NFT je kao i ceo kripto bio klasican balon. Vrednosti su bile naduvane usled hajpa i verovanja da ce cene jos da rastu. Mnogi su platili te cene ne zato sto su mislili da to vredi toliko, nego zato sto su po "greter fool theory" verovali da postoje vece budale od njih kojima ce to prodati jos skuplje. Problem je kad u tom "greater fool" lancu ti ispadnes poslednji koji kupi nesto.
Grupa kupaca NFT-ova iz serije Bored Ape Yacht Club pokreće tužbu protiv izdavača, aukcijske kuće i poznatih ličnosti, za koje tvrde da su ih zavarali svojim obećanjima o vrednosti digitalnih sličica.
www.b92.net
Ako kupis nesto sa ciljem spekulacije i prodas vecoj bu**** od sebe, onda si pametan, a ako balon pukne i ne nadjes vecu budalu onda si prevaren.
Moje licno misljenje je da je ceo kripto veliki balon, piramidalna sema, prevara.
Mislim, kripto je ekstreman primer gde su trenutne cene vecine kriptovluta i NTF-jeva 100 puta manje od cene koje su imali pre godinu-dve dana. Bitcoin i Etherium nisu doziveli toliki pad cene, ali su i oni prevara u svakom smislu.
Sto se tice nekretnina, tesko je reci sta je prava realna unutrasnja vrednost, tu su oscilaije oko realne vrednosti 10-20-30-40%, a ne 10.000% kao u slucaju kriptovaluta i NFT-jeva, a da li imamo to odstupanje i koliko je, videcemo.
Naravno da ekonomski sistem polazi od pretpostavke da je cena ili trenutna vrednost necega odredjena time koliko je neko spreman da plati nesto, ali je problem u tome sto se spremnost ljudi da plate nesto menja tokom vremena, pa je mozda bolje posmatrati kratkorocnu i dugorocnu vrednost necega. Cene odrazavaju mozda kratkorocnu vrednost necega, sto je vrlo cesto posledica hajpa, balona, spekulacija, ali osciliraju oko dugorocne realne vrednosti. Vrednost NFT-jeva je bila napucana zbog hajpa i piramide, vrednost hirurskih maski zbog psihickog efekta i straha od korone,..., Ne bih rekao da su cene nekretnina imune ne spekulacije, hajp,... Mislim, nisam ja izmislio termin balon nekretnina.