Svako tržište nekretnina je po prirodi lokalno, zato je nezahvalno upoređivati čak i dva grada u istoj zemlji, jer različite stvari utiču na tražnju i ponudu. A kad vidim da se upoređuju zemlje, tu tek prevrćem očima.
Na nekretnine uticu razne stvari ali evo primera.
Mikro lokacija (na primer mikro lokacija, izgradnja metroa na primer ili neki veci objekat ili neko vece renoviranje)
Grad (na nivou grada ako grad privuce veci broj turista na primer Cajetina/Zlatibor (sa najduzom gondolom na svetu) ili neki slican projekat).
Drzava (ako drzava privuce veci broj investicija ili se zaduzi ili nastampa ili uradi neki nenormalan stimulans u okviru drzave ili npr NBS spusti referentnu kamatnu stopu).
Migracije (ako se desi povratak dijaspore u vecem broju (juzna Afrika?, Izrael i slicno se vec desilo i to nedavno ali je tu bio mali broj nasih) ali ako prsne neka drzava gde ima veci broj nasih?
Politika (rizici su ogromni po pitanju Kosova)
NA SVE TO (
a po meni najvise)
Utice sta se desava sa FED-om i ECB-om. Njihove odluke uticu na sve drzave i na svakoga. Ako spuste kamatu svuda po svetu ce biti stimulans koji se nece podjednako odraziti na sve drzave ravnomerno. Jedan od razloga je zato sto ovi prethodni parametri uticu na kretanje. Tako da ako smo mi brzi u razvoju od neke druge drzave naravno da ce kod nas cene vise da skoce a negde u manjem procentu ili sporije.
Ja se kladim na to da ce da spuste kamatu ili da urade novi QE a da ce kod nas da bude bull na nivou grada i drzave zbog investicija koje ce da se dese.
AKo se jedno od ova dva ne obistini onda ce biti neki blag rast.