Šta je novo?

Cene nekretnina

Zasto nece biti skoka stambenih kredita ako npr euribor krene da opada za sta su nagadjana/predjivdjanja vec od septembra ove godine?

Ili ako neko hoce da se skuci a nema 100k u banci pa da od toga iskesira stan (nakon sto mu strahovito padne cena za koji mesec)?

Poslednja izmena:
Zasto nece biti skoka stambenih kredita ako npr euribor krene da opada za sta su nagadjana/predjivdjanja vec od septembra ove godine?

Možda se to i desi.

Moje razumevanje je da kreditni kupci prvenstveno kalkulaciju izvode tako što uporede cenu rente sa cenom kredita koju bi plaćali. Ako je razlika u korist kredita (što je bilo dugo vremena), kreditno sposobno stanovništvo se zaduživalo i kupovalo stanove. Sada je trenutno obrnuta situacija, da je renta bolja opcija, tako da će kreditni kupci uglavnom čekati da se ovi iznosi nivelišu u određenoj meri.

Tvoje razumevanje je suvise ekonomski logicno. Kupovina stana u Srbiji nije cisto ekonomska odluka. I ranije su krediti bili skupi pa su ih ljudi uzimali. Koliko god da je kredit skup, uvek ce prosecan Srba da kaze "Bolje za placam kredit za svoj stan pa da mi posle ostane, umesto da placam kiriju drugom pa da mi nista ne ostane".

Tvoje razumevanje je suvise ekonomski logicno. Kupovina stana u Srbiji nije cisto ekonomska odluka. I ranije su krediti bili skupi pa su ih ljudi uzimali. Koliko god da je kredit skup, uvek ce prosecan Srba da kaze "Bolje za placam kredit za svoj stan pa da mi posle ostane, umesto da placam kiriju drugom pa da mi nista ne ostane".
Covek ti da statistiku a ti opet kontra.
Jos ti objasnio kako je zanimljivo sto ide 1:1 sa porastom cene, sada je stalo sa kreditima i zamisli stagniraju i cene.
1 stambeni kredit => 3-5 kes kupovina stana. Svaki stambeni kredit je nov svez novac koji mora proci kroz sistem, i da zamisli to je 101 ekonomija.
Ako nema stambenih kredita nema ni povezanih kes kupovina (da budem tacniji posto ces me uhvatiti za ovo NEMA, bice smanjena kupovina).
Zasto se stalno traze neke mikro stvari za nesto sto moze da utice na cene kada imamo statistiku koja ti moze reci trend i cemu da se nadas ubuduce.

Čist pogodak. Jedan od besmislenijih i toksičnijih naloga zasnovan na lupetanju gluposti i foricama iz OŠ.
Lik je trol. Meni na ignore listi, ne bih ni video njegove postove da ga ne quote-uju. 100 puta ponovljen obrazac: prospe neku glupost, marketwatcher ga opovrgne dokazima, on to ignorise i tera dalje svoju pricu.

Predlazem svima da ga stave na ignore da nam ne oduzima vreme i energiju.

Jos ti objasnio kako je zanimljivo sto ide 1:1 sa porastom cene, sada je stalo sa kreditima i zamisli stagniraju i cene.
1 stambeni kredit => 3-5 kes kupovina stana. Svaki stambeni kredit je nov svez novac koji mora proci kroz sistem, i da zamisli to je 101 ekonomija.
Ako nema stambenih kredita nema ni povezanih kes kupovina (da budem tacniji posto ces me uhvatiti za ovo NEMA, bice smanjena kupovina).
Zasto se stalno traze neke mikro stvari za nesto sto moze da utice na cene kada imamo statistiku koja ti moze reci trend i cemu da se nadas ubuduce.
Post koji citiras govori da koliko god krediti bili skupi uvek ce biti ljudi koji ih iz ovog ili onog razloga svesno uzimaju. Uzimanje stambenih kredita nije prestalo, nece prestati i postoji verovatnoca da se uskoro poveca intezitet uzimanja kredita. Nije ni nemoguce da dodjemo od 7k novoodobrenih kredita i ove godne, ko zna.

