Šta je novo?

Cene nekretnina

Do pre dva meseca niko nije nikad čuo za expo u srb, sad odjednom svi smo samo to čekali da nas krene. Nikada, ali nikada, nigde, nikoga, nije preporodio jedan veliki projekat, ma kakav on bio. Naprotiv, imali smo situacije da su zemlje upadale u dužničke krize zbog projekata koje nisu mogle da iznesu, poput crne gore sa autoputem, ili grčke sa olimpijadom, ili brazila sa svetskim prvenstvom.

Velika investicija nije cilj, nego sredstvo za neki drugi cilj. Državno ulaganje u infrastrukturu nije samo po sebi loša stvar, ali u zemljama poput naše, neće davati efekat ni približno onoliki kakav treba. Zaboravio sam odnose, ali suština je ista, da u zemljama u kojima je poštenje izrazito, na dva uložena dolara jedan ostaje u bdpu kao trajna vrednost, u zemljama u kojima se kunemo u poštenje, pa krademo brata, mora da se uloži 7 dolara da se dobije isti efekat. To zavisi od strukture ulaganja, visine cene, kvaliteta radova, opravdanosti radova, koliko ta investicija ima povezanih grana koje aktivira, odnosa uvoznih sirovina i domaćih, koliko široko se razliva taj novac, gde taj novac završi na kraju i kome, i tako dalje.

Napraviću paralelu sa najbanalnijim primerom. Izgradnja kanalizacione mreže iz projekta srbija 20-25, gde je predviđeno da svaka kuća ima kanalizaciju, vodu i sl. Do sada jedno veliko ništa, ali možda se zaukću sad xe xe. Zašto ga pominjem? Zamislimo da se taj projekat obistinio. Imamo dva načina, da se potpiše ugovor sa jednom firmom, npr. milenijum timom, da oni odrade sve, u svim gradovima srbije, po 5 puta većoj ceni nego što ih košta, za tri puta duže vreme. Nešto što je prilično često kod nas. I imamo drugi način, da se sve spusti na lokalni nivo, svaki grad raspisuje tender za svoju teritoriju, sa kratkim rokovima, najniža cena dobija posao, gde ne može jedna ista firma da konkuriše na više od par tendera, i tako dalje. U prvom slučaju milenijum će da izvuče para s kojima smo mogli pet Srbija da sredimo, pare ostaju kod jednog, koji je to dobio ne svojom pameću nego svojim vezama. Šta radi s tim parama? Sklanja ih, jer zna da on na tržištu ne zna da posluje, a i što bi, kad mu se preliva iz državne kase. Te pare ne nastavljaju da se obrću u srbiji, nego bleje po švajcarskim bankama, ili se troše po luj vitonima u parizu. Šta se dešava u drugom slučaju? Pa imaš nekoliko stotina firmi koje će da kupuju materijal od drugih nekoliko stotina stovarišta, koje će da razliju taj novac u hiljade porodica, svuda po srbiji, a te firme koje su pošteno dobile tendere će da ulože da kupe neku mašinu, stan, štagod, jer su pošteno dobili tender, i za očekivati je opet da ga dobiju, nevezano za vlast, a ne da su u niskom startu za bežaniju ako ovaj moj ne dobije drugi mandat. Pet puta manja investicija daje tri puta veći benefit.

Može i ovako, odemo u prodavnicu i kupimo vatromet za 12 milijardi evra. To bude najjači vatromet u novijoj istoriji srbije. Je l to investicija? Jeste, ali ne u razvoj, nego u potrošnju. Tih 12 milijardi ne da ćemo u vatru da bacimo bukvalno, nego i onaj od koga smo kupili - stranac, koji je koliko sutra odneo te pare u Ženevu. Namerno kažem Ženevu, jer govorimo o ekspu, pa ko razume.
Jedino što u ovom prvom slučaju deo novca tog nekog povlašćenog tajkuna će otići u nekretnine u Srbiji :)
 
