Šta je novo?

Cene nekretnina

Pisali su članovi već da je u prošloj ekonomskoj krizi pad cena nekretnina krenuo tek 6 meseci nakon što je euribor dostigao istorijski maksimum 5,8. (Sada je pad već krenuo, a euribor još nije dostigao ni četvorku).

Tako da nije bilo tako kao što kažeš. Nije usledio strmoglavi pad kamata nakon što su dostigle maksimum, i nije se skupila masa kreditnih kupaca ubrzo. Nakon maksimuma euribora broj kupaca je bio toliko slab da je cena nekretnina u roku od 6 meseci počela da pada i padala sve više narednih godina. Da je bilo kreditnih kupaca kao što tvrdiš, cena ne bi padala narednih pet godina, već bi bilo obrnuto.

Ponovo nisi uspela lepo da rauzmes nesto sto je jasno i nedvosmisleno napisano, ili namerno trolujes ponovo. Tekst na koji repliciras ne govori kako je bilo u prosloj ekonomskoj krizi, vec predvidja kako ce biti u buducnosti na osnovu iskustva od 2008. do 2012. Niko ti nigde nije napisao "pre je bilo tako i tako i isto ce biti sada".

Poslednja izmena:
Uprvao tako. Ali izgleda nije lako svima da budu objektivni ni prilikom citanja ni prilikom pisanja.

Nije me bilo tu nedelju dana, i vidim svasta ste pisali.
Kad je rec o kamatnim stopama:
  • Kao prvo, mnogi zvanicnici su potvrdili da ce biti daljih, doduse malih, povecanja kamatnih stopa, kao i da verovatno nece padati pre 2025. godine, sto ne znaci da ce tad poceti da obarati kamatne stope, kao sto se mnogi cekaci na pad kamatnih stopa nadaju.
  • Kao drugo, ljudi nisu svesni da one kamatne stope koje smo imali proteklih desetak godina mozda nikad vise necemo imati. To sto nesto nije bilo normalno, a trajlo je relativno dugo ne znaci da je postalo novo normalno. Kamatne stope i kad budu pale, padace verovatno vrlo sporo i mozda nikad vise nece biti niske kao sto su bile proteklih desetak godina, tako da mislim da je malo nerealno ocekivanje nekih cekaca na pad kamatnih stopa da kamatne stope padnu brzo i da to odmah izazove enormni rast traznje za kreditima.
S druge strane, kad je rec o cenama nekretnina:
  • Ponovicu se, ali, ako u celom svetu imamo krizu, i ako svuda padaju cene nekretnina, malo je verovatno da ce pad cena zaobici nase trziste, a sad svi dogadjaji deluju u tom pravcu. Vec imamo pad prometa kao uvod u pad cena. Cak mislim da mozemo da pocnemo da tvrdimo da su se cene stabilizovale,tj. da vise ne rastu, sto je pocetni korak ka padu cena, s obzirom da cene prvo moraju da prestanu da rastu da bi padale. Slicno kao za kamatne stope, to sto smo imali rast cena u nekom proteklom periodu, ne znaci da je to stanje koje ce vecno trajati, Naravno da cene svega rastu tokom vremena, ali to ne znaci da nemamo povremene padove cena od 10-20-30-40-50%.
  • Ima jos jedna stvar o kojoj ovde nije mnogo pisano, a to je licemerje nekih clanova foruma. Licemerno je radovati se povecanju broja Rusa i Ukrajinaca u Srbiji i prizeljkivanju novog talasa sto bi uticalo na rast cene nekretnina i kirija, a napadati druge da zele krizu i rat koji bi oborili cene. Takodje, licemerno je pozivati se na zakone trzista kad cene rastu, a pozivati se na moral i empatiju kad cene padaju. Mogu da razglabam puno o ovoj temi, ali mislim da je svima jasno o cemu pricam.

