabi investitor na temi. Ne znam samo koliko vas ima i odakle Vam novac.

Ponavljas se Sale. Lose ti je to za psihu. Znam da ima ljudi koji jednostavno vole krizu da bi se osecali vazno ali nemoj da budes kao oni ljudi tokom korone koji bi voleli da korona,maske i zakljucavanja nikad nisu prosla. Doci ce i ta kriza ali u investicijama tajming je bitan.

Bolje sa RTS- nego price taksista. Jeste, BDP je lazan, kurs je lazan, prosecna plata je lazna, rast je lazan, MMF laze, Svetska Banka laze, trading economics laze, S&P laze, samo ti imas prave informacije iz poverljivih izvora.

Bezbroj puta si ovde vec postavio nesto sto je opovrgnuto konkretnim izvorima, zaista nemas na osnovu cega da ovako nastupas sa visine.

Ovo zbrajanje svake investicije koje si mogao da se setis, pa uvecavanjenpa stavljanje svega u dug, pa onda garbage in - garbage out ekstrapolacija besmisla, to je toliko amaterski, da bi posle toga zaista trebalo da pauziras i razmislis pre nego sto krenes ovom IT-evcu da obiasnjavas nesto.
Ako je pogačica ,koju jedem i deca jedu u skoli, sa 70 din poskupela na 100 dinara...ti meni kazes da lazem i da je inflacija 3 % ?

Ispadaju neki novi kao i malo malo pa se pojavi neki novi vonabi investitor na temi. Ne znam samo koliko vas ima i odakle Vam novac.

Ponavljas se Sale. Lose ti je to za psihu. Znam da ima ljudi koji jednostavno vole krizu da bi se osecali vazno ali nemoj da budes kao oni ljudi tokom korone koji bi voleli da korona,maske i zakljucavanja nikad nisu prosla. Doci ce i ta kriza ali u investicijama tajming je bitan.
Mariks ajde realno. Nemoj da mi pričaš o investicijama. Ja pričam o kupovini stana za život na kredit pa neka bude i sa učešćem od 50%. Ti pričaš kao da svi imamo 200-500k na računu pa da kupujemo investiciono za keš. To je druga percepcija. Kredit dugo traje a lako se uzima.
Ovim puteva i par prodatih rudnika mi nismo imali neke velike investicije od 2020. Mahom je država investirala. Mnogo ljudi je napustilo zemlju i došli smo u situaciju da nema ko da radi. Zato dižemo minimalac i ove zarade.
Poslednjih godina mi koristimo inflatornu spiralu i zamaskirano probleme koje imamo. Negde sam čak čuo podatak da 50% ljudi nikada nije bilo u inostranstvu. Oni nemaju pojma kako je van. Normalno da niko ne voli krizu, previše smo ih imali poslednjih 30 godina ali ovo što se radi nije dobro. Krijemo probleme ispod tepiha.
Ne rastu plate 50+% bez inflacije za 3 godine. Ne dupliraju se za 4.5. Nema tog rasta i investicija koje bi mogle tako nešto. To je proces. Ok, bice ok jos 2,3,4 godine ali šta ćemo posle. Opet muke i problemi.
Ja čak sad kad gledam ove planove i što više analiziram podatke uopšte ne sumnjam da neće ispuniti obećanje o prosečnoj plati od 1400e ali ima da nam poraste trošak života isto toliko 40%. Nekome daš a svima uzmeš. Čak i dijaspori. To je još 3 puta da povećaš minimalac i 2 puta linearno po 10% svima u državnoj službi. Ali to će baš imati negativne implikacije na zemlju iskreno. I po konkurentnost i po privredu i sve. Ali krenuli su tim putem inflacije i duga i nema nazad. Ne sme da stane. Koristi se situacija i to je to. Kad imaš tu percepciju onda znaš šta možeš da očekuješ i praviš planove.

Jel odgledao neko video koji je juce izbacio Boris Malagurski o kartelu koji drze ove trgovinske lance i zasto je hrana ovako skupa? Sve je detaljno objasnjeno. Ko ima profil na fejsu nek pogleda. Iz slicnih razloga kapiramo zasto je novogradnja ovako skupa? Naravno, postoji kartel jakih investitora, oni odlucuju o cenama novogradnje. Sitna boranija i investitori koji grade na malom placu 6 do 10 stanova nema veze s ovom ekipom.
S obzirom da ce kartel drzati jake cene i mozda spustati na kasicicu, starogradnja je jedino pravo resenje. Tu ipak ima dogovora jer je prodavac fizicko lice a ne deo kartela. Njega nece da jure i lome prste i nije u strahu da izda svoju "bracu po interesu" jer je spustio cenu za 10%.

