Ali nije inflacija ovde bila ‘daleko veca’ u toj srazmeri da je svako povecanje BDP-a nebitno. Rast BDP-a se uvek prikazuje umanjen za inflaciju, i mi i pored jace stope inflacije imamo trenutno skoro najjaci rast u Evropi. Pri tom, skoro sav nas dug je investiciono orijentisan, ne znam odakle sada teorija da ide na tekucu potrosnju kada malopre navodis 18 milijardi Expa tu.I da smanjimo projekciju duga ono na šta je ukazujem je budući problem. Vi se uvek hvatate za BDP i niko "nije imao problem sa 50% duga" ali to NEMA VEZE SA STVARNOŠĆU.
Mi imamo visoku inflaciju od 2020. Visoka inflacija doprinosi prividnom povećanju nominalnog BDP-a i deluje kumulativno tako da može dovesti do toga da prividno deluje da se uz povećanje duga on prema BDPu opada ali dug realno raste. Realna vrednost duga nam se nije smanjila u odnosu na 2020. Inflacija u EU je bila daleko manja. Kod nas daleko veća, zato nam nominalno raste BDP-a. Ukoliko zaduživanje nije investiciono orijentisano, već se koristi za tekuću potrošnju, to će negativno uticati na ekonomiju.
"Prividno smanjenje duga" znači da dug izgleda kao da pada kada se posmatra u odnosu na nominalni BDP (koji se povećava zbog inflacije). Međutim, to je samo iluzija – realni dug, tj. stvarna vrednost duga prilagođena za inflaciju i dalje raste. Na primer, ako zemlja nastavlja da se zadužuje u apsolutnim brojevima, taj nominalni dug možda neće biti održiv dugoročno, jer se realna ekonomska vrednost koju dug predstavlja možda čak i povećava, čineći ga težim za otplatu u stvarnim, prilagođenim uslovima.
Pročitati 10 puta ako treba. Pa onda za par dana ponovo ko nije ekonomske struke. Ovo vam je suština našeg BDP-a i duga.
Stvar je u tome da ove implikacije ne mogu odmah da se vide.
Evru (i dolaru) je globalno pala vrednost, i to bi svako ko makar povrsno prati ekonomske vesti trebalo da zna, a ne neko ko je korpo insajder na izvoru informacija.
Ne predstavljas ovde nikakve nove koncepte pa da sad mora da se cita 10 puta. Zapravo, samo banalizujes konkretne analize kojih je ovde bilo dosta nekim pausalnim ocenama.