Tvoj post je odgovor na neki nepostojeci post o udelu kreditnih/kesh kupaca u KP prodajama nekretninama, odnosu broja kredita i cena nekretnina itd. Nidje veze izmedju citiranog posta i odgovora na njega.

Lik je trol. Meni na ignore listi, ne bih ni video njegove postove da ga ne quote-uju. 100 puta ponovljen obrazac: prospe neku glupost, marketwatcher ga opovrgne dokazima, on to ignorise i tera dalje svoju pricu.

Predlazem svima da ga stave na ignore da nam ne oduzima vreme i energiju.
Problem je što ima najmanje nekoliko jako sličnih koji serijski pišu iste idiotizme. Bez blama zaviruju u novčanik, devizni račun, izvod iz katastra, čak i frižider svakog od članova na temi. Najbizarniji su njihovi ironični postovi koji se odnose na Rio Mare tunjevinu, koji se provlače na prethodnih 10 strana. Ako je Iko sa ove teme uopšte razmišljao da kupi stan u skorije vreme, pre nego što se cene dovedu na neki normalan nivo, nakon čitanja njihovih postova neće ga kupiti sigurno. Takva gomila budalaština, dezinformacija, nelogičnosti, osudjivanja i ismevanja zato što neko sa svojim novcem radi ono što želi i kupuje ono što želi. Verujem da su i poslednjeg potencijalnog kupca uspeli da oteraju sa ove teme.

Poslednja izmena:
Jedina korist od takvog spamovanja/trolovanja je sto ponekad isprovociraju veoma dobar post kao ovaj od marketwatcher-a na prethodnoj strani koji ce sigurno nekom i za nekoliko godina da bude od koristi da razume siru sliku na trzistu.

Ima i onih koji razmišljaju: bolje da ne plaćam kredit za stan koji će mi kasnije preoteti banka, a meni orobiti platu na narednih 20 godina, dok god ne isplatim duplu vrednost stana po najvećim cenama u istoriji.

Jer kad mi KNOSK orobi platu, onda neću imati od čega ni kiriju da platim, tako da to pravi veliki problem.

Problem je što ima najmanje nekoliko jako sličnih koji serijski pišu iste idiotizme.
Sto je to problem, ignore lista nije ogranicena? Vec naprotiv, na svaki takav post umesto ignora ti repliciras :)

Bez blama zaviruju u novčanik, devizni račun, pa čak i frižider svakog od članova na temi. Najbizarniji su njihovi ironični postovi koji se odnose na Rio Mare tunjevinu, koji se provlače na prethodnih 10 strana.

Tako nesto nije moguce, vec naprotiv, ti clanovi drugima govore kako je plazma skuplja 2-3 puta nego pre godina dana i da jedu kolace ako nemaju hleba tj da oroce 100k u banci i da od toga placaju kiriju.

Najbizarniji su njihovi ironični postovi koji se odnose na Rio Mare tunjevinu, koji se provlače na prethodnih 10 strana.

Najbizarnije je zapravo ono sto si ti pisala o fizickom izgledu svog stanodavca (i nacinu udaje njegove zene) koji te je izbacio iz svog stana iz ociglednih razloga.

Ako je Iko sa ove teme uopšte razmišljao da kupi stan u skorije vreme, pre nego što se cene dovedu na neki normalan nivo, nakon čitanja njihovih postova neće ga kupiti sigurno.

Blago onome ko na osnovu ove teme donosi odluke o kupovini stana.