Mariks ajde realno. Nemoj da mi pričaš o investicijama. Ja pričam o kupovini stana za život na kredit pa neka bude i sa učešćem od 50%. Ti pričaš kao da svi imamo 200-500k na računu pa da kupujemo investiciono za keš. To je druga percepcija. Kredit dugo traje a lako se uzima.
Ovim puteva i par prodatih rudnika mi nismo imali neke velike investicije od 2020. Mahom je država investirala. Mnogo ljudi je napustilo zemlju i došli smo u situaciju da nema ko da radi. Zato dižemo minimalac i ove zarade.
Poslednjih godina mi koristimo inflatornu spiralu i zamaskirano probleme koje imamo. Negde sam čak čuo podatak da 50% ljudi nikada nije bilo u inostranstvu. Oni nemaju pojma kako je van. Normalno da niko ne voli krizu, previše smo ih imali poslednjih 30 godina ali ovo što se radi nije dobro. Krijemo probleme ispod tepiha.
Ne rastu plate 50+% bez inflacije za 3 godine. Ne dupliraju se za 4.5. Nema tog rasta i investicija koje bi mogle tako nešto. To je proces. Ok, bice ok jos 2,3,4 godine ali šta ćemo posle. Opet muke i problemi.
Ja čak sad kad gledam ove planove i što više analiziram podatke uopšte ne sumnjam da neće ispuniti obećanje o prosečnoj plati od 1400e ali ima da nam poraste trošak života isto toliko 40%. Nekome daš a svima uzmeš. Čak i dijaspori. To je još 3 puta da povećaš minimalac i 2 puta linearno po 10% svima u državnoj službi. Ali to će baš imati negativne implikacije na zemlju iskreno. I po konkurentnost i po privredu i sve. Ali krenuli su tim putem inflacije i duga i nema nazad. Ne sme da stane. Koristi se situacija i to je to. Kad imaš tu percepciju onda znaš šta možeš da očekuješ i praviš planove.
Prvo. Ovde dominiraju vonabi investitori koji kupuju stan za investiciju pa se žale na cene. Ovi koji imaju kupuju, ovima kojima fali malo pa moraju malo lošiju lokaciju ili stan kukaju. Evo čak imamo primer jednog investitora sa tri stana, kupuje četvrti i kuka kako je skupo.

Drugo. Pričaš kako odlaze ljudi iz zemlje jer je loše. Nema ko da radi. Kada dignemo minimalac i plate da bi ljudi ostali u zemlji opet kukaš kako je to loše. Pa šta je onda neloše?

Treće. Postoje ljudi koji nikad nisu otišli van i to je normalno. Nismo jedinstveni po tome. Postoje i Beogradjani koji nikad nisu otišli van Bg-a čak ni do Avale.

Četvrto. Svako odlučuje za sebe prilikom kupovine za život. Zna kolika mu je rata i kolika primanja i nadam se da može lepo da izračuna sve. Uvek je bilo i brzopletih ljudi, a i onih proračunljivih.

Samo naivan čovek može da pomisli da bilo gde u svetu plate mogu da porastu 50% a da cene ostanu iste.

Jel odgledao neko video koji je juce izbacio Boris Malagurski o kartelu koji drze ove trgovinske lance i zasto je hrana ovako skupa? Sve je detaljno objasnjeno. Ko ima profil na fejsu nek pogleda. Iz slicnih razloga kapiramo zasto je novogradnja ovako skupa? Naravno, postoji kartel jakih investitora, oni odlucuju o cenama novogradnje. Sitna boranija i investitori koji grade na malom placu 6 do 10 stanova nema veze s ovom ekipom.
S obzirom da ce kartel drzati jake cene i mozda spustati na kasicicu, starogradnja je jedino pravo resenje. Tu ipak ima dogovora jer je prodavac fizicko lice a ne deo kartela. Njega nece da jure i lome prste i nije u strahu da izda svoju "bracu po interesu" jer je spustio cenu za 10%.
Starogradnja koja sa renoviranjem ispadne skuplja od te kartelske novogradnje?

Vrh