Za sve sam pisao na nivou porodice. Procitaj ponovo. 1 doktor=4k. 2 doktora 8k. Kod nas je to 2.5k ukupno za oba partnera.Pošto vidim da baš ljudi ne znaju kako funkcionišu stvari na Zapadu i gađaju se ciframa onda evo da vam kažem. Platu od 7-8k NETO imaju Senior Direktori. To vam je plata od oko 150-170k eura bruto godišnje!! A to vam je prevedeno na broj prosečnih (kažem prosečnih ne medijalnih zarada) oko 4,5-5!! To bi vam u Srbiji značilo plata neto oko 3500-4000 računamo da je prosek 800e.
Trpškovi u inostranstvu nisu samo hleb i mleko i da ti ostane 5 k mesečno, moraš da imaš isplaćenu nekretninu, da nemaš decu koja idu u vrtiće ili dnevne boravke, da živiš vrlo skromno (znači da nema izlazaka da slušaš i gledaš posle posla samo RTS1 i kraj). I da voziš auto tipa C1 star 7 godina. Za sve ostalo vrlo, vrlo teško.
Jer porezi mesečni na aute i na osiguranja mnogo više ode. Države ne daju da voziš kompanijske aute u privatne svrhe, a ako to radiš onda državi na ime tog poreza daješ mesečno oko 500e!! Mesečno!
Porez na te velike plate je 52% a na bonuse i akcije 55,5%!
Samo na basic (osiguranje auta treće lice i porez državi za auto tipa Golfa) mesešno te košta 100-120e! Mesecno. Dok u Srbiji godišnje oko 250! Uštedi se više to je tačno ali baš 5k svaki mesec sa strane da se stavi...
Ako samo sediš kući, gledaš RTS, jedeš hleba i masti i nedeljom paprike onda može. (korona životni stil u prevodu)
Za senior professional sam i pisao. Kod nas 3-3.5k. U inostranstvu 8k.
Auto je odbitan sto se tice PDV-a u inostranstvu, kod nas nije kao i održavanje auta. Plus se placa 1% trzisne vrednosti mesecno porez na zaradu. To mu dodje isto ako ne i vise kod nas. Plus lizing je oko 30-40% skuplji kod nas.
Osiguranje je skuplje van ali ovde firme isto placaju na privatno osiguranje porez na zaradu kao benefit jer je drzavno u raspadu sve vise i vise.
Ne znam šta ti nije jasno.