Napravio sam kuću u selu pre 3 godine po sistemu ključ u ruke sa faznim isplatama. Preduzimač je bio drug iz detinjstva. S obzirom da je to vreme korone nisam bio prisutan dok se gradilo, već sam došao na gotovo. Sve je urađeno odlično. Tačno je što ljudi govore da kuća na kraju izađe 30% skuplje od onoga što je planirano. Kreneš skromno, pa onda shvatiš značenje izreke kad je bal, nek je maskenbal. Na primer, temelji i terasa su obloženi prirodnim kamenom, ograda na terasi je od kovanog gvožđa, krov je podaščan sa unutrašnje strane što mnogi ne rade, ugrađene su betonske stope jer je kuća na kosini iako su svi majstori rekli da nisu potrebne, a samo to je već 5-6000e dodatnih troškova. Moja sestra je prošle godine napravila kuću u Barajevu i uložila u izgradnju 200.000e. Pravila je fazno sa različitim izvođačima i doživela nervni slom. Na primer, u podrum od 50m2 je ušla voda do visine jednog metra jer nisu izolovali po pravilima struke. U popravku te brljotine je uložena ogromna suma i pitanje je da li je sada definitivno rešen problem. Uzela je neki fensi betonski crep koji je počeo da prokišnjava, tj. voda joj se sliva kroz crep na foliju ispod, a zatim u fasadu. Reklamaciju joj nisu uvažili i sad tuži prodavca/proizvođača. Preporučio bih da pri gradnji uzmete preduzimača koga poznaje ili bar sa preporukama, ali da angažujete i nadzorni organ ili kako se već zove stručno lice koje kontroliše proces izgradnje. Svaki dinar nadzornom organu će se višestruko isplatiti. Navodno je u Beogradu m2 po sistemu ključ u ruke od 400 do 800e. Meni se čini da je realna cena od 600 do 800e da bi kuća ličila na nešto.