Gosn.Moroslav Mišković je izjavio da cene ne bi trebalo da padaju naredne 3 godine. Eto toliko još najmanje država planira da štiti gradnju. Ovo se otprilike poklapa sa završetkom Bnw i Expa. Samo ne reče koliko će cene pasti. Naravno ako i padnu u ovom roku neće biti više od 10-20%, kako sam razumeo...e sad videćemo. Uglavnom narod posle korone samo gledao da ugura u nešto, pa makar šta. Prodaja svega ide loše, osim Bnw...expo bi trebalo da pogura sve, ali videćemo koliko. Para u opticaju sve manje svakog dana.
Ako mislis da li ce biti jace nego sada? Ne verujem zato sto globalna likvidnost vec raste i novi biznis ciklus pocinje, ove stvari su sve pozitivne samo je potrebno vreme da se oseti.
Samo sto su tada mogli to da urade jer je dug bio mnogo manji.Postoji iskustvo iz 70ih u SAD... krckala se inflacija nekoliko godina, pokusavali su kao i sad, soft landing. Posle tih par godina inflacija je porasla na visi nivo pa su morali da podignu kamatne stope na preko 20%. Neko ce morati da donese odluku ko ce najvise da pati. Da li treba da pate svi ili samo neki segmenti drustva npr oni zaduzeni.
U Engleskoj je bilo malo drugacije ali su imali u isto vreme oba talase inflacije...
Stagnacija je najbolji način da se uništi bilo kakvo interesovanje za nekretnine.Cene neće padati, ali neće ni rasti.
Nemaju osnov da padnu jer je ponuda oskudna, a vrednost novca je pala.
Nemaju osnov da rastu jer je tražnja pala, a kamatne stope su visoke.
Realno ćemo gledati stagnaciju narednih nekoliko godina, a onda ko zna.
Stagnacija je najbolji način da se uništi bilo kakvo interesovanje za nekretnine.
BTC je na 73K, zlato je na 2K unca, mislim da mali pa i srednji igrači (koji imaju tipa 50k, dakle nemaju za stan) sad tu jure profit.Interesovanje za nekretnine se u Srbiji nikada neće smanjiti jer je to osnovni mehanizam investiranja viška novca trenutno.
Ne verujem da će to tako brzo, tek smenom narednih generacija možda oživi svest o drugim ulaganjima osim u nekretnine. Pa i ovde na temi niko ne želi da ulaže u išta drugo.
Ako imas 300k, onda je mozda ok da das 150k za stan u BG i 150k ulozis npr. u deonice i zlato. Ali ako imas 150k i sve das za nekretninu u BG uvek moze da se desi da korpa sa jajima padne...
Bez obzira na globalnu i sektorsku diversifikaciju, to je i dalje stavljanja svih jaja u jednu korpu, u 99% slucajeva ce to da radi ali nije nezamisliv scenarij gde se jaja razbijaju... Napad Kine na Tajvan, globalna ekonomska kriza na nivou 1929, globalni trgovinski rat, (samo)unistenje Vanguard-a kao firme, da sad ne idem dalje u zombi apokalipsuPo meni je Vanguard FTSE All-World UCITS ETF Accumulating prihvatljiv vid stavljanja 'jaja u jednu korpu', ova objava objašnjava zašto.
I ja tvrdim da mi prevashodno ulažemo u nekretnine, jer za drugo ne znamo. (Izuzev možda mlađe generacije koje sada stiču svest i istražuju o drugim vidovima imvestiranja). Sa druge strane, juče sam gledao zanimljivo gostovanje profesora Đokića sa ekonomskog na RTS-u, koji je u intervjuu za Cord magazin izjavio: "One koji beže u neproduktivne investicije – nekretnine, zlato, vreme će kazniti jer će špekulativni balon na tržištu nekretnina pre ili kasnije pući", sa čime se takođe slažem...Apsolutno si u pravu, ali nama je donekle u kulturi investiranja da se pare stavljaju u nekretnine pre svega. Proći će dosta vode Dunavom pre nego što prosečni Žika bude sklon investiranju u deonice i kripto.
Lično mislim da je vreme Žike bauštelca iz Beča koji decenijama živi na parizeru da bi kupio stan u Beogradu iza nas.
'Mlađe generacije' koje imaju višak novca za invesitranje su već 30+.
Lično mislim da je vreme Žike bauštelca iz Beča koji decenijama živi na parizeru da bi kupio stan u Beogradu iza nas.
Možda nije 50%" ali mislim da je procenat dosta visok.Neki agenti su izjavili da je promet u BG generisan 50% od strane srpske dijaspore, što znači da to verovatno nije istina
Projekcije na tako daleke rokove su teške; ako govorimo o sadašnjoj situaciji, udeo dijaspore sigurno postoji, koliki, ne znamo sa sigurnošću. Što se tiče demografskog kolapsa, jedno je kolaps na nivou države, a drugo na nivou najvećih gradova poput Beograda, Novog Sada i Niša. Da li Beograd ima manjak populacije, ili možda višak? Rusi jesu naterani mukom, i velike su šanse da se neće zadržati dugo, ali neki i hoće, a vidimo da među njima ima ljudi izuzetne kupovne moći. Dovoljno je da njih, recimo, 100, pokupuje stanove oko hotela Jugoslavija i tako izazove pometnju u cenama, ponudi, potražnji itd.Po meni je visok udeo gastarbajtera među kupcima vrlo negativna stavka. Lično ne smatram da će generacije gastarbajtera za 15 - 20 - 30 godina biti podjednako zainteresovane za kupovinu kao što su generacije koje danas kupuju (Žika bauštelac).
A što se domaćih kupaca tiče, Srbija je u demografskom kolapsu, a uz to ne može privući strance koji bi se trajno nastanili. Ovo sve što dolazi je naterano mukom (Rusi) ili prevareno (Nepalci samo gledaju kako mogu da šmugnu u zapadnu Evropu).
Prema tome lično smatram da je 'japanizacija' tržišta nekretnina verovatan scenario.
Možda grešim i voleo bih čuti argumente protiv ove teze.