Svaka čast na svim analizama ali nekako jedna stvar fali... To svi na forumu znaju ali ne pridaju tome dovoljan značaj. Firme koje rade projekte za državu kupuju stanove u BGH2O. To će držati cenu i dalje. Ostali investitori u BG prate te cene. Smanjiće se gradnja taman toliko da će se fingirana tražnja i realna tražnja biti dovoljna da se kupuje po tim cenama. Tako će biti samo u Beogradu. U ostalim gradovima će funkcionisati vekovni ekonomski princip ponude/tražnje ali be fingirane traznje.
BGH2O će se graditi još nekoliko godina pa će onda prosiriti i na Staro Sajmište. Posle toga će verovatno smisliti neki novi projekat
 
Dovoljno je gledati samo Srbiju, strukturu GDP/rasta - privreda se svela na gradjevinu, u prevodu nesposobnost i beda, a zbog infertilne alokacije resursa i netransparentnog zaduzivanja da se to finansira, beda tek sledi.

Ako ces vec da gledas druge zemlje, da ubacimo tu malo strukture.

Po broju new dwellings na 1 mio usd GDP, Srbija drasticno odskace:

Zemlja...Broj new dwellings...GDP...Broj new dwellings na 1 mio usd GDPa

2021.
HU...19,9k...150,8 mio usd...131,9
CZ...34,2k...211 mio usd...162,1
BG...17,9k...59,4 mio usd...301,3
SR...28,9k...48,6 mio usd...594,7 !!!

Isto je bilo i u 2020.
HU...28.2k...140,7 mio usd...200,4
CZ...34,4k...203,8 mio usd...168,8
BG...15,4k...55,2 mio usd...279
SR...25,3k...45,2 mio usd...559,7 !!!

...a i u 2019.
HU...21,1k...147,4 mio usd...143,1
CZ...36,4k...215,6 mio usd...168,8
BG...4,5k...57,5 mio usd...78,3
SR...24,8k...45,6 mio usd...543,9 !!!

GDP je po fiksnim cenama iz 2015.

Nista se ne menja i kada GDP prikazemo po PPP (cene 2017).

2021.
HU...326,4 mio usd...60,1
CZ...428,1 mio usd...79,9
BG...167,8 mio usd...106,7
SR...135,5 mio usd...213,3 !!!

Za 2022. nemam pouzdane podatke o br. new dwellings. Kad dodjem do istih, update-ovacu.

Anomalija je vise nego ocigledna - Srbija poprilicno odskace od navedenih zemalja u oslanjanju na gradjevinu za rast GDPa.
Interesantna statistika, ali fali i kolona gde se prikazuje vrednost novoizgradjenih stanova, jer to na kraju cini BDP. Ceska, sa vise nego 2 puta vecom cenom po kvadratu ce se znatno pribliziti Srbiji dok ce Bugarska pasti nize od svih ostalih.

Ovako ce to uvek favorizovati zemlje sa visim BDP-om. Izgradnja novih domova ide srazmerno broju stanovnika, ne bdp-u. Istom metodom mozes dokazati da je srpska privreda nesrazmerno oslonjena na pekare ili frizeraj jer imamo slican broj proizvedenih hlebova/odradjenih frizura, odnosno 4 puta vise po milionu bdp.
 
NIkad se nisam bavio Budimpestom, ali ja vidim da su oni izgubili veliki deo stanovnistva u periodu od 1980. do 2011., i nakon toga im broj stanovnika raste sve vreme (dodali su 100k stanovnika za 10 godina, a Beograd samo 26k, tj. imali su 4 puta brzi rast broja stanovnika od Beograda, a taj rast se poklopio sa periodom niskim kamatnih stopa), mada i oni izgleda da trenutno dostizu peak, predvidjaju im stangaciju broja stanovnika u narednim godinama. Pitanje je i koliko ce i oni graditi u narednim godinama.
Pogledajte prilog 170204
Perice kako si zaključio da je rast 100k/10god, po ovome što si okačio nije ni 50k/10god?
 
