Ja ću reći, iz nekog svog ugla, od zemlaja EU gde sam boravio malo duže (Finska, Holandija, a i sve te razvijenije zemlje Evrope ulaze u to, po onome šta sam video):
* nema pušenja u zatvorenom prostoru - i kući bar 90% njih puši samo na terasi i na najhladnijim zimama)
* ulazak u verbalni sukob - ja nigde u z. Evropi nisam to doživeo, naravno da postoji - ali na na nivou kao kod nas gde se ljudi ozbiljno pobiju zbog parking mesta
* pravila, koja su i kod nas normalna, se itekako poštuju - prvo mi to možemo primetiti u saobraćaju, teško da ćeš videti vozila koja su van limita i koja su parkirana van svakih pravila
* nabitnija razlika iz koje sve poizilazi - ljudi su dosta ljubazniji, kulturniji, smireniji i rekao bih srećniji generalno. Čak i u Finskoj za vreme vikenda kada se oni oleše od alkohola i padaju u nesvest (bukvalno) od istog - ljudi su nenormalno ljubazni i nikada nisam video neke konflikte
* stvari se završavaju - ne ostavlja se nešto jer nije bitno, ne završavaju se polovnično i postoji neki kvalitet toga šta je završeno. Da neke stvari u izgradnji kod njih traju dosta dugo, ali kada završe to traje takođe dosta dugo - saobraćajnice recimo, čak i u Finskoj, mahom rade noću (dok kod nas održavanje auto-puta rade preko dana na 40C, na asfaltu i preko 50, kada je put dupke pun 'Nemaca' na putu ka Turskoj). To može da se prebaci na sve, dok smo radili u kooperaciji sa NL firmom na jednom SW projektu - oni, iako mnogo sporije rade, su svoj deo posla odradili tako profesionalno da je ceo naš menadžment bilo sramota
dokukentacija je tako bila odrađena i njihova biblioteka tako pedantno da mi nije bilo dobro kada sam video po prvi put
Za USA, tj za Floridu i neke države (u kojima sam proveo više vremena) :
* do sada nisam video nekog da puši u zatvorenom, ali sam siguran da ima - jer ovde to niko ne kontroliše
* dosta Amera obavlja te neke poslove oko kuće sam, po DIY principu i uživaju u tome (nisam mnogo toga video u Evropi)
* nije sve savršeno odrađeno kao u zapadnoj Evropi, jeste sve odrađeno do kraja, ali često ti neki detalji nisu odrađeni na nivou kao u Evropi - tipa u Evropi sisteme za navodnjavanje odmah pokopaju i lepo sakriju u bašti - ovde često creva vire iz zemlje
* ljubaznost je isto na dosta visokom novou u odnosu na Srb, ali ne kao u nekim zemljama u EU. Znaju i ovde da se opsuju lagano, ali generalno su uvek spremni da pomognu. Naročito se poštuju komšije - ja sam imao ogromnu, ali ogromnu podršku i pomoć komšija. Pomagali su mi za svaku sitnicu i dosta su otvoreniji od nas (ono što je iščezlo kod nas sa Oktobarskim promenama)
* pravila u Saobraćaju se poštuju slično kao u Srbiji
ali su generalno i tu ljubazniji
* za posao su okej, ali kada im ne trebaš nekada je 'challenge' da nahvataš ljude
takođe nisu profesionalni kao ljudi u Z Evropi, ali posao mora da se odradi do kraja - pa su profesionalniji od nas u Srb...
Ovo su onako najbitnije tačke koje nekako utiču na svakodnevni život