Poslednja izmena:
Bila bih veoma zahvalna svakome ko na osnovu životnog iskustva pokuša da mi odgovori na pitanje kako nastaju takve osobe🤔

Post koji citiras govori da koliko god krediti bili skupi uvek ce biti ljudi koji ih iz ovog ili onog razloga svesno uzimaju. Uzimanje stambenih kredita nije prestalo, nece prestati i postoji verovatnoca da se uskoro poveca intezitet uzimanja kredita. Nije ni nemoguce da dodjemo od 7k novoodobrenih kredita i ove godne, ko zna.

Tvoj post je odgovor na neki nepostojeci post o udelu kreditnih/kesh kupaca u KP prodajama nekretninama, odnosu broja kredita i cena nekretnina itd. Nidje veze izmedju citiranog posta i odgovora na njega.

Nije to baš tako kako ti kažeš. Cena kredita je glavni kriterijum za većinu kreditnih kupaca. Kreditni kupci nisu u parama (zato i uzimaju kredit), visoka cena kredita ih demotiviše.

Uvek će biti kreditnih kupaca koji će uzimati jako skupe kredite pošto to mogu da finansiraju, ali u Srbiji većina ljudi koja kupuje stan na kredit nije taj tip kupca. Tu većinu visoka kamatna stopa eliminiše sa tržišta kredita.

Nije to baš tako kako ti kažeš. Cena kredita je glavni kriterijum za većinu kreditnih kupaca. Kreditni kupci nisu u parama (zato i uzimaju kredit), visoka cena kredita ih demotiviše.

Uvek će biti kreditnih kupaca koji će uzimati jako skupe kredite pošto to mogu da finansiraju, ali u Srbiji većina ljudi koja kupuje stan na kredit nije taj tip kupca. Tu većinu visoka kamatna stopa eliminiše sa tržišta kredita.

Tako je, sada su i krediti i stanovi skupi. Ali ima ovde na forumu ekipica sa 100k u banci i kolekcionara stanova koja stagnaciju prodaje izjednacava sa padom cena, i to strahovitim, tako da ako se to desi kreditni kupci ce se ponovo aktivirati ili ako im krediti pojeftine usled pada euribora.

Ja ne znam sta tacno hoces da nam kazes? Mi svi znamo da regija zaustala jer smo naucili kako da se vodi drzava i ekonomija od Turaka. Moja poenta je da se razvijemo vise kao Slovenija i ne kao Makedonija.
Ovo trziste nekretnine koje je umereno ka strancima kao u nekoj koloniji je Turski/Arapski model. Slovenci su bili pod Austrijancima i od njih su naucili kako se drzava vodi. Zato 3 decenije posle rata kod njih izgleda kao da nisu nikada bili deo Jugoslavije a Makedonija izgleda kao neka Turska provincija.
Hoću da kažem da na ekonomiju i cene nekretnina često utiču neki faktori na koje čak i ozbiljne države ne mogu uticati.

Taman smo dovoljno ekonomski sazreli na forumu da razumemo da je kretanje kamatnih stopa na drugom kontinentu i štampanje para bila glavna determinanta rasta cena i sada se opet pojavljuju priče o Peri zlom agentu.

Slovenci nisu naučili od Austrijanaca kako se vodi država neko su vekovima bili izloženi procesima industrijalizacije, razvoja novovekovnog kapitalizma i razvoju nauke i opšteg obrazovanja dok su delovi Balkana pod Otomanskim carstvom u potpunosti propustili te procese, a Makedonija je iz feudalizma uskočila u komunizam.

Danas su Zapadne zemlje izložene delimično samoizabranim suludim procesima kojima gube svoje mesto u svetu

Lekcija za tebe, jer smo tako počeli raspravu, je da to što Austrijanci, a i ostali, sada uvode neosocijalizam i to što radi Evropa sa "ekološkim" propisima uz sukob sa Rusijom put u deindustrijalizaciju i siromašenje Evrope. I da Beč i Austrija nisu pretplaćeni na visok standard i da glupostima taj standard neće moći da se održi a ako mi uspemo da se sačuvamo od tih gluposti Beograd može da bude prava metropola.

