Hristiana
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 06.02.2023.
- Pohvaljen
- 1.678
Znam približno ovaj kraj, ali se konkretno ove zgrade ne sećam. Pretpostavljam da im je preostalo dosta stanova neprodatih i da investitor mora da isplati dugovanja, tako da su oborili cenu na nešto što se može nazvati pristojnim. Verovatno tu ima malo prostora za pogađanje oko cene.Pozdrav svima, registrovah se skoro, prvenstveno zbog ove teme, jerbo planiram u skorije vreme da pazarim stan.
Hteo sam samo za početak da izrazim čuđenje zbog postojanja 2 tabora, jasno razgraničena - sadašnji vlasnici investicionih stanova i potencijalni kupci stanova za život (tu je i treća grupa ljudi koji su kupili stan za život po sadašnjim cenama i ne bi da ispadnu "ovce" padom cena, ali takvih je manje). I jedni i drugi maltene isključivo plasiraju informacije i daju mišljenja koja korespondiraju njihovim interesima, što zaista smanjuje korisnost teme. Praktično kao da gledam sukob navijača Zvezde i Partizana, gde objektivnosti nema ni u naznakama.
Bilo bi lepo kada bi i jedni i drugi shvatili da njihovi postovi na forumu neće uticati na nivo cena. Onda bismo nadam se mogli da vidimo potencijalnog kupca koji deli link prema (kvalitetnoj) analizi gde se prognozira dalji skok cena nekretnina, i vice versa. Dakle, manje očajničkog traganja za bilo čime što potkrepljuje sopstvenu poziciju i odražava lični interes, a više činjenica i koliko je moguće objektivnih analiza.
Iako ću ja kupiti stan verovatno do kraja godine, jer mi ne deluje da će do nekog većeg pada doći, ako ga uopšte i bude, i imam platu koja mi omogućava uzimanje kredita bez značajnog uticaja na kvalitet života, svakako da bih voleo da cene, pa i kamate budu niže, to je valjda normalno.
Međutim, na osnovu svih trenutno meni raspoloživih informacija, izgleda mi da nikakvog drastičnog pada neće biti - možda do 10% na manje atraktivnim lokacijama, dok ekskluzivne lokacije verovatno nastavljaju sa blagim rastom.
Ovo za Kosmaj je meni jedan od najperfidnijih pokušaja sticanja ekstraprofita od strane investitora. Dakle, investitora je to zemljište bogu iza nogu koštalo verovatno ništa u poređenju sa bilo kojim lokacijom koja objektivno pripada Beogradu (mislim i na Borču, Železnik, Mirijevo, V. Banju, ne samo na centar). Sada on to što je platio ekstremno malo naplaćuje po istim cenama (čak i višim) po kojima možeš kupiti stan u Mirijevu.
Ja bih se uvek pre odlučio za nešto u civilizaciji, a na tako nekom mestu razmatrao vikendicu. Tj. ja već imam vikendicu na sličnom mestu, ali nebitno. Konkretno, brže ćeš stići do grada i iz jednog sela Višnjica, pa i do NBG, nego sa planine Kosmaj, posebno gradskim prevozom, a i 4 puta jeftinije. Pa čak su i niže cene stanova. U Borči je takođe normalnija cena, ko radi na NBG, do Fontane se stiže 85-icom za 40-ak minuta. Pritom imaš ok infrastrukturu, bukvalno sve za život (banke, Lidl, Maksiji, sve moguće radnje, pijaca...) je u samom naselju. Svi smo mi različiti, ali mislim da je baš loša ideja kupiti kuću na planini po ceni stana na periferiji grada i oslanjati se na gradski prevoz za odlazak na posao.
Imam i jedno pitanje za osobe koje eventualno žive u blizini ili na samom Julinom brdu ili su iz nekog razloga upoznate sa ovom pričom. Ima li ko ideju otkud ovoliko niska cena za novogradnju na ipak ok lokaciji na ivici Banovog brda i Čukaričke padine? Deluje da nešto ozbiljno nije u redu...
Pogledajte prilog 192066
To je ono što sam pretpostavila odavno. Izgradio se enorman broj stanova u Beogradu i Novom Sadu u vreme kad je potražnja bila ogromna. Sad imaju problem kako da to rasprodaju, pogotovo kada je reč o većim stanovima. Verujem da se i dalje garsonjere rasprodaju prve.
Čini mi se da je u Novom Sadu cena novogradnje pala ispod cene starogradnje. Daleko veći broj stanova je prodat u novogradnji u odnosu na starogradnju, što je I logično, jer em su povoljnije cene, em novogradnja ne zahteva ulaganja.
Sve će više biti obaranja cena novogradnje, što će na kraju oboriti cenu iz starogradnje.