Samo ne razumem čemu uopšte nagađanja oko nekih stvari koje se bukvalno jednom pretragom mogu pronaći na internetu:

Jasno je napisano upravo ovo što je i perica napisao gore, da kamatne stope ostaju verovatno na ovom nivou dok se inflacija ne vrati na nivo od 2%, što se ne očekuje da će se desiti pre 2025. godine.

"Inflation has been coming down but is projected to remain too high for too long."

"The Governing Council’s future decisions will ensure that the key ECB interest rates will be brought to levels sufficiently restrictive to achieve a timely return of inflation to the 2% medium-term target and will be kept at those levels for as long as necessary."

Pa ljudi, neće Fed i ECB odmah da obaraju stope, ali će euribor da pada jer on ne pokazuje trenutnu situaciju, nego u sebi ima ukalkulisana očekivanja budućeg perioda. Guglajte "eurobor forecast", pa vidite o čemu pričam.
Evo npr. 12m euribor bi trebalo da ima pik u sep 2023 (oko 4.5%), a već krajem 2025. ide ispod 2%.
@Hristiana
Ko prica o istorijskogm maksimumu? Maksimum o kome ti pričaš je dostignut posle rasta od 4 godine, a krenuo je sa 2%. A sad je za godinu i po došao do ovog nivoa, a krenuo ispod nule. A i uzroci rasta su različiti.

Ali ok, nemam vise živaca...Ovde je navijačka atmosfera. Piše se "šta je babi snilo" i kako kome lično odgovara.
PS: Meni lično odgovara da padnu cene jer tek treba da kupim stan. Ali ne znaci da ću pomoći sebi u tome, ako ovde pišem bajke za laku noć.

To je bas lose po cene nekretnina. Nece niko cekati 2 godine da se skuci da bi mu kredit bio jeftiniji za 2 godine i to mozda. Plus onda da ceka da se stan izgradi ako je novogradnja jos 2 godine.

Uzece kad naidje na stan koji mu odgovara, pa ce odraditi kredit za refinansiranje kredita kada opadnu kamate.

PS: Meni lično odgovara da padnu cene jer tek treba da kupim stan. Ali ne znaci da ću pomoći sebi u tome, ako ovde pišem bajke za laku noć.

Ovde odrdjeni naucnici misle da ako svaki dan ponavljaju "pada promet, prodajni dani su svaki dan, padaju cene strahovito" tako da tako uticati na javno mnjenje i kretanje cena na dole i to rade tako sto na svaki post da ce cene da stagniraju ili rastu pisu sto pre svakakve nebuloze poput epa o fizickom izgledu bivseg stanodavca, poskupljenju plazme 2-3 puta (koju ne kupuju niti znaju koliko kosta) itd.

Iskoristicu logiku nekih clanova foruma. Mnogi kazu:
Kako mislite da padne cena nekretnina ako ima mnogo njih koji cekaju pad da bi kupili stan? Pa bas vi koji cekate pad cena pravite tu traznju zbog koje pada nece biti.
Zasto onda ti isti ne primenjuju istu tu logiku i za kamatne stope?
Ako kamatne stope budu brzo oborene i ljudi budu poceli da opet masovno uzimaju kredite, eto nam ponovo inflacije.
Bas zbog tih koji cekaju pad kamatnih stopa, pada kamatnih stopa mozda i nece biti skoro.
Zbog toga ce kamatne stope biti obarane vrlo polako i postepeno, i spustace se tek kad se proceni da malo obaranje kamatne stope nece izazvati masovnije uzimanje kredita i samim tim inflaciju. A niti ce to sto neko ceka pad cena uticati na to da cene ne padnu, niti ce traznja za kreditima skociti odmah cim kamatne stope budu malo pale.
Inace, vezano za promet, YoY pad prometa za Beograd za Q2 je trenutno oko 37-38% (za Nis je takodje trenutno 37-38%, a za Novi Sad 51%). Tacno je da jun, tj Q2 jos uvek nije gotov, ali je vrlo verovatno da ce ukupan YoY pad prometa za Q2 biti preko 30%. Bas me interesuje da li ce ovaj pad predstaviti u medijima isto kao sto su relativno mali pad od 15-ak % predstavili za Q1.
A ocigledno je da je obim prometa sve manji i manji, i pored manjeg rasta cena trenutni obim prometa za Q2 je trenutno oko 30% manji od Q2 za 2022, sto znaci da se sve manje kapitala vrti na trzistu nekretnina.