Neki delovi Evrope koji su sada razvijeni nekada su bili bedni i obrnuto. Ništa nije za navek dato. Panta rei.

Ima i "prosečan" broj Srba koji su kupili tako stan pa su ga onda i prodali jer nisu mogli da otplaćuju kredit. Olako se ovde gađa sa paušalnim procenama da bi se nešto potvrdilo i osporilo.

To ne moze biti prosecan broj jer ne postoji minimalna i maksimalna vrednost.

S obzirom da govoris o ljudima koji si sami prodali stan jer nisu mogli da otplacuju kredit, da li je mozda deo njih profitirao na taj nacin s ozbirom da su cene rasle strahovito u prethodnom periodu pa je vrlo verovatno da su te stanove prodali skuplje nego sto su ih kupili?

Zapravo kada neko citira post od osobe koja ti je na ignore listi ti moras eksplicitno da kliknes da zelis da ipak vidis taj post sto ti ocigledno radis :)

Krediti se ne podizu najmanje zadnjih pola god.to su vesti sa terena koje niko ne moze da opovrgne i necu da se podizu jos duuugo dugo jer nas narod je takav..ko se opeko drugi u jogurt duvaju..
Aa sto se tice euribora on ce pasti..normalno alii kada..too niko ne moze da predvidi ali jedno je sigurno da u narednih par god nece doci na isto..sto znaci da ce cene moguce i pasti 70% za 2-3 god.

Šta ti znači ovo 1 stambeni krediti => 3-5 keš kupovina stana?
Da li to misliš na udio kreditnih kupaca u ukupnom broju kupoprodaja, ili misliš da jedna kupovina iz kredita uzročno posljedično vuče još 3-5 kupoprodaje (zamjena uz doplatu, prodaja jednog velikog-kupovina dva mala...)?
Ako je ovo drugo u velikoj si zabludi jer u najvećem broju slučajeva jedan stambeni kredit ima za posljedicu tu jednu kupoprodaju stana i najčešće je to kupovina stana u izgradnji od investitora. Ponekad ta kupoprodaja iz kredita može posljedično povući još jednu ili dvije, ali to je u mnogo manjem broju slučaja.

Poslednja izmena:
Zapravo kada neko citira post od osobe koja ti je na ignore listi ti moras eksplicitno da kliknes da zelis da ipak vidis taj post sto ti ocigledno radis :)
Sve što si postigao na ovoj temi je skretanje pažnje na sebe na najnegativniji način. I poslednjeg potencijalnog kupca si uspeo da oteraš odavde. Ljudi čitaju ono što pišeš tek da vide dokle si stigao.

Mi smo prošle godine bili na ivici da kupimo stan u Novom Sadu jer nam je bilo dosta svega. U poslednjem momentu smo odustali, kad smo videli ko i kako na forumima ,,nagovara" ljude na kupovinu stanova po sumanutim cenama.

Mi smo prošle godine bili na ivici da kupimo stan u Novom Sadu jer nam je bilo dosta svega.

Ako gledas kupovinu stana u NS, sto nisi iznajmila stan u NS umesto u Mirijevu nakon sto te je stanodavac izbacio iz stana na Vidikovcu (verovatno nakon numesnih komentara o njegovom fizickom izgledu i nacinu udaje njegove zene poput ovih koje pises po internetu)?

U poslednjem momentu smo odustali, kad smo videli ko i kako na forumima ,,nagovara" ljude na kupovinu stanova po sumanutim cenama.

Au, znaci ipak ima ljudi koji na osnovu ove teme donose odluku o kupovini stana!?

Sve što si postigao na ovoj temi je skretanje pažnje na sebe na najnegativniji način. I poslednjeg potencijalnog kupca si uspeo da oteraš odavde
Ovo je malo kontradiktorno zar ne? :) Odluci se, da li se moj uticaj zavrsava na skretanju paznje na mene ili mozda utice na neciju odluku da li da kupi stan ili ne.

Vrh