Daj link za to da se broj dece u školama povećao za 9 hiljada.
Ne verujes?

 
Bez vladavine zakona nema ni ekonomskog rasta, makar za male države u Evropi. Malo toga ima Srbija što nemaju države članice EU iz neposredne okoline. Kad ulažeš u EU, imaš pravnu sigurnost, jer u EU i nad popom ima pop, a to su sudovi evropske unije koji ne dozvoljavaju članicama da se bahate i rade šta im je volja.
Nestala je pravna sigurnost u EU kad su počeli da oduzimaju/ blokiraju privatnu imovinu Rusima zbog politike. To je signal bogatim Arapima, Kinezima i ostalima da ukoče ulaganje u EU.

Da ne govorimo da ne smeju da ozbiljno istraže ko je uništio milijardama evra vrednu infrastrukturu u vlasništvu EU država i firmi.
 
U pravu si, rast je oko 45k (ja sam citao vrednost sa grafikona, a ne sa podataka sa strane gde je zaokruzeno, pa se tu javila greska), u svakom slucaju rast je duplo veci nego u Beogradu.
Taj sajt je procena, ne podaci sa popisa. Poslednji popis u Budimpesti je bio 2011.
Svakako ni taj rast od 45k ne resetuje odjednom pad od 300k u prethodnom periodu.
 
To će držati cenu i dalje. Ostali investitori u BG prate te cene.
Da, baš nekoga u Borči zanima koliko je BnV. Moje iskustvo je različito iako se ovde na forumu iz nekog razloga (i to iz fotelje) smatra da je BnV trend cena. 2017/2018 apsolutno nikoga nije zanimalo koliko je BnV, neki investitori su čak bili i skuplji od BnV, a neki poprilično jeftiniji. Cene ne diktira BnV već realizovana prodaja.
 
Perice, i ja sam čitao sa grafikona, skala je 50k nije 100k možda je tu previd. Zamisli još da nisi išao na takmičenja iz matematike kako bi protumačio.

Šalu na stranu, uvek postoje dve strane medalje, gde god mogu gledam da iskustveno saznam sam, a net i grafike/podatke stavim po strani. Beograd nema teorije da nije imao ozbiljan boost stanovništva, prošetaš gradom i taj zaključak ti se sam nametne. Naša statistika jednostavno ne pije vodu sa slikom sa terena.
 
Ne verujes?

Da, delovalo mi je previše. 1100 dece više po godini, to je 30+ odeljenja.

S druge strane pad broja učenika za samo 10 godina sa 70k na 50k po godini je katastrofalan.

Porast broja dece u Bg je jedan od pokazatelja zašto su cene nekretninela rasle (tražnja je postojala).

Broj dece u ostatku Srbije je pokazatelj buduće tražnje.
 
Da, baš nekoga u Borči zanima koliko je BnV. Moje iskustvo je različito iako se ovde na forumu iz nekog razloga (i to iz fotelje) smatra da je BnV trend cena. 2017/2018 apsolutno nikoga nije zanimalo koliko je BnV, neki investitori su čak bili i skuplji od BnV, a neki poprilično jeftiniji. Cene ne diktira BnV već realizovana prodaja.
BW diktira cene svidelo se to nekome ili ne. Do sada su prodali 6k stanova i još planiraju 4k stanova samo s ove strane mosta, a još dodatnih X stanove s strane Sajma. Uvek će biti jeftinijih i skupljih kvadrata naravno. Ali neko ko gradi lux zgradu po 8k eura po kvm u Mišarskoj i tu bude 8 stanova NE može da utiče na ukupnu cenu u BG ni u najmanjem promilu. Isto tako neka zgrada u Borči ili Ledinama od 20-tak stanova ne utiče ništa. Ali kad imaš inevstitora koji gradi 4k stanova, on diktira trend.
Kako je BW počeo s "pogodnostima" oko plaćanja (20% odmah a 80% na useljenju) to su skoro svi veliki odmah preslikali i počeli sa sličnim akcijama...
Naravno da će imati uticaja pad prometa, jer ako se mesečno bude prodavalo 30-tak stanova u BW onda ce njima trebati 10 godina da prodaju ostali 4k stanova... A siguran sam da to ne žele tako sporo. Smisliće nešto sigurno od oktobra dok se vidi tržište kad se svi vrate s godišnjeg i skinu ružičaste naočare.
 
