Ја сам имао колегу Руса, чим се заратило дошао је овде и добио посао у области информатике, али није програмер-дивелопер, него QA. Не верујем да таквих кадрова баш недостаје у Србији, а да генијалаца из хемије има колико хоћеш. Можда је нешто друго у питању?
Oni koji su stvarno dobri u oblasti it tehnologije već imaju razrađene poslove i snađu se gde hoćeš. Možda neke oblasti it tehnologije posustaju jer ih zamenjuje veštačka inteligencija, a štetu zbog nje verujem da trpe početnici i oni koji nemaju Bog zna koliko talenta. Oni su u manjku sa poslom. Ostali plivaju bez problema.
Osim it sektora, u Srbiji je lako nalaze posao farmaceuti, elektroinženjeri, lekari nekih specijalnosti... ostali traženi su ili low Skill jobs ili majstori različitih profila.
Što se tiče naučnika iz oblasti hemije, oni obično rade na fakultetima, institutima ili u hemijskoj industriji. Na fakultetu ili institutu prvo nađu nekoga po političkoj liniji, pa tek kasnije objavljuju konkurs. To može da bude i kompletan id*** koji u životu nije objavio iole solidan naučni rad, ali bez problema će na fiktivnom konkursu preći kandidata koji je doktorirao sa 30 godina, objavio je šest udžbenika i preko 40 naučnih radova. Imam u porodici naučnika, pa znam vrlo dobro kako to ide.
Što se tiče hemijske industrije u Srbiji, ovaj Rus se ni tu nije mogao snaći. Verujem da hemijska industrija danas nije ni 10. deo one koju je Srbija imala za vreme SFRJ. Nisam pitala da mi bliže objasni jer sam smatrala neumesnim. Lik je hiperiteligentan, povezala sam iz prve, ali se jednostavno nije uspeo snaći, i pored izvanredno naučenog srpskog. Ne ostavlja utisak čudaka ni na koji način. Prostorno snalaženje izvanredno. Razume iz prve sve što kažem, nigde ne traži pojašnjenje. Kaže da lako čita i piše na engleskom, ali slabo govori (što se da lako rešiti vežbanjem).
Za nepoverovati je kako nije ukačio neke frilenserske poslove preko interneta, bar u toj meri da mu omoguće pristojan život.
Ovde je kupio stan pre nekoliko godina, nakon što je rat počeo. Sad je u tom delu grada cena kvadrata 30% veća (živi u širem centru). Ne voli Putina i ne podržava ga jer smatra da mu je uništio život. Verujem da ima dosta hiperinteligentnih ljudi koji se jednostavno ne snalaze izvan svoje struke i kad ih neko izbaci iz uobičajenog koloseka.