Poslednja izmena:
To je bas lose po cene nekretnina. Nece niko cekati 2 godine da se skuci da bi mu kredit bio jeftiniji za 2 godine i to mozda. Plus onda da ceka da se stan izgradi ako je novogradnja jos 2 godine.

Uzece kad naidje na stan koji mu odgovara, pa ce odraditi kredit za refinansiranje kredita kada opadnu kamate.

Ovde odrdjeni naucnici misle da ako svaki dan ponavljaju "pada promet, prodajni dani su svaki dan, padaju cene strahovito" tako da tako uticati na javno mnjenje i kretanje cena na dole i to rade tako sto na svaki post da ce cene da stagniraju ili rastu pisu sto pre svakakve nebuloze poput epa o fizickom izgledu bivseg stanodavca, poskupljenju plazme 2-3 puta (koju ne kupuju niti znaju koliko kosta) itd.
Druže, shvati da je 99% ljudi mnogo inteligentnije nego što ti misliš. Niko nije lud da diže stambeni kredit pod najlošijim uslovima u istoriji, dok istovremeno cene nekretnina u svetu padaju, od skoro i kod nas.

Niko nije lud da jednim kreditom refinansira drugi i da se ganja sa banksterima.

Iznajmiš stan, napraviš ugovor od godinu dana, ušteđevinu orocis u banci na godinu dana, od kamate plaćaš rentu stana i nakriviš kapu. Kamate na štednju su toliko porasle da bez problema pokrivamo rentu samo od toga. Dva puta godišnje nosimo novi štek u banku i to je to što se nas tiče.

Veliki sam protivnik davanja suludih saveta putem interneta jer to mogu da pročitaju i lica sa određenim poteškoćama. Poznavala sam jedan bračni par, oboje završili specijalnu školu, ona radi kao čistačica, on kao radnik u gradskoj čistoći, dvoje od troje dece takođe školuju u specijalnoj školi. Podigli stambeni kredit i našli se u teškim problemima. Verovatno su čitali na internetu savete univerzalnih stručnjaka za sve i svašta. Ja mislim da oni ne znaju ni šta su potpisali.

Mišljenja sam da svaka osoba pre nego što potpiše ugovor o stambenom kreditu treba da prođe neku psihološku proveru.

Pun je internet univerzalnih stručnjaka za sve i svašta, a posledice mogu da budu nesagledive.

Ima na Tik toku neka tetkica iz gradskog komunalnog koja je utripovala da je Zvezda jer se pojavljivala u rijaliti programima. U jednom od njenih videa govorila je o tome kako planira da kupi na kredit ,,stan na vodu u Beogradu"😶. Ne znam šta je bilo dalje, nadam se da nije to kupila.

Stambene kredite vise niko ne podize pod ovim kamatnim stopama i nece ih podizati jos par god.jer su se dosta opekli i rate su im udvostrucene,ljudi oko njih vide kako su prosli i nisu ludi da podizu kredit..plus banke vise ne odobravaju svima tako lako stambeni kredit.
Mislim,sto se tice stambenih kredita da tu prica zavrsena narednih bar 5 i vise god.niko nece podizati i moci da podigne kredit

@Milance011 Pod kojim ovim kamatnim stopama??? Stambeni krediti se podižu na period od 20 do 30 godina. I oni koji su uzeli pre dve godine (negativni euribor) praktično su u istoj situaciji kao oni koji bi uzeli kredit danas.
Mizeran je broj onih koji uzmu kredit sa fiksnom stopom.

