Dipllmirani ekonomista
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 13.09.2022.
- Pohvaljen
- 617
Udjem u IDEA, milka (nije na akciji) od 100grama kosta 199.99 din, u MAXI 229.99, STRASNO kolike su im marze.. ista milka u malim prodavnicama (vlasnik drzi 1 ili 2 radnje) u kraju kosta 110,120 dinara... kod nas ne funkcionisu normalni zakoni trzista, da onaj se GIGANTSKIM prometom (LANCI sa 1000radnji u srbiji) koji realno naravno jeftinije dobavljaju tu robu sa popustom na ogromnu kolicinu, mogu da ponude jeftinije robu od malenog privatnika, oni to mogu, ali nece, ako mali privatnik prodaje Milku za 110,120din, logicno marza mu je 30% a MAXI za 230din, onda je njegova marza (racunajuci i slicnu a kamoli naravno nizu nabavnu cenu) bar 200%, sto je suludo, ali tako je, kod nas vlada OLIGOPOL (termin u ekonomiji kad par ogromnih kljucnih igraca drzi ogroman deo marketa, tj kontrolisu bukvalno sve, se udruze i umesto da su jedni drugima konkurencija da obaraju cenu, oni zajedno diktiraju cenu koju hoce, izivljavaju se, gore od zelenasa, i hiperbogate na kicmi ovog naroda..Ne moras da znas sve detalje da bi video sustinu. Ako ti neko ukrade novcanik iz dzepa da li je bitno ko i kojim mehanizmom ti je ukrao?
Uglavnom, tema o cenama u prodavnicama je offtopic, sustina je da nas pljackaju svuda, ukljucujuci i na cenama nekretnina.
A kad je rec o prodavnicama, pljackaju nas svi, pogotovo ovi veliki lanci, i domaci i strani, i lanci hrane, i lanci tehnike,..., imaju dogovore i seme da drze naduvane cene, zato ja uvek gledam da kupujem u onim radnjama gde je jeftinije.
Nazalost narod opet ide po tim radnjima, jer su velike, izbor je veliki, pa i ja iako sam svestan svega, i razlike u ceni, idem i ja sa porodicom, cesce tu nego u maloj radnji, ali kupujem samo ono sto je na akciji, jer tad je cena koliko toliko priblizna normalnoj, ono sto nije na akciji skoro nikad ne uzimam, hvala Bogu mogu da priustim da kupim sta hocu, ali iz principa necu da im prepunjavam dzepove... strasno je koliko se dere koza naroda..
Poenta je PLJACKAJU NAS DRAKONSKIM CENAMA.. mogu da pozdravim i vradovica koj pljuje ameriku a ipak nekim cudom kaze da zivi u njoj, moj rodjeni mladji brat sa kojim pricam svakodnevno, slucajno dugo godina zivi u americi i poseduje Americki pasos! Ne znam dal vradovic ima pasos ili ne, voleo bih da iskreno kaze, mogao sam puno puta da repliciram na njegove podatke i price za ameriku ali jednostavno najcesce nemam vremena, ali u Chicagu je recimo nas cuveni Takovo Eurokrem (da li na akciji bio ne secam se) bio JEFTINIJI u Chicagu nego ovde u sred nase srbije u Ideji/maxiju itd, pa ljudi moji da ne ulazim u troskove koji treba da se plate da bi dospeo taj nas proizvod u radnji u Americi i takodje neuporedivo skuplja radna snaga u njihovoj prodavnici u odnosu na nasu itd itd, vidite koliko to nase cene nisu normalne i koliko je ovaj nas narod je*an i on samo cuti i trpi...
Prilozi
Poslednja izmena: