Ja kako ovo citam imaju dobit 10 miliona na ulozenih 21 miliona, pri ceni od 2500e po kvadratu.
To je skoro 50% dobit na ulozeni kapital, a da ne spominjemo sledeci stvari:
- Dobar deo love se prikupi prodajom i pre nego sto se ozbiljno krene u izgradnju tako da investitor moze da krenu u gradnji sa samo 5-10 miliona. Onda je dobit na ulozeni kapital mnogo veca, ako je investitor ulozio samo 5 milona svog novca dolazimo do 200% dobiti na ulozeni kapital, istina na vise godina, ali opet i da uzmemo da je 4 godine projekat i da investitor krene sa 5 miliona, na kraju 4 godine ima 15 miliona pa racunajte koliko je to godisnje profitna stopa.
- Stavka troskova se vrlo lako moze naduvati, a da se preko povezanih firmi na ime fiktivnih troskova izvuce novac. Npr. po zvanicim finansijskim bilansima proizvodni troskovi cine 80% od prodaje Beograda na vodi, tj. ako oni prodaju kvadrat za 3500e, proizvodni troskovi su 2700e po kvadratu, sve sa poklonjenim zemljistem? To se moze opravdati samo zlatnim slavinama.
- Cena kvadrata za isti projekat se besumucno povecavaju, iako je zemljiste odavno kupljeno, uradjena priprema itd. Kako je moguce da npr. cena zgrade Zelena Avenija 5 bude 3100e u 2023. dok je Zelena Avenija 1 bila 1650e 2016. godine? Zemljiste odavno kupljeno, dakle ostalo samo da se nabaci zgrada, jel su se toliko povecali troskovi ili mozda apetiti? I za ovaj projekat je cena 2500 a trenutno se prodaju stanovi po 3000, ne bi me cudilo da za koju godinu prodaju i po 3500e, pa tek onda vidite koje su to zarade.
Ja licno znam ljude koji rade zgrade u Pancevu, prema njihovim recima imali bi ok profit i da prodaju za 1200e sve sa zemljistom i izgradnjom ali kad ljudi veca placaju 1500 i vise...