@Milance011 Pod kojim ovim kamatnim stopama??? Stambeni krediti se podižu na period od 20 do 30 godina. I oni koji su uzeli pre dve godine (negativni euribor) praktično su u istoj situaciji kao oni koji bi uzeli kredit danas.
Mizeran je broj onih koji uzmu kredit sa fiksnom stopom.
Razlika je u tome sto oni koji su uzimali kredite pre 2 godine su mislili da ce vecno imati niske kamatne stope, a danas su ljudi svesniji da je vreme niskih kamatnih stopa proslo, barem za neki vremenski period. Da su ljudi pre 2 godine razmisljali o tome da ce im za par godina rata kredita biti mnogo veca nego kad su uzimali, pitanje je da li bi se odlucili na taj korak.

Mogao bi naucni konzilijum Hristijana/Milance neki izvor svojih tvrdnji da napise, da ne bude ko sa plazma teorijom.

Evo kako je bilo pocetkom ove godine:

"Interesantan je podatak da je stambene kredite u 2022. uzelo 152.000 korisnika, a prosečan iznos stambenih kredita je 3, 9 milijardi dinara."

"zanimljiva je činjenica da je broj stambenih kredita u 2023. pao za otprilike polovinu."

A za prvih 6 meseci vec je uzeto vise novca na stambeni kredit nego prosle godine.

Dakle sa smanjenjem broja kredita za cak polovinu, i dalje imamo enormnih preko 70.000 kupaca na kredit u ovoj godini koji uzimaju jos vecu kolicinu novca da bi je plasirali na trziste nekretnina.

To je malkice daleko od "Niko nije lud da uzima kredite", "Stambeni krediti odlaze u istoriju" i ostalo sto pisu tiktok naucnici sa 150k u banci kojima je lako da sole pamet drugima da ne uzimaju kredite da se skuce dok oni upumpavaju novac na stednju 2 puta godisnje sigurni da im banka nece propasti ko americke i svajcarske onomad.

Mogao bi naucni konzilijum Hristijana/Milance neki izvor svojih tvrdnji da napise, da ne bude ko sa plazma teorijom.

"Interesantan je podatak da je stambene kredite u 2022. uzelo 152.000 korisnika, a prosečan iznos stambenih kredita je 3, 9 milijardi dinara."

"zanimljiva je činjenica da je broj stambenih kredita u 2023. pao za otprilike polovinu."

A za prvih 6 meseci vec je uzeto vise novca na stambeni kredit nego prosle godine.

Dakle sa smanjenjem broja kredita za cak polovinu, i dalje imamo enormnih preko 70.000 kupaca na kredit u ovoj godini koji uzimaju jos vecu kolicinu novca da bi je plasirali na trziste nekretnina.

To je malkice daleko od "Niko nije lud da uzima kredite", "Stambeni krediti odlaze u istoriju" i ostalo sto pisu tiktok naucnici sa 150k u banci kojima je lako da sole pamet drugima da ne uzimaju kredite da se skuce dok oni upumpavaju novac na stednju 2 puta godisnje sigurni da im banka nece propasti ko americke i svajcarske onomad.
Ne znam zasto modifikujes podatke iz izvora koji navodis.
"zanimljiva je činjenica da je broj stambenih kredita u 2023. pao za otprilike polovinu." - Ova recenica uopste ne postoji u tekstu. Postoji recenica: "zanimljiva je činjenica da je broj stambenih kredita pao za otprilike polovinu." i odnosi se na poslednji kvartal 2022, a ne na 2023. godinu. Ne znam odakle si izvukao podatak o 70.000 kupaca na kredit, ne kazem da je netacan, ali taj podatak ne postoji u tekstu, a i nije mi jasno zasto linkujes vest koja govori o 2022. godini koja vise nije relevantna, ove godine je situacija drasticno drugacija u odnosu na proslu godinu. Ne kazem da su tvoji podaci netacni, ali se ne vide iz izvora koje si naveo, pa ne znam da li koristis neke podatke iz izvora koje nisi naveo, ili si negde pogresio u racunici ili samo nabacujes neku statistiku za koju niko ne zna odakle ti.

