Kao što rekoh, mnogo stručnjaka iz fotelje, a da nisu ni videli gde se prodaju stanovi ili ne žive ovde. To što će BnV da gradi još gomilu stanova može samo da obori cenu. Pričamo o REALIZOVANIM cenama, šta koga briga šta se prikazuje na oglasima ili "cena u proseku" pa da bude bitno da li je neko prodao 8 stanova ili 8000 stanova. Onaj ko kupuje u borči, krnjači, mirijevu, karaburmi... njega zanima cena tu gde je, a ne BNV. Kupca NE ZANIMA "ukupna cena u bgu" već po kojoj ceni može kupiti odredjeni stan. Ako neki investitor sa 8 stanova proda za godinu dana 2 stana znači da nije realna cena i a mora da je spusti. Ako neki investitor sa 20 stana proda 20 i rezerviše još 10 krenuće u novu gradnju sa većim cenama. Takodje ne znam kako znaš "da su odmah tad svi veliki počeli sa sličnim akcijama"? Ako pratiš i ostale projekte na forumu (treba izaći malo iz ove teme) mogao si da vidiš šta koji "veliki" nudi od "akcija" još pre nego što se BnV reklamirao sa tim. Takodje možeš da vidiš i njihove cene koje odskaču od BnV iako imaju više stotina (hiljada) stanova.
Dakle kao što rekoh, tada 2017/2018 dok još ludilo nije javno krenulo, mnogi "veliki" investitori su bili i skuplji od BnV, a i jeftiniji, apsolutno ih nije zanimalo koliko košta jer su prodavali sve. Kada prodaja stane takodje će ih biti briga koliko košta BnV ako gledaju da prodaju svoje stanove. Nije svaki artikal u trgovini isti. U principu logika "danas bez 200k ne možeš da kupiš stan od 50m2 u Beogradu".
Mislim da ne gledaš celokupnu sliku. Tačno je da neko ko kupuje i Borči ne gleda BW cene, ALI gleda ih investitor. Jer ako se pre npr. u 2021 kvadrat stana prodavao za 2700-3000 u BW, onda ne može prodavac u Borči da traži 2000-2400 e po kvm. ALI kada je BW digao cene na 5k i više onda i onaj investitor neće više da prodaje kvadrat za 1000e.
Pogledaj cene automobila, čim su novi automobili duplirali cenu, skočili su i polovni automobili. Pa su ljudi koji su kupili 2019te godine mogli nakon vožnje i pređenih hiljede kilometara da ga prodaju po ceni većoj nego što je kupio novi auto i platio ga 2019 ili 2020 godine. Sve je povezano. Ako fabrika automobila digne cenu duplo, naravno da će i Pera iz Vranja da digne svoj polovni auto barem 60%. Ali ako odjednom novi automobili se nađu na "akcijama" onda opet isti taj Pera mora da spusti cenu i uskladi je s tržištem ako hoće da proda. Naravno on može d abude i tvrdoglav i da kaže ja tražim XY cenu i ni dinara manje, pa će onda prodavati 100 godina i kukati kako ne može da proda.
Isto sada imamo anomaliju na tržištu da su stari stanovi isti ili čak i skuplji od novogradnje?!?! Što odmah dovodi do toga (i ja sam među tima) da ni ne gledam više starogradnju jer zašto uzeti stari stan + plaćati renoviranje ako mogu glanc novi za istu ili nižu cenu (s povratom PDVa).
Starogradnja po meni mora biti u startu (znači oglašena cena) niža 30%. A sada je i dalje starogradnja ili ista ili u većini slučajeva višlja. Primera imam milion, Belvil je skuplji od Lastavica a oba kompleksa su jedan preko puta drugog, s tim da je Belvil već 10 godina star (znači temeljno uređivanje je potrebno a ne samo 2 kante kreča).
Oglašena cena trebalo bi da bude +-10% od realizovane. Ako je odstupanje veće znači da prodavac nije odradio nikakav market research već lupio cenu koju misli ili koja NJEMU treba (da bi kupio sinu ili ćerci nešto i da njemu ostane još za život) ili šta god.
Polako, tržište će ispeglati sve to. Ludilo sa Zapada (da se stanovi prodaju kao vruće pecivo) je prošlo. Banke nude solidan ROI, koji ne možeš imati sada s stanom...
Uvek će biti onih koji ne pitaju za cenu, i koji žele da kupe stan da bi sakrili pare. Ali takvih je malo. A kao što vidimo iz prometa biće ih i manje. Da bi cene rasle eksponencijalno potrebna je masovnost (znači obični ljudi moraju da kupuju) a ne samo Žeks i njemu slični.