Čim kažeš 'sigurno', znači da i sam sumnjaš u to. Šta, uostalom, mogu da smisle?
Nije da sumnjam, već je pitanje kada će početi davati popuste. Dovoljno dugo je trajalo zlatno doba u BG (preko 2 godine) što znači da su svi akumulirali velike profite i mogu barem duplo duže da izdrže da ne daju ni dinara popusta. E sad da li će početi od ovog oktobra ili od sledećeg to ne znam... S ovim prometom (ispod 1000 jedinica mesečno) nešto moraju da urade....
 
Nestala je pravna sigurnost u EU kad su počeli da oduzimaju/ blokiraju privatnu imovinu Rusima zbog politike. To je signal bogatim Arapima, Kinezima i ostalima da ukoče ulaganje u EU.

Da ne govorimo da ne smeju da ozbiljno istraže ko je uništio milijardama evra vrednu infrastrukturu u vlasništvu EU država i firmi.
Tako je. Ja nemam poverenja u EU drzave i iskreno ne bi voleo da drzim svoju imovinu u drzavama gde ne postoji pravna sigurnost vec kaubojstina gde mogu da rade sta hoce.
 
Ovo je fraza koja se zapatila ali nije previse tacna. Objasnio covek detaljnije u tekstu:


Subjektivni utisak vara. To je ono ko kad se cini da na svakom cosku u Bg-u vidjas automobila od 50k+ a zapravo kad stavis na papir to je ni ceo procenat voznog parka grada.
Slažem se!
Evo kod mene u timu, od stranaca, najviše ima Nemaca (i to Nemaca koji su se u svojim tredesetim+ preselili u US) - a Nemačka sigurno nema odliv mozgova.
Jednostavo, za inženjere, lekare - ceo svet je tržište rada, ideš gde je trenutno bolje. Ogroman broj inženjera iz Evrope je u Aziji, pa i Africi. Znam neke ljude koji su se preselili i rade u Kini (do pre neku godinu nezamislivo u IKT sektoru)
 
Nije da sumnjam, već je pitanje kada će početi davati popuste. Dovoljno dugo je trajalo zlatno doba u BG (preko 2 godine) što znači da su svi akumulirali velike profite i mogu barem duplo duže da izdrže da ne daju ni dinara popusta. E sad da li će početi od ovog oktobra ili od sledećeg to ne znam... S ovim prometom (ispod 1000 jedinica mesečno) nešto moraju da urade....
Nema spuštanja cena dok se svi resursi ne iscrpe. Kad kažem resursi, mislim državani.
Idu novi podsticaji, pomoć majkama, babama, strinama, državnoj upravi, lekarima, prosvetarima da li direktno kroz novac u vidu učešća ili subvencionisane kamate.
Možda ukinu i pdv na drugi stan.
 
IMG_0372.jpg


Izgleda pocela frka sa Agencijama i ovde cim salju ovakve poruke
 
Nema spuštanja cena dok se svi resursi ne iscrpe. Kad kažem resursi, mislim državani.
Idu novi podsticaji, pomoć majkama, babama, strinama, državnoj upravi, lekarima, prosvetarima da li direktno kroz novac u vidu učešća ili subvencionisane kamate.
Možda ukinu i pdv na drugi stan.
Nemoj da im dajes ideje :)
 
Vrh