Kao sto rekoh, to su sve podaci sa pocetka godine. Bilo bi lepo da da neko okaci neke statistike za Q1 i Q2 umesto pausalnih procena "Niko vise ne uzima stambene kredite niti ce moci 5 narednih godina da mu budu odobreni".

Poslednja izmena:
Kao sto rekoh, to su sve podaci sa pocetka godine. Bilo bi lepo da da neko okaci neke statistike sa Q1 i Q2 umesto pausalnih procena "Niko vise ne uzima stambene kredite".
Ne znam da li negde za to postoji statistika ni kad se objavljuje, moguce da jos uvek nemamo zvanicne podatke, ali to je verovatno svima jasno da se broj kredita smanjuje sa rastom kamatne stope. Bilo je i vesti na tu temu
Inace, 30. juna se ocekuje novi rast rata za stambene kredite zbog uskladjivanja kamatnih stopa sa Euriborom

Smanjuje se, ali ne i nulira kao tvrde tok tok naucnici ovde.
Ne shvataj sve bukvalno :) Ali cinjenica jeste da su kamatne stope porasle, da ce verovatno jos malo da porastu, da nece skoro da padaju, i da je trenutna situacija u svetu, i u ekonomskom i u politickom smislu nestabilna, i traznja za kreditima je sigurno mnogo manja nego pre godinu dana.

U pravu si, ako ovo "niko" shvatim kao nekoliko hiljada ljudi, i ako ovo "5 godina i vise" shvatim kao "jos nekoliko meseci" onda je ok.
Za broj ljudi koji uzimaju kredite ne znam koliko je manji, ali za broj godina mislim da je u velikoj meri u pravu. S obzirom da jos barem 2 godine nece biti obaranja kamatnih stopa, i da ce obaranje nakon toga ici verovatno sporo, vrlo je moguce da narednih 5 godina nece biti povoljni za uzimanje stambenih kredita

Druže, shvati da je 99% ljudi mnogo inteligentnije nego što ti misliš. Niko nije lud da diže stambeni kredit pod najlošijim uslovima u istoriji, dok istovremeno cene nekretnina u svetu padaju, od skoro i kod nas.

Niko nije lud da jednim kreditom refinansira drugi i da se ganja sa banksterima.

Iznajmiš stan, napraviš ugovor od godinu dana, ušteđevinu orocis u banci na godinu dana, od kamate plaćaš rentu stana i nakriviš kapu. Kamate na štednju su toliko porasle da bez problema pokrivamo rentu samo od toga. Dva puta godišnje nosimo novi štek u banku i to je to što se nas tiče.

Veliki sam protivnik davanja suludih saveta putem interneta jer to mogu da pročitaju i lica sa određenim poteškoćama. Poznavala sam jedan bračni par, oboje završili specijalnu školu, ona radi kao čistačica, on kao radnik u gradskoj čistoći, dvoje od troje dece takođe školuju u specijalnoj školi. Podigli stambeni kredit i našli se u teškim problemima. Verovatno su čitali na internetu savete univerzalnih stručnjaka za sve i svašta. Ja mislim da oni ne znaju ni šta su potpisali.
Gospođo, vi ste očigledno na Plazma ili Nutela dijeti, jer to su jedini prehrambeni artikli koji nisu poskupeli protekle 2 godine. Kada biste jeli tunu, sveže voće i povrće, meso, mlečne proizvode, sve je otišlo 50-100% na gore. Cene energenata, komunalnih usluga i ostale dažbine u vezi sa stanovanjem su takođe poskupele. Dakle, postavlja se pitanje kako jedan naučni radnik nakon što poplaća redovne troškove života, može da dvaput godišnje donosi novi štek u banku u kojoj očigledmo već ima oročenih par stotina hiljada u kešu da bi od godišnje kamate plaćao renti za stan. Još veći apsurd je da osoba u takvoj situaciji, dakle koja ima keš na gomili, diskutuje o kamatnim stopama. Nije ovo Nemačka gde su ljudi svojevremeno uzimale stambene kredite sa fiksnom kamatnom stopom od 1% a investirali milione u druge, mnogo unošenje investicije gde im je povrat 7-8% godišnje. U Srbiji ako imate novac za stan, ne uzimate kredit, tako da Vaša priča nema smisla po više osnova.

😶🤕🤨

Čitajući mrgudove postove, čitalac može da pomisli ili da je on sam poludeo, ili da je ceo svet poludeo, treće nema.

Ovo su deplasirane informacije iz 22 godine, kada su ljudi panično dizali kredite ,,spašavajući keš", koje on predstavlja kao sveže informacije iz 23 godine.

Drugarica mi radi u Komercijalnoj banci, kaže da u njenoj poslovnici odobre možda jedan stambeni kredit mesečno.

Banksteri postupaju slično kao dileri droge: prvo daju kredite skoro džabe, navuku ljude na Laki keš. Onda kamate krenu da divljaju i klijente pelješe narednih pet šest godina, a za to vreme retko kome odobre kredit, jer ne znaju šta će sa gomilom stanova koje dužnici nisu mogli da otplate. Ukratko, 5-6 godina nema dizanja novih kredita, samo pelješe dužnike. Onda krenu da postepeno obaraju kamate do jako niskih, navuku neke nove nesrećnike i kreće novi krug.🪐

Ovo su deplasirane informacije iz 22 godine, kada su ljudi panično dizali kredite ,,spašavajući keš", koje on predstavlja kao sveže informacije iz 23 godine.

Drugarica mi radi u Komercijalnoj banci, kaže da u njenoj poslovnici odobre jedan stambeni kredit mesečno.

Opet ne uspevas da razumes ono sto procitas. Ako nisi mogla da razumes "Informacije sa pocetka ove godine" onda si mogla da kliknes na link i pogledas datum.

Ok znaci izvor je "kazala mi drugarica". Svaka cast, "rekla kazala" nacuna metodologija.

Gospođo, vi ste očigledno na Plazma ili Nutela dijeti, jer to su jedini prehrambeni artikli koji nisu poskupeli protekle 2 godine. Kada biste jeli tunu, sveže voće i povrće, meso, mlečne proizvode, sve je otišlo 50-100% na gore. Cene energenata, komunalnih usluga i ostale dažbine u vezi sa stanovanjem su takođe poskupele. Dakle, postavlja se pitanje kako jedan naučni radnik nakon što poplaća redovne troškove života, može da dvaput godišnje donosi novi štek u banku u kojoj očigledmo već ima oročenih par stotina hiljada u kešu da bi od godišnje kamate plaćao renti za stan. Još veći apsurd je da osoba u takvoj situaciji, dakle koja ima keš na gomili, diskutuje o kamatnim stopama. Nije ovo Nemačka gde su ljudi svojevremeno uzimale stambene kredite sa fiksnom kamatnom stopom od 1% a investirali milione u druge, mnogo unošenje investicije gde im je povrat 7-8% godišnje. U Srbiji ako imate novac za stan, ne uzimate kredit, tako da Vaša priča nema smisla po više osnova.

Pa krka ona tunu, ali riomare od 750 dinara jer sto da ne, 150k u banci plus sva puta godisnje se dopunjuje. Dok krka svoju veceru od 15e savetuje druge da jedu kolace ako nemaju za leba, tj da umesto da uzmu kredite bolje da oroce 150k u banci i od toga da placaju kiriju.

Za sada najglasniji kako je u Srbiji sve lose, i kako ce cene stanova da padaju i to strahovito, su kolekcionari stanova i naucnici sa 150k na stednji.

Poslednja izmena:
Vrh