Meni je drugar nudio da kupim 1 Bitkoin kad je pukao posle korone, pa je krenuo se zahuktava opet. Tad je bio oko 5000.Jedan interesantan podatak/iskustvo da podelim, a ima veze sa cenama nekretnina.
Bio sam u situaciji da kupim stan pre 20-ak godina i nakon
konsultovanja sa prijateljima jedan od njih (vispreniji) mi je rekao da
bi bilo bolje da kupim za te pare zlato i da uživam. Kvadrat je bio nešto oko 1000eur ako se sećam.
Skoro nešto razmišljam i preračunavam se ... da sam ga poslušao i kupio zlato
sećam se da je koštalo oko 11-12 hilj e/kg imao sam za jedno 5kg.
Sad posle 20-ak god. bi za to zlato mogao da uzmem preko 350hilj. eur i mogao kupiti 3 takva stana.
Sećam se da sam i računao da ću ako ga kupim i izdajem za 25 godina moći da kupim takav novi stan. Sad vidim
kolika je to šit priča i maltretiranje.
E nisam kupio ni stan a ni zlato (uložio sam u posao) a ovo pišem posle te vremenske distance .... samo da ljudi imaju u vidu
da su ljudi koji su tada pričali pozitivno o kupovini zlata ipak bili u pravu nasuprot
onih koji su favorizovali kupovinu stana kao mogućnost ostvarivanja nekog prihoda (a bilo ih je dosta takvih).
Ja sam radio kao magarac 20 godina ... ok je to, imam sada nešto
ali pokvario vid, pogubio živce ... nešto razmišljam možda je moglo i drugačije i da ponovo rezultat bude zadovoljavajući.
I da li je uopšte postojao ikakav rizik da sam doneo odluku da ga poslušam. Ovi što danas favorizuju zlato pričaju isto kao
i on pre 20 god. .... da rizik ne postoji.
Uzeo sam par zlatnika cisto da imam, jer nisam verovao u te kripro fore.
Zlato je isto išlo dole gore, al evo sad je 20ak posto vise (1000 eura profit) a Bitkoin je otišao jedno vreme na 70-80k (70000+profit)
Kad pogledam unazad dal se jedem sto sam preskočio to, skoro pa uopste ne jer - KO JE ZNAO DA CE BITI TAKO a i NISAM ŽELEO RIZIK I KOCKANJE.
Jedva sam i tih par zlatnika uzeo jer nisam u investicionoj priči.
Da li se jedem što nisam uleteo i uzeo stan tad dok su bile jos OK cene, i dok sam imao bilo kakve mogućnosti - JAKO I SVAKI DAN.
Iz prostog razloga sto mi to treba za zivot i ne gledam kako da nesto zaradjujem, investiram i ostalo nego čisto da imam gde da živim.
Problem je što i ti obični ljudi koji nisu hteli se ,,kockaju,, sa investicijama itd. vec samo da zapnu, rade, zarade i imaju od toga gde da žive, da formiraju porodice, žive normalno,
postali kolateralna šteta onih koji su hteli da se kockaju.
Sad zavise od raznih faktora i daljih FOMOa, investicionih kupovina, pranja para i iskreno su ispali i glupi što su samo radili i štedeli (pricam i o sebi) u odnosu na nekog Comija lerdija sa Burme koji je odma uložio u beton, Ziku iz donjeg Bambusovica koji je odmah prodao njivu i kupio u BeOgradu ili gastosa sljakera koji su uzeli da imaju stan u glavnome gradu za rentu ili za djecu da dodju nekad da familija zavidi, i generalno nisu imali neke velike kalkulacije ili umne dileme oko toga.