Gledajući strukturu postova na forumu i ovih plaćenih tekstova nekako se neosnovano širi FOMO. Moje poruke su prvenstveno za ljude koji uzimaju kredit. Domaćem stanovništvu koje pošteno radi i zaradjuje u Srbiji. Ako vas je baš muka naterala kupujte. I dalje ostajem pri mišljenju da se ne kupuje samo kad možeš nego i kad su predvidive okolnosti. Plus na ruku ide zato što su kamate na kredit maltene iste kao renta. Nepredvidive okolnosti uzrokuju premium cene kao danas. Plaćaš uračunati razik tržišta. Dodatno, ne bih da se ponavljam, država se maksimalno potrudila i doprinela tekućem stanju. Bilo da su to Rusi, ograničena ponuda, ograničenje prometa nekretnina itd. Što kaže vradović usr**o nas. Ja imam drugu tezu, nije nas usr**o nego smo smisleno uradili neke stvari da izbacimo ogromnu većinu domaćeg stanovništva sa tržišta i iscedimo zadnju paru od ljudi plus da maksimalno planiramo zaduživanje države. I ovi preostali su samo neki koji su nešto nasledili pa prodali. Neretko se kredit uzima na 30 godina a to je dug dug period. Pre 30 godina se samo zapitajte šta je bilo.
Trenutne okolnosti na zapadu su takve da imamo stagflaciju. Sve više ljudi radi više poslova a štednja opada. Nema para a ni stalnih poslova u odnosu na pre 2022. Sve više zemalja u EU proglašava recesiju. A od nje najviše zavisimo. Proizvodjačke cene rastu već treći mesec i tu nema govora o spuštanju kamate uz tvrdoglavu inflaciju. Ne kažem da neće možda par % porasti cene nekretnina kod nas ali uzimati sada kredit je velika kocka po meni. Tj ovih nekoliko godina.
Ovo sve pričam o Zapadu. Srbija je dodatna nesigurnost. Zamislite samo da nam ukinu bezvizni režim.... Koliko bi samo kompanija smanjilo poslovanje kod nas odmah. Kosovo, Rep. Srpska. Mnogo je tu faktora rizika a dosta jeftinog novca iz duga. Rusi....ok, tu su dok moraju. Čim im se otvori mogućnost eto nama 20k